Ποιοι οι λόγοι που νευριάζουμε εύκολα το καλοκαίρι, έχουμε τάση για τεμπελιά, ατονία, κατάθλιψη

0
786

Το καλοκαίρι είναι εποχή που οι ρυθμοί χαλαρώνουν, η διάθεση ανεβαίνει και δεν υπάρχει όρεξη για δουλειά.

 

Κι όμως, η τεμπελιά του καλοκαιριού έχει επιστημονική εξήγηση. Ιδιαίτερα τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού και μέχρι ο οργανισμός να συνηθίσει τις υψηλές θερμοκρασίες «πολλοί αρχίζουν να αισθάνονται λιγότερο παραγωγικοί», εξηγεί η  δρ Nancy Molitor, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στη σχολή ιατρικής Northwestern University Feinberg.

Η μειωμένη απόδοση και η απώλεια διάθεσης για εργασία οφείλονται στην εσωτερική ρύθμιση θερμοκρασίας και στην επιρροή της αλλαγής του φωτός.

Όλοι έχουμε ένα εσωτερικό σύστημα ρύθμισης θερμοκρασίας. Είναι το ίδιο που προκαλεί πυρετό ή ιδρώτα και για να εκτελέσει τις λειτουργίες του, καταναλώνει ενέργεια. Καταναλώνεται ενέργεια, ώστε να ισορροπήσουν οι ορμόνες σε σχέση με το μεταβολισμό, η οποία αντλείται από τη γλυκόζη.

Έτσι, όταν βρισκόμαστε σε θερμό περιβάλλον, οποιαδήποτε κίνηση σπαταλάει πολλή ενέργεια γιατί εξαντλεί τα αποθέματα γλυκόζης, ώστε να διατηρηθεί το σώμα σε μια μέτρια θερμοκρασία. Δηλαδή, η υψηλή θερμοκρασία εξαντλεί τον οργανισμό, γιατί καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να κρατήσει την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος σε φυσιολογική θερμοκρασία και όχι την ίδια με του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Άρα, όποια παραπάνω κίνηση και να γίνει, απαιτεί ακόμη μεγαλύτερη σπατάλη ενέργειας, οπότε και εξαντλεί. Βέβαια, όπως ενημερώνουν οι επιστήμονες, τα συμπτώματα αυτά δεν διαρκούν για όλο το καλοκαίρι. «Η εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, που ενισχύει το λήθαργο που αισθανόμαστε. Προσαρμοζόμαστε αρκετά γρήγορα στην υψηλή θερμοκρασία και επομένως αυτό το φαινόμενο δεν μας φαίνεται τόσο έντονο μετά από μια ή δυο εβδομάδες».

Οι επιστήμονες ονομάζουν την καλοκαιρινή τεμπελιά εποχιακή κατάθλιψη που κάνει τον άνθρωπο να «αισθάνεται καλύτερα όταν παραμένει σε εσωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια της μέρας και αποφεύγει την άμεση έκθεση στον ήλιο».

Η ζέστη του καλοκαιριού επηρεάζει και άλλους τομείς

Έρευνες δείχνουν ότι όταν υπάρχει δροσιά, είναι ευκολότερο να παρθεί μια απόφαση. Όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή, υπάρχει εκνευρισμός και η προσέγγιση των καταστάσεων γίνεται βεβιασμένα και με εσφαλμένο τρόπο.

 

Πηγή: valueforlife.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ