Εμβολιασμένος ή άνεργος; Αυτό και μια σειρά άλλων, καίριων ερωτημάτων για τη λειτουργία των ξενοδοχείων παραμένουν αναπάντητα

2
2194

Γράφει ο
Νεκτάριος Καλογήρου

Ποιος μπορεί να δώσει απάντηση στις ακόλουθες δύο ερωτήσεις:
Θα προσληφθούν φέτος οι ξενοδοϋπάλληλοι που θα αρνηθούν να κάνουν το εμβόλιο; Τα περυσινά υγειονομικά πρωτόκολλα έληξαν στις 31/12/2020, άρα αυτή τη στιγμή με ποια υγειονομικά πρωτόκολλα θα εναρμονιστούν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις;
Υπάρχουν και δύο ερωτήματα ποιο εξειδικευμένα:
1) Αν μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων έχει κάνει κράτηση πακέτου διακοπών για 12 ημέρες στη Ρόδο αξίας 5.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των εισιτηρίων) και μερικές ώρες πριν το ταξίδι διαπιστώνεται ότι ένα από τα μέλη είναι φορέας Covid19, τότε ποιος αποζημιώνει τον ξενοδόχο;
2) Τα περυσινά υγειονομικά πρωτόκολλα στην Ελλάδα προέβλεπαν τη μη άμεση επαφή των τουριστών με τα φαγητά του μπουφέ. Απαιτούσαν να υπάρχει σερβιτόρος που θα «φορτώνει» το πιάτο του επισκέπτη με τα καλούδια της επιλογής του. Τα αντίστοιχα πρωτόκολλα σε ανταγωνιστικούς προορισμούς δεν απαιτούσαν την παρουσία σερβιτόρου, παρά μόνο τη χρήση γαντιών και μάσκας από τον επισκέπτη που πλησίαζε το μπουφέ. Η μικρή αυτή διαφορά στο πρωτόκολλο εκτίναξε το λειτουργικό κοστολόγιο των ελληνικών ξενοδοχείων και αυτό με τη σειρά του προκάλεσε αρκετές αρνητικές επιπτώσεις. Τι θα ισχύσει φέτος;
Ερωτήματα σαν αυτά υπάρχουν σήμερα δεκάδες και αφορούν τόσο στη λειτουργία των ξενοδοχείων, όσο στην πρόσληψη του προσωπικού που θα κληθεί να δουλέψει, καθώς επίσης αυτή καθ’ αυτή την προσπάθεια διεκδίκησης κρατήσεων. Ο υπουργός Τουρισμού έδωσε τη 14η Μαΐου ως ημερομηνία εκκίνησης της ελληνικής τουριστικής σεζόν, όμως τις λεπτομέρειες που αφορούν το πώς θα γίνει αυτή η εκκίνηση τις παρέπεμψε σε μια συζήτηση με αόριστο χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης.
Εμβολιασμένος ή άνεργος;
Είναι ένα μεγάλο θέμα συζήτησης και (για να δώσουν προσοχή οι «στρατηγοί» του τουρισμού) σίγουρα θα έχει πολιτικές προεκτάσεις. Δεν είναι όλοι οι 800.000 εργαζόμενοι στον τουρισμό οπαδοί του εμβολιασμού, ούτε και όλοι είναι απολύτως υγιείς ώστε να εμβολιαστούν χωρίς παρενέργειες. Όμως όλοι επιζητούν εναγωνίως δουλειά, έσοδα για το σπίτι τους και να συντηρήσουν τα παιδιά τους. Το ερώτημα «θα προσληφθούν εκείνοι που δεν έχουν εμβολιαστεί;» τέθηκε από τη «δημοκρατική» προς μια μεγάλη σειρά διευθυντών ξενοδοχείων της Ρόδου, όπως και σε μερικούς από τους ξενοδόχους του νησιού. Όλοι τους τόνισαν ότι «πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα, για το οποίο θα έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για το τι θα ισχύσει». Μάλιστα, ο διευθυντής ενός από τα πιο μεγάλα ξενοδοχεία της Ελλάδας, μιλώντας στη ‘δ’, έσπευσε να υπενθυμίσει το γεγονός πως «οι αεροπορικές εταιρείες δεν ζητούν πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους επιβάτες».
Η εργατική νομοθεσία σήμερα παρέχει τη δυνατότητα στον ξενοδόχο να προσλάβει το 1/3 του προσωπικού αν στα δωμάτιά του έχει πληρότητα 20%, τα 2/3 σε πληρότητα 50% και όλο το προσωπικό σε πληρότητες άνω του 80%. Άρα, με τη λογική αυτή, οι πρώτοι που θα προσληφθούν θα είναι οι εμβολιασμένοι, ενώ οι μη εμβολιασμένοι θα εργαστούν μόνο στη high season· Ήτοι, δύο μήνες και αν… Ένα βασικό στοιχείο που έχουν επίσης παραβλέψει οι «στρατηγοί» του Υπουργείου Τουρισμού βρίσκεται στη σχέση μεταξύ ξενοδόχου – εργαζόμενου. Η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων λειτουργεί με προσωπικό που εργάζεται στις μονάδες επί δεκαετίες ολόκληρες. Σε πολλές περιπτώσεις οι εργοδότες με τους εργαζομένους συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς φιλίας και δεν υπάρχει λόγος το οικοδόμημα αυτό να δοκιμαστεί εξαιτίας μιας γραφειοκρατικής κωλυσιεργίας.
Μεγάλο στοίχημα
η γρήγορη εκκίνηση
Για το εάν η σεζόν θα ξεκινήσει στις 14 Μαΐου, όπως εξήγγειλε ο υπουργός Τουρισμού, λίγη σημασία έχει. Η αγωνία των παραγόντων του τουρισμού βρίσκεται στο «πόσο πραγματικά δυναμικό θα είναι αυτό το ξεκίνημα». Πάνω σε αυτό δουλεύουν όλοι και για να τα καταφέρουν είναι απαραίτητο να δοθούν απαντήσεις και οδηγίες σε μια ολόκληρη σειρά ερωτηματικών που εξακολουθούν να απασχολούν τον κλάδο.
«Μπορεί αυτή τη στιγμή η ροή των κρατήσεων να είναι εξαιρετικά μικρή και η ζήτηση για το Μάιο να είναι μηδαμινή», δηλώθηκε προς τη ‘δ’, «ωστόσο εμείς δουλεύουμε, προετοιμαζόμαστε και θέλουμε το αργότερο μέχρι τις 10 Απριλίου να μην υπάρχουν σε εκκρεμότητα ερωτηματικά για τον τρόπο λειτουργίας μας. Σας θυμίζω ότι οι ανταγωνίστριες χώρες ήδη διαφημίζουν τα προϊόντα τους».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου Γιώργος Ματσίγκος, τόνισε προς τη ‘δ’ πως «το μεγάλο μας στοίχημα δεν είναι απλώς να ξεκινήσει η σεζόν, αλλά να ξεκινήσει δυναμικά και για να γίνει αυτό πρέπει ως περιοχή να γίνουμε ‘πράσινοι’. Όσο είμαστε στο ‘κόκκινο’ δε μπορεί να γίνει εκκίνηση».

Η γενική εικόνα και άνοιγμα της Μαγιόρκα
την προσεχή Κυριακή
Οι κρατήσεις που υπήρχαν μέχρι τις 14 Μαΐου ακυρώνονται η μία μετά την άλλη. Εξαίρεση αποτελούν οι κρατήσεις διαμονής στο ξενοδοχείο Grand Hotel Rhodes, καθώς αυτές συνδέονται με τους διεθνείς αγώνες ποδηλατικού γύρου της Ρόδου (04 – 11 Απριλίου 2021, με τη συμμετοχή 26 ομάδων).
Επίσης, ακυρώνονται οι αφίξεις που είχαν προγραμματιστεί για το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου από το Ισραήλ και συνδέονταν με τον εορτασμό του Εβραϊκού Πάσχα. Το Ισραήλ θα παραμείνει κλειστό μέχρι τις 14 Απριλίου.
Σε ό,τι αφορά την αγγλική αγορά, θα γίνουν νέες ανακοινώσεις στις 12 Απριλίου. Προς το παρόν έχουν ανακληθεί όλες οι πτήσεις που από πέρυσι είχαν προγραμματιστεί για το επόμενο δίμηνο.
Τα ξενοδοχειακά στελέχη αναφέρουν ότι «οι πελάτες που χάνονται από τον Μάιο, δε θα αλλάξουν το ‘πακέτο’ τους για Ιούλιο – Αύγουστο, διότι πολύ απλά δεν μπορούν να πληρώσουν τη διαφορά της τιμής. Το πιθανότερο είναι να ακυρώσουν το ταξίδι τους για του χρόνου. Αυτή τη στιγμή το ζητούμενό μας είναι να κρατήσουμε στο ‘σύστημα’ ενεργές όσο το δυνατόν περισσότερες από τις παλιές κρατήσεις γι’ αυτό και η ετοιμότητά μας ως τουριστικός προορισμός παίζει σημαντικό ρόλο. Η κάθε μέρα μετρά».
Ίσως το πιο θετικό στοιχείο της φετινής σεζόν είναι η τάση για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, φαινόμενο που ξεκίνησε πέρυσι και κατά πάσα πιθανότητα θα επαναληφθεί φέτος. Το όφελος από τους επισκέπτες του Νοεμβρίου θα το κερδίσουν κυρίως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, που θα μπορέσουν να πάρουν μερικά ημερομίσθια παραπάνω, όπως και η εξωξενοδοχειακή αγορά που και φέτος θα δοκιμάσει τις αντοχές της.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σε ενημερωτικό σημείωμα που έστειλε χθες η TUI προς τους ανά τον κόσμο συνεργάτες της, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η πρώτη πτήση της TUI FLY από Γερμανία θα προσγειωθεί στην Μαγιόρκα την προσεχή Κυριακή 21 Μαρτίου 2021». Το πλήρες πρόγραμμα της TUI GROUP για πρώτη φορά παρουσιάζεται σήμερα από την «δημοκρατική».
Όλα τα παραπάνω υποστηρίζουν την ανάγκη δράσης όλων προς την κατεύθυνση της ετοιμότητας για μια δυναμική εκκίνηση. «Στην ουσία η πραγματικότητα δεν υπάρχει…» γράφει ο Μένης Κουμανταρέας στο μυθιστόρημα ‘Η μυρωδιά τους με κάνει να κλαίω’ «…γιατί είμαστε εμείς που τη διαμορφώνουμε και δεν είναι η πραγματικότητα που μας διαμορφώνει».

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Από την στιγμή που το κράτος δεν θα έχει εξασφαλίσει τον εμβολιασμό των πάντων μέχρι τουλάχιστον το τέλος Σεπτεμβρίου δεν θα μπορεί ο επιχειρηματίας να ζητά τον εμβολιασμό. Περίπου η λογική του Μαρτίου 2020 με τις μάσκες. Δεν υπήρχαν μάσκες οπότε δεν ήταν υποχρεωτικό μέχρι να αποκτήσουμε δικό μας εργοαστάσιο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ