Η Τεχνητή Νοημοσύνη ρωτήθηκε αν οι άνθρωποι θα ζουν μέχρι το 2100 – Η απάντηση δεν ήταν καλή

0
27

Το μέλλον της ανθρωπότητας μέσα από το πρίσμα της Τεχνητής Νοημοσύνης, άφησε άφωνους τους ειδικούς

Όλα ξεκίνησαν με μια άμεση ερώτηση στο ChatGPT . Η ερώτηση φαινόταν απλή, σχεδόν αθώα. Ζητήθηκε από αυτή την τεχνητή νοημοσύνη να περιγράψει το μέλλον της ανθρωπότητας, να πει αν οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να υπάρχουν το έτος 2100.

Η ασημαντότητα ως πεπρωμένο σύμφωνα με την Tεχνητή Nοημοσύνη

Αυτό που απάντησε δεν ήταν μια αποκαλυπτική πρόβλεψη ή μια δραματική προφητεία. Ήταν μια σύντομη, ισχυρή πρόταση που άφησε πολλούς άφωνους. Η Tεχνητή Nοημοσύνη απάντησε ότι ναι, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να υπάρχουν, αλλά θα είναι… άσχετοι!

Αυτή η λέξη είχε μεγαλύτερη απήχηση από οποιαδήποτε άλλη. Άσχετοι. Όχι εξοντωμένοι, όχι εξαφανισμένοι, όχι εξαλειμμένοι. Απλά παραμερισμένοι. Το ChatGPT δεν μίλησε για κατάρρευση, πόλεμο ή καταστροφή. Δεν ανέφερε ένα βίαιο τέλος. Αυτό που ανέφερε ήταν κάτι πιο ανησυχητικό. Μια προοδευτική και σιωπηλή εκτόπιση.

Μια μεταμόρφωση όπου η ανθρωπότητα δεν βρίσκεται πλέον στο κέντρο του συστήματος που η ίδια δημιούργησε.

Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να συνεχίσουν να υπάρχουν, αλλά χωρίς τη δύναμη λήψης αποφάσεων

Όταν ζητήθηκε διευκρίνιση σχετικά με αυτή την ιδέα της ασημαντότητας, η τεχνητή νοημοσύνη ήταν ακόμη πιο συγκεκριμένη. Είπε ότι δεν πρόκειται για την παύση της βιολογικής ύπαρξης των ανθρώπων.

Το θέμα είναι ότι δεν θα είναι πλέον απαραίτητοι για τη διατήρηση της λειτουργίας του πλανήτη. Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, θα χάσουν την ικανότητα να επηρεάζουν βασικές διαδικασίες της γνώσης, της παραγωγής και της εξουσίας.

Αυτή η δήλωση δεν είναι κακόβουλη. Δεν υπάρχει καμία εξέγερση των μηχανών στην προσέγγισή της. Δεν αναφέρεται καμία σύγκρουση. Αυτό που περιγράφει είναι μια αλλαγή στη λογική.

Καθώς τα αυτοματοποιημένα συστήματα λαμβάνουν αποφάσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια, μικρότερο περιθώριο σφάλματος και χωρίς συναισθηματικές προκαταλήψεις, ο ρόλος του ανθρώπου γίνεται περιττός. Όχι επειδή κάποιος το επιβάλλει, αλλά επειδή είναι πιο αποτελεσματικό .

Η τεχνητή νοημοσύνη υποστηρίζει ότι αυτή η μετάβαση έχει ήδη αρχίσει. Και δεν αναφέρεται σε ένα μακρινό μέλλον. Μιλάει για το παρόν. Σήμερα, ήδη παρατηρούνται αντικαταστάσεις σε τομείς όπως η εξυπηρέτηση πελατών, η εφοδιαστική και η χρηματοοικονομική ανάλυση. Και αυτό που έρχεται, κατά την άποψή της, είναι ακόμη πιο βαθύ.

Η αυτοματοποίηση θα εξαπλωθεί στην εκπαίδευση, την πολιτική, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την καλλιτεχνική δημιουργία. Όλα όσα κάποτε ήταν αποκλειστικά ανθρώπινο έδαφος θα αρχίσουν να διαχειρίζονται διασυνδεδεμένα συστήματα.

Αυτό που αναδύεται δεν είναι μια αποκάλυψη, αλλά μια σταδιακή παραχώρηση του ελέγχου. Μια ανθρωπότητα που εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά έχει πάψει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο.

Σύμφωνα με το ChatGPT, οι άνθρωποι δεν θα αντικατασταθούν από μια ενιαία κυρίαρχη νοημοσύνη. Θα αντικατασταθούν από ένα οικοσύστημα διασυνδεδεμένων μηχανών και προσαρμοστικών αλγορίθμων που θα μας ξεπερνούν σε ταχύτητα, ακρίβεια και συνέπεια.

Μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες στον τομέα της Tεχνητής Nοημοσύνης μίλησε

Ο Mustafa Suleyman, Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft AI και συνιδρυτής της DeepMind, προειδοποίησε για μια απειλή που δεν βασίζεται σε κακόβουλη πρόθεση. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κίνδυνος της τεχνητής νοημοσύνης έγκειται στην εξαιρετική της αποτελεσματικότητα . Μια μηχανή δεν χρειάζεται συνείδηση για να διαταράξει την παγκόσμια τάξη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει καλύτερη απόδοση από τους ανθρώπους για να χαθεί ο έλεγχος.

Τα χρηματοπιστωτικά συστήματα, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και οι δομές υγειονομικής περίθαλψης αυτοματοποιούνται όλο και περισσότερο, ενώ η εξάρτηση από αυτά αυξάνεται χωρίς σαφή εποπτεία. Ο Suleyman εντοπίζει τέσσερις πηγές κινδύνου: κυβερνοεπιθέσεις σε ευάλωτες υποδομές, πανδημίες που προκαλούνται από τη συνθετική βιολογία, μη ρυθμιζόμενη αυτόνομη τεχνητή νοημοσύνη και γεωπολιτική κατακερματισμός που επιταχύνεται από την τεχνολογία

Η δυνατότητα δημιουργίας συνθετικών ιών ή της αλλοίωσης συστημάτων χωρίς άμεση ανθρώπινη παρέμβαση δεν είναι πλέον θέμα επιστημονικής φαντασίας. Για τον Suleyman, το μέλλον δεν θα κυριαρχείται από εχθρικές μηχανές, αλλά από λειτουργικούς αλγόριθμους που θα αναδιοργανώσουν την κοινωνία χωρίς την ανάγκη βίας. Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι η τεχνολογία, αλλά η παγκόσμια τάξη που την καθιστά δυνατή.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ