«Πράσινο φως» για τη μεγάλη επένδυση ιατρικού τουρισμού στη Ρόδο

0
133

«Πράσινο φως» -έστω και μερικό- δόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στη χωροθέτηση της μεγάλης επένδυσης ιατρικού τουρισμού στη Ρόδο, από την εταιρεία «Άμαρτος Οικολογική» και κεφάλαια από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Μετά τη σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με απόφασή της, παρέχει μερικώς την έγκρισή της για τη χωροθέτηση της επένδυσης.

Η έγκριση αυτή αφορά δύο από τους τρεις τομείς στο εν λόγω ακίνητο (τομείς Α και Γ) ενώ αποκλείει τη χωροθέτηση στον τομέα Β, λόγω της ύπαρξης σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων της πρωτοβυζαντινής περιόδου, για τα οποία οι ανασκαφικές έρευνες πρέπει να συνεχιστούν.
Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας θα επανεξεταστεί το θέμα κατασκευής κτιρίων στον εν λόγω τομέα.

Μάλιστα για το θέμα των αρχαιοτήτων, όπως προβλέπει η απόφαση, θα πρέπει να συναφθεί και σχετικό μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας ανάμεσα στον επενδυτή και το Υπουργείου Πολιτισμού, που θα καθορίζει τις ενέργειας για την προστασία των αρχαιοτήτων που τυχόν βρεθούν.

Παράλληλα, η απόφαση του Υπουργείου εγκρίνει την κατ’αρχήν χωροθέτηση του 5άστερου ξενοδοχείου στο ακίνητο, ωστόσο θέτει συμπληρωματικούς όρους, προκειμένου το κτήριο να ενταχθεί πιο ομαλά στη μορφολογία και το τοπίο της περιοχής.

Το προφίλ της επένδυσης
Τα σχέδια αφορούν τη δημιουργία 5άστερης ξενοδοχειακής μονάδας, με δυναμικότητα 135 δωματίων (296 κλινών), με στόχευση στον ιατρικό τουρισμό. Θα περιέχει μεταξύ άλλων συνεδριακό κέντρο, κέντρο αποθεραπείας σοβαρών παθήσεων σε μετεγχειρητικό στάδιο, αθλητικές εγκαταστάσεις και πισίνα.

Ακόμα προβλέπει τη δημιουργία μικρής μαρίνας για 20 σκάφη αναψυχής, που τον χειμώνα μπορεί να λειτουργεί και ως καταφύγιο σκαφών για την περιοχή.
Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 25 εκατ. ευρώ.

Οι καθυστερήσεις
Ήδη από το 2017, οι επενδυτές (εκ Ισραήλ και ΗΠΑ) ανέμεναν το «πράσινο φως» για τη χωροθέτηση της επένδυσης. Ωστόσο, η ύπαρξη των καταλοίπων από τους πρωτοβυζαντινούς χρόνους και οι μελέτες των αρχαιολογικών υπηρεσιών, που θα κατέληγαν στην τελική έκταση στην οποία θα μπορούσε να χωροθετηθεί η επένδυση, φρέναραν τις εξέλιξεις για το έργο.

Μάλιστα, το 2019, δεσμεύθηκε από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες η έκταση που περιείχε τα αρχαιολογικά ευρήματα και η εταιρεία έπρεπε αναγκαστικά να αλλάξει τα αρχιτεκτονικά της σχέδια.
Οι νέες αλλαγές κατατέθηκαν στο ΚΑΣ από τις αρχές της χρονιάς, ωστόσο η πανδημία του κορωνοϊού φρέναρε και πάλι τις εξελίξεις από πλευράς της.

Εκτιμάται ότι ρόλο στην επιτάχυνση των διαδικασιών έπαιξε και η επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, στο Ισραήλ το καλοκαίρι, με τη συνεργασία στον τουρισμό και τις επενδύσεις στην ατζέντα. Σημειώνεται ότι ο μεγαλοεπενδυτής κατάγεται και διαμένει στο Ισραήλ.

Τα επόμενα βήματα
Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει το καλοκαίρι, ο νομικός σύμβουλος της «ΑΜΑΡΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ Α.Ε.», κος Σ. Κασέκας, μετά την έγκριση της χωροθέτησης από το ΚΑΣ, το επόμενο βήμα είναι να εκδοθούν όσο πιο άμεσα γίνεται οι οικοδομικές άδειες, με στόχο να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες το συντομότερο δυνατόν.

Πηγή: bizness.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ