ΘΕΜΑ: “ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΔΟΜΗΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΚΛΙΝΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΚΩ”
Με την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την έντονη ανησυχία μας για τις επιπτώσεις της ανεξέλεγκτης τουριστικής ανάπτυξης στην Κω και να ζητήσουμε την παρέμβασή σας μέσω κοινοβουλευτικού ερωτήματος προς τον αρμόδιο Υπουργό.
Η Κως, με πληθυσμό περίπου 37.000 κατοίκους, υποδέχεται ετησίως περίπου 1.500.000 τουρίστες από το εξωτερικό, μόνο μέσω του διεθνούς αερολιμένα, γεγονός που την κατατάσσει στα πλέον επιβαρυμένα τουριστικά νησιά της Ελλάδας.
Αν και ο τουρισμός αποτελεί τη βασική οικονομική δραστηριότητα του νησιού, η ανάπτυξη του έχει ξεπεράσει τα όρια της φέρουσας ικανότητάς του.
Ήδη από το 2009, η μελέτη «Εκτίμησης φέρουσας ικανότητας τουριστικής ανάπτυξης στη νήσο Κω» του Πανεπιστημίου Αιγαίου, είχε επισημάνει τον κορεσμό στις τουριστικές κλίνες αναφέροντας στα συμπεράσματά της ότι:
«Στην περίπτωση που υπάρξει αύξηση των κλινών από 40% — 50% και αντίστοιχη αύξηση στις αφίξεις και διανυκτερεύσεις θα υπάρξει εντατική τουριστική ανάπτυξη που θα δημιουργήσει προβλήματα στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, δηλαδή θα υπάρξει υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας τουρισμού σε πολλές περιοχές».
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η άναρχη ανάπτυξη συνεχίστηκε χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, οδηγώντας σε σοβαρές πιέσεις στους φυσικούς και κοινωνικούς πόρους του νησιού.
Οι αφίξεις/αναχωρήσεις στο αεροδρόμιο Ιπποκράτης από το εξωτερικό ήταν λιγότερες από 1.500.000 το 2009, έφτασαν τις 2.086.248 το 2017 και πέρυσι ανέβηκαν σε επίπεδα ρεκόρ με 2.648.944.
Δηλαδή, η ετήσια κίνηση του αεροδρομίου από το εξωτερικό μέσα σε 15 χρόνια, αυξήθηκε τουλάχιστον κατά 75%.
Την ίδια περίοδο, οι ξενοδοχειακές κλίνες στο νησί αυξήθηκαν κατά 43%, από 40.240 το 2009 σε 57.463 το 2023, ενώ συγκεκριμένα οι κλίνες 5 αστέρων αυξήθηκαν κατά 352% (από 5.136 το 2009 σε 23.223 το 2023).
Πρόσφατα, το Κίνημα Πολιτών «Βιώσιμη Κως» κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κω, αίτημα συνοδευόμενο από 1.600 υπογραφές πολιτών, ζητώντας:
- Την αναστολή της έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών για μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, έως ότου ολοκληρωθεί η νέα μελέτη φέρουσας ικανότητας και το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
- Την αναβάθμιση των υφιστάμενων τουριστικών υποδομών με έμφαση στη βιωσιμότητα, την εξοικονόμηση πόρων και τη διαχείριση αποβλήτων.
Το αίτημά μας συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου όλες τις δημοτικές παρατάξεις αναγνώρισαν το πρόβλημα. Ωστόσο, σημείωσαν ότι η τοπική αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού δεν έχει την αρμοδιότητα να επέμβει στην έκδοση νέων αδειών οικοδόμησης ξενοδοχείων ή στην χάραξη σχετικής πολιτικής.
Σήμερα, παρά τις προφανείς περιβαλλοντικές και κοινωνικές πιέσεις, συνεχίζονται οι εκδόσεις νέων οικοδομικών αδειών για μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, επιδεινώνοντας την κατάσταση.
Οι νέες κλίνες που έχουν ξεκινήσει διαδικασία αδειοδότησης τα τελευταία χρόνια, είτε πρόκειται για νέες μονάδες είτε για επεκτάσεις υφιστάμενων, ήδη αγγίζουν τις 3.500. Αν προσθέσουμε τις ανακοινώσεις για νέες μονάδες που δημοσιεύονται σε τουριστικά – επιχειρηματικά ΜΜΕ, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τις διαδικασίες τους, τότε πιθανόν να ξεπερνούν τις 5.000 κλίνες.
Αυτό σημαίνει ότι όσο εμείς περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ΤΠΣ, η ήδη κορεσμένη φέρουσα ικανότητα του νησιού επιβαρύνεται κάθε έτος με χιλιάδες νέες κλίνες που έχουν μη αναστρέψιμο αντίκτυπο στο τοπικό, φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον.
ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΑΣ ΜΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Με δεδομένο ότι οι διαδικασίες για την οριστικοποίηση και την τελική εφαρμογή του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθούν μετά από σημαντικό χρονικό διάστημα, σας καλούμε να αναλάβετε πρωτοβουλία καταθέτοντας σχετικό κοινοβουλευτικό ερώτημα προς τον αρμόδιο Υπουργό, θέτοντας το εξής ερώτημα:
«Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να ανασταλεί η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών και την κατασκευή νέων ξενοδοχειακών κλινών στην Κω, έως ότου ολοκληρωθεί η επικαιροποιημένη μελέτη φέρουσας ικανότητας που θα εκπονήσει ο Δήμος της Κω και κυρίως το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο;»
Η προστασία του νησιού μας και η διασφάλιση ενός βιώσιμου τουριστικού μοντέλου είναι κρίσιμης σημασίας για το παρόν και το μέλλον της Κω.
Ευελπιστούμε στη στήριξή σας και αναμένουμε την απάντησή σας για τις ενέργειες που θα αναλάβετε.
Με εκτίμηση,
τα μέλη της συντονιστικής ομάδας του κινήματος πολιτών «ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΩΣ»
Βαληνάκης Μάριος – Μουσικός
Δρόσος Δημήτριος Παναγιώτης – Δικηγόρος/DPO
Ιωσηφίδης Γιώργος – Εκπαιδευτικός
Καΐσερλη Αργυρώ – Χημικός/MSc Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών
Καραγιάννης Φρατζής – Προγραμματιστής
Μπάρδας Χρήστος, Οικονομολόγος/MSc Κ.ΑΛ.Ο.
Παντελίδης Αλέξιος – Φυσικοθεραπευτής
Παπαγιαννάκη Κατερίνα, Χημικός/Phd Περιβαλλοντική Οικονομία
Παππούλης Κυριάκος, Δημοτικός Υπάλληλος
ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ …………………..
Αυτή την πρωτοβουλία έπρεπε να πάρει ο Δήμαρχος αλλά αποκλείεται να έρθει σε σύγκρουση με συμφέροντα..δεν έπρεπε να προβλέπεται ένα όριο στη ανέγερση νέων μονάδων ανάλογα με την έκταση και τον πληθυσμό του νησιού ? Πάντως αμφιβάλω αν οι βουλευτές είναι πρόθυμοι..
Αυτό που δεν καταλαβαίνουν μερικοί είναι ότι η άναρχη δόμηση , η καταστροφή του περιβάλλοντος και η υπέρβαση τον φυσικών πόρων του νησιού θα βλάψει πολύ σύντομα και αυτή την ίδια τουριστική ανάπτυξη. Ποιός θα θέλει να επισκεφτεί ένα τόπο τίγκα στο τσιμέντο και στις χαβουζοπισίνες , χωρίς φυσικά τοπία, χωρίς ταυτότητα και ποιότητας ζωής των κατοίκων ? Ήδη η Κως χαρακτηρίζεται κορεσμένη απο τους ίδιους τους επισκέπτες, μία απέραντη disneyland που γίνεται βιτρίνα για κάποιους μήνες και μετά μία σκέτη απογοήτευση με ένα νησί φάντασμα. Αλλά ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες της σαιζόν , ένα απέραντο μπάχαλο: χάλια δρόμοι, κίνηση λες και είμαστε στο Μανχάταν των 50 χλμ , ανύπαρκτο νοσοκομείο , όλα στο βωμό των πολυεθνικών για να πάρουμε κι εμείς οι ντόπιοι ένα κομμάτι ψωμί …..
μπραβο σας! συνεχιστε δυναμιμα. ειμαστε μαζι σας