Προετοιμαστείτε: άμεσες ανατροπές λόγω Τεχνητής Νοημοσύνης

0
4592

Του Άγη Βερούτη

Η ταχύτητα με την οποία ανακοινώνονται καινούργια εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης αυξάνεται εκθετικά. Κάθε εβδομάδα πλέον ανακοινώνονται και γίνονται διαθέσιμες στο παγκόσμιο κοινό περισσότερες νέες εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης από όσες το πρώτο τρίμηνο μετά το ξεκίνημα της διάθεσης του chatGPT.

H google έθεσε σε κυκλοφορία το μοντέλο Gemini την προηγούμενη βδομάδα, το οποίο ξεπερνά σε επιδόσεις το chatGPT4, το πιο εξελιγμένο μοντέλο TN της OpenAI που έχει τόσο αυξημένες επιδόσεις συγκριτικά με το αρχικό chatGPT3.5 ώστε στο διαγώνισμα αδειοδότησης των Αμερικανών δικηγόρων να βαθμολογείται πάνω από το 90% όσων αδειοδοτούνται, σε σχέση με βαθμολογία πάνω από το 10% των αδειοδοτούμενων δικηγόρων που είχε το chatGPT3.5.

Ήδη το Claude της Anthropic είχε καλύτερη απόδοση από το chatGPT4 σε πολλές λειτουργίες, ειδικά στη δημιουργία εξειδικευμένων εφαρμογών παραγωγής κώδικα προγραμματισμού με διασύνδεση με μια εφαρμογή της τρίτης εταιρείας PilotGPT που επιτρέπει τη σύνδεση οποιουδήποτε από τα επικρατέστερα Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα (Large Language Models – LLMs) για τον προγραμματισμό και τη δημιουργία εφαρμογών του Παγκόσμιου Ιστού.

Τί σημαίνουν όλα αυτά πχ για την παγκόσμια αγορά των προγραμματιστών;

Σημαίνει ότι ένας νεαρός με μια μεγάλη ιδέα και λίγες ημέρες εξοικείωση με τον τρόπο που πρέπει να γίνονται οι ερωτήσεις σε μια ΤΝ παραγωγής κώδικα προγραμμάτων, μπορεί πλέον σε λίγες ώρες, με κόστος το χρόνο του και €10-€20 συνδρομή, να παράγει μιαν υψηλής ποιότητας διαδικτυακή εφαρμογή που θα κόστιζε δεκάδες χιλιάδες ευρώ και εκατοντάδες ανθρωποώρες αναλυτών, προγραμματιστών και testers σε βάθος εβδομάδων ή μηνών.

Αυτό ανατρέπει την παγκόσμια αγορά λογισμικού, καθώς δίνει τεράστιες δυνατότητες στη δημιουργικότητα μόνων start-uppers και φέρνει πιο κοντά τη στιγμή που θα υπάρξει εταιρεία με 2-3 άτομα και ετήσιο τζίρο $1 δισεκατομμύριο από μια εφαρμογή.

Ήδη έχουν ξεκινήσει και λειτουργούν εφαρμογές ΤΝ deep-fake που παίρνουν ένα μικρό βιντεάκι και αλλάζουν τα πρόσωπα των εμφανιζόμενων σε αυτό με πρόσωπα σελέμπριτι. Ήδη η διεθνής πολυβραβευμένη τραγουδίστρια Taylor Swift έχει μηνύσει δημιουργούς τέτοιων βίντεο που κλέβουν το πρόσωπό της για να φτιάξουν deep-fakes. Όπως εξελίσσονται τα μοντέλα ΤΝ δεν είναι μακριά η στιγμή που θα μπορούν να δημιουργούν ολόκληρες ταινίες του κινηματογράφου σε λίγες ημέρες αντί χρόνια, με πρόσωπα όχι από υπάρχοντες ηθοποιούς αλλά που επινόησε η ΤΝ που δημιουργεί την ταινία.

Πέραν του Χόλιγουντ, αυτό αποτελεί και μια τεράστια απειλή για ένα ολόκληρο οικοσύστημα πορνογραφίας που έχει δημιουργηθεί πέριξ της παγκόσμιας πλατφόρμας Onlyfans, και συντηρεί με χιλιάδες μηνιαίες συνδρομές λίγων δολαρίων έκαστη, ερασιτέχνες πορνοστάρ από όλη την υφήλιο. Αν η ΤΝ νοημοσύνη δημιουργεί περιεχόμενο που θα πουλάει κάποιος για λίγα σεντς αντί για λίγα δολάρια, όλες αυτές οι ερασιτέχνες πορνοστάρ, που σήμερα μπορούν να βγάζουν εκατομμύρια από το υπόγειο του σπιτιού τους με μια κάμερα, μπορεί να βρεθούν πάλι στην ανεργία.

Πριν λίγες ημέρες επίσης μια εταιρεία που παρέχει τηλεφωνική υποστήριξη μέσω τηλεφωνητριών Τεχνητής Νοημοσύνης πήρε μια τεράστια δουλειά που πριν εκτελούσε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τηλεφωνικής υποστήριξης με κανονικές τηλεφωνήτριες στον κόσμο. Το αποτέλεσμα ήταν η πτώση της μετοχής της δεύτερης κατά 29% σε μια μέρα.

Οι ανατροπές στον τρόπο που δουλεύει η οικονομία, η τεχνολογία, η κοινωνία, είναι ολοένα και πυκνότερες και πιο δραματικές.

Το 2024 υπόσχεται να επιταχύνει τις ανατροπές που θα προκαλεί η Τεχνητή Νοημοσύνη, και την καταστροφή πολλών επαγγελμάτων με δημιουργία όμως νέων επαγγελμάτων. Η εξίσωση αυτή λένε οι μελέτες ότι αρχικά θα δώσει 9% λιγότερες θέσεις εργασίας παγκοσμίως, λόγω της ΤΝ, όμως τελικά όταν θα έχει αναπτυχθεί επαρκώς η ΤΝ θα εκλείψουν και αυτές.

Πολλοί εξ όσων απασχολούνται στον τομέα της ΤΝ λένε ότι πλησιάζει η μέρα που θα βγει κάποιο μοντέλο ΤΝ που θα είναι καλύτερο σε όλα από όλους τους ανθρώπους.

Αν και αυτό ακούγεται σήμερα ευχολόγιο και ίσως και λίγο αστείο, μη ξεχνάμε τις αλλαγές που έφερε στην ανθρωπότητα η δημιουργία του Ίντερνετ, η ανακάλυψη του τροχού, και η ανακάλυψη της πυρίτιδας.

Αν είναι να παραμείνουμε συνεκτικοί ως κοινωνία, πρέπει να φροντίσουμε να παραμείνουμε σύγχρονοι εντός των κοσμοϊστορικών αλλαγών που συντελούνται σήμερα λόγω της ΤΝ.

Αντί να τρέχουμε να επιδοτήσουμε τις αλλαγές κλιματιστικών και τα ηλεκτρικά ποδήλατα με τα χρήματα του ταμείου της ανάκαμψης, να δούμε ίσως σοβαρά και την ΤΝ ως μια δραστηριότητα που θα φέρει ανατροπές. Είτε ανατροπές που θα δημιουργήσουμε εμείς εντός της χώρας μας, είτε ανατροπές που θα έρθουν εισαγόμενες και ανεξέλεγκτες όταν θα είμαστε παντελώς απροετοίμαστοι.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ