Θεμα: ‘’για τον αμαρτωλό χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό Κω-Νισύρου’’
Α. ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ: ‘’Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια αποτελούν το κύριο εργαλείο σχεδιασμού στην Ελλάδα με το οποίο καθορίζονται χρήσεις γης, όροι δόμησης, και περιοχές προς πολεοδόμηση (επεκτάσεις σχεδίων ή νέες αναπτύξεις). Επιπλέον περιλαμβάνουν και άλλες συνιστώσες, όπως η χωροθέτηση μεγάλων επενδύσεων, η οριοθέτηση οικισμών χωρίς όρια και ο χαρακτηρισμός των τοπικών δρόμων (και στα δύο αυτά πεδία, υπάρχουν σήμερα πολύ σοβαρές εκκρεμότητες, μετά από αποφάσεις του ΣτΕ που ακυρώνουν παλαιότερα σχέδια ή μη νόμιμα χαρακτηρισμένους δρόμους), το τοπικό σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και το τοπικό σχέδιο διαχείρισης καταστροφών και κινδύνων. Τα ΤΠΣ συνοδεύονται από στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, γεωλογική μελέτη και μελέτη οριοθέτησης υδατορεμάτων και εγκρίνονται με προεδρικό διάταγμα, έχουν δηλαδή ενισχυμένο θεσμικό κύρος.
Β. ΓΙΑ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΩ-ΝΙΣΥΡΟΥ: Αρα για την Κω-Νίσυρο το θετικό θα ήταν να προκύψουν κάποιες λύσεις σε προβλήματα που έχουν σχεση με την επίλυση λαικών στεγαστικών αναγκών. Προβλήματα που θα έπρεπε να έχουμε λύσει από την αρχή της δεκαετίας του 1990 που δεν λυθήκαν με ευθύνη της τοπικής ηγεσίας. Τότε το ζητούμενο ήταν, πέρα από την ώθηση της οικοδομικής δραστηριότητας η δημιουργία ενός παρεμβατικού τεχνοκρατικού σχεδίου με περιβαλλοντικούς (γη, νερό, παραλία, τοπίο, φύση) και κοινωνικούς περιορισμούς (οικονομική αναδιανομή κερδών, ποιότητα ζωής). Ήταν άλλη εποχή! Τόσο στην κοινωνία όσο και στην πολιτική ηγεσία υπήρχαν στοιχεία από τα μεγάλα πολιτικά προστάγματα της αλλαγής και της σοσιαλδημοκρατικής ρύθμισης. Εποχή της πολιτικής πρωτοκαθεδρίας έναντι του επιχειρηματικού τομέα. Το κλίμα της εποχής ήταν διαφορετικό και το επίπεδο της μελέτης ΔΟΞΙΑΔΗ θα ήταν πολύ διαφορετικό από αυτό που γίνεται σήμερα. Θυμόμαστε (1997) την χαρά πρωτοκλασάτου, τότε, τοπικού πασοκικού παράγοντα για την ‘’τοποθέτηση στο ράφι’’ της χωροταξικής μελέτης Κω-Νισύρου’’ στο δημοτικό ραδιόφωνο.
Γ. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ. Άλλοι στόχοι. Άλλες επιδιώξεις. Άλλες προτεραιότητες. Είναι αδύνατο ο σχεδιασμός 2020-2030 να τροποποιήσει το μοντέλο ανάπτυξης της συνεχούς επεκτατικής και εντατικής ‘’μονοκαλλιέργειας’’ του τουρισμού. Η κοινωνία μας είναι παραδομένη στις ιδεολογίες της επιχειρηματικότητας, του γιγαντισμού τουριστικών και εμπορικών εκμεταλλεύσεων. Ποιος θα βάλει περιορισμούς που αφορούν τα φυσικά περιθώρια που θέτει ο νησιωτικός μας χώρος; Ποιος θα προτάξει τις κοινωνικές ανάγκες; Δυστυχώς ζούμε σε συνθήκες υποχώρησης των ιδεολογιών του κοινοτισμού και της οικολογίας και αυτό θα αποτυπωθεί και στο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο που θα ανοίξει τα χαρτιά του στην αίθουσα του Δημοτικού μας Συμβουλίου.
Άλλα έστω και έτσι η ύπαρξη αυτό του σχεδίου θα λύσει κάποια καθημερινά προβλήματα μικρής κλίμακας και σαν τέτοιο πρέπει να αξιολογηθεί. Αυτό όμως είναι πολύ μακριά από αυτό που λένε οι επίσημοι περί ‘’φέρουσας ικανότητας των φυσικών πόρων, των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, των πολιτιστικών αποθεμάτων και των ιστορικών παρακαταθηκών μας’’. Αυτά είναι υπεκφυγές και ωραιοποιήσεις. .
Δ. Πριν λίγες μέρες για τις ανάγκες περιβαλλοντικής αδειοδότησης του εργοταξίου Μονάδας Σκυροδέματος στη περιοχή του ‘’Αη Γιώργη του Αρμά’’ στην Αντιμάχεια μας ζητήθηκε να αποτυπώσουμε και όλες τις βιοτεχνικές δραστηριότητες σε ακτίνα 5.000,00μ. Το αποτέλεσμα μας εξέπληξε. Υπάρχουν εκεί ΧΥΤΑ, 2 μονάδες παραγωγής ασφαλτομίγματος, 2 εργοτάξια παραγωγής σκυροδέματος, 2 μονάδες ανακύκλωσης οικοδομικών αποβλήτων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγραερίου, Φωτοβολταϊκά, και φυσικά το Αεροδρόμιο με τις 100 πτήσεις την ημέρα! Όλα έτσι ‘’ερήμην’’! ‘’Λίθοι, πλίνθοι και κέραμος ατάκτως ερριμμένα’’! Χωρίς δρόμους της προκοπής, χωρίς κοινωφελή δίκτυα, με απορρίμματα δεξιά και αριστερά, σε μια περιοχή γυμνή από πράσινο, ακαλλιέργητη, εγκαταλειμμένη. Συνειδητοποιήσαμε ότι εδώ ο χωροταξικός σχεδιασμός έχει ήδη συντελεστεί! Τώρα, δηλαδή μετα, θα έλθει η αναγνώριση του! Απλά για να ρυθμίσει τις σχέσεις μεταξύ των επιχειρήσεων! Να προλάβει βίαιες αντιδράσεις περιοίκων Το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο που με τόσο όμορφο τρόπο θα μας παρουσιάσουν οι ‘’παράγοντες’’ της τοπικής πολιτικής είναι η επικύρωση αυτού που ήδη έχει γίνει Καλό θα ήταν να μην συνεχιστεί και γι αυτό χρειάζεται η γνώση και η σύγκριση με το διεθνές γίγνεσθαι. Τελευταία μας εντυπωσίασε η αντίδραση των κάτοικων της γειτονικής Αλικαρνασσού απέναντι σε ένα νέο σχεδιο ξενοδοχειου 1000 κλινών σε ένα φυσικό κόλπο απέναντι από το ψαλίδι και οι κινητοποιήσεις ενάντια στην κατασκευή στρατιωτικού λιανού διπλά στο Turgutreis.
Ν. Μυλωνάς