Κακάο: Τα ευεργετικά του οφέλη στη θεραπεία ενός κοινού συμπτώματος της σκλήρυνσης κατά πλάκας

0
389

Ένας ασφαλής και εύκολος τρόπος να μειωθούν τα συμπτώματα της κόπωσης σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας θα μπορούσε να είναι ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα με υψηλό ποσοστό κακάου.

 

Οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που πλήττει σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η ΣΚΠ επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα με συμπτώματα που περιλαμβάνουν συχνά μυϊκή αδυναμία, αίσθημα καψίματος, μούδιασμα, χρόνιο πόνο, κακή ισορροπία και συντονισμό, κόπωση και δυσκολία συγκέντρωσης. Στην πραγματικότητα, έως και 9 από τους 10 ανθρώπους με ΣΚΠ έχουν κόπωση και το σύμπτωμα είναι συνήθως δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι μια ημερήσια δόση 45 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας μπορεί να βελτιώσει το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Η σκούρα σοκολάτα περιέχει 70-85% κακάο.

Βάσει αυτών των προηγούμενων ευρημάτων, η Shelly Coe, η οποία εργάζεται στο Τμήμα Αθλητισμού, Επιστημών Υγείας και Κοινωνικής Εργασίας στο Κέντρο Oxford Brookes για τη Διατροφή και την Υγεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, και μια ομάδα επιστημόνων θέλησε να εξετάσει εάν το κακάο θα έχει τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα και στην κόπωση σε άτομα με ΣΚΠ. Το κακάο περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία είναι φυτικές ενώσεις που απαντώνται φυσικά στα φρούτα, τα λαχανικά, το κρασί και το τσάι. Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα φλαβονοειδή έχουν αντιφλεγμονώδη, αντιδιαβητικά, αντικαρκινικά και νευροπροστατευτικά οφέλη.

Τα αποτελέσματα αυτής της νέας μικρής δοκιμής, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The BMJ Journal of Neurosurgery & Psychiatry», υποδηλώνουν ότι τα φλαβονοειδή που βρίσκονται σε ένα φλιτζάνι κακάο, μπορεί να παράγουν ένα αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα που μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα, η οποία προκαλεί κόπωση σε ένα άτομο που πάσχει από ΣΚΠ.

«Ένα φλαβονοειδές ρόφημα έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει την κόπωση και την υποτροπή της σε περιπτώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας», αναφέρει η μελέτη.

Η δοκιμή διεξάχθηκε σε 40 άτομα ηλικίας 34-54 ετών, τα οποία είχαν πρόσφατα διαγνωσθεί με υποτροπιάζουσα μορφή σκλήρυνσης κατά πλάκας και κόπωση. Έπρεπε να πίνουν καθημερινά ένα ποτήρι κακάο είτε με υψηλά ή χαμηλά φλαβονοειδή επί έξι εβδομάδες. Το ρόφημα παρασκευάστηκε με τη χρήση σκόνης κακάο και αναμίχθηκε με θερμαινόμενο γάλα ρυζιού. Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν επίσης υποκειμενικά την κούρασή τους σε κλίμακα τέσσερις φορές την ημέρα. Η κόπωση και η τάση για κόπωση -η ταχύτητα με την οποία παρουσιάστηκε η πνευματική και σωματική κόπωση- αξιολογήθηκαν επίσημα προτού τα αποτελέσματα καταδείξουν μια μικρή βελτίωση στην κόπωση και μια μέτρια επίδραση στην τάση για κόπωση. Όσοι κατανάλωναν το πλούσιο σε φλαβονοειδή ρόφημα, εμφάνισαν βελτίωση κατά 45% στην υποκειμενικά εκτιμημένη κόπωση και 80% βελτίωση στην ταχύτητα περπατήματος.

«Τα φλαβονοειδή έχουν βρεθεί ότι αυξάνουν την εγκεφαλική ροή του αίματος προκαλώντας ευρεία διέγερση της εγκεφαλικής αιμάτωσης και αυτό θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τη διάθεση, τις γνωστικές επιδόσεις, την αντίληψη της κούρασης και την ικανότητα να εκτελούνται συγκεκριμένα καθήκοντα κίνησης», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Παρόλο που το κακάο και η σχέση του με την κόπωση και τη ΣΚΠ δεν έχουν μελετηθεί εκτενώς και σίγουρα απαιτούνται μελέτες μεγάλης κλίμακας για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων, η πρόσφατη έρευνα προσφέρει κάποια ελπίδα στους ανθρώπους που ζουν με την πάθηση.

«Η χρήση διατροφικών προσεγγίσεων για τη μείωση της κόπωσης και των συναφών παραγόντων σε άτομα με ΣΚΠ μπορεί να είναι ένας εύκολος, ασφαλής και οικονομικός τρόπος που θα επηρεάσει την ποιότητα ζωής και την ανεξαρτησία τους, επιτρέποντας στους ανθρώπους να παίρνουν στα χέρια τους περισσότερο τον έλεγχο της κατάστασής τους», σημειώνουν οι επιστήμονες.

Οι συντάκτες προτείνουν επίσης ότι, λαμβάνοντας υπόψη τον πιθανό αντιφλεγμονώδη μηχανισμό, τα πλούσια σε φλαβονοειδή ποτά συνιστώνται παράλληλα με τις άλλες θεραπείες -όπως η φυσικοθεραπεία- για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κόπωσης.

 

Πηγή: Φωτεινή Πουρνάρα – itrofi.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ