Τι μπορεί να δείξει για την υγεία μας μία απλή εξέταση αίματος;

0
1095

Η ποσότητα αίματος που λαμβάνεται από το σώμα μέσω της βελόνας όταν κάνετε αιματολογική εξέταση, είναι 3 έως 10 χιλιοστόλιτρα (1 έως 3 κουταλάκια του γλυκού).

 

Αν και μικρή, η ποσότητα αυτή μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την υγεία σας. Η εξέταση αίματος βοηθά στην αξιολόγηση της συνολικής υγείας και μπορεί να εντοπίσει ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων, από την αναιμία μέχρι τη λευχαιμία. Ο γιατρός μπορεί επίσης να εντοπίσει ιούς ή άλλες ουσίες και να ελέγξει τα επίπεδα των ορμονών σας.

Δείτε κάποια πράγματα που πιθανώς δεν γνωρίζετε ότι μπορεί να αποκαλύψει μια απλή αιματολογική εξέταση.

  1. Εγκυμοσύνη: Μια εξέταση ούρων μπορεί να ανιχνεύσει την ορμόνη της εγκυμοσύνης (hCG) μία ή δύο ημέρες μετά την έναρξη της περιόδου. Μια εξέταση αίματος, όμως, μπορεί να ανιχνεύσει την hCG σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από το τεστ ούρων. Συνεπώς, θα γνωρίζετε νωρίτερα αν είστε έγκυος.
  2. Γονιμότητα: Το αίμα μπορεί να αποκαλύψει την ηλικία των ωοθηκών της γυναίκας και κατά συνέπεια το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να μείνει έγκυος.
  3. Βιολογική ηλικία: Η ημερομηνία γέννησης δείχνει τη χρονολογική ηλικία, ωστόσο, γενετικοί παράγοντες, καθώς και παράγοντες που αφορούν τον τρόπο ζωής, μπορούν να μειώσουν ή να αυξήσουν τη βιολογική ηλικία σας, δηλαδή πόσων ετών φαίνεται το σώμα σας συγκριτικά με τους άλλους ανθρώπους της ηλικίας σας. Ένας υγιής 60άρης που τρέφεται σωστά, ασκείται και δεν καπνίζει, μπορεί να έχει τη βιολογική ηλικία ενός 50άρη.
  4. Κατάθλιψη/άγχος: Μια εξέταση αίματος από μόνη της δεν μπορεί να διαγνώσει προβλήματα ψυχικής υγείας, σε συνδυασμό, όμως, με μια κλινική αξιολόγηση, μπορεί να δώσει ενδείξεις. Υπάρχουν συγκεκριμένοι νευροδιαβιβαστές διάθεσης, όπως η σεροτονίνη, που μπορούν να ελεγχθούν στο αίμα. Η σεροτονίνη βρίσκεται στα αιμοπετάλια του αίματος και στην πεπτική οδό. Τα άτομα με χαμηλά επίπεδα μπορεί να υποφέρουν από κατάθλιψη ή άγχος.
  5. Κίνδυνος άνοιας: Πολλοί είναι οι παράγοντες κινδύνου άνοιας και Αλτσχάιμερ, αλλά μια εξέταση αίματος μπορεί να αποκαλύψει την παρουσία ορισμένων χημικών ουσιών που αυξάνουν τον κίνδυνο. Συγκεκριμένα, η πρωτεΐνη βήτα αμυλοειδής μπορεί να ανιχνευθεί έως και 20 χρόνια πριν την έναρξη της άνοιας. Μια θετική εξέταση δεν σημαίνει πάντα ότι το άτομο θα αναπτύξει άνοια, αλλά ότι υπάρχει προδιάθεση.
  6. Πρόβλημα στα νεφρά: Η αύξηση των επιπέδων κρεατινίνης -πάνω από 1,2 για τις γυναίκες και 1,4 για τους άνδρες- μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα στα νεφρά. Το ίδιο ισχύει και για τα επίπεδα αζώτου ουρίας αίματος (BUN) και το ρυθμό σπειραματικής διήθησης (GFR). Και οι τρεις δείκτες μπορούν να μετρηθούν σε μια εξέταση αίματος, η οποία δείχνει επίσης αν η αιτία είναι εξωτερική (π.χ. αφυδάτωση) ή εσωτερική (όπως μια πέτρα στα νεφρά).
  7. Διάσειση: Για τη διάγνωση εγκεφαλικής διάσεισης, οι γιατροί υποβάλλουν τον ασθενή σε νευρολογική εξέταση, απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου και προσεκτική παρατήρηση. Η εξέταση αίματος μπορεί να βοηθήσει, καθώς η αύξηση των ηλεκτρολυτών στον ορό, συνδέεται με την κατάσταση.
  8. Θεραπεία διαβήτη: Ο γιατρός σας χρησιμοποιεί μια εξέταση που ονομάζεται HbA1c (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη), για να ελέγξει τα μέσα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας κατά τους τελευταίους τρεις μήνες. Αυτή η μέτρηση χρησιμοποιείται για όλους τους τύπους διαβήτη και δίνει σε εσάς και το γιατρό σας μια ένδειξη του πόσο καλά ανταποκρίνεστε στο πλάνο αντιμετώπισης του διαβήτη. Ο συνιστώμενος στόχος είναι να διατηρείτε το επίπεδο κάτω του 7%.
  9. Το παρακάνετε με τις βιταμίνες: Είναι σημαντικό να γνωρίζετε εάν έχετε ανεπάρκεια βιταμινών. Αλλά η υπερβολική δόση βιταμινών, η οποία ανιχνεύεται στις αιματολογικές εξετάσεις, μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη. Οι περισσότερες βιταμίνες είναι υδατοδιαλυτές, περνούν δηλαδή απλά από το πεπτικό και αποβάλλονται. Αλλά οι βιταμίνες A, D, E και K είναι λιποδιαλυτές και μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα αν λαμβάνονται σε μεγάλες ποσότητες. Η κατάσταση ονομάζεται υπερβιταμίνωση και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα που κυμαίνονται από ναυτία μέχρι βλάβη του ήπατος.

 

Πηγές: rd.com, onmed.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ