Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Κω:
«Δεν πρέπει να συγχέουμε τον κορεσμό με τον υπερτουρισμό»
«Το πρώτο το συζητάμε, με το δεύτερο πυροβολούμε τα πόδια μας»
«Σαν Ένωση Ξενοδόχων Κω βλέπουμε τον υπερτουρισμό όχι ως μια απειλή, αλλά περισσότερο ως μια ευκαιρία να αναπτύξουμε τις υποδομές μας, ώστε να καλύψουμε μακροπρόθεσμα τις ανάγκες των τουριστών μας και να προσφέρουμε πάντα ολοκληρωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες»
Την άποψη πως «τα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού δεν έχουν καμία απολύτως αριθμητική σχέση με τα μεγέθη προορισμών που αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα» εκφράζει σε συνέντευξή της στον «Σ» η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το εάν υπάρχει υπερτουρισμός στην Κω, δηλώνοντας πως, «για να φτάσουμε να πούμε ότι υπάρχει υπερτουρισμός θα πρέπει να έχουμε φαινόμενα Βενετίας ή Βαρκελώνης, 365 μέρες το χρόνο, γεγονός που σίγουρα δεν υφίσταται». Σημειώνει δε πως, με τον όρο υπερτουρισμός, «πυροβολούμε τα πόδια μας, βγάζουμε προς τα έξω μια αρνητική εικόνα και καταλύουμε την έννοια της φιλοξενίας καθώς κινδυνεύουμε να δείξουμε πως οι επισκέπτες είναι ανεπιθύμητοι».
Εξηγεί πως, σαν Ένωση Ξενοδόχων βλέπουν τον υπερτουρισμό «όχι ως μια απειλή, αλλά περισσότερο ως μια ευκαιρία να αναπτύξουμε τις υποδομές μας, ώστε να καλύψουμε μακροπρόθεσμα τις ανάγκες των τουριστών μας και να προσφέρουμε πάντα ολοκληρωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες».
Η κα Τριανταφυλλοπούλου μιλά για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το μέγα θέμα της μείωσης των υδατικών μας αποθεμάτων, εκφράζει την άποψή της για την ΚΩΑΝ, όντας μέλος του διοικητικού της συμβουλίου, για το συγκοινωνιακό πρόβλημα, για την υποστελεχωμένη Πυροσβεστική Υπηρεσία, για τον πονεμένο χώρο της Υγείας, για τη συνεργασία της Ένωσης με την τοπική αυτοδιοίκηση και την κεντρική διοίκηση, για τη δυσαρέσκεια του κλάδου της απέναντι στα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, ενώ μας ενημερώνει πως, όλα αυτά θα συζητηθούν στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης στις 2 Νοεμβρίου.
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ερ: Κυρία Τριανταφυλλοπούλου, ας ξεκινήσουμε με τα αποτελέσματα μελέτης του ΙΤΕΠ. Σύμφωνα με αυτά, περισσότερες κλίνες ανά τ.χιλ έχει η Κως σε σχέση με Ρόδο, Κέρκυρα, κ.ά. τουριστικούς προορισμούς. Τι δείχνει αυτό κατά την άποψή σας, μιας και όπως μου δηλώσατε σε προηγούμενη συνέντευξη, δεν έχουμε θέμα υπερτουρισμού στην Κω.
Μ.Τ.: Τα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού δεν έχουν καμία απολύτως αριθμητική σχέση με τα μεγέθη προορισμών που αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα.
Ο υπερτουρισμός δεν είναι μετρήσιμος και σίγουρα δε μπορεί να εκτιμηθεί από μια και μόνο παράμετρο η οποία είναι κλίνες/έκταση. Τo ίδιο λάθος βλέπουμε και στο ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό. Για να φτάσουμε να πούμε ότι υπάρχει υπερτουρισμός θα πρέπει να έχουμε φαινόμενα Βενετίας ή Βαρκελώνης, 365 μέρες το χρόνο, γεγονός που σίγουρα δεν υφίσταται. Επίσης, δεν πρέπει να συγχέουμε τον κορεσμό με τον υπερτουρισμό. Άλλο το ένα κ άλλο το άλλο. Το πρώτο το συζητάμε, με το δεύτερο πυροβολούμε τα πόδια μας, βγάζουμε προς τα έξω μια αρνητική εικόνα και καταλύουμε την έννοια της φιλοξενίας καθώς κινδυνεύουμε να δείξουμε πως οι επισκέπτες είναι ανεπιθύμητοι. Και σίγουρα κάποιος που θα αισθάνεται ανεπιθύμητος θα επιλέξει άλλους προορισμούς!
Η Κως αποτελεί έναν εκ των πλέον δημοφιλών παγκοσμίως τουριστικών προορισμών, με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα, ιδίως κατά την υψηλή τουριστική περίοδο. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, τίθεται το θέμα της αντοχής των υφιστάμενων υποδομών. H δική μας απάντηση είναι, αναβάθμιση, βελτίωση, ενίσχυση και ολοκλήρωση όλων των τεχνικών υποδομών και των υπηρεσιών του νησιού. Αντί να περιορίσουμε τη ζήτηση, βελτιώνουμε και αυξάνουμε την προσφορά. Σαν Ένωση Ξενοδόχων Κω βλέπουμε τον υπερτουρισμό όχι ως μια απειλή, αλλά περισσότερο ως μια ευκαιρία να αναπτύξουμε τις υποδομές μας, ώστε να καλύψουμε μακροπρόθεσμα τις ανάγκες των τουριστών μας και να προσφέρουμε πάντα ολοκληρωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες.
Ερ: Ας έρθουμε σε ένα άλλο πολυσυζητημένο θέμα που σχετίζεται με αυτό που μόλις σας ρώτησα. Υποδομές. Γνωρίζετε πολύ καλά, όντας και οινοπαραγωγός, πως, τα υδατικά μας αποθέματα χρόνο με το χρόνο λιγοστεύουν. Το λέει επί σειρά ετών ο Αγροτικός Σύλλογος, το είπε και ο κ. Πέτρος Λιοδάκης, το βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, κύρια φέτος, με τις διακοπές νερού σε οικίες… Ποια η πρόταση της Ένωσης και σε ποιους απευθύνεται;
Μ.Τ.: Εμείς επιμένουμε για όλα τα θέματα να υπάρχει γενικότερος σχεδιασμός. Μπορούμε να συμβάλλουμε σε διαβούλευση με θέμα το νερό και πως θα διαφυλαχτεί το δημόσιο αυτό αγαθό με κάθε τρόπο. Σαν Ένωση Ξενοδόχων, έχουμε συνεχή επικοινωνία με τους αρμοδίους αλλά και τον δήμαρχο για να βρεθούν λύσεις που θα μπορούν να υλοποιηθούν οικονομικά και να λύνουν το διπλό πρόβλημα που είναι η επάρκειά του αλλά και η γενικότερη προστασία του περιβάλλοντος. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει συζήτηση σφαιρική για το σχεδιασμό αντιμετώπισης. Από τις επαφές που έχουμε με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ κ. Ζαχαρό, γνωρίζουμε ότι υλοποιείται μελέτη η οποία θα καταγράψει την σημερινή κατάσταση των υδάτινων αποθεμάτων για να προχωρήσουμε σε εξεύρεση λύσεων.
Ερ: Για να ξενοδοχεία, ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής ΤΕΕ Κω Γ. Χρυσουλάκης έχει κάνει την εξής πρόταση: 500μ. από τη θάλασσα όλα τα ξενοδοχεία, και τα υφιστάμενα, υποχρεωτικά να κάνουν αφαλάτωση και για τα άνω των 500μ. υπάρχουν τεχνολογικές λύσεις πάρα πολλές. Εσείς ως Ένωση πώς το ακούτε αυτό και κυρίως, με ποιο τρόπο μπορείτε να παρέμβετε;
Μ.Τ.: Το ίδιο ισχύει και γα αυτή τη πρόταση η οποία πιθανόν θα μπορούσε να λύσει κάποια θέματα. Είναι όμως απαραίτητη η γόνιμη συζήτηση με τους αρμοδίους φορείς αλλά και τους επαγγελματίες, η οποία θα έχει σαν αποτέλεσμα τη χάραξη μιας πορείας υλοποίησης με βάση συγκεκριμένο προγραμματισμό. Και βέβαια σε κάθε περίπτωση οι συζητήσεις πρέπει να καταλήγουν σε υλοποιήσιμες προτάσεις οι οποίες θα μελετηθούν και θα χρηματοδοτηθούν.
Ερ.: Συμμετέχετε στο Δ.Σ. της ΚΩΑΝ ως πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων. Ποια η μέχρι τώρα απόδοσή της;
Μ.Τ.: H ΚΩΑΝ είναι αναπτυξιακός οργανισμός ο οποίος δημιουργήθηκε πρωτοπόρα και με συναπόφαση τριών Δήμων της Νισύρου της Αστυπάλαιας και της Κω. Η πραγματικότητα ήταν ότι δεν εξυπηρέτησέ το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε το πρώτο χρονικό διάστημα. Ελπίζω, και για αυτό συμμετέχω στο παρόν ΔΣ, ότι έχει αποκατασταθεί η κανονικότητα στην λειτουργία της και θα έχει αποτελέσματα και αυτά θα είναι προς όφελος των πολιτών αφού θα εξυπηρετεί με συνέπεια τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκε.
Σαν παράδειγμα, ένας από τους σκοπούς της είναι η υποστήριξη του προορισμού μας για θέματα προβολής και προώθησης στις τουριστικές αγορές. Στο πλαίσιο αυτό μετά από χρόνια απουσίας θα παρουσιαστεί η Κως με δικό της περίπτερο στην τουριστική έκθεση του Λονδίνου και αυτό πραγματοποιήθηκε από την υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης της ΚΩΑΝ με τον δήμο Κω.
Ερ: Ίδωμεν. Κως 2024. Προβλήματα με το συγκοινωνιακό και τη μετακίνηση των επισκεπτών μας, φόβος για πυρκαγιές (υποστελεχωμένη η Π.Υ.), ανασφάλεια με το νοσοκομείο, κ.λ.π. Εκτιμώ ότι έχετε προτάσεις.
Μ.Τ.: Η βελτίωση του οικονομικού αποτυπώματος των επισκεπτών μας περνάει μέσα και από την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών που αφορούν στις Υποδομές. Έχουμε σχετικές προτάσεις και τις καταθέτουμε στις αρμόδιες υπηρεσίες και πάντα η πίεση γίνεται σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού. Καθαριότητα, οδικό δίκτυο, συγκοινωνία, ενδυνάμωση των κρατικών υπηρεσιών. Βεβαίως καταθέτουμε και θα επικαιροποιήσουμε προτάσεις για την αναβάθμιση λειτουργίας της Πυροσβεστικής με την άμεση ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό, την ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης, την κατασκευή του νοσοκομείου και παράλληλα την κατάλληλη στελέχωση του υπάρχοντος. Ιδίως όσον αφορά την λειτουργία του νοσοκομείου, θέλω να σας επισημάνω τις πιέσεις μας σε κάθε κατεύθυνση ώστε να είναι απρόσκοπτη η καθημερινότητα της λειτουργίας του ήδη υπάρχοντος. Επίσης, συνεχίζουμε την φιλοξενία γιατρών και ΕΚΑΒΙΤΩΝ όποτε αυτό μας ζητηθεί.
Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει μπει το θέμα της συγκοινωνίας το οποίο δεν αφορά μόνο τους επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους του νησιού.
Με σχετική απόφαση της κυβέρνησης, ο δήμος θα μπορεί νόμιμα να χρησιμοποιεί τα λεωφορεία της πρώην ΚΕΚΕΠΑΠΥΑΣ. Στην ίδια απόφαση φαίνεται ότι λύνεται και το πρόβλημα της έγκαιρης πρόσληψης των εργαζόμενων. Τέλος, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκπονεί μελέτη για την βελτίωση και αναβάθμιση του κεντρικού οδικού δικτύου με στόχο την εξυπηρέτηση και την ασφάλεια των ωφελουμένων.
Ερ: Το γνωρίζουμε και απομένει να το δούμε. Για να κλείσουμε με τα παραπάνω ζητήματα, με την ιδιότητά σας της προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων και όχι μόνο, έχετε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς για όλα αυτά που είπαμε; Δηλαδή, δήμο, περιφέρεια, κεντρική διοίκηση;
Μ.Τ.: Απολύτως. Σαν Ένωση Ξενοδόχων έχουμε λειτουργία με τακτικές συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και επαφές με τους ίδιους τους ξενοδόχους. Αυτό γίνεται για να έχουμε όσο το δυνατόν ακριβέστερη εικόνα των προβλημάτων και να παρεμβαίνουμε στις αντίστοιχες υπηρεσίες.
Φέτος είχαμε πρόβλημα έντονο στην αρχή της σαιζόν με την καθαριότητα και την συγκοινωνία. Είχαμε συνεχείς επαφές για την επίλυση των συγκεκριμένων προβλημάτων και όπως σας προανέφερα, δρομολογούνται και από τη κεντρική διοίκηση και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση η αποδοτικότερη λειτουργία των αντίστοιχων υπηρεσιών. Εκτιμώ ότι υπάρχει η διάθεση από όλους όσους αναφέρετε να διατηρήσουμε την Κω στο υψηλό επίπεδο ζήτησης που έχει σήμερα ενισχύοντας τις κρίσιμες υποδομές της, συνεργαζόμενοι για τον κοινό σκοπό
Ερ: Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου, ο ξενοδοχειακός κλάδος δεν είναι ικανοποιημένος από τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Μπορείτε να μας δώσετε κάποια παραδείγματα; Όπως επίσης, ποια η θέση σας για το περιβόητο τέλος ανθεκτικότητας.
Μ.Τ.: H αλήθεια είναι ότι οι ρυθμίσεις που εξαγγέλθηκαν μας δημιουργούν ερωτήματα για τα οποία ζητάμε απαντήσεις μέσα από την επαφή των αρμοδίων θεσμικών μας φορέων και είναι το τέλος ανθεκτικότητας, η αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας κ.ά. Οι επαφές μας είναι σε εξέλιξη και σε πολλά επίπεδα και για τα αποτελέσματά τους θα ενημερωθούν τα μέλη μας στην Γενική Συνέλευση η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 2 Νοεμβρίου. Όσον αφορά στο τέλος ανθεκτικότητας, θα μπορούσε ένα ποσοστό των χρημάτων να παραμένει στην τοπική αυτοδιοίκηση για την βελτίωση των υποδομών.
Ερ: Αυτό ζητάει και η τοπική αυτοδιοίκηση. Να δούμε τι θα γίνει. Μέγα θέμα το Airbnb. Έχει δημιουργήσει προβλήματα και σε εσάς, αλλά γενικότερα στην κοινωνία δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα με την έλλειψη στέγης. Πού πάει αυτή η υπόθεση; Μέχρι πού εκτιμάτε ότι θα φτάσει;
Μ.Τ.: Θα έλεγα ότι το φαινόμενο του Airbnb δημιουργεί πρόβλημα στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό. Δεν υπάρχουν σπίτια για εργαζόμενους, δασκάλους, γιατρούς και βέβαια για τους ίδιους τους κατοίκους. Γι αυτό και απαιτούνται πρωτοβουλίες και στοχευμένες ενέργειες για τη ρύθμιση του μοντέλου των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Προφανώς και δεν μπορεί κανείς να τις απαγορεύσει ολοκληρωτικά. Ωστόσο, θα πρέπει να θεσμοθετηθούν συγκεκριμένοι κανόνες. Είναι απαραίτητο να υπάρξει τέτοια προσέγγιση του φαινομένου ώστε να πάμε προς ένα δίκαιο πλαίσιο που θα ρυθμίζει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος, κυρίως στην ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας, όπως συμβαίνει σε όλα τα ξενοδοχεία και στα καταλύματα αλλά και στις φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις. Διότι εάν το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα καταλύματα του Airbnb δεν είναι αυτό που πρέπει, όλοι θα υποστούν τις συνέπειες. Εκείνο που προέχει, είναι οι επισκέπτες μας να μένουν ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που λαμβάνουν και από τη συνολική εμπειρία. Η προσφορά της υπηρεσίας πρέπει να είναι αντάξια της περιοχής μας και της προσπάθειας που κάνουμε όλοι για να τους προσελκύσουμε στον τόπο μας.
Ερ: Μέσα σε όλη αυτή τη «γκρίζα» ζώνη, με δική σας πρωτοβουλία και σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Δωδεκανήσου και το 1ο Δημοτικό σχολείο Κω, παρουσιάσατε το καινοτόμο πρόγραμμα τουριστικής εκπαίδευσης για μαθητές Δημοτικού με θέμα «Η Φιλοξενία μου». Πείτε μας δυο λόγια για την εκδήλωση και εάν έχετε κατά νου να διοργανώσετε κι άλλες.
Μ.Τ.: Οι δράσεις και οι δραστηριότητες της Ένωσης Ξενοδόχων Κω δεν τελειώνουν ποτέ. Είμαστε πάντα αρωγοί και στηρίζουμε κάθε τι πρωτοποριακό και καινοτόμο που μπορεί να συμβάλει θετικά στο τουριστικό μας προϊόν. Έτσι και με το πρόγραμμα «Η Φιλοξενία μου», η Ένωση Ξενοδόχων Κω σε συνεργασία με το ΞΕΕ, το Υπουργείο Τουρισμού και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Δωδεκανήσου, παρουσίασε με επιτυχία το πρόγραμμα στους Διευθυντές και δασκάλους των Δημοτικών Σχολείων Κω και Νισύρου. Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι μια πρώτη επαφή των μαθητριών και των μαθητών με τις έννοιες της φιλοξενίας, της διαφορετικότητας, της επιχειρηματικότητας, της καινοτόμου και φιλικής προς το περιβάλλον επιχειρηματικής ανάπτυξης στον χώρο της φιλοξενίας, αλλά και μια πρώτη γνωριμία με τα επαγγέλματα της φιλοξενίας και των ευκαιριών σταδιοδρομίας που αυτά παρέχουν στη χώρα μας. Το εκπαιδευτικό υλικό είναι σχεδιασμένο από εξειδικευμένους παιδαγωγούς και κατάλληλα διαμορφωμένο για την ηλικιακή ομάδα στην οποία απευθύνεται. Χαιρόμαστε ιδιαιτέρως που η εκπαιδευτική κοινότητα αγκάλιασε την «Φιλοξενία μου» και την έχει ήδη εντάξει στο ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθητών. Ευχαριστούμε θερμά τους δασκάλους μας οι οποίοι και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον.
ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Υπέρ-κορεσμός εναντίον υπέρ-τουρισμού! Δηλαδή δεν γίναμε μπ… συγγνώμη, οίκος ανοχής επισήμως, μας λείπει η άδεια λειτουργίας!!!
…. θα μας την πουνε το… νερο και οι δρομοι.
Μπορει το νοσοκομειο που ειναι το σημαντικοτατο προβλημα θεμα υγειας να γινει τελειο με πληθωρα ιατρων, αλλα το ΝΕΡΑΚΙ που θα το βρουμε? Με τις αφαλατωσεις? Εδω γελαμε.
Και οι δρομοι που θα γινουν? Οταν ΔΕΝ και με ΤΙΠΟΤΑ?
Κοιτα τι γινεται. Εισαι στα ΘΕΡΜΑ και ενω η ‘σιχαμενη χουντα’ φροντιζε να υπαρχουν περιμετρικα δρομοι για ΚΑΡΔΑΜΕΝΑ και απο ΦΑΡΟ προς ΜΑΣΤΙΧΑΡΙ & ΚΕΦΑΛΟ παραλιακα, φροντισαν καποιες ‘δημοκρατικες κυβερνησεις και συμφεροντα να χτισουν στο διαβα τους ξενοδοχειακες μοναδες. Αντε τωρα να κανεις απο ΔΗΜΗΤΡΑ – ΚΑΡΔΑΜΑΙΝΑ 100 km δρομο και ταλαιπωρεια, ενω σε 5 km και σε 10 λεπτα θα ησουν εκει.
Αυτοι ειμαστε και ολοι μαζι να ΜΟΥΤΖΩΣΟΥΜΕ την χουντα και να ευχαριστησουμε ολες τις μετεπειτα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ!!! κυβερνησεις.
Και ενας μικρος υπολογισμος. 100 χιλιαδες τουριστες σε μια μερα τραβανε το καζανακι 5 φορες την ημερα, απο 6lt/φορα ειναι 30lt επι 100.000 = 3.000.000 lt νερο την ημερα. Μονο για κατ@υρημα. Βαλε ολα τα αλλα ντουζ κλπ…
Γιαυτο κυρια μου αστα να πανε. Μην παιζουμε με τις λεξεις.
Αν ανοίξω στην Ψέριμο 100 ξενοδοχεία των 100 κλινων έκαστον, τι θα προκαλέσω?
ΚΟΡΕΣΜΟ ή υπερτουρισμο,,?
Μην απορούμε επίσης, γιατί δουλεύουν τα Airbnb, με 90€ το δίκλινο ή τρίκλινο, τη στιγμή που το καλοκαίρι το νησί πουλάει μονικλινο στα 140 € και δίκλινο στα 190€ ( τιμή Ιουνίου,γνωστού τριαστερου στην παραλία του νησιού,….)
ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΕΙΘΕΤΕ ….
ΑΝ ΤΟΛΜΑΤΕ ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ….. ΕΑΝ ΕΠΑΡΚΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ( απο αφαλατωση θα θελαμε να πινετε εσεις οχι εμεισ)….ΜΕ 2 ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΘΕΟΣΤΕΓΝΑ……ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ??????ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΣΑ ΑΜΑΞΙΑ ΑΝΤΕΧΟΥΝ???? ΤΟ (εδω γελαμε ολοι) ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΟΣΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΞΗΠΥΡΕΤΙΣΕΙ??????
έχουν κατασκευαστεί από τις οικονομίες των ιδιοκτητών τους. Τα ξενοδοχεία από τις επιδοτήσεις του κράτους. Και μέσα από αυτές τις επιδοτήσεις, πολλοί ξενοδόχοι έχουν φτιάξει και τις βιλίτσες τους. Να τα λέμε κι αυτά.
Η ένωση ξενοδόχων προφανώς και δεν έχει δύναμη για να φτιάξει δρόμους, να φέρει γιατρούς, να φέρει νερό, να μαζέψει τα σκουπίδια οπότε και η πρόεδρος λέει ότι προτείνει, συζητάει, μελετά κλπ όλα τα προβλήματα αλλά προς θεού μην πείτε ότι έχουμε υπερτουρισμό. Κυρία Μαίρη μου, δεν πρόκειται ποτέ η Κως να έχει 365 μέρες τουρισμό και να γίνει Βενετία. Αλλά αν τους 4 μήνες του καλοκαιριού, δεν έχεις γιατρούς, δεν έχεις νερό, δεν έχεις ρεύμα, βρωμάνε οι αποχετεύσεις και τα σκουπίδια, περιμένεις στον δρόμο τότε υπάρχει πρόβλημα υπερτουρισμού για 120 μέρες και όχι για 365. Μακάρι να μπορούσαμε να τους μοιράσουμε τους καλοκαιρινούς τουρίστες σε όλους τους μήνες, αλλά δεν γίνεται.
Έχεις δίκιο ΑΝΏΝΥΜΕ! Ποιες ανύπαρκτες υποδομές μπορούν να υποστηρίξουν αυτό τον όγκο τουριστών στο νησί? Νερό έχουμε, δρόμους έχουμε, νοσοκομείο έχουμε??? Όχι, αλλά δεν χρειάζεται, αυτό λέει χοντρικά η Κα Τριανταφυλλόπουλου, που, στο βωμό του χρήματος θα θυσιάσει και αυτή τα πάντα!!! Να υπενθυμίσω ότι πολλοί ντόπιοι έφυγαν από το μάταιο τούτο κόσμου, νομίζοντας ότι η ιδιωτική τους ασφάλεια θα τους σώσει….όχι όμως όταν παίζεις με το χρόνο και μάλιστα πάνω σε καρότσα !!! Εναλλακτικά, αντί για νερό, θα ρουφάμε Ασύρτικο και στο καζανάκι ρετσίνα!!!
Με ψίχουλα και επαιτεία δεν φτιάχνονται υποδομές.Η κεντρική εξουσία αφαίμαξε τους δήμους.Το 40 τοις εκατό των δήμων ετοιμάζεται για παύση πληρωμών.Δυστυχώς το μέλλον του τουριστικού προιόντος είναι κατάμαυρο,όσοι δεν το βλέπουν, εθελοτυφλούν και στρουθοκαμηλίζουν.Η Κως έχει έναν και μόνον έναν επαρχιακό δρόμο,είναι ό ίδιος από το 1970,η Κως έχει ένα νοσοκομείο, είναι χειρότερο και από την δεκαετία του 1960.Με τέτοια χάλια θα μας εγκαταλείψουν όλοι οι τουρίστες γιατί έχουν επιλογή,εμείς δεν έχουμε….
Μπορείτε να μας πείτε κα. Μαίρη ποιο είναι το όριο για εσάς; Όταν δεν θα έχουμε νερό ή λίγο πριν; η μήπως με αφαλάτωση και νερό από το βιολογικό είμαστε καλά; Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω ποιο είναι το όριο δόμησης που θα σας ικανοποιεί; όταν χτιστεί περιμετρικά το νησί θα είμαστε καλά; Νοσοκομεία πόσα θέλουμε για 2-3εκ τουρίστες ή και παραπανω; μάλλον δεν χρειάζονται αυτά καλά είμαστε και έτσι; Δρόμοι χρειάζονται ή όχι άν ναι ποσοι και που;Αερογέφυρες θα φτιαξουμε; Κανένα χωράφι χρειάζεται να καλλιεργούμε ή όχι. Πείτε μας τα δικά σας όρια παρακαλώ γιατί τα δικά μας εδώ στο νησί έχουν ξεπεραστεί, αλλά πείτε μας για να ξέρουμε… η μήπως ούτε εσείς έχετε βάλει κάποιο όριο όπως γίνονται δηλαδή όλα σε αυτή τη χώρα, πάμε και όπου μας βγεί, αν βγει δηλαδή.
Έχει δώσει γραμμή το Μαξίμου, όλοι τα ίδια λένε. Παιδιά διαβάζουμε και εφημερίδες εκτός Κω λίγο τακτ παρακαλω!
Το γκαζόν,τα γκόλφ,τα γήπεδα,αλλά αυτό που προκαλεί είναι το πράσινο στους χώρους των παραλιών…κατά τ άλλα η Κτηματική και η ΑΑΔΕ ήθελε ελεύθερες παραλίες για τους νόμιμους κατοίκους,τις γειτονιές,ΜΟΝΟ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, στις ακτές που υπάρχουν 5στερα έχει ιδιωτικοποιηθεί ο Δημόσιος Κοινόχρηστος χώρος.
Η πιο διεφθαρμένη χώρα που υπάρχει στην Δύση,γι αυτό Τούρκοι,Βούλγαροι,Αλβανοί,Ρουμάνοι ,Πακιστανοί έχουν τόσες καταθέσεις.
Είναι λέει η Κυβέρνηση σε διαρκή πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής που γι αυτήν είναι τα μπαρ,οι καντίνες,τα ντελίβερι,ο κουλουράς ,τα εστιατόρια που δεν έχουν άκρες για προειδοποίηση από πρώην εφοριακούς που υπηρέτησαν στην Κω και τώρα έχουν Ηγετικά πόστα και με το αζημίωτο ειδοποιούν πότε έρχονται τα κλιμάκια και μένουν σε συγκεκριμένα 5άστερα.
Η πιο διεφθαρμένη χώρα ..κορεσμός υπερτουρισμός σημειώσατε x Ισοπαλία το πιασα στο Novibet.
Κατάντια.Μην έχοντας να πει τίποτα η αντιπολητευση, μετά από μια πολύ καλή σαιζόν για όλους,Τι μας λέει;Ήρθαν πολλοί;Να τους μειώσουμε;Να κλείσουμε αεροδρομειο και λιμάνια;Να τους στέλνουμε Απεναντυ;Σε άλλα νησιά;Σοβαρευτητε.Τιποτα δεν έχετε καταλάβει από το φτύσιμο του κόσμου;Ετσι θα ρίξετε το Μητσοτακη;Εμάς τι μας ενδιαφέρει ο στόχος σας;Ποτε η Ελλάδα ήταν πιο ισχυρή;Ναι ναι δεν ζούμε στο παράδεισο .Ποτε θα μας παρουσιάσετε το παράδεισο εσείς να σας ψηφίσουμε;Έχοντας αρχηγό το Ανδρουλακη κάνετε εκλογές τον ξαναβγάζετε και πανηγυρίζετε.Οι άλλοι βγάζουν πρόεδρο και τον διαγράφουν.Διεγραψαν τον πρόεδρο που έβγαλαν οι πολίτες.Οι πατριώτες με τα λεφτά τους στη Γερμανία ,δεν τους αρέσει η ΕΕ,υποστηρίζουν την Ρωσια(χωρίς τίμημα;),στέλνουν στην Ευρωβουλή μια γιαγιά να υποστηρίξει τις θέσεις της χώρας,διώχνουν τον βουλευτή επικρατείας για οικονομικούς λόγους,κλπ.Δοξαστε τους.Μην ξεχάσουμε και τη ΧΑ τους άλλους πατριώτες που στην Αθήνα στήριξαν τον Πατριώτη Δούκα να ρίξουν τον Μπακογιάννη.
Καλά… το έχεις κάψει…
που τα χω ξανακούσει;που;
α,τώρα θυμήθηκα..μια πατσαβούρα που στραγγίζουμε.
Αυτοί που μόλις κλείσει η σαιζόν,ξεκινάνε με τα συνεργεία το καταπέτασμα των επιδοτήσεων με συνεργεία αποτελούμενα από Αλβανούς,Πακιστανούς,Βαλκάνιους με κατάμαυρη μισθοδοσία, αδήλωτη και τα μεσημέρια πάνω απ τον υπολογιστή για παρακολούθηση κρατήσεων, συνεχή καθημερινή ενασχόληση με νούμερα, Διεθνείς Εκθέσεις ώστε να έρθουν ακόμα πιο πολλοί .Αυτοί να δεις Δόξα τω Θεώ που λένε.
Πάντα ξεκοκαλίζουν τις επιδοτήσεις για ανακαινίσεις ,διακινούν το πιο μαύρο χρήμα που κάνει φτερά απ τον προϋπολογισμό που επιβαρύνει εσένα ηλίθια και ποτέ δεν ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ !!!!!
Ο μικροεπαγγελματίας όσο και να βρωμάει ,έχει ένα όριο ,δεν επιδοτείται ο καλαμποκάς..και ότι ώρα θέλει περνάει η ΑΑΔΕ και τον ελέγχει,ενώ ο Ξενοδόχος φιλοξενεί τα κλιμάκια ,κατασπαταλά τις επιδοτήσεις για δήθεν σπασμένες λεκάνες στις βιλλάρες του,κάνει τον γύρο του κόσμου και ο εποχικός υπάλληλος μετράει και τις δεκάρες.
Γι αυτό ποτέ δεν θα πιάσουμε πάτο..οι τεράστιες ανισότητες έκαναν την χώρα της ανάπτυξης Έθνος του Μαχαλά .
πρεπει να υποχρεωθουν ολα τα ξενοδοχεια να κανουν αφαλατωση και να μπουν μετρητες σε ολες τις γεωτρησεις. και οσες δεν τις δηλωσουν να σφραγιζονται και να καταστρεφονται
Αυτό που μας λέτε λοιπόν εδώ είναι ότι τον όρο υπερτουρισμο ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το θα τον ορίσουν οι ξενοδόχοι και όχι οι ανεξάρτητες αρχές ή ο δήμος λέω εγώ.Είναι σαν να λες σε έναν εξαρτημένο να ορίσει αυτός τη δόση του σε ένα κέντρο αποκατάστασης.
Όσο και αν χρησιμοποιούν έναν κενό λόγο για βιωσιμότητα και προστασία της φύσης, τα μεγάλα ξενοδοχεία και τα τουριστικά και παραθεριστικά χωριά αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα σπατάλης πόρων, τουριστικού συνωστισμού και καταστρατήγησης χωρικών και περιβαλλοντικών περιορισμών…
Χωρίς μελέτες και υποδομές γιατί δίνονται άδειες για χιλιάδες κλίνες ακόμη; Που είναι ο σχεδιασμός; Χτίζουμε ξενοδοχεία, ανοίγουμε γεωτρήσεις ανεξέλεγκτα. Εσείς κ. Τριανταφυλλοπούλου σε ποιες μελέτες βασίζεστε για όσα λέτε; Γιατί οι πολίτες δεν τα βλέπουν όλα τόσο υπέροχα όσο εσείς;
Γιώργος Χατζημάρκος: «Δεν υπάρχει υπερτουρισμός στα νησιά μας»
https://www.rodiaki.gr/article/519753/giwrgos-xatzhmarkos-den-yparxei-ypertoyrismos-sta-nhsia-mas
Βοηθήστε με κ.Μαιρη .
Ο υπερτουρισμος αφορά 12 μήνες το χρόνο κι ο κορεσμός τους 6?
Για να καταλάβω καθ’ότι αμορφωτη.
Συνδέσατε την επιβίωση ενος προνομιούχου νησιού με τον τουρισμό.
Στο μέλλον θα λογοδοτησετε όλοι που χορτασμο δεν έχετε!!!
Γιατί πάντα το θεμα θα ειναι όχι πώς να ταΐσουμε τους φτωχούς,αλλά πώς θα σκάσετε απ το φαΐ οι πλούσιοι!