Γ. Κίτσης: Συγχαρητήρια στον κ. Κώστα Χόνδρο Πρόεδρο του ΔΛΤ για τον διαγωνισμό που αφορά τα λιμάνια

0
9

Γ. Κίτσης: Συγχαρητήρια στον κ. Κώστα Χόνδρο Πρόεδρο του ΔΛΤ για τον διαγωνισμό που αφορά τα λιμάνια.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κω το 2020 με πρόεδρο τον Χόνδρο Κω/νο και Αν/πρόεδρο τον Ναβροζίδη Χαράλαμπο εξασφάλισε επιχορήγηση 907.000 ευρώ, για μελέτες που αφορούν στα λιμάνια ευθύνης του ΔΛΤ ΚΩ μέσω χρηματοδότησης από το <ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ> που αφορούν:
α. Master Plan λιμένα Κω. β. Χωροταξικό αναπτυξιακό σχέδιο λιμένα Μαστιχαρίου . γ. Πρόγραμμα ανάπτυξης λιμένα Καμαρίου Κεφάλου.
δ. Καθορισμός χερσαίας ζώνης λιμένα Καρδάμαινας.
Ο διαγωνισμός αξίας 677.086 ευρώ είχε καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών 26-1-2026. Το κείμενο του διαγωνισμού περιέχει την πρόταση του σχεδίου επέκτασης του λιμένα Κω.
Η μελέτη που θα γίνει πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 2 προτάσεις με το σχετικό κόστος της κάθε πρότασης για να επιλέξει το Δημοτικό συμβούλιο. Το κείμενο του διαγωνισμού εδώ. file:///C:/Users/user/Desktop/%CE%A82%CE%9A6%CE%9F%CE%A1%CE%93%CE%9C-%CE%A9%CE%A15.pdf. Στην σελίδα 67 είναι η πρόταση του ΔΛΤ ΚΩ.
Οι μελέτες του ΜΑΣΤΕΡ ΠΛΑΝ απαιτούν χρόνο ολοκλήρωσης τουλάχιστον 2 χρόνια.
Πρώτη φωτογραφία. Η πρόταση του σχεδίου επέκτασης του λιμένα Κω. Η απόφαση του ΔΛΤ ΚΩ 46/2023 19/4/2023 εδώ file:///C:/Users/user/Downloads/6%CE%A586%CE%9F%CE%A1%CE%93%CE%9C-%CE%A5%CE%943.pdf .
Προβλέπει στην θέση της πολεμικής σκάλας την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων 9.000 τετρ. μέτρων .
Το εκτιμώμενο κόστος της πρότασης είναι κοντά στα 100.000.000 Ευρώ.
Το εκτιμώμενο κόστος της πρότασης στην δεύτερη φωτογραφία είναι Α ΦΑΣΗ 7.000.000 ευρώ, Β ΦΑΣΗ 1.500.000 ευρώ. Το κόστος είναι εφικτό για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ με ενημέρωση και έγκριση της περιφέρειας Νότιου Αιγαίου.
H κατασκευή προβλήτας για τα κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι και η ολοκλήρωση των μελετών ανάπτυξης για τα λιμάνια Μστιχαρίου – Καρδάμαινας – Κεφάλου είναι ζωτικής σημασίας για το νησί μας γιατί θα εξασφαλίσει δεκάδες νέες θέσεις εργασίας για τους ντόπιους δημότες και έσοδα για τις επιχειρήσεις του νησιού μας με την αύξηση των προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων -επιμήκυνση τουριστικής περιόδου όλο τον χρόνο.
Προτείνεται σε πρώτη φάση η προέκταση της υφιστάμενης προβλήτας κατά 200 μέτρα προς την πολεμική σκάλα για πλαγιοδέτηση κρουαζιερόπλοιου όπως στο σχεδιάγραμμα. Σε δεύτερη φάση προτείνεται να μελετηθεί η επέκταση της πολεμικής σκάλας κατά μήκος έως 100 μέτρα . Οι μετρήσεις είναι ενδεικτικές. Τα ακριβή μεγέθη θα καθορισθούν από τις μελέτες του MASTER PLAN. Επίσης οι μελέτες θα καθορίσουν τις υποδομές για τις επίγειες εγκαταστάσεις SEGEN, υποδοχής-αναχώρησης-μετακίνησης-ανεφοδιασμού προμηθειών, νερού-απορροής λυμάτων με σύνδεση στον βιολογικό κλπ.
Στον παρακάτω σύνδεσμο του υπουργείου εμπορικής ναυτιλίας αναφέρονται οι διαδικασίες ανάθεσης και οι μελέτες του Master Plan .
http://docplayer.gr/646599-Thema-anaptyxiaka-programmata-kai-meletes-diaheirisis-master-plan-limenon-diethnoys-endiaferontos-kai-limenon-ethnikis-simasias.html
Ο Δήμος Καλύμνου συνέταξε το Master Plan και το υπέβαλε στο αρμόδιο υπουργείο και χρηματοδοτείται με 12.000.000 ευρώ ώστε να δημιουργηθούν 2 θέσεις πλαγιοδέτησης, 1 φορτηγού και 1 τουριστικού κρουαζιερόπλοιου και 1 θέση πρυμνοδέτησης 1 Ε/γ-Ο/Γ πλοίου 200μ.
https://www.powergame.gr/navtilia/710191/limani-kalymnou-prasino-fos-gia-ergo-ypsous-1194-ekat/
Η μελέτη πρέπει να έχει και πρόταση για την μεταφορά του εμπορικού λιμανιού εκτός πόλεως. Τώρα έχουμε καθημερινά δεκάδες νταλίκες να εκτελούν μεταφορές από το λιμάνι.
Δημόσια διαβούλευση γιατί δεν έγινε ? Οι φορείς και οι δημότες έχουν γνώμη.
Η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου οφείλει σε συνεργασία με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να προγραμματίσει την μελλοντική χρηματοδότηση των έργων.
Η πρόταση της δημοτικής αρχής για το λιμάνι της Κω έχει μεγάλο κόστος και πρέπει να επανεξεταστεί ώστε να είναι από 10.000.000 μέχρι 12.000.000 εκατομμύρια ευρώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ