Μπακαλιάρος με Πράσα Καλύμνου (Το πιάτο του Ευαγγελισμού)

0
771

Η ημέρα του Ευαγγελισμού, αλλά και ημέρα της επετείου από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821 στις 25 Μαρτίου, στην Κάλυμνο αποτελούσε πάντα μια ξεχωριστή ημέρα και φυσικά δεν θα μπορούσε να μην συνοδεύει το παραδοσιακό τραπέζι, με ένα ξεχωριστό πιάτο.

Με μια ιδιαίτερη γεύση, μέσα στην απλότητα των υλικών και της προετοιμασίας του, η παραδοσιακή αυτή συνταγή του νησιού, διατηρείται ακόμη και σήμερα και «συντηρεί» μια παράδοση αλλά και μνήμες μιας κοινωνίας που πάντα είχε έντονο το στοιχείο της «οικογενειακότητας».

Υλικά

  • 6 φιλέτα μπακαλιάρου καλά ξαλμυρισμένα
  • 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια κρεμμύδια χοντροκομμένα
  • 5 πράσα χοντροκομμένα
  • 5-6 κλωναράκια σέλινο χοντροκομμένα
  • φρέσκο κρεμμύδι
  • 1 κιλό πατάτες κομμένες σε ροδέλες άσπρο πιπέρι
  • χυμό από 2-3 λεμόνια
  • 1 κουταλιά αλεύρι όλων των χρήσεων
  • λίγο ζεστό νερό

Παρασκευή

Ρίχνετε το λάδι στην κατσαρόλα και προσθέτετε τα κρεμμύδια να τσιγαριστούν. Στη συνέχεια προσθέτετε τα πράσα, τα κλωναράκια του σέλινου, το φρέσκο κρεμμύδι, το ζεστό νερό, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε για λίγο να μαραθούν τα υλικά. Τοποθετείτε τις πατάτες σε στρώσεις πάνω από τα λαχανικά και προσθέτετε και άλλο ζεστό νερό, μέχρι να τις σκεπάσετε. Ρίχνετε άσπρο πιπέρι, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε για 10 λεπτά.

Προσθέτετε τα κομμάτια του μπακαλιάρου και αφήνετε το φαγητό να μαγειρεύεται, ενώ παράλληλα ετοιμάζετε το χυλό. 

Για τον χυλό

Σε ένα μπολ, βάζετε το χυμό από τα λεμόνια, το αλεύρι και χτυπάτε μέχρι να γίνουν χυλός. Προσθέτετε 3 κουταλιές ζωμό από την κατσαρόλα που βράζει το φαγητό και ανακατεύετε.

Ύστερα από περίπου 5 λεπτά, προσθέτετε το χυλό και ανακινείτε καλά τη κατσαρόλα και σερβίρετε.

Αναδημοσιεύουμε την συνταγή, που μας είχε παραχωρήσει το 2015 (Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015) η Ευαγγελία Μπιλλήρη. 

«ΠΑΛΜΟΣ της ΚΑΛΥΜΝΟΥ»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ