Ντίνα Σβύνου: Πώς θα καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας στον τουρισμό

25
9092

Γράφει η
Κωνσταντίνα Σβύνου
Πρόεδρος Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων και της Ένωσης Ξενοδόχων Κω στο real.gr

 

Το πέρασμα της πανδημίας έφερε, μαζί με τα άλλα «δωράκια», και σοβαρές επιπτώσεις στον τομέα της εργασίας, γεγονός που άρχισε να γίνεται αντιληπτό από το 2021.

Οταν λειτούργησαν ξανά οι τουριστικές επιχειρήσεις, φάνηκε πως αρκετοί είχαν φύγει για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κάποιοι έκαναν στροφή σε άλλους κλάδους και κάποιοι απλώς «εξαφανίστηκαν» από τον στίβο της εργασίας.

Ενα πρόβλημα που διογκώνεται, αν λάβουμε υπ’ όψιν πως το 2021, βάσει έρευνας που εκπόνησε το ΙΤΕΠ για τον ξενοδοχειακό κλάδο, έλειψαν 53.249 θέσεις εργασίας, ενώ το 2022 οι θέσεις ανήλθαν σε 60.225, που αντιστοιχούν στο 22% και στο 23% αντίστοιχα αυτών που προβλέπει το οργανόγραμμα των ξενοδοχείων.

Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι μόνο στα ξενοδοχεία, είναι ευρύτερο σε όλους τους κλάδους, όπως δεν είναι και αμιγώς ελληνικό αφού το βλέπουμε και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στον χώρο των ξενοδοχείων υφίσταται η συλλογική σύμβαση εργασίας, διασφαλίζοντας αξιοπρεπείς μισθούς και μάλιστα με υποχρεωτικότητα από το 2018. Με τις μεγάλες ελλείψεις, όμως, εργοδότες και εργαζόμενοι έχουν οδηγηθεί σε ένα ανελέητο «παζάρι» διαπραγματεύσεων, που σίγουρα δεν λειτουργεί σε υγιή βάση.

Και τελικά αναρωτιόμαστε: Ο επιχειρηματίας προστατεύεται από το σύστημα ή είναι όλα φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο ώστε οι επιχειρήσεις να βρίσκονται μονίμως εκτεθειμένες;

Ξεκινώντας από την ψηφιακή κάρτα εργασίας, που είναι ανεφάρμοστη σε τόσο νευραλγικές επιχειρήσεις όπως τα ξενοδοχεία, συνεχίζοντας με το φαινόμενο της ασυνέπειας από μεγάλο αριθμό εργαζομένων που «ξεπουλάνε» τη συμφωνία τους για μικρές διαφορές, χωρίς καν να ενημερώσουν τον εργοδότη τους, και καταλήγοντας στις υψηλές εργοδοτικές εισφορές που γονατίζουν τις επιχειρήσεις.

Το μεγάλο ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν, όταν σε όλη την Ελλάδα οι επιχειρήσεις ζητούν προσωπικό, να καταγράφεται επισήμως 12% ποσοστό ανεργίας τους θερινούς μήνες; Δηλαδή κάποιοι συμπολίτες μας λαμβάνουν επίδομα ανεργίας όταν υπάρχουν θέσεις εργασίας κενές. Μήπως, όμως, παράλληλα εργάζονται αδήλωτα;

Πώς καθαρίζονται τόσα σπίτια που διατίθενται στη βραχυχρόνια μίσθωση; Τουριστικές βίλες και κατοικίες χωρίς δηλωμένες ΕΜΕ δεν μας προβληματίζουν;

Σίγουρα ο ελεγκτικός μηχανισμός αδρανεί σε αυτό το κομμάτι, ενώ περιορίζεται στο ξεσκόνισμα των επιχειρήσεων που λειτουργούν νόμιμα.

Υπάρχουν, όμως, και άνθρωποι που θέλουν να εργαστούν νόμιμα, αλλά το ίδιο το σύστημα τους ωθεί σε αδήλωτη εργασία. Ανθρωποι από τρίτες χώρες (π.χ. Αλβανία) που ζουν χρόνια στη χώρα μας και δεν τους δίδεται άδεια παραμονής και εργασίας!

Δημόσιοι υπάλληλοι και στρατιωτικοί που επιθυμούν να κάνουν δεύτερη δουλειά, αλλά δεν τους επιτρέπεται.

Συνταξιούχοι που έχουν ως αντικίνητρο την περικοπή της σύνταξής τους αν εργαστούν.

Μέσα από τις κρίσεις γινόμαστε σοφότεροι. Ετσι και σε αυτήν την κρίση, την εργασιακή, καλείται ο καθένας να κάνει τον απολογισμό του και τις ενέργειες προς τη βελτίωση. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ποσοτικό, είναι και ποιοτικό.

Πρέπει να λειτουργήσει άριστα ο συσχετισμός εκπαίδευση – εργαζόμενος – εργοδότης – κράτος. Η εργασία στον τουρισμό είναι λειτούργημα, είναι προσφορά προς τον άνθρωπο και έχοντας αυτό ως βάση πρέπει να πορευτούμε.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

25 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Απ’τα χοτ σποτ. Έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι μιλούν την Αγγλικήν. Μια σελφι με τον Κυριάκο παρακαλώ!😁

  2. Και εγώ νόμιζα από τον τίτλο ότι είχατε κάποια πρόταση. Απλές διαπιστώσεις κάνατε. Ακόμα μια παρατήρηση. Αυτό το «αξιοπρεπείς μισθούς» πώς το εννοείτε; Έχετε προσπαθήσει να ζήσετε εσείς η ίδια με έναν τέτοιο μισθό; Δικαιολογίες τύπου εγώ είμαι επιχειρηματίας και παίρνω ρίσκο τις προσπερνάω γιατί όλες οι επιχειρήσεις χωρίς τα κρατικά επιδόματα με προκαταβολές (μη επιστρεπτέες), επιχορηγήσεις, δανεισμό με εγγύηση του δημοσίου, φοροαπαλαγές κλπ θα τα είχαν τινάξει προ πολλού.

  3. Ναι, με συλλογ συμβαση στα χαρτια και τα ματια του κοσμου ενω στην πραγματικοτητα ολοι δουλευουν 250 ωρες τον μηνα
    ξυπνησε ο κοσμος, βαλτε το χερι σας λιγακι πιο βαθια στη τσεπη σας, μην ανησυχειτε, μολις κλαψετε λιγο θα παρετε κι αλλα επιδοματα
    ανεπροκοποι

  4. Αλλα κι αλλα κ.Σβυνου. Εξηγησε μας το εξης λοιπον. Πως γινεται στο τελος της σεζον εσεις οι ξενοδοχοι να εχετε βαλει στην τσεπη 1-2-3 εκοτομυριακια και εμεις να ψαχνουμε δευτερη δουλεια για να πληρωσουμε το ρευμα αφου οπως τα λες ολα λειτουργουν υπερ μας και ταυτοχρονα εναντιον σας? Δεν θα σχολιασω τα υπολοιπα διοτι στο τελος της ημερας ενα μονο πραγμα εχει σημασια¨Ποσα χρηματα παραγουμε για να εξυπυρετησουμε την ζωη μας. Αν λοιπον δεν βγαινετε, χαριστε το ξενοδοχειο στο προσωπικο σας και δουλεψτε εσεις για αυτους……για αν σας δω λοιπον… Με λιγα λογια ή θα γινετε επιτελους επιχειρηματιες η κλειστε τα!!!

  5. Να πληρώσετε ικανοποιητικά για να καλυφθούν οι θέσεις σας. Τα υπόλοιπα είναι έκθεση ιδεών κΣβυνου

  6. Να μάθετε να πληρώνεται σωστά με 800 και 1000 ευρώ μόνο πακιστανους θα βρείτε γιατί κάθε τέλος της σεζόν μόνο εσείς γεμίζετε της τσέπες σας

    • Σε πια εποχή ζεις;Δεν πληρώνεσαι ανάλογα την εθνικότητα σου αλλά την απόδοση σου.Ξεκολα και έλα να δουλέψεις τόσες θέσεις υπάρχουν .Μήπως να σου στέλνουνε το μισθό σπίτι και να κάθεσαι;

  7. Ποιό «παζάρι» κυρία μου, το έχεις ξαναπεί πριν μερικούς μήνες. Πολύ πλάκα έχει το θέμα. Αρκετά χρόνια πριν, την περίοδο εργασίας μου, τώρα στην σύνταξη, σε Ξενοδοχείο που δούλευα, ο Λογιστής όταν με είδε για πρώτη φορά στην μονάδα, ρώτησε το επιχειρηματία….. πόσα του δίνεις? Στην απάντηση του επιχειρηματία, ανταπάντησε….. πολλά τα λεφτά!! Δεν γνώριζε ποιός ήμουν. Τα δικά μου χρόνια είχαμε και τότε εποχιακούς ξένους εργαζόμενους Ρουμάνους, Τσέχους, Κροάτες, Πολωνούς, κλπ. Όλοι απόφοιτοι κάποιας ΣΤΕ στην χώρα τους με καλές γνώσεις στο επάγγελμα και τουλάχιστον να ομιλούν δύο ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γερμανικά). Πέρσι τους ζήσαμε, Ρομά και Ασιάτες αγνώστου ταυτότητας!! Ο καλός και ποιοτικός Τουρισμός θέλει καλούς επιχειρηματίες και έμπειρους εργαζόμενους καλά αμοιβόμενους (αξιοκρατικά), σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και διαμονής.

  8. 2 κόσμοι διαφορετικοί. Σήμερα η κυρία Σβύνου έκανε ανάρτηση για κάποια εργαζόμενη που της έστειλε την παραίτηση με κούριερ. Όλα τα (50) σχόλια ήταν «Αχ τι τραβάτε και εσείς οι επιχειρηματίες !!!».

  9. Ντίνα, εσύ θα δουλευες στο ξενοδοχείο σου με τόσα όσα δίνεις και για τα ωράρια που έχεις;;;; Και όχι μόνο εσύ, αλλά και οι υπόλοιποι ξενοδόχοι! Η ημέρα καριέρας στα hot spot δεν απέδωσε; Εαν λοιπόν δεν βρίσκεται ούτε Έλληνες, ούτε Αλβανούς,ούτε Πακιστανούς τότε προφανώς και δεν είναι ο πλανήτης ολόκληρος τεμπέληδες αλλά κάτι άλλο φταίει…μάλλον η δική σας φιλαργυρία και η προσπάθεια αρμεγματος της μύγας από μέρους σας!!!

  10. Δώστε σοβαρούς μισθούς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Στηρίξτε το αίτημα των εργαζομένων για τουλάχιστον 5μηνο επίδομα ανεργίας και θα δείτε ότι πολλοί νέοι και νέες θα πιστέψουν στα εποχικά επαγγέλματα ότι μπορούν να ζήσουν. Όλα τα άλλα που λέτε είναι αστεία

  11. Να πληρώνουν όλοι κανονικά και της υπερωρίες δώρα επιδόματα όλα και να δίνουν κάτι παραπάνω με λίγα να τηρούνται όσα έχουν συμφωνήσει

  12. με τι σύμβαση προσλαμβάνουν και βάζουν τους υπαλλήλους που δουλεύουν 7ημερο χωρίς ρεπο(μήπως τους δηλώνουν πενθήμερο. Οεο.. . Για να γλυτώνουν φόρους…ένσημα, επιδόματα..? Εκτός αυτού δουλεύουν την μια δωρεάν τον μήνα όταν πέφτει 31…. Επίσης πόσα εκατομμύρια έχετε παρει από το . Κράτος τα τελευταία 15 χρόνια .?? …δινετε 1000 ευρώ στους υπαλλήλους, εφόσον αυξήθηκε ο μισθός και πηγε καλά η σαιζόν.? Και τα κονομήσατε τρελά . Η δίνειτε 700 με κομμένα ένσημα..? . .Καλα σας κάνουν τα αιρμπμπ..και εύχομαι να σας ξετιναξουν..

  13. Στην Ελλαδα ιδιετερα στην επαρχεια εχει τεραστια ποσοστα ανεργιας. Ποσο δυσκολο ειναι να ερθουν νεοι απο αλλες περιοχες και να δουλεψουν για σεζον ? Μια δυσκολια ειναι το που θα μεινουν αυτοι οι ανθρωποι γιατι ουτε στεγη υπαρχει για τη σεζον ουτε οι τιμες των ενοικιων ειναι σε λογικα πλαισια . Βεβαιως αν θελετε πραγματικα μπορειτε να το λυσετε και αυτο με τοσα μικρα ξενοδοχεια που δεν δουλευουν να ανακαινηστουν και στεγαζουν τους εργαζομενους μεσα ετσι ωστε οι ανθρωποι να καταφερουν να μαζεψουν λεφτα και οχι να τα δινουν σε εκμεταλευτες που νοικιαζουν μια γκαρσονιερα για παλατι. Ολα γινονται κυρια μου ΘΕΛΗΣΗ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ τα αλλα ειναι φτηνες δικαιωλογιες

  14. Φίλε η μόνη θέληση που έχουν οι ξενοδόχοι.. Είναι για το χρήμα. …
    ΛΊΓΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟ ΘΈΛΕΙ… ΑΝΘΡΩΠΙΆ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΣΤΟ ΧΩΡΙΌ ΜΟΥ….. όλα τα άλλα είναι απλά δικαιολογίες…… Για να δικαιλογησουν την
    Οι ΝΌΜΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.πριερχονται από τους ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΣ..(κατάργηση συμβάσεων.. Και όλα όσα καταργήθηκαν… … ΠΡΟΈΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑΚΕΦΑΛΑΙΑ… και γίνονται νόμος…

  15. Οι διυλοζωντεςτον κώνωπα...(υποκριτές) ξενοδόχοι.. (και Γιάννη μην το κόψεις σε παρακαλώ .

    Που σφουγγιζουν το αίμα των καθαριστριων,, λαντζιερηδων, των σερβιτόρων,… Που τους έχουνε σαν δούλους… Με 25 ευρώ… Με 8 ωρο ξεσκισμα επί καθημερινής βάσεως… Με ένσημα ΠΟΥ ΟΙ ΊΔΙΟΙ θέλησαν να κοπούν τα βαρέα…. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα βγουν με 700 ευρώ σύνταξη… ΑΝ ΠΡΟΛΆΒΟΥΝ ΣΤΑ 65…..ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΊ ΟΙ ΆΘΛΙΟΙ… Ιδιοκτήτες ξενοδοχείων… που ψηφισαν νόμο… Και έγινε ΝΟΜΟΣ ότι απαγορεύεται κάνεις να έχει πάνω από 3 Airbnb… ΑΣ ΜΟΥ ΠΕΙ ΕΝΑΣ ΛΟΓΙΚΟΣ…. τι τον νοιάζει το κράτος πόσα αιρμπνπ θα έχεις..(δάκτυλο των ξενοδόχων..) … Όταν οι ξενοδόχοι ο …χτιζει ένα ξενοδοχείο κάθε χρόνο.. Με χιλιάδες κλίνες,,,.. ποιοι βγάζουν τους νομους

  16. Θα συμφωνήσω με την κ.Σβυνου απόλυτα μόνο στην θέση ότι «ο ελεγκτικός μηχανισμός αδρανεί» αλλά για άλλους λόγους.

    Παράνομα και καταχρηστικά 7ημερα από το 99% των ξενοδόχων
    Εικονικές μισθοδοσίες και μαύρα λεφτά κάτω από το τραπεζι για να γλιτώσουν εισφορές.

    Από ότι κατάλαβα θέλουν ελεγκτικό μηχανισμό ala carte.
    Κανονικά το 99% των ξενοδόχων θα έπρεπε να είχατε φάει πρόστιμα να βάλετε στις τσέπες για 7 ζωές ακομα.
    Ρομά και hotspot… αυτή την πραγματικότητα την διάλεξαν οι ξενοδόχοι όχι οι εργαζόμενοι.

  17. Και που είσαι ακόμα
    Τα χειρότερα δεν ήρθαν ακόμα. Ένας ξενοδόχος είναι επιχειρηματίας και κοιτάζει το κέρδος του. Όταν όμως πατάει επί πτωμάτων γι’αυτό το κέρδος, θα του γυρίσει μπούμερανγκ. Δεν είναι δυνατόν να φεύγει ο άλλος από το σπίτι του να πάει στην άλλη άκρη της Ελλάδας να δουλεύει 10ωρα & 12ωρα με 700-800 ευρώ; Κρατήστε λοιπόν τους αλλοδαπούς χωρίς καμία απολύτως τουριστική παιδεία και να δούμε μετά από 10 χρόνια τι κόσμο θα έχουμε. Να μην πω και για τα overbooking που πουλάνε τα ξενοδοχεία δωμάτια που δεν έχουν. Αλλά μπροστά στο κέρδος ποιος τα μετράει αυτά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ