Μαστιχάρι Κω: Το καφετί μαστίγιο!

5
6149

Αναδημοσίευση από Γεωδίφης [geogeodifhs.blogspot]

Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με την ίδια σκέψη που χρησιμοποιούσαμε όταν τα δημιουργήσαμε”,Albert Einstein. 

Διαβάζω στην ηλεκτρονική σελίδα του Βήματος της Κω της 14ης Ιουνίου 2024, καφέ αντί μπλε ήταν το χρώμα της θάλασσας στο λιμενίσκο του Μαστιχαριού. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Καφέ αντί μπλε η θάλασσα;

«Αναγνώστες του “ΒτΚ” που επισκέφτηκαν το Μαστιχάρι δεν πίστευαν στα μάτια τους αυτό που αντίκρισαν. Όπως μπορείτε να δείτε , το νερό πέριξ του λιμανιού είναι καφέ. Χρώμα που μάλλον δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τα φύκια. Όπως μας τόνισαν οι επισκέπτες ήταν αρκετά προβληματισμένοι για το γεγονός ότι έβλεπαν καφέ νερά τα οποία μπορεί να είναι και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Μάλιστα η εικόνα με τα καφέ νερά συνεχίστηκε και όταν ξεκίνησε το πλοίο για Κάλυμνο. Οι αναγνώστες όπως μας είπαν έθεσαν κάποιες ερωτήσεις αλλά απαντήσεις δεν έλαβαν. Δυστυχώς, όπως ανέφεραν, η κατάσταση στο γραφικό Μαστιχάρι καθημερινά αντί να βελτιώνεται, βαλτώνει…».

Δεν το έχω δει από κοντά λόγω απουσίας μου από το νησί. Όμως το φαινόμενο είναι γνωστό από παλιά, έχει παρατηρηθεί και σε άλλα μέρη της χώρας μας για τους ίδιους ακριβώς λόγους.

«Ερυθρά παλίρροια»

Προκαλείται από την άνθιση φυτοπλαγκτού  δηλαδή τη μεγάλη συγκέντρωση υδρόβιων μικροοργανισμών όταν αυτή προκαλείται από μερικά είδη δινομαστιγωτών και έχει κοκκινωπό έως καφετί χρώμα. Είναι το καφετί μαστίγιο μας.

Τα περισσότερα δινομαστιγωτά είναι μονοκύτταρα και φέρουν δύο μαστίγια. Χρονολογούνται από τότε που δημιουργήθηκαν οι πρώτοι κόκκοι του νησιού, από την Σιλούρια περίοδο. Κατανέμονται ανάλογα με τη θερμοκρασία, αλατότητα και βάθος. Περίπου τα μισά από όλα τα δινομαστιγωτά είναι φωτοσυνθετικοί οργανισμοί, αποτελούν σημαντικό μέρος της τροφικής αλυσίδας του νερού.

Η ερυθρές ή καφετί παλίρροιες είναι φαινόμενα ταχείας συσσώρευσης φυτοπλαγκτού, των αλμυρών, γλυκών και μικτών νερών, στη στήλη του νερού με αποτέλεσμα τον χρωματισμό των επιφανειακών νερών.

Τα αίτια που προκαλούν την ερυθρά παλίρροια στη θάλασσα είναι κυρίως δικά μας, δηλαδή ανθρωπογενή. Αστικά λύματα και γεωργικά λιπάσματα που καταλήγουν, ακόμη και χωρίς να έχουν υποστεί επεξεργασία, στη θάλασσα είναι οι κύριοι λόγοι που προκαλούν εύτροφο περιβάλλον, όπου οι μικροοργανισμοί βρίσκουν πλεόνασμα τροφής.

Το να σκέφτεσαι είναι εύκολο

Το να δράσεις είναι δύσκολο. Το να ενεργεί κανείς όπως νομίζει είναι το πιο δύσκολο[Γκαίτε]. Αυτομαστιγωνόμαστε!Αυτό συμβαίνει στο νησί εδώ και πολλά χρόνια. Αποφασίζουμε χωρίς να έχουμε ζυγίσει σε βάθος τα επακόλουθα των επιθυμιών, των δράσεων μας. Αν γνωρίζαμε την ιστορία μας θα είμασταν πιο προσεκτικοί, μετρημένοι. Έχουμε τιμωρηθεί ως κοινωνία για τις επιλογές μας με πολλά θύματα κατά το παρελθόν.

Δίνουμε την προσοχή μας στην αύξηση των κλινών και των φιλοξενουμένων ενώ γνωρίζουμε ότι με τις υπάρχουσες συνθήκες τα πράγματα μπορούν να  χειροτερέψουν. Δεν θα μπω στα σκουπίδια, το νερό, τον υπερτουρισμό, τους πόρους, την αδιαφορία, την άγνοια μας για φυσικά κρίσιμα θέματα.

Όμως το καθήκον μας είναι να χρησιμοποιούμε καλά τη γη  και μερικές φορές να μην τη χρησιμοποιούμε καθόλου. Αυτή είναι η ευθύνη μας ως πολίτες, αλλά περισσότερο από αυτό, είναι η ορθή διαχείριση της γης που κληρονομήσαμε και θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Πάνω από το κέρδος ας κοιτάξουμε βαθιά στη φύση, τη μητέρα μας και τότε θα καταλάβουμε τα πάντα καλύτερα.

Η γη γύρω μας αλλάζει αναπροσαρμόζοντας την ύπαρξη, τα θέλω μας, αυτό συμβαίνει στο Μαστιχάρι και όχι μόνο!

Γεωδίφης

Πηγή: πατήστε εδώ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σίγουρα θα έπρεπε να είχαμε ήδη αρχίσει να σκεφτόμαστε σοβαρά για τη φέρουσα ικανότητα του νησιού μας εδώ και πολλά χρόνια .Για τη συγκεκριμένη εικόνα δυστυχώς υπεύθυνη είναι η δημοτική αρχή .Πρίν 10 χρόνια συμπολίτες μας είχαμε πάει στον εισαγγελέα και μόνο τότε ίδρωσε το αυτί της τότε αρχής με τον νυν Δήμαρχο. Κατά τα άλλα ΟΜΕΡΤΑ νομίζω ότι επικρατεί μεταξύ της Δημοτικής αρχής και των ψηφοφόρων της που είναι αρμόδια να εφαρμόσει το νόμο αν γνωρίζει ,και όχι να πετάει το μπαλάκι στους δημότες …

    • Έτσι.Ολοι μαζί.Αν κάποιος συντηρεί την Ομερτα είναι αυτός που έχει στοιχεία κι αποδείξεις.Ολα τα υπόλοιπα είναι κουτσομπολιό.
      Προς εσάς αξιότιμε κ.Αβριθη,για τους στόχους σας να αποτελέσει ο Λιμένας των Μαστιχαριωτων το λιμάνι σύνδεσης με το Βόρειο συγκρότημα,θα σας έλεγα ξεκινήστε από τώρα καθαρίζοντας τουλάχιστον αυτά που αφήσατε πίσω κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων σας.
      Πάντα με σεβασμό.

      .

  2. Δυστυχώς καμία δημοτική αρχή δεν έχει βοηθήσει το Μαστιχάρι όσον αφορά τα φύκια στο συγκεκριμένο σημείο. Καλή και η αντιπολίτευση αλλά δεν αλλάζει κάτι για το χωριό μας! Λείπουμε πόσα χρόνια και κάθε καλοκαίρι που ερχόμαστε τα ίδια βλέπουμε. Σε λίγο θα είναι επικίνδυνο να κολυμπήσουμε στην όμορφη παραλία του χωριού! Κρίμα τέτοια κατάντια το πιο όμορφο χωριό της Κω!

  3. ρε μας δουλευετε όλοι σας?
    Προσπαθείτε να καλύψετε το γεγονός ότι αδειάζονται πολλοί βόθροι της περιοχής νωρίς το πρωί καθημερινά και λέτε ότι είναι φυσικά αίτια?
    τα έχω δει όλα πλέον

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ