Ν. Σοφός: «Η θέση αποτελεί τιμή που συνοδεύεται από αίσθημα ευθύνης»

5
6868

«Η θέση αποτελεί τιμή που συνοδεύεται από αίσθημα ευθύνης»

«Αυτό που διδασκόμουν στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων πριν από 30 χρόνια και διδάσκω στους σπουδαστές μου εδώ και 21 χρόνια, βρίσκεται σήμερα στο στάδιο υλοποίησης για την τουριστική διαχείριση των νησιών μας. Δεν θα μπορούσα να λείπω από αυτό»

«Ήταν μια θετική “πρόκληση” και χωρίς δεύτερη σκέψη υπέβαλλα υποψηφιότητα και συμμετείχα στην διαδικασία αξιολόγησης, λαμβάνοντας συνολική βαθμολογία 95,7/100. Νιώθω ικανοποίηση που οι σπουδές, αλλά και η δουλειά τόσων χρόνων, αναγνωρίζονται, δικαιώνονται και επιβραβεύονται, ειδικά σε εποχές όπου η έννοια της αξιοκρατίας τείνει να εκλείψει»

«Από τη δεκαετία του ’90 επεξεργαζόμασταν στις σχολές  case  studies  βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, καθώς και τον σχεδιασμό Οργανισμών Διαχείρισης Τουριστικών Προορισμών. Και έρχονται σήμερα οι τρείς δήμοι, Κω, Αστυπάλαιας και Νισύρου, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και μέσω του υπουργείου Τουρισμού παίρνουν σάρκα και οστά οι DMMO οργανισμοί, άρα αυτό το όραμα»

«Αυτό που θα διεκδικήσω είναι η ευελιξία και η ταχύτητα, καθαρά λόγω της φύσης του αντικειμένου. Μια Εκτελεστική Επιτροπή, έστω άτυπη, αποτελούμενη από τους επαγγελματικούς φορείς της Κω, καθώς και μια Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων, που θα συγκαλείται άμεσα σε κάθε έκτακτη ανάγκη, είναι εργαλεία που θα έλυναν τα χέρια στους πολιτικούς και θα με βοηθούσαν στο έργο μου»

«Από τη στιγμή που εμείς οι Κώοι είμαστε απλοί “κομπάρσοι” στο έργο της τουριστικής ανάπτυξης, τι μας απομένει; Η ελπίδα ότι η Διεύθυνση Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης του ΚΩΑΝ, θα καταφέρει να σώσει ότι σώζεται, στο βαθμό των δυνατοτήτων της φυσικά»

«Αν καλούμασταν σήμερα να χτίσουμε την τουριστική Κω, θα ήταν σίγουρα σε διαφορετικές βάσεις. Όμως καλούμαστε να διαχειριστούμε αμαρτίες του παρελθόντος και παράλληλα να αποτρέψουμε εγκλήματα του μέλλοντος. Πολύ δύσκολο έργο, μιας που θα πρέπει να κρατηθούν ισορροπίες»

«Σκοπός δεν είναι η καταπολέμηση του all-inclusive, αλλά η παράλληλη λειτουργία δίνοντας στον επισκέπτη – καταναλωτή τη δυνατότητα επιλογής. Ποσότητα στο all-inclusive έναντι ποιότητας στο Kos Inclusive»

Δεν περίμενα τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο. Με τον γνωστό του  χειμαρρώδη λόγο, μου θύμισε τις παλιές καλές ημέρες όχι μόνο των συνεντεύξεων ή των άρθρων – παρεμβάσεών του, αλλά και των πολύωρων συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου του πάλαι ποτέ Ενιαίου Φορέα Τουρισμού. Ο λόγος για τον Νίκο Σοφό, Ειδικό Διαχείρισης Τουρισμού (MSc) και Καθηγητή Σ.Α.Ε.Κ., ο οποίος σε λίγες ημέρες αναλαμβάνει και επίσημα τη θέση του Διευθυντή Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης στον Αναπτυξιακό Οργανισμό Κω – Αστυπάλαιας – Νισύρου (ΚΩΑΝ).

Ξεκάθαρες οι θέσεις και οι απόψεις του για το λόγο συμμετοχής του στη διαγωνιστική διαδικασία, για τα σχέδιά του, για το τι θα προσφέρει και βέβαια, το τι περιμένει από τη διοίκηση του Οργανισμού, δεσμεύοντας την στην ουσία με όσα αναφέρει στη συνέντευξή του στον «Σ», ασκώντας ταυτόχρονα και κριτική για την μέχρι σήμερα κατάσταση.

Στην ουσία, μέσα από τη συνέντευξη, μπορούμε να πούμε ότι έκανε μια κατάθεση ψυχής, ξεδιπλώνοντας το όνειρό του για το νησί μας, βασισμένο πάνω σε έρευνα και εμπειρία, δεσμευόμενος απέναντι στην κοινωνία. Ευχάριστη αίσθηση προκαλεί η διαπίστωση πως, δείχνει απόλυτα απελευθερωμένος από οποιεσδήποτε «αγκυλώσεις» τις οποίες συνεπάγεται η εν λόγω θέση, αφού δεν διστάζει να δηλώσει πως, «εάν δούμε στην πορεία ότι αλλιώς τα περιμέναμε και αλλιώς μας βγαίνουν, δεν θα έχω κανένα πρόβλημα να προχωρήσουμε σε “βελούδινο διαζύγιο”, χωρίς να χαλάσουμε τις καρδιές μας». Τονίζει δε πως, «στα δέκα χρόνια αποχής μου από τη δημόσια ενεργό δράση, κατέγραφα μεταξύ άλλων και τα κακώς κείμενα του τόπου μας, τις χαμένες ευκαιρίες προβολής, καθώς και τις προοπτικές. Υπάρχουν πράγματα που θέλουν χρόνο, άλλα που θέλουν χρήμα και άλλα που θέλουν χέρια. Υπάρχουν όμως και πράγματα που μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα, απλώς με τη λήψη πολιτικών αποφάσεων, οι οποίες δεν θα διστάσουν να συγκρουστούν με συμφέροντα και κατεστημένα».

Αναφέρει πως, το «βαρύ πυροβολικό» του ΕΦΤ ήταν οι επαγγελματικοί φορείς, οι οποίοι  «καθάριζαν» εκεί που, ίσως λόγω γραφειοκρατίας, κολλούσαν οι πολιτικοί και αυτούς τους ανθρώπους θα επιστρατεύσει. Χωρίς να λέει πολλά – πολλά για τις προτάσεις του, και είναι αρκετές…, μας ενημερώνει πως, στόχος του είναι η  δημιουργία μας Εκτελεστικής Επιτροπής, έστω άτυπης, αποτελούμενη από τους επαγγελματικούς φορείς της Κω, καθώς και μιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων. «Είναι εργαλεία που θα έλυναν τα χέρια στους πολιτικούς και θα με βοηθούσαν στο έργο μου» όπως δηλώνει.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχετικά με το τι σημαίνει βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, ανατρέχει στο 2011, όταν μέσω του «Σ» είχε καταθέσει την πρότασή του, η οποία όπως αναφέρει  αποτέλεσε και προτεινόμενο θέμα διδακτορικής διατριβής, για ένα σύστημα προπληρωμένης ημερήσιας τουριστικής κατανάλωσης, το λεγόμενο Kos Inclusive, που θα παρείχε στους επισκέπτες ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαμονής, διατροφής και δραστηριοτήτων, σε τοπικές οικογενειακές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  «Ένα σύστημα που θα μετέτρεπε το νησί της Κω σε ένα ανοικτό all – inclusive, προσφέροντας στους επισκέπτες τοπικά προϊόντα και ποιοτικές υπηρεσίες, μέσα από βιωματικές εμπειρίες. Ένα νέο προϊόν, που θα απευθυνόταν στο μερίδιο εκείνο της αγοράς, που αναζητά ποιότητα και όχι ποσότητα» τονίζει.

Δηλώνει ότι, παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις δράσεις της κίνησης πολιτών «Βιώσιμη Κως» με τις οποίες συμφωνεί στα περισσότερα, επισημαίνοντας την  άναρχη ανάπτυξη του νησιού μας ελλείψει τουριστικής και περιβαλλοντικής παιδείας. «Αν καλούμασταν σήμερα να χτίσουμε την τουριστική Κω, θα ήταν σίγουρα σε διαφορετικές βάσεις. Όμως καλούμαστε να διαχειριστούμε αμαρτίες του παρελθόντος και παράλληλα να αποτρέψουμε εγκλήματα του μέλλοντος. Πολύ δύσκολο έργο, μιας που θα πρέπει να κρατηθούν ισορροπίες» σημειώνει.

Δεν αποφεύγει δε να πάρει θέση για το άνοιγμα σε νέες αγορές, για την χιλιοειπωμένη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, για το εάν χρειάζονται μελέτες, αλλά και για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση και ο ανταγωνισμός με τα νεόδμητα και φθηνότερα Βαλκανικά προϊόντα. «Θα συμπράξω όπου χρειαστεί για το συμφέρον των τριών νησιών, όπως άλλωστε έκανα τα 14 χρόνια που ήμουν Διευθυντής του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού Κω – Νισύρου, προσηλωμένος στον στόχο μου και μακριά από την πολιτική» καταλήγει.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Αγαπητέ Νίκο, πριν περάσουμε στη συζήτησή μας, να εξηγήσω πως, ο ενικός προέκυψε μετά από δική σου παραίνεση την οποία εννοείται αποδέχτηκα με χαρά. Πες μου κατ’ αρχάς, ποια είναι τα συναισθήματά σου για την ανάληψη αυτής της θέσης και της ευθύνης που συνεπάγεται; Και εν τέλει, τι ήταν αυτό που σε ώθησε να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου;

Ν.Σ.: Αγαπημένη μου Άννα, επειδή γνωρίζεις πολύ καλά την επαγγελματική μου πορεία, τις αρχές μου και τον χαρακτήρα μου, αντιλαμβάνεσαι ότι θα ήταν δύσκολο να μην ανταποκριθώ σε μια τέτοια πρόσκληση, που προέκυψε ως δημόσια διαγωνιστική διαδικασία. Ήταν μια θετική «πρόκληση» για μένα κι έτσι χωρίς δεύτερη σκέψη υπέβαλλα υποψηφιότητα και συμμετείχα στην διαδικασία αξιολόγησης, λαμβάνοντας συνολική βαθμολογία 95,7/100. Νιώθω ικανοποίηση που οι σπουδές, αλλά και η δουλειά τόσων χρόνων, αναγνωρίζονται, δικαιώνονται και επιβραβεύονται, ειδικά σε εποχές όπου η έννοια της αξιοκρατίας τείνει να εκλείψει.

Μπορεί αυτά τα 10 χρόνια που ήμουν μακριά από δήμους και φορείς, να ήταν για μένα μια ιδιαίτερα παραγωγική περίοδος σε προσωπικό και οικονομικό επίπεδο, όμως δεν στο κρύβω ότι μου έλειπε αυτού του είδους η δημιουργική ενασχόληση. Ακόμα και ο απλός κόσμος δεν με άφηνε να ξεχάσω τα χρόνια που υπηρέτησα τον τουρισμό της Κω και της Νισύρου, θυμίζοντάς μου σε κάθε ευκαιρία τις όμορφες στιγμές που γνώριζαν τα νησιά μας τότε, επί λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού.

Πέραν αυτών όμως, υπάρχει και κάτι στο παρόν εγχείρημα, που για μένα αποτελεί ακαδημαϊκή πρόκληση από τα χρόνια που ήμουν φοιτητής στην Κρήτη, την Ουαλία, τη Φινλανδία και την Αγγλία. Από τη δεκαετία του ’90 επεξεργαζόμασταν στις σχολές case studies βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, καθώς και τον σχεδιασμό Οργανισμών Διαχείρισης Τουριστικών Προορισμών, τα λεγόμενα DMO’s εκείνα τα χρόνια. Και έρχονται σήμερα οι τρείς δήμοι, Κω, Αστυπάλαιας και Νισύρου, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και μέσω του υπουργείου Τουρισμού παίρνουν σάρκα και οστά οι DMMO οργανισμοί, άρα αυτό το όραμα. Στις 27 Ιουνίου συναντήθηκαν οι τρείς δήμαρχοι με την αρμόδια υπουργό κυρία Κεφαλογιάννη και από ότι φαίνεται, κάτι ιδιαίτερο και ουσιαστικό ξεκινάει.

Σκέψου ότι αυτό που διδασκόμουν στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων πριν από 30 χρόνια και διδάσκω στους σπουδαστές μου εδώ και 21 χρόνια, βρίσκεται σήμερα στο στάδιο υλοποίησης για την τουριστική διαχείριση των νησιών μας. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να λείπω από αυτό.

Ερ: Αναλαμβάνεις τη θέση με σύμβαση ή ως μόνιμος; Το ρωτάω αυτό διότι, εάν στις επόμενες εκλογές αλλάξει η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, ίσως υπάρξει πρόβλημα.

Ν.Σ.: Να σου πω την αλήθεια, δεν έδωσα σημασία σε αυτό, ούτε καν στον μισθό, για τον οποίο δεν έχω ιδέα μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Ναι, η σύμβαση θα είναι ορισμένου χρόνου ιδιωτικού δικαίου, αλλά δεν αναφέρεται το πότε λήγει. Όπως καταλαβαίνεις, δεν με απασχολεί ούτε ο μισθός, ούτε η μονιμότητα. Άλλωστε, στη φάση που είμαι, έχω δρομολογήσει επαγγελματικά, οικονομικά και οικογενειακά και πλέον έχω την δυνατότητα να δουλεύω από επιλογή και όχι από ανάγκη. Εάν λοιπόν εκτιμηθεί μελλοντικά από ένα άλλο διοικητικό συμβούλιο, ότι κάποιος άλλος μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα από μένα, τότε με την ευχή μου θα παραδοθεί η σκυτάλη. Αλλά ακόμα και με την παρούσα διοίκηση, εάν δούμε στην πορεία ότι αλλιώς τα περιμέναμε και αλλιώς μας βγαίνουν, δεν θα έχω κανένα πρόβλημα να προχωρήσουμε σε «βελούδινο διαζύγιο», χωρίς να χαλάσουμε τις καρδιές μας.

Ερ:  Όλα αυτά τα χρόνια, εκτός του ότι η ΚΩΑΝ αποδεδειγμένα δεν παρήγαγε το έργο, αυτό τουλάχιστον που  είχαν διαβεβαιώσει, έχει κατηγορηθεί ως «παραμάγαζο» και «πλυντήριο». Σε αφορά ή όχι;

Ν.Σ.: Για την παραγωγικότητα του ΚΩΑΝ είχα κι εγώ μια παρεμφερή εικόνα, μέχρι προχθές που πήγα στα γραφεία της εταιρίας, καθώς ξεκίνησα να μεταφέρω το αρχείο του Ε.Φ.Τ. από τις αποθήκες της Ένωσης Ξενοδόχων, στο γραφείο της Διεύθυνσης Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης. Εκεί με υποδέχθηκαν τα δύο στελέχη της εταιρίας και στη σύντομη ενημέρωση που μου έκαναν, διαπίστωσα ότι γίνονται πράγματα αλλά δεν ακούγονται. Ίσως θα έπρεπε να εξετάσει η εταιρία το θέμα της επικοινωνίας των δράσεων και γενικότερα την εξωστρέφειά της. Στο κομμάτι πάντως του τουρισμού που θα διαχειριστώ εγώ, δεν υπάρχει περίπτωση να σας αφήσω σε ησυχία.

Σε ό,τι αφορά τώρα την οικονομική διαχείριση του οργανισμού, εννοείται ότι ως Ανώνυμη Εταιρεία που είναι υπόκειται σε έλεγχο. Άρα, μπορεί κάποιος να απευθυνθεί στον οργανισμό και να λάβει απαντήσεις στα ερωτήματά του. Σε ότι αφορά τον τομέα της Διεύθυνσης Τουρισμού, που καλούμαι να υπηρετήσω, έχεις δείγματα γραφής από τη θητεία μου στον Ε.Φ.Τ., αλλά και πάλι εδώ θα είμαστε να τα λέμε.

Ερ: Υπάρχει διαφορά με τον Ενιαίο Φορέα Τουρισμού τόσο στο πώς εξελίχθηκε η υπόθεση τουρισμός, αν εξελίχθηκε και προς ποια κατεύθυνση, όσο σε αυτό καθ’ αυτό το αντικείμενο;

Ν.Σ.: Όταν συστάθηκε ο Ε.Φ.Τ. Κω – Νισύρου το 2001, ήταν πολύ πρωτοπόρο σχήμα για την εποχή του και αποτέλεσε πρότυπο και πηγή έμπνευσης και για άλλους προορισμούς. Όπως κάθε ζωντανός οργανισμός όμως, είχε και αυτός τις αδυναμίες του, με σημαντικότερη εκείνη της ελλιπούς χρηματοδότησης. Αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο στην παραγωγικότητά του, καθώς με τις συνεργασίες, τις χορηγίες και τη στήριξη των μελών του, καταφέρναμε να εξασφαλίζουμε πέραν από αξιοπρεπή παρουσία σε διεθνή γεγονότα, δυναμικές διαφημιστικές δράσεις και προωθητικές ενέργειες. Σήμερα, με τα νέα τεχνολογικά μέσα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που καλούμαστε να αξιοποιήσουμε, είμαι αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε περισσότερα από τότε.

Ερ: Ας έρθουμε στο στόχο σου, διότι είμαι σίγουρη ότι έχεις και μάλιστα όχι απλά θεωρητικά. Ποιος είναι αυτός τόσο άμεσα, όσο μεσοπρόθεσμα και βεβαίως μακροπρόθεσμα.

Ν.Σ.: Στα δέκα χρόνια αποχής μου από τη δημόσια ενεργό δράση, κατέγραφα μεταξύ άλλων και τα κακώς κείμενα του τόπου μας, τις χαμένες ευκαιρίες προβολής, καθώς και τις προοπτικές. Υπάρχουν πράγματα που θέλουν χρόνο, άλλα που θέλουν χρήμα και άλλα που θέλουν χέρια. Υπάρχουν όμως και πράγματα που μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα, απλώς με τη λήψη πολιτικών αποφάσεων, οι οποίες δεν θα διστάσουν να συγκρουστούν με συμφέροντα και κατεστημένα.

Ερ: Ποια «όπλα» θα αξιοποιήσεις για να πετύχεις τους στόχους σου;

Ν.Σ.: Οι επαγγελματικοί φορείς ήταν πάντα αυτοί που «καθάριζαν» εκεί που, ίσως λόγω γραφειοκρατίας, κολλούσαν οι πολιτικοί. Ήταν το «βαρύ πυροβολικό» του Ε.Φ.Τ., καθώς διέθεταν τεχνογνωσία, διασυνδέσεις και το σημαντικότερο, δεν είχαν να υπολογίσουν πολιτικό κόστος. Έχουμε την τύχη να δραστηριοποιούνται στο νησί μας πολύ δυναμικοί άνθρωποι μέσα στους επαγγελματικούς φορείς. Οι άνθρωποι της τουριστικής μας βιομηχανίας, λοιπόν, είναι η δύναμή μας και αυτούς θα επιστρατεύσουμε.

Ερ: Στη διοίκηση όμως, συμμετέχουν πολιτικοί. Μέχρι ποιού σημείου θα δεχτείς πολιτικές παρεμβάσεις; Έχεις θέσει «κόκκινη γραμμή»; Σε ρωτάω ευθέως διότι, σε περίπτωση αποτυχίας του εγχειρήματος για τους όποιους λόγους, εσένα θα «σταυρώσει» ο κόσμος…

Ν.Σ.: Άννα μου, τις εξετάσεις μου τις έχω δώσει. Ο κόσμος έχει δει τι μπορώ να κάνω όταν οι πολιτικοί με αφήνουν να δουλέψω. Χωρίς προσωπικό, χωρίς λεφτά, αλλά με την εμπιστοσύνη των πολιτικών και την αγάπη του κόσμου, κάναμε το έργο που κάναμε τότε. Εδώ τώρα μιλάμε για μια διεύθυνση αναπτυξιακού οργανισμού, που υπάγεται σε διαδικασίες τυπικές και ουσιαστικές. Αλίμονο εάν δεν ασκείται έλεγχος από την πολιτική ηγεσία, που αυτή θα κληθεί να απολογηθεί αύριο – μεθαύριο. Αυτό όμως που θα διεκδικήσω, είναι η ευελιξία και η ταχύτητα, καθαρά λόγω της φύσης του αντικειμένου. Μια Εκτελεστική Επιτροπή, έστω άτυπη, αποτελούμενη από τους επαγγελματικούς φορείς της Κω, που θα συνεδριάζει τακτικά για την διευθέτηση ζητημάτων της καθημερινότητας, καθώς και μια Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων, που θα συγκαλείται άμεσα σε κάθε έκτακτη ανάγκη, είναι εργαλεία που θα έλυναν τα χέρια στους πολιτικούς και θα με βοηθούσαν στο έργο μου.

Ερ: Νίκο, τι σημαίνει για εσένα, το τονίζω αυτό, για εσένα, βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη; Διότι ανάπτυξη έχουμε, δηλαδή, νέες τουριστικές μονάδες, ευημερία των αριθμών, αλλά η τοπική αγορά και γενικότερα το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων δεν είναι ανάλογο αυτής της ανάπτυξης. «Ο τουρισμός είναι θέμα ποιότητας και όχι αριθμών» έχει δηλώσει ο Σταμάτης Βουκουβαλίδης εδώ και πολλά χρόνια, αλλά όλοι χαίρονται για τα νούμερα…

Ν.Σ.: Η απάντησή μου βρίσκεται στη σελίδα 16 της έγκριτης εφημερίδας ΣΤΑΘΜΟΣ της 02/02/2011. Τότε είχατε φιλοξενήσει την πρότασή μου, που αργότερα αποτέλεσε και προτεινόμενο θέμα διδακτορικής διατριβής, για ένα σύστημα προπληρωμένης ημερήσιας τουριστικής κατανάλωσης, το λεγόμενο Kos Inclusive, που θα παρείχε στους επισκέπτες ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαμονής, διατροφής και δραστηριοτήτων, σε τοπικές οικογενειακές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  Ένα σύστημα που θα μετέτρεπε το νησί της Κω σε ένα ανοικτό all – inclusive, προσφέροντας στους επισκέπτες τοπικά προϊόντα και ποιοτικές υπηρεσίες, μέσα από βιωματικές εμπειρίες. Ένα νέο προϊόν, που θα απευθυνόταν στο μερίδιο εκείνο της αγοράς που αναζητά ποιότητα και όχι ποσότητα. Σκοπός δεν είναι η καταπολέμηση του all-inclusive, αλλά η παράλληλη λειτουργία δίνοντας στον επισκέπτη – καταναλωτή τη δυνατότητα επιλογής. Ποσότητα στο all-inclusive έναντι ποιότητας στο Kos Inclusive. Ένα νησί που μπορεί να καλύψει όλα τα γούστα. Τα στοιχεία που μπορούν να συνθέσουν το νέο αυτό προϊόν είναι εδώ και ζητούν οργάνωση: Αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, επισιτιστικές επιχειρήσεις, εμπορικά καταστήματα, ενοικιαζόμενα οχήματα και κάθε λογής τουριστικές υπηρεσίες.

Ερ: Αύξηση, λοιπόν, του τουρισμού από τη μια πλευρά, στο «κόκκινο» οι υποδομές του νησιού, όποιες τέλος πάντων υπάρχουν ακόμα. Θα ήθελα την άποψή σου.

Ν.Σ.: Από τη στιγμή που κανείς δεν ζητάει την άδειά μας για να διπλασιάσει τις αφίξεις στο αεροδρόμιο ή τις ξενοδοχειακές κλίνες στο νησί, από τη στιγμή που κανείς δεν υπολογίζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τους φυσικούς πόρους και τις ενεργειακές δυνατότητες του νησιού, από τη στιγμή που εμείς οι Κώοι είμαστε απλοί «κομπάρσοι» στο έργο της τουριστικής ανάπτυξης, τι μας απομένει; Η ελπίδα ότι, η Διεύθυνση Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης του ΚΩΑΝ, θα καταφέρει να σώσει ό,τι σώζεται, στο βαθμό των δυνατοτήτων της φυσικά.

Ερ: Σε βρίσκω αισιόδοξο και ειλικρινά χαίρομαι. Άλλωστε, δεν λέμε ότι η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία; Σιγά – σιγά, λοιπόν, ας πάμε και σε αυτό που μόλις έθιξες και συζητάμε χρόνια. all inclusive, μαζικός τουρισμός και υπερτουρισμός. Το πρώτο έχει δημιουργήσει εδώ και χρόνια κοινωνικά προβλήματα, ενώ το δεύτερο μας απασχολεί όλο και περισσότερο. Σε όλα αυτά τα θέματα έχει αναπτύξεις τις επιστημονικές της θέσεις η κίνηση πολιτών «Βιώσιμη Κως». Ποια η άποψή σου;

Ν.Σ.: Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις δράσεις της ομάδας και δεν σου κρύβω ότι συμφωνούμε στα περισσότερα. Θα πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη ότι, η Κως είναι ένας ιστορικός τουριστικός προορισμός, με τα θετικά του και τα αρνητικά του, όπως αυτά προέκυψαν από την άναρχη ανάπτυξη, ελλείψει τουριστικής και περιβαλλοντικής παιδείας. Αν καλούμασταν σήμερα να χτίσουμε την τουριστική Κω, θα ήταν σίγουρα σε διαφορετικές βάσεις. Όμως καλούμαστε να διαχειριστούμε αμαρτίες του παρελθόντος και παράλληλα να αποτρέψουμε εγκλήματα του μέλλοντος. Πολύ δύσκολο έργο, μιας που θα πρέπει να κρατηθούν ισορροπίες.

Επειδή όμως το μέλλον ανήκει στα παιδιά, ας ξεκινήσουμε από την παιδεία. Με συνέργιες που θα αναπτύξουμε και γιατί όχι μεταξύ άλλων και με την ομάδα «Βιώσιμη Κως», διοργανώνοντας παρουσιάσεις σε σχολεία, καθώς και δράσεις περιβαλλοντικής συνείδησης και βιώσιμης τουριστικής αγωγής.

Ερ:  Για το περιβόητο άνοιγμα σε νέες αγορές και για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ποια η άποψή σου;

Ν.Σ.: Καλές οι νέες αγορές, αλλά καλά-καλά δεν έχουμε εξαντλήσει τις υφιστάμενες. Αλήθεια, είμαστε ικανοποιημένοι από την ποιότητα των τουριστών που ήδη φιλοξενούμε από τις παραδοσιακές μας αγορές; Είναι οι υποδομές μας έτοιμες να υποδεχθούν επισκέπτες με διαφορετικές καταναλωτικές συνήθειες και ανάγκες; Πρώτα δημιουργείς το νέο σου προϊόν, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγοράς-στόχου και μετά βγαίνεις να το πουλήσεις. Μπορεί η Κως σήμερα να φιλοξενήσει Ιάπωνες, Ινδούς και Κινέζους; Χρειάζεται σοβαρή προετοιμασία γι’ αυτό.

Σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω υιοθέτησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, καθώς και με διοργάνωση θεματικών γκρουπ. Συμπεριλαμβάνονται στις προτάσεις που έχω στη διάθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΩΑΝ και θα τα παρουσιάσουμε εν καιρώ.

Ερ: Πάμε γρήγορα – γρήγορα σε άλλα θέματα. Μελέτες. Πιστεύεις ότι χρειάζονται; Το ρωτάω διότι, δημοσιογράφος ούσα, έχω ένα πάκο από δαύτες, όπως και συμπεράσματα από συνέδρια… Φαντάζομαι ότι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι θα έχουν πολλές περισσότερες…

Ν.Σ.: Το πρόβλημα με τις μελέτες είναι ότι, αφενός δεν είμαστε σίγουροι για το τι ζητάμε από τα μελετητικά γραφεία, αφετέρου δεν ξέρουμε αν είμαστε διατεθειμένοι να τις εφαρμόσουμε. Εσύ, από τις έως τώρα μελέτες που έχεις διαβάσει, έμαθες κάτι που δεν ήξερες; Για να το πω απλοϊκά, ζητάμε από τους μελετητές που βρίσκονται εκτός Κω να μας πούνε τι πρέπει να κάνουμε εμείς στην Κω. Αυτοί θα μας πούνε τι ανάγκες και προβλήματα έχουμε; Εμείς, δηλαδή, και οι συνεργάτες μας στο εξωτερικό, δεν τα ξέρουμε; Μα όσο γνωρίζουμε εμείς τα προβλήματά μας, που τα ζούμε, δεν τα γνωρίζει κανείς. Δεν έχουμε ανάγκη, λοιπόν, να μας πούνε τι πρέπει να κάνουμε. Το πώς θα τα κάνουμε, πρέπει να μας πούνε. Η αποτελεσματικότητα των μελετών λοιπόν, κρίνεται στο πώς και όχι στο τί.

Ερ: Διαβάζω τον τελευταίο καιρό πως, με δεδομένη την κλιματική κρίση και το τι θα επιφέρει στις χώρες του νότου, όπως η δική μας, ο τουριστικός προσανατολισμός είναι η βόρεια Ευρώπη. Σε έχει απασχολήσει αυτή η προοπτική; Και εάν ναι, έχεις προτάσεις;

Ν.Σ.: Υπάρχει έντονος προβληματισμός των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων σχετικά με τον κλιματισμό των εγκαταστάσεών τους και έχουν ήδη ξεκινήσει να αναζητούν αποδοτικότερα και οικονομικότερα συστήματα, ενόψει της αύξησης της θερμοκρασίας που επίκειται. Παράλληλα, υπάρχει μια αυξανόμενη προσφορά σύγχρονων τουριστικών κλινών, με συνεχείς επενδύσεις ξένων και επαναπατριζόμενων κεφαλαίων στη Βαλκανική χερσόνησο. Θεωρώ όμως ότι τόσο οι ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και στο νησί μας ειδικότερα, όσο και η πολιτική σταθερότητα, η αίσθηση ασφάλειας και η γεωμορφολογία μας, σε συνδυασμό με την κουλτούρα και τα ποιοτικά στάνταρ της τουριστικής μας βιομηχανίας, θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση του ανταγωνισμού των νεόδμητων και φθηνότερων Βαλκανικών προϊόντων.

Ερ: Κλείνοντας και αφού σου ευχηθώ από καρδιάς καλή επιτυχία, πες μου, γνωρίζεις το ύψος των χρημάτων που θα διαθέσουν για το νέο αυτό εγχείρημα οι εταίροι της διεύθυνσης που έχεις αναλάβει; Και βέβαια, εάν ο τομέας σου θα στελεχωθεί περισσότερο και με εξειδικευμένο προσωπικό.

Ν.Σ.: Δεν έχω ενημερωθεί ακόμη ούτε για τον ακριβή διαθέσιμο προϋπολογισμό, ούτε για τυχόν χρηματοδοτούμενα προγράμματα που μπορούμε να ενταχθούμε, πλην αυτού του DMMO που μου προκάλεσε και το ενδιαφέρον. Υπάρχουν όμως τόσες δράσεις που μπορούν να γίνουν ανέξοδα ή με σχετικά λίγα χρήματα σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς μας φορείς, που δεν πρόκειται να δεθούν τα χέρια μας.

Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση του τομέα Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, μέσω συνεργασιών, συμβάσεων έργου, κλπ, θα εξαρτηθεί από τον προγραμματισμό δράσεων που θα επεξεργαστούμε με το Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού. Κάποια αντικείμενα είναι σε 12μηνη βάση και κάποια σε εποχική. Π.χ. η λειτουργία Γραφείων Εξυπηρέτησης Επισκεπτών, στις πύλες εισόδου και σε κεντρικά σημεία των νησιών μας, είναι εποχική. Η ανάγκη όμως διαχείρισης των social media, απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό χειμώνα – καλοκαίρι. Αλλά και εποχικές συνεργασίες με ομάδες και καλλιτεχνικά σχήματα, θα μπορούσαν να συνδράμουν στο έργο μας. Για παράδειγμα, στα πλαίσια ανάδειξης της Ιπποκρατικής Κω, σε συνεννόηση με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, θα μπορούσε να απαγγέλλεται καθημερινά στις 12 το μεσημέρι ο Όρκος του Ιπποκράτη, από μία μικρή καλλιτεχνική ομάδα, στον χώρο του Πλατάνου. Για να μπορούν να γνωρίζουν όλοι οι τουριστικοί πράκτορες, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, οι πολίτες και οι επισκέπτες, ότι όταν το ρολόι του Επαρχείου χτυπάει 12, θα απαγγέλλεται ο Ιπποκρατικος Όρκος στην καρδιά της ιστορικής Κω. Είναι μερικές μόνο ιδέες, που όλοι μαζί θα επιχειρήσουμε να υλοποιήσουμε.

Ερ: Νίκο, ο επίλογος δικός σου.

Ν.Σ.: Δράττοντας της ευκαιρίας, να πω στους συμπολίτες μου, ότι, η θέση του Διευθυντή Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης της ΚΩΑΝ ΑΕ, αποτελεί τιμή που συνοδεύεται από αίσθημα ευθύνης. Επειδή, λοιπόν, πρέπει να γίνει δουλειά, «κρεμάω τα γάντια μου» για όσο καιρό θα υπηρετώ τον τόπο από τούτη εδώ τη θέση, απέχοντας από οποιαδήποτε πολιτική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένης της σάτιρας και της κριτικής που ασκώ τόσα χρόνια ως πολίτης, σε κάθε μορφής εξουσία. Και με διάθεση χιούμορ  θα πω, ότι ξέρω πως θα σας λείψω σε αυτό το πεδίο…

Όμως το καθήκον είναι ιερό, γιατί αφορά τον τόπο μας, απαιτεί συνεργασίες και θα συμπράξω όπου χρειαστεί για το συμφέρον των τριών νησιών, όπως άλλωστε έκανα τα 14 χρόνια που ήμουν Διευθυντής του Ενιαίου Φορέα Τουρισμού Κω – Νισύρου, προσηλωμένος στον στόχο μου και μακριά από την πολιτική.

ΠΗΓΗ:ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

https://stathmosnet.gr/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. γίνονται όλο και χειρότερα…τώρα μαζεύουν τους αντιρρησίες για να φτιάξουν τους μισθοφόρους των εκλογών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ