ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ «Τα πράγματα δεν είναι τόσο αισιόδοξα, όμως πρέπει να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις μιας και η οικονομία μας εξαρτάται κατά 97% από τον τουρισμό…»

15
1515

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ
Χαρίκλεια Χριστοφή

Τις δυσκολίες της φετινής τουριστικής χρονιάς που ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει με τις όρους και προϋποθέσεις θα προχωρήσει σχολιάζουν η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Αντιπρόεδρος της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ντίνα Σβύνου, και η Πρόεδρος του Σωματείου Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Ελένη Παπαδούλη.

Οι ακυρώσεις και οι επιστροφές χρημάτων είναι πάρα πολλές δηλώνει η κ. Παπαδούλη περιγράφοντας την πολύ δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Η συντριπτική πλειοψηφία των ενοικιαζομένων διαμερισμάτων δεν θα ανοίξει φέτος.

Δεν υπάρχει ξενοδόχος που να μην επιθυμεί το άνοιγμα του ξενοδοχείου του. Το θέμα όμως είναι να υπάρξουν και οι απαιτούμενες διασφαλίσεις, δηλώνει από την πλευρά της η κ. Σβύνου

«Είμαστε σε αναμονή της απόφασης της κυβέρνησης για τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύσουν τελικά. Ότι διαβάζουμε μέχρι στιγμής είναι προτάσεις. Εμείς ως ΞΕΕ έχουμε καταθέσει τις δικές μας προτάσεις που είναι υλοποιήσιμες.

Εμείς ζητάμε να διασφαλίζεται ότι ο εισερχόμενος τουρίστας είναι υγιής. Αυτό δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα με ποιο τρόπο θα γίνεται. Είναι θέματα διακρατικών συμφωνιών που πρέπει να γίνουν.

Δεν υπάρχει λογική στο να φέρνεις έναν τουρίστα και να τον βάζεις σε καραντίνα. Ή όταν επιστρέφει πίσω στην πατρίδα του (όπως ισχύει στην Αγγλία) να μένει σε καραντίνα.

Επίσης αν αποκλειστεί να παρέχονται γεύματα σε μπουφέ πολλά ξενοδοχεία δεν θα λειτουργήσουν. Είναι πολλά τα θέματα τα οποία πρέπει να διευκρινιστούν.

Ίδια αγωνία υπάρχει και για το προσωπικό. Την ασφάλεια και την εργασία του.

Τα πράγματα δεν είναι τόσο αισιόδοξα όμως πρέπει να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις μιας και η οικονομία μας εξαρτάται κατά 97% από τον τουρισμό. Μέχρι στιγμής διαφαίνεται ότι η έναρξη των πτήσεων θα είναι κατά τις 15 Ιουνίου, δεν ξέρουμε αν θα μετατεθεί για αρχές Ιουλίου. Το σίγουρο είναι ότι θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά με όποιο μερίδιο της αγοράς υπάρχει να προσελκύσουμε το μεγαλύτερο ποσοστό».

Η συνέντευξη της κ. Σβύνου στον Απόστολο Σκουμπούρη στο liberal.gr:

Κωνσταντίνα Σβύνου: Κανείς ξενοδόχος δεν θα ανοίξει φέτος για κέρδος, στόχος η βιωσιμότητα

Κωνσταντίνα Σβύνου: Κανείς ξενοδόχος δεν θα ανοίξει φέτος για κέρδος, στόχος η βιωσιμότητα

Κανένα ξενοδοχείο δεν πρόκειται να ανοίξει φέτος με στόχο το κέρδος, παρά με μοναδικό γνώμονα τη βιωσιμότητα, ποντάροντας στην τουριστική σεζόν της επόμενης χρονιάς, επισημαίνει σε συνέντευξή της στο Liberal.gr η Kωνσταντίνα Σβύνου, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω.

Δεν υπάρχει ξενοδόχος που να μην επιθυμεί το άνοιγμα του ξενοδοχείου του, όπως λέει, τονίζοντας ωστόσο ότι αν δεν διατηρηθούν οι ισορροπίες μεταξύ της προστασίας της υγείας πελατών και εργαζομένων αλλά και της έννοιας της φιλοξενίας, δεν έχει νόημα να λειτουργήσουν φέτος οι τουριστικές μονάδες.

«Διαφορετικά ας πάρουμε γενναίες και σαφείς αποφάσεις, στηρίζοντας εργαζόμενους και επιχειρήσεις και ας πάμε για ένα δυνατό 2021, το οποίο επίσης θα λειτουργήσει υπό την προϋπόθεση της εύρεσης του εμβολίου», αναφέρει χαρακτηριστικά η αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Κυρία Σβύνου, διοικείτε δυο ξενοδοχειακές μονάδες στο κέντρο της Κω. Θα ανοίξετε φέτος;
Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το αν αντέχει το άνοιγμα ξενοδοχειακής επιχείρησης, αν δεν οριστούν επακριβώς τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας, τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων-εργαζομένων (ειδικά εργασιακά και φορολογικά) και κυρίως αν δεν οριστούν οι πτήσεις. Βάσει των τωρινών δεδομένων, θα ανοίξω μόνο το ξενοδοχείο συνεχούς λειτουργίας προκειμένου να στηρίξω (όσο μπορώ) τους εργαζόμενους της επιχείρησής μου και το άλλο θα παραμείνει κλειστό. Δεν υπάρχει ξενοδόχος που να μην επιθυμεί το άνοιγμα του ξενοδοχείου του. Το θέμα όμως είναι να υπάρξουν και οι απαιτούμενες διασφαλίσεις.

Κάποιοι, αναφορικά με την ανάγκη τήρησης αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων, υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να μετατραπούν τα ξενοδοχεία σε κλινικές. Ποια η γνώμη σας;
Ο πελάτης αναζητά την εμπειρία. Καλούμαστε να του την προσφέρουμε σε όσο το δυνατόν υψηλότερο ποιοτικό επίπεδο, διασφαλίζοντας παράλληλα την ελαχιστοποίηση της μετάδοσης του Covid-19 εντός της επιχείρησής μας. Διασφαλίζοντας παράλληλα και την υγεία του προσωπικού μας. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να οριστούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με τέτοιο τρόπο που αφενός να μπορούν να εφαρμοστούν από όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αφετέρου να μην εκμηδενίζουν τις ξενοδοχειακές υπηρεσίες. Αν δεν διατηρηθούν αυτές οι ισορροπίες, τότε δεν έχει νόημα να λειτουργήσουμε.

Κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη, όλα όσα ακούγονται ότι θα περιλαμβάνει το σχέδιο για τον τουρισμό, όπως για παράδειγμα, τις διαφορετικές ζώνες για τους λουόμενους στις πλαζ, τα διαχωριστικά, τις απολυμάνσεις παντού σε μια τουριστική μονάδα;
Ας πούμε ότι κάποια τίθενται ως απαραίτητα, κάποια είναι αστεία… Να πούμε επίσης ότι όσα γνωρίζαμε για τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεών μας έως τώρα, θα πρέπει να τα ξεχάσουμε. Διανύουμε μια άλλη εποχή, την εποχή της πανδημίας και εκ των πραγμάτων αν θέλουμε να λειτουργήσουμε, θα το κάνουμε υπό ειδικές συνθήκες. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά σε αυτή την κατεύθυνση, προτείνοντας μέτρα, με γνώμονα το συγκερασμό της ξενοδοχειακής λειτουργίας με τις υφιστάμενες υγειονομικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Μένει από τους ειδικούς να καταλήξουν στις τελικές οδηγίες.

Συνάδελφός σας, με θεσμικό ρόλο, σχολιάζοντας την κατάσταση με τους υγειονομικούς όρους τόνισε πως «αν είναι να απασχολώ 18 καμαριέρες για κάθε δωμάτιο, τότε απλώς δε με συμφέρει να ανοίξω». Ποια η γνώμη σας;
Καταρχήν, κανείς δεν ανοίγει φέτος με στόχο το κέρδος, στόχος είναι η βιωσιμότητα. Τη στάθμη του “break even” ζυγίζουμε αυτή τη στιγμή και για να είμαι ακόμα πιο σαφής, το ποσοστό της οικονομικής απώλειας που μπορούμε να στηρίξουμε χωρίς να καταρρεύσει η επιχείρησή μας. Σαφέστατα η επιθυμία μας είναι να λειτουργήσουμε, να παραμείνουμε στην αγορά, να στηρίξουμε το προσωπικό μας, το οποίο αποτελεί το πολυτιμότερο κεφάλαιό μας, αλλά αυτό θα το καθορίσουν τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερα να παραμείνουν κλειστές φέτος οι μονάδες και να ανοίξουν το 2021 όταν οι συνθήκες θα είναι καλύτερες. Συμμερίζεστε κάτι τέτοιο;
Η λειτουργία των επιχειρήσεων και το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου έστω και στο ελάχιστο είναι θεμιτό. Αναγκαία όμως είναι η οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, η διασφάλιση της ασφαλούς εικόνας των προορισμών, η υγεία των εργαζομένων και των πολιτών. Αν ελαχιστοποιήσουμε το ρίσκο σε όλα τα παραπάνω, τότε ναι, μπορούμε να ξεκινήσουμε. Αυτή είναι η επιθυμία και η ευχή όλων μας. Διαφορετικά ας πάρουμε γενναίες και σαφείς αποφάσεις, στηρίζοντας εργαζόμενους και επιχειρήσεις και πάμε για ένα δυνατό 2021, που και αυτό θα λειτουργήσει υπό την προϋπόθεση της εύρεσης του κατά Covid-19 εμβολίου. Η χώρα μας έχει βγει νικητής και αυτό το λέω με υπερηφάνεια. Αυτή η νίκη θα κεφαλαιοποιηθεί και στον τουρισμό είτε αργότερα στο 2020 ή από το 2021.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η πολιτεία για τη στήριξη του τουρισμού και των ξενοδοχείων πώς τα κρίνετε;
Καταρχάς, να πω πως σε αυτή την πρωτόγνωρη ιστορία τα αντανακλαστικά που επέδειξε η κυβέρνηση απεδείχθησαν σωτήρια και κέρδισαν την αξιοπιστία της χώρας μας σε πολλαπλά επίπεδα. Όσον αφορά τον τουρισμό σε πρώτη φάση τα μέτρα ήταν επαρκή, μεχρι να συνειδητοποιήσουμε αυτό που έρχεται.
Αυτή τη στιγμή όμως υπάρχει καθυστέρηση στη λήψη της νέας δέσμης μέτρων που αφορά την επόμενη χρονική περίοδο. Θα πρέπει να λάβουμε υπ’όψιν πως χωρίς αυτά είναι αδύνατον να προγραμματιστεί μια επιχείρηση. Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις, δεδομένου ότι ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας μας. Ας μην ξεχνάμε πως όλα αυτά τα χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης, οι τουριστικές επιχειρήσεις έβαλαν πλάτη και τώρα κρίνεται επιτακτική η ανάγκη της στήριξής τους προκειμένου να παραμείνουν βιώσιμες.

Ποια είναι η γνώμη σας για το μέλλον του τουρισμού διεθνώς; Συμμερίζεστε την άποψη ότι ζούμε το τέλος μιας εποχής;
Θεωρώ πως ακόμα και ο τρόπος ζωής μας βρίσκεται σε μια μεταβατική περίοδο, καθώς η πανδημία μας έμαθε να λειτουργούμε επιφυλακτικά, πόσω μάλλον στον τουρισμό. Μας έμαθε επίσης να εκτιμούμε την καθημερινότητα και το αγαθό της υγείας! Όσο δεν καταλήγουν οι επιστήμονες σε εμβόλιο, θα πρέπει να λειτουργούμε σε τελείως διαφορετική σελίδα. Θέλω να πιστεύω πως όλα αυτά θα φτάσουν σε ένα τέλος και θα επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας, κρατώντας όμως όλα αυτά που διδαχθήκαμε, θέτοντας ακόμα υψηλότερα σταθμά στην ποιοτική παροχή υπηρεσιών, στην προστασία του περιβάλλοντος, της αειφορίας, της σύγκλισης, της συνέργειας και της συνεργασίας.

Τι τάξη μεγέθους επενδύσεις έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στο νησί και ποιο είναι το τουριστικό προφίλ του νησιού;
Σημειωτέον ότι το 65% των ξενοδοχειακών κλινών της Κω ανήκει στα 4 και 5 αστέρια, ο εισερχόμενος τουρισμός στο μεγαλύτερο ποσοστό του αποτελείται από οικογένειες και ζευγάρια και αν με στοχευμένο μάρκετινγκ καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του νησιού μας (Ιπποκράτης, γαστρονομία, θαλάσσιος τουρισμός, ποδηλατικός τουρισμός), θα εκτοξεύσουμε το τουριστικό μας προϊόν.

Ποια είναι η εικόνα της Κω φέτος όσον αφορά το μεταναστευτικό πρόβλημα;
Το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που μας ξεπερνά και που σαφέστατα αποτέλεσε ένα πολύ δυνατό χτύπημα κατά του τουρισμού του νησιού. Και θα το τονίζω πάντα, νησιά που λόγω της γεωγραφικής θέσεώς τους αποτελούν πύλες εισόδου, δεν μπορούν να στηρίξουν διαδικασίες διαχείρισης ασύλου λόγω της συσσώρευσης μεταναστών που επέρχεται. Στην Κω καταφέραμε ταχύτατα να ξεπεράσουμε τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού και οφείλω να πω πως η αλλαγή πολιτικής όπως εφαρμόστηκε το 2020, δίδοντας έμφαση και στη φύλαξη συνόρων, συντέλεσε καθοριστικά και προστάτεψε το νησί μας.

15 ΣΧΟΛΙΑ

    • γιατί ποιος μπορεί να ξέρει ; μόλις βγαίνουμε από καραντίνα, εάν στο τέλος του μήνα έχουμε πολλά κρούσματα υπάρχει περίπτωση για lockdown, λοιπόν λογικό να μην μπορεί να δώσει απόλυτες απαντήσεις γιατί απλά θα μας οδηγήσουν οι συγκυρίες, άντε γίναται πρώτη στην επίκριση … φωστήρες. Επιχειρούν κάποιες λύσεις με τα δεδομένα που έχουμε σήμερα, εάν αλλάξουν τα δεδομένα ….. από τον καναπέ ωραία τα λέτε κάποιοι

    • ……Σας παρακαλω…κανω εκκληση
      Αφηστε τον κοσμακι να δουλεψει!
      Μια απλη γριπη ειναι!
      Θα πεινασουμε!

      • απλή γρίπη, γιατί δεν πας κοντά σε έναν άρρωστο να κολλήσεις την απλή γρίπη ; σιγά τι θα σου κάνει ;

  1. Νέα Ταξιδιωτική οδηγία σήμερα 14/5/2020 απ την Σουηδική Κυβέρνηση,

    προς τους πολίτες της,να μην πάνε διακοπές σε κράτη του Νότου,πριν τις 15/7..Όλες οι χώρες φαίνεται ότι δεν επιθυμούν διαρροές ‘συναλλάγματος’,βέβαια υπάρχει η λύση των επιδοτούμενων Αφρικανών και Πακιστανών,μέσω ΜΚΟ,που ανθούν και δεν τις ακουμπάει κανένας ιός.Προς το παρόν,η Κυβέρνηση αφήνει τα Τουριστικά μέρη να κατασπαράζονται μεταξύ τους ενώ δεν έχουν φροντίσει ούτε για μια κλίνη εντατικής φροντίδας για ένα κρούσμα με τις αντίστοιχες επιπλοκές …

  2. Απο την Μαρίνα θα έρθει η ανάπτυξη απο την Μαρίνα. Να χρησιμοποιήσετε αυτο το τόσο σπουδαίο εργαλείο

  3. Κυριες μου εγω εχω ενα μικρο ξενοδοχειο. Αν εχω ενα κρουσμα 1) τι ευθυνη εχω. 2) αν εχω κρουσμα στο προσωπικο 3) το νοσοκομειο ειναι ετοιμο; η το ξενοδοχειο καραντινας; 4) με πληροτητα 10-30% βγαινω;) 5) τους φορους που θα πληρωσω για το περσινο εισοδημα που θα τους βρω; 5) ο ενφια; 6) οι λογαριασμοι με τα παγια η προετοιμασια για ανοιγμα ;. 7) τα δανεια; 8)Και ποια υποστηριξη εχομε απο το κρατος; λογια ακουω, πραξεις δε βλεπω. Δηλαδη να βγουμε χρεοκοπημενοι απο αυτη την ιστορια; και οι εργαζομεμοι; βεβαια καποιοι θα πουν εσεις εχετε. Ε αυτο κιαν ειναι ανεκδοτο.περιμενω απαντηση.

    • Καλα εσυ με Αλβανούς δουλευεις τοσα χρονια και βγαζεις από τι μυγα ξιγκη.Τι ακριβως θελεις δεν καταλαβα.Αν δεν μπορεις παρατα τα και αντε να δουλεψεις σε αλλον να ζησεις.Γινατε ολοι ξενοδοχοι ασχετοι.Αν είναι να σου φερουμε πελατες και ποιες ωρες ακριβως θελεις για να εισπρατεις….αλλα και παλι μεσα θα μπεις εσυ .

      • με ανθρώπους που έχουν όρεξη για δουλειά δουλεύω ελληνικέ κοπρίτη άεργε! Άντε τράβα στην συνταξιούχα την μαμά να σου δώσει χαρτζηλίκι κόπρο!

  4. Εννοητε δεν ειστε μέντιουμ.Εννοητε ο Συριζα τα ξερει όλα και θα κατατρωπονε τον ιο βαροντας τα ναουλια αλλα το θεμα είναι μεγαλο.Οκ οι ξενοδωχοι εχουν να φανε.Οι εργαζόμενοι τι θα γινουν.

  5. Τι γίνετε αν υπάρξει κρούσμα σε ξενοδοχείο ; Ποιός θα προστατέψει τον ξενοδόχο και τα δικαστήρια στο εξωτερικό ; Ένα χέρι σπάνε στο ξενοδοχείο και ζητάνε 50.000 ευρώ … σοβαρά θέματα και πολλά … νοσοκομείο ; με ένα κοντέινερ θα λύσετε το πρόβλημα ; καθόλου σοβαρούς δε σας βρίσκω … Ποιος θα ριψοκινδυνεύση να ανοίξει ;

  6. έπρεπε να κλείσει η χώρα, όπως η Ισπανία, όλοι οι φουκαράδες ευελπιστούν ότι θα ανοίξουν και θα δουλέψουν, το κατανοώ δεν λέω …. ανοίγοντας θα χρεωθούν, να βοηθήσει για ένα χρόνο το κράτος τους εργαζόμενους να μην πεινάσουν αντί να δίνουν λεφτά του φορολογούμενου στις τράπεζες για να μας τα δανείσουν με τόκο, τα δικά μας λεφτά θα μας δανείσουν. Το 21 θα βρει τον κλάδο υπερχρεωμένο …

    • Όλοι αυτοί οι φουκαράδες είναι μέρος της Οικονομίας του τόπου..

      δεν θα είναι μόνο οικονομικό το πρόβλημα,αλλά βαθύτατα Κοινωνικό,θα επηρεάσει τα πάντα..και το προσεγγίζεις εντελώς λάθος.

    • Δεν είναι δική τους ευθύνη να μην αρρωστήσουν, αν πρέπει να δουλέψουν για να φάνε

      Το πρόβλημα – πέραν των αντικειμενικών δυσκολιών, που προκύπτουν από την έλλειψη επιστημονικής γνώσης για την ασθένεια της πανδημίας παγκοσμίως – είναι και πρόβλημα διαχείρισης του συστήματος, πρόβλημα με το οποίο σχετίζονται τόσο τα ζητήματα της δημόσιας υγείας και των υποδομών της από κράτος σε κράτος, όσο και με αυτή καθαυτή την διαχείριση των οικονομιών των κρατών.
      Να στο κάλω λιανά..όλοι θα επηρεαστούμε..γιατί θα υπάρξουν περικοπές θέλεις δεν θέλεις.

    • Τι λες βρε Συριζαιε ψεκασμενε;Ποια Ισπανια εμεινε κλειστη;Η Ισπανια εχει και βιομηχανια και τα νησια της ετοιμαζοντε.Μην καταπινεις αμασητο ότι σου λενε από το Συριζα.Να μεινουμε κλειστοι και να κόβουμε λεφτα απο το ….λεφτοδενδρο;Ναι είναι ασχημα τα πραγματα και θα αλαξει η ζωη μας.Αυτο προσπαθουμε να μειωσουμε οσο γινεται.καμια προταση πανω σε αυτό και όχι παλι…..να βαραμε τα νταουλια να πεφτουν λεφτα.Ελεος πια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ