ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ «Έξυπνο» φανάρι διαχείρισης κυκλοφορίας έφτιαξαν μαθητές στο Βάμο

0
540

«Έξυπνο» φανάρι διαχείρισης κυκλοφορίας (Traffic Organizer), έφτιαξαν μαθητές του Γυμνασίου Βάμου στο πλαίσιο του STEMpowering youth, σε ένα δρόμο αρκετά επικίνδυνο, στην περιοχή των Καλυβών.

Προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα, που έθετε σε κίνδυνο τη ζωή όσων περνούσαν από μια επικίνδυνη στροφή του δρόμου έξω από τις Καλύβες, όπου δεν υπάρχεο ορατότητα και το λεωφορείο αναγκάζεται να βγει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας για να στρίψει, δημιούργησαν αυτή την κατασκευή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των μαθητών:

«Είμαστε μια ομάδα μαθητών του Γυμνασίου Βάμου που αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με ένα σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα λεωφορεία που επιστρέφουν τους μαθητές κάθε μεσημέρι στα σπίτια τους. Υπάρχει μια επικίνδυνη στροφή του δρόμου έξω από τις Καλύβες που μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ατύχημα, καθώς το λεωφορείο αναγκάζεται να βγει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας για να στρίψει. Εκείνη τη στιγμή οποιοδήποτε όχημα που έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση, λόγω μηδενικής ορατότητας, κινδυνεύει να συγκρουστεί με το λεωφορείο. Τις ανωτέρω ανησυχίες μας για το πρόβλημα αυτό έχουμε εκθέσει και σε παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης για να επιλυθεί το συντομότερο.

Η πρώτη μας σκέψη ήταν να κατασκευάσουμε ένα σύστημα φαναριών που θα συνδέεται με αισθητήρες απόστασης και ανάλογα από ποια μεριά περνάει κάποιο μεγάλο όχημα θα ανάβει το αντίστοιχο φανάρι στην άλλη μεριά, ώστε να σταματάει το δεύτερο όχημα πριν τη στροφή. Στη συνέχεια, επειδή θέλαμε να είναι φιλικό προς το περιβάλλον, αποφασίσαμε πως η κατασκευή μας θα πρέπει να λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια μέσω ενός συστήματος φόρτισης μιας μπαταρίας από ηλιακό πάνελ που θα συνδέεται στο σύστημα. Σχεδιάσαμε τη συσκευή που θα κατασκευάσουμε και παραγγείλαμε τα απαραίτητα υλικά.

Τα υλικά που απαιτούνται για την κατασκευή μας είναι: ένα Arduino, ένας αισθητήρας απόστασης (HCSR04 Ultrasonic Module), ένα LED traffic light-emitting module,  ένα Φωτοβολταϊκό πάνελ 20 WATT, ένα Charge Controller, μία Μπαταρία 12V/7.0Ah, ένα  5V Relay Module Board, ένα φανάρι (LED), μια μπαταρία 9V και καλώδια. Συνδέουμε μεταξύ τους όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα και προγραμματίζουμε το Arduino να ενεργοποιείται όταν η απόσταση που μετράει ο αισθητήρας είναι μικρότερη από 2m.

Έτσι αυτό μπορεί να αντιληφθεί ένα λεωφορείο που περνάει από το σημείο εκείνο του δρόμου. Θα φροντίσουμε κατά την εγκατάσταση να βάλουμε τον αισθητήρα σε ύψος περίπου 2m για να ενεργοποιείται από τα λεωφορεία ή τα μεγάλα φορτηγά και να μην ενεργοποιείται από τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Με αυτόν τον τρόπο εστιάζουμε μόνο στο πρόβλημα των μεγάλων οχημάτων. Την συνδεσμολογία μας την δοκιμάζουμε πρώτα πολλές φορές, κάνουμε διορθώσεις και ρυθμίσεις και τέλος φτιάχνουμε κάποιο περίβλημα. Αφού διαπιστώσουμε ότι όλα λειτουργούν κανονικά, τότε τοποθετούμε τη συσκευή μας μέσα σε ένα κουτάκι το οποίο βάψαμε με spray και κολλήσαμε τους λογότυπους “STEMpowering Youth” και SCi Co.

Το project μας ολοκληρώθηκε, δοκιμάστηκε και εγκαταστάθηκε στη στροφή των Καλυβών.

Επίσης σημαντικό βήμα θεωρούμε την συνάντηση που είχαμε με παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να τους ενημερώσουμε για το project μας και την προοπτική να αποτελέσει την αρχή για την επίλυση αυτού του σημαντικού προβλήματος.

Η κα. Μπενάκη, Αντιδήμαρχος σε θέματα πολιτισμού και ο κ. Κοτσιφάκης Αντιδήμαρχος νεολαίας του Δήμου Αποκορώνου, δέχτηκαν την πρόσκληση μας, επισκέφτηκαν το σχολείο και παρακολούθησαν την παρουσίασή, παρουσία και του καθηγητή μας κ. Τίτου Σμυρνάκη, όπου τους αναλύσαμε τη λειτουργία και τη χρησιμότητα της συσκευής μας. Μας συγχάρηκαν και μας διαβεβαίωσαν ότι θα το συζητήσουν στο δημοτικό συμβούλιο και θα δείξουν στον Δήμαρχο το βίντεό μας ώστε να δοθεί συνέχεια σε αυτό που εμείς μόλις ξεκινήσαμε».

Πηγή: flashnews.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ