Συνέδριο ΚΕΔΕ: Ελεγχόμενη αντιπαράθεση με Κυβέρνηση για νέο ‘’φιλελεύθερο κώδικα τοπικής αυτοδιοίκησης’’!

0
978

Του Νίκου Μυλωνά

ΘΕΜΑ: ‘’συνέδριο ΚΕΔΕ: προς μια ελεγχόμενη αντιπαράθεση με την Κυβέρνηση με στόχο τον νέο ‘’φιλελεύθερο κώδικα τοπικής αυτοδιοίκησης’’!

Α. Μας ενδιαφέρουν αυτά που σχεδιάζονται στον χώρο της αυτοδιοίκησης γιατί ότι είναι πια το μόνο επίπεδο που οι πολίτες έχουν ένα κάποιο λόγο! Η κυβερνητική εξουσία έχει σχεδόν παραχωρηθεί στους ‘’Θεσμούς’’! Η εκλεγμένη β! βαθμού αυτοδιοίκηση (λεγόμενη και περιφερειακή αυτοδιοίκηση) είναι ένας άνευρος, δαπανηρός, γραφειοκρατικός μηχανισμός διαχείρισης των υπολειμμάτων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που απλά συμβάλλει στην κοινωνική σύγχυση περί των εξουσιών και των αρμοδιοτήτων στην διαχείριση. Τι αλλάζει στο χώρο των Δήμων; Σε κοινή παρουσίαση θέσεων των προέδρων της ΚΕΔΕ και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΙΤΑ εν όψει του ετήσιου συνεδρίου 17-18 Οκτωβρη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ (δική του ιεράρχηση), μας είπε ότι:

  1. ‘’Δεν συζητάμε καταρχήν καμία αλλαγή στα γεωγραφικά όρια των Δήμων’’!!!

Το ‘’κατ αρχήν’’ της ΚΕΔΕ αφήνει ανοικτό το πεδίο για επιλεκτικό τεμαχισμό Δήμων αν, όπου και όταν συγκεκριμένες πολιτικές επιδιώξεις και συμβιβασμοί διαχειριστικής λογικής κυβέρνησης-αντιπολίτευσης το επιδιώξουν! Η κακή εμπειρία του σύντομου περάσματος από Καποδίστρια σε Καλλικράτη επιβάλλει στις σημερινές συνθήκες την ωριμότητα του αποκλεισμού δημιουργίας δευτερευόντων προβλημάτων. Η επιλογή του Γερμανικού μοντέλου στην Τ.Α. έγινε και εφαρμόζεται! Μόνο μετά από πολύχρονη εμπειρία και έρευνα δικαιολογείται μια πρόταση αλλαγής. Όμως κομματικές σκοπιμότητες και ανταγωνισμοί αιτιολογούν την ‘’αναψηλάφηση’’ του προβλήματος!

  1. ‘’Δεν τίθεται για μας ζήτημα αλλαγής του εκλογικού συστήματος ‘’!!!

Η ΚΕΔΕ δεν θέλει συζήτηση για αναλογικότερο εκλογικό σύστημα και πολύ περισσότερο την απλή αναλογική, το άνοιγμα σε συστήματα έμμεσης εκλογής Δημάρχου, σε συλλογικότερα συστήματα διοίκησης και διαχείρισης πέρα από τον υπάρχοντα Δημαρχοκεντρισμό! Τα εξαρτήματα και οι συνήθειες του δικομματισμού δεν αλλάζουν!

  1. ‘’Kόκκινη γραμμή η αντικατάσταση των αιρετών, Δήμαρχος-δημοτικοί σύμβουλοι, από υπαλλήλους της κρατικής γραφειοκρατίας’’!!!

Το θεμα σήκωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, διευκρινίστηκε από την κυβέρνηση και δεν τίθεται. Αρα δεν μπορεί να είναι κεντρικό θεμα της παρουσίασης του συνεδρίου! Το πολιτικό ζήτημα που υπαρχει είναι ο απόλυτος καθορισμός της ευθύνης των αιρετών σε περιπτώσεις υπέρβασης καθηκόντων και αρμοδιοτήτων! Οι ανέξοδες επιλογών των Αιρετών που επιβαρύνουν το Δημοτικό χρήμα! Οι παλιές αμαρτίες δεν σβήνουν!

  1. ‘’Να διασφαλισθεί η οικονομική βιωσιμότητα των ΟΤΑ μέσα από ένα σύστημα φορολογικής αποκέντρωσης’’!!!

Το ‘’ένα σύστημα’’ της ΚΕΔΕ δεν παραπέμπει σε λύση! Το ζητημα είναι να καθοριστεί επακριβώς τοπική φορολογική αρμοδιότητα αποκλειστικής ευθύνης των Δήμων. Στην βάση αυτού να προταθούν τοπικά συστήματα (μοντέλα) διαχείρισης και να γίνει επιλογή στο συνέδριο! Η γενικότητα που επαναλαμβάνεται και η τακτική να βάζουμε στο τραπέζι πολλά για να μην αποφασιστεί τίποτα, έχει ένα στόχο. Το να μην αλλάξει τίποτα! γιατί το να θίγεις τα κακώς κείμενα είναι γενικώς …επικίνδυνο!

  1. ‘’Δεν πάει άλλο η πολιτική συρρίκνωσης των οικονομικών των Δήμων’’!!!

Αλλά λόγια ν’ αγαπιόμαστε από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ! Η συρρίκνωση των κρατικών εσόδων (μείωση φόρων, πούλημα χρυσοτόκων ορνίθων του κράτους και ο αποκλεισμός του από την παραγωγική δραστηριότητα), οι μνημονιακές υποχρεώσεις και η ύφεση οδηγεί υποχρεωτικά στην συρρίκνωση των οικονομικών του κράτους και της Τ.Α. Είναι εύκολο για την ΚΕΔΕ να τα ρίχνει στην κυβέρνηση και να παρακάμπτει τον ρόλο των Δανειστών.

  1. ‘’Κόκκινη γραμμή η αντιμετώπιση  ως δεύτερης κατηγορίας του πολιτικού προσωπικού των αιρετών της Αυτοδιοίκησης’’!!!

Υπερβολές! Η δυσαναλογία αποζημιώσεων υπουργών-βουλευτών και δήμαρχων-προέδρων είναι ένα πρόβλημα αλλά στις δοσμένες συνθήκες χρεοκοπίας το ζητούμενο είναι η μείωση του ‘’πολιτικού κόστους σε όλες τις βαθμίδες και όχι η… έμμεση απαίτηση αύξησης και το τοπικού πολιτικού κόστους!

  1. ‘’Για την ΚΕΔΕ δεν υπάρχει μεταρρύθμιση, αν οι Δήμοι δεν έχουν τον πρώτο λόγο σε κρίσιμα ζητήματα όπως ο χωροταξικός σχεδιασμός, η τοπική ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος, η διαχείριση των απορριμμάτων, η  πρωτοβάθμια υγεία, η δυνατότητα να στελεχώνουμε με το απαραίτητο προσωπικό τις δημοτικές υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα’’!!!

Προσοχή! Η απαίτηση γενικά και αόριστα τον ‘’πρώτο λόγο στον Δήμο’’ είναι ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ! Βολεύει την Τ.Α. που εύκολα τα ρίχνει στους άλλους! Η απαίτηση πρέπει να είναι ‘’ο αποκλειστικός λόγος’’ σε αυτά τα θεματα! Αυτό έπρεπε να μας πει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και όχι οι μισές δουλειές που στοχεύουν στην μείωση του πολιτικού κόστους στους διαχειριστές της τοπικής εξουσίας!

Β. Ταυτόχρονα έγινε και η παρουσίαση βασικών σημείων της μελέτης του ΙΤΑ εν όψει του συνεδρίου της ΚΕΔΕ. Είναι κείμενο τεχνοκρατικής λογικής, που επαναλαμβάνεται, χωρίς τα πορίσματα της να γίνονται, δυστυχώς, σεβαστά από την ΚΕΔΕ, η οποία πολιτικά βρίσκεται πίσω από τον τεχνοκρατικό εκσυγχρονισμό κινούμενη στον χώρο της ultra right policy! Το ΙΤΑ θέτει πολλά ενδιαφέροντα ζητήματα αλλαγών αν και είναι απόλυτα κατανοητό ότι είναι επηρεασμένο από τις βασικές πολιτικές επιλογές της ΚΕΔΕ (ως εργοδότη) αλλά και τις δεσπόζουσες αντιλήψεις του φιλελευθερισμού και των μνημονίων.

Γ. Αυτό που λείπει από το συνέδριο, είναι η λογική της αλλαγής και της κινηματικής δράσης προς μια νέα πολιτική με άξονα την τοπική και περιοχική ανάπτυξη! Πολιτική με βαση τους τοπικούς πόρους, τις τοπικές ιδιαιτερότητες που θα συνδυάζονται με συγκεκριμένους κοινωνικούς στόχους και περιβαλλοντικούς περιορισμούς, σε εποχή της κρίσης και μετασχηματισμών. Αυτό θα καθόριζε την αναζήτηση του νέου θεσμικού πλαισίου, που είναι το πρόβλημα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ!

Όμως στην ΚΕΔΕ και στην Κυβέρνηση ισχύουν άλλες προτεραιότητες! Ως μηχανισμοί εξουσίας και οι δυο τους συγκρούονται σε θεματα έλεγχου των θεσμών της Τ.Α.! Αυτή η ‘’ελεγχόμενη αντιπαράθεση’’ θα πάρει συγκεκριμένη μορφή στο προωθούμενο σχέδιο νόμου που μέλλεται να αντικαταστήσει τον ισχύοντα κώδικα τοπικής αυτοδιοίκητης και τον Καλλικράτη σε μια πιο νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση από χθες.

Ν Μυλωνάς.

My
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ