«Καταλαβαίνετε σε τι φάση έχει περιέλθει η σχέση Δήμου-Περιφέρειας: Οι επιπτώσεις για το νησί θα είναι τραγικές»

13
7194

Σκληρή κριτική στη δημοτική αρχή

Η. Σιφάκης: «Τα πράγματα στο δήμο πάνε σαν τρελό φορτηγό χωρίς φρένα»

Κ. Μακρή: «Η πορεία του δήμου ακολουθεί τις γενικότερες εξελίξεις»

Για πλείστα ζητήματα που απασχολούν την τοπική μας κοινωνία και την καθημερινότητά μας, μιλούν στον «Σ» ο επικεφαλής της «Δύναμης Αλλαγής» Ηλίας Σιφάκης και η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κική Μακρή.

«Μας παίρνουν όλα τα αναπτυξιακά εργαλεία και κανένας δεν αντιδρά. Πάρτε ένα βουλοκέρι για να σφραγίσετε με τη βούλα το κλείσιμο των ΟΤΑ και την απαξίωσή τους» δηλώνει ο κ. Σιφάκης, ενώ για τις σχέσεις δήμου – περιφέρειας με αφορμή την υπόθεση του ΧΥΤΑ, τονίζει πως, ναι μεν η διαδικασία μας προσβάλλει, αλλά παράλληλα σημειώνει πως «καλούμαστε να πληρώσουμε το λογαριασμό μιας διαχείρισης που έχει γίνει από έναν μόνο άνθρωπο». Εκτιμά πως έχει κοπεί ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης. «Δεν θέλω να πιστέψω ότι ένας άνθρωπος θα βάλει την προσωπική του αντιδικία απέναντι σε ένα ολόκληρο νησί» τονίζει, ενώ απαντά για Σέγκεν, σχολεία, κυκλοφοριακό, κ.ά

«Η απόσταση (του λαού) από τις εξελίξεις ή η αναμονή για σωτηρία από κάπου μακριά, από κάτι μαγικό και έξω από μας, είναι ουτοπικό. Όλα μπορούν να αλλάξουν και αλλάζουν με τις πλειοψηφίες» δηλώνει μεταξύ άλλων η κ. Μακρή. Χαρακτηρίζει απαράδεκτο «να σέρνονται εδώ και χρόνια 15 εκ. ευρώ ανείσπρακτα, τα οποία έτσι κι αλλιώς δημιουργούν μια στρεβλή εικόνα του προϋπολογισμού», ενώ σημειώνει πως «ο δήμος για να βγάλει τα λειτουργικά του έξοδα, βασίζεται στην είσπραξη δημοτικών φόρων και ανταποδοτικών τελών». Για την «κατάντια» της υγείας, δηλώνει πως, «έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του και ο δήμος της Κω, πότε υποβιβάζοντας το θέμα και πότε ταυτιζόμενος με την κυρίαρχη πολιτική», ενώ κατηγορεί τη δημοτική αρχή πως δεν έχει κανένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό ανέγερσης σχολικών συγκροτημάτων.

Σχολιάζοντας το επίπεδο της κόντρας μεταξύ περιφερειάρχη – δημάρχου τονίζει πως, «εκφράζουν συμφέροντα ιδιωτικά και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ένα μεγάλο ανταγωνισμό».

 

Κική Μακρή, επικεφαλής «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Κω:

«Η πορεία του δήμου ακολουθεί τις γενικότερες εξελίξεις»

«Η απόσταση (του λαού) από τις εξελίξεις ή η αναμονή για σωτηρία από κάπου μακριά, από κάτι μαγικό και έξω από μας, είναι ουτοπικό. Όλα μπορούν να αλλάξουν και αλλάζουν με τις πλειοψηφίες»

«Απαράδεκτο, ότι, σέρνονται εδώ και χρόνια 15 εκ. ευρώ ανείσπρακτα, τα οποία έτσι κι αλλιώς δημιουργούν μια στρεβλή εικόνα του προϋπολογισμού»

«Ο δήμος για να βγάλει τα λειτουργικά του έξοδα, βασίζεται στην είσπραξη δημοτικών φόρων και ανταποδοτικών τελών»

«Στην κατάντια της Υγείας, έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του και ο δήμος της Κω, πότε υποβιβάζοντας το θέμα και πότε ταυτιζόμενος με την κυρίαρχη πολιτική»

«Ο δήμος της Κω δεν έχει κανένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό ανέγερσης σχολικών συγκροτημάτων. Δεν γίνεται να καταπιούμε αμάσητο ότι βρίσκουμε εγκαταλελειμμένα κτίρια που δουλεύανε ως πρακτορεία και να γίνονται τώρα σχολεία»

«Η Κως έχει εκτάσεις πολλές, κατά τα λόγια του περιφερειάρχη ότι δεν είμαστε κορεσμένοι και έχουμε ακόμα εκτάσεις να χτίσουμε ξενοδοχεία, και δεν μπορούμε να βρούμε εκτάσεις για να κάνουμε σχολεία;»

«Η μεταφορά της ΚΩΑΝ στη μαρίνα βόλεψε τη μεταστέγαση του 3ου δημοτικού σχολείου στον χώρο της – Τους λύνει κι άλλα θέματα. Μπορεί να είναι και ανικανότητα και απραξίας και αμηχανίας, στασιμότητας, όλα αυτά»

Τις πολιτικές της θέσεις για τα όσα συμβαίνουν στον δήμο μας εκφράζει σε συνέντευξή της στον «Σ» η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας «Λαϊκή Συσπείρωση» Κική Μακρή. Η κ. Μακρή σχολιάζει τα οικονομικά του δήμου μας λέγοντας πως, υπάρχει μια χαμηλή απορρόφηση στα έργα, θεωρεί απαράδεκτο ότι, «σέρνονται εδώ και χρόνια 15 εκ. ευρώ ανείσπρακτα, τα οποία έτσι κι αλλιώς δημιουργούν μια στρεβλή εικόνα του προϋπολογισμού», ενώ επισημαίνει πως, ο δήμος για να βγάλει τα λειτουργικά του έξοδα, βασίζεται στην είσπραξη δημοτικών φόρων και ανταποδοτικών τελών.

Αναφερόμενη στο μέγα θέμα «υγεία», υποστηρίζει πως, για την κατάντια της «έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του και ο δήμος της Κω, πότε υποβιβάζοντας το θέμα και πότε ταυτιζόμενος με την κυρίαρχη πολιτική».

«Ευτυχώς που υπάρχουνε εργατικά σωματεία, φορείς κ.λ.π. που στηρίζουν κινητοποιήσεις και ξεπερνούν την απαράδεκτη και επικίνδυνη στάση και του δήμου, της Κω και του δημάρχου της Κω του κυρίου Νικηταρά, που ξέρει πάρα πολύ καλά ότι το νοσοκομείο χρειάζεται στελέχωση. Ωστόσο, συνεχίζει να ρίχνει την μπάλα στην κερκίδα και να ζητάει νέο νοσοκομείο, που βεβαίως και εμείς στηρίζουμε αυτό το αίτημα, όταν αυτή τη στιγμή αυτό που χρειάζεται και καιγόμαστε, είναι να στελεχωθεί το υπάρχον» δηλώνει.  

Η κ. Μακρή εκφράζει την άποψη της παράταξής της για τα σχολεία, καυτηριάζοντας το γεγονός πως, αντί για νέα σχολεία “φυτεύονται” κοντέινερ στις αυλές τους, καθώς και το γεγονός ότι, σχολεία φιλοξενούνται σε εγκαταλελειμμένους χώρους πρακτορείων. Όσο για τη μεταφορά της ΚΩΑΝ στη μαρίνα, πιστεύει πως, αυτή η μεταφορά με έναν τρόπο βόλεψε τη μεταστέγαση του σχολείου στον χώρο της. «Το να στεγάσουν εκεί το 3ο δημοτικό σχολείο, τους λύνει κι άλλα θέματα. Μπορεί να είναι και ανικανότητα και απραξίας και αμηχανίας, στασιμότητας, όλα αυτά» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Για την υπόθεση της Σέγκεν, εκτιμά πως, θα συνεχίζεται η ταλαιπωρία, δεν θα γίνει τίποτα και θα ξαναβρεθούμε στον ίδιο παρανομαστή, για το περιβόητο χωροταξικό του τουρισμού θέση της είναι πως, εξυπηρετεί στην κατεύθυνση παραπέρα γιγάντωσης του τουρισμού, ενώ για την κυκλοφοριακή μελέτη πως, δεν δίνει απαντήσεις σε καίρια ζητήματα.

Σχολιάζοντας το επίπεδο της κόντρας μεταξύ περιφερειάρχη – δημάρχου για τον ΧΥΤΑ, τονίζει πως, «το επίπεδο πηγαίνει μαζί με την πολιτική που εφαρμόζουν και υπηρετούν» και ακόμα πως, εκφράζουν συμφέροντα ιδιωτικά και βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ένα μεγάλο ανταγωνισμό, ενώ τέλος, καλεί το λαό να βάλει τη δική του σφραγίδα στις εξελίξεις μιας και «η απόσταση από τα πράγματα και τις εξελίξεις ή η αναμονή για σωτηρία από κάπου μακριά, από κάτι μαγικό και έξω από μας, είναι ουτοπικό».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κυρία Μακρή, με αφορμή την τριμηνιαία έκθεση εκτέλεσης προϋπολογισμού εσόδων – δαπανών του δήμου μας, θέμα το οποίο συζητήσατε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, θέλω να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη με τα οικονομικά του δήμου μας. Πώς τα βλέπετε να κυλούν; Αυξάνονται, μειώνονται, αξιοποιούνται;

Κ.Μ.: Τα οικονομικά ενός δήμου, όσο και αν είναι αυτά είτε πενιχρά είτε περισσευούμενα, θα αξιοποιηθούν βάσει της πολιτικής κατεύθυνσης και της απόφασης που έχει η δημοτική αρχή. Άμα πάρουμε υπόψη μας και την

χαμηλή απορρόφηση στα έργα που αποτυπώθηκε και στον προηγούμενο προϋπολογισμό και στα τεχνικά και στις τριμηνιαίες εκθέσεις που έρχονται, βλέπουμε μια στασιμότητα που δεν χρειάζεται να το πω εγώ, δεν λέω κάτι καινούργιο, φαίνεται, είναι ορατό. Ωστόσο αυτό δεν φεύγει από την κατεύθυνση που θέλει να επενδύσει όποια χρήματα παίρνει ο δήμος, είτε από κεντρικούς πόρους, είτε από τα ταμεία που διαθέτει.

Εμείς, αυτό που είπαμε για άλλη μία φορά στο δημοτικό συμβούλιο, είναι καταρχάς το απαράδεκτο, ότι, σέρνονται εδώ και χρόνια 15 εκ. ευρώ ανείσπρακτα, τα οποία έτσι κι αλλιώς δημιουργούν μια στρεβλή εικόνα του προϋπολογισμού.

Το άλλο που παρατηρήσαμε από την έκθεση είναι ότι, αυτό που σίγουρα πηγαίνει καλά είναι το ότι καταφέρνει ο δήμος και εισπράττει τους δημοτικούς φόρους και τα αποδοτικά τέλη και αυτό δείχνει το πού βασίζεται γενικά ο δήμος για να βγάλει τα λειτουργικά του έξοδα, τάση που φαίνεται ότι όσο πάμε θα μονιμοποιείται και θα αυξάνεται. Δηλαδή, αυτό που καταγγέλλουμε, η τοπική φορολόγηση και η ανταποδοτικότητα παντού. Αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά που δεν ξεφεύγουν από μια έκθεση που όντως παρουσιάζει μια καλύτερη εικόνα ως προς τα ποσοστά που μετράνε τα στατιστικά, αυξητικά ή μειωτικά, που φέρνει κάθε έκθεση, αλλά δεν αλλάζει καθόλου την αρνητική εικόνα έτσι όπως εμείς την κρίνουμε κάθε φορά, η «Λαϊκή Συσπείρωση» δηλαδή.

Ερ: Θέσατε για μια ακόμα φορά το θέμα της Υγείας, αναφερόμενη στο Κέντρο Υγείας στην Αντιμάχεια, που απ’ όσο θυμάμαι, ο δήμαρχος είχε πει ότι θα το φέρει ως θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά μέχρι σήμερα δεν το έχει κάνει.  Ξαναμιλήσετε στη συνεδρίαση για τα σχολεία, για τη Σέγκεν, κ.λ.π. Οι απαντήσεις που δόθηκαν, σε ποιο βαθμό σας ικανοποίησαν; Σας έλυσαν απορίες;

Κ.Μ.: Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει δώσει μια υπόσχεση στον λαό της Κω. Μέσα από τη θέση που έχει στο δημοτικό συμβούλιο σε κάθε του συνεδρίαση να φέρνει και να συζητάει, να αναδεικνύει, να διεκδικεί μαζί με το λαό και με τους αγώνες που ευελπιστούμε να οργανώνει πιο συχνότερα και αν και πιο μαζικοί, προβλήματα καθημερινά που καίνε είτε μικρές ή μεγαλύτερες ομάδες της κοινωνίας μας. Αυτό έκανε και στην προηγούμενη συνεδρίαση. Έφερε, δηλαδή, το μεγάλο ζήτημα της υγείας, στην οποία κατάντια της κατάστασης έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του και ο δήμος της Κω, πότε υποβιβάζοντάς το και πότε ταυτιζόμενος ο δήμος της Κω με την κυρίαρχη πολιτική που θέλει αυτή τη στιγμή ό,τι έχει μείνει από το δημόσιο σύστημα υγείας να εμπορευματοποιείται, να ιδιωτικοποιείται, να μπαίνουνε ιδιώτες μέσα στο δημόσιο σύστημα, να είναι ένα νοσοκομείο ξεχαρβαλωμένο, χωρίς προσωπικό, χωρίς τεχνολογικά στηρίγματα και να αναγκάζεται ο καθένας από εμάς να «ξηλώνεται» για να μπορέσει να βρει τα αυτονόητα, δηλαδή, ένα νοσοκομείο που δεν θα λειτουργεί σαν πρώτες βοήθειες, αλλά ένα νοσοκομείο που πραγματικά θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε ανάγκη. Ότι έχει παραμείνει από αυτό σήμερα, πραγματικά είναι γιατί το προσωπικό του με φιλότιμο όλα αυτά τα χρόνια το στηρίζει, αλλιώς, όπως είπαμε και στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ευτυχώς που υπάρχουνε εργατικά σωματεία, φορείς κ.λ.π. που στηρίζουν κινητοποιήσεις και ξεπερνούν την απαράδεκτη και επικίνδυνη στάση και του δήμου, της Κω και του δημάρχου της Κω του κυρίου Νικηταρά, που ξέρει πάρα πολύ καλά ότι το νοσοκομείο χρειάζεται στελέχωση. Ωστόσο, συνεχίζει να ρίχνει την μπάλα στην κερκίδα και να ζητάει νέο νοσοκομείο, που βεβαίως και εμείς στηρίζουμε αυτό το αίτημα, όταν αυτή τη στιγμή αυτό που χρειάζεται και καιγόμαστε, είναι να στελεχωθεί το υπάρχον έτσι ώστε να μην καταντήσουμε να έχουμε ένα καινούργιο νοσοκομείο, όπως έκαναν και άλλες περιοχές, που θα χτιστεί δεν ξέρω με ποιους όρους, με ποια ΣΔΙΤ και με πόσους εργολάβους θα χωθούν μέσα και δεν θα έχει προσωπικό.

Ερ: Για τα σχολεία και την Σέγκεν, τι έχετε να πείτε;

Κ.Μ.: Τα σχολεία, επίσης ένα πολύ οξυμένο ζήτημα και ειδικά στο νησί μας είναι οξύτατο το ζήτημα της σχολικής στέγης. Έχουμε να δούμε να χτίζεται καινούργιο σχολείο πάνω από εικοσαετία. Εμείς δεν ταυτιζόμαστε καθόλου και δεν ικανοποιούμαστε, όχι εμείς σαν «Λαϊκή Συσπείρωση», αλλά νομίζω οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς δεν μπορούν να ικανοποιούνται με το «φύτεμα» των κοντέινερ μέσα στις σχολικές αυλές, είτε με την σύμπτυξη τμημάτων, γιατί ξέρετε, φέτος, στη γενικότερη βέβαια κατεύθυνση της σύμπτυξης και συγχώνευσης τμημάτων, κάτι τέτοιο γίνεται και στο νησί. Αυτό σημαίνει ότι πολλά παιδιά θα στριμώχνονται σε πάνω από 25μελή τμήματα. Δεν μπορούμε να βολευτούμε με ενοικιάσεις ακατάλληλων κτηρίων για να γίνουν σχολεία. Δεν γίνεται δηλαδή να καταπιούμε αμάσητο ότι βρίσκουμε εγκαταλελειμμένα κτίρια που δουλεύανε ως πρακτορεία, με άλλη χρήση δηλαδή, και να γίνονται σχολεία τώρα. Το ΕΕΕΕΚ στεγάζεται σε ένα πρώην πρακτορείο, τώρα το 3ο πηγαίνει πάλι σε πρώην πρακτορείο ή το γυμνάσιο Ζηπαρίου όπου στεγάζεται σε κτίριο που είχε άλλη χρήση. Ευτυχώς, δηλαδή, που υπάρχουν κενά κτίρια που δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν οι ιδιοκτήτες για να τα νοικιάζει ο δήμος και να τα κάνει σχολεία; Αυτή είναι η λύση που πρέπει να δεχτούμε; Αυτό όμως δείχνει ότι, ο δήμος της Κω δεν έχει κανένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό ανέγερσης σχολικών συγκροτημάτων. Στην ερώτηση που κάναμε στη λογοδοσία, το να μας αραδιάζει μια σειρά από αυτά που θα κάνει δεν λέει κάτι. Το να λες και να εξαγγέλλεις και να απαριθμείς δεν είναι τίποτα και εμείς θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε. Στην πράξη όμως τι γίνεται;

Ερ: Στη λογοδοσία, ο δήμαρχος είπε πως, οι δυνάμεις του δήμου είναι πεπερασμένες και για την κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη, θα υποβληθεί πρόταση ένταξης στα ΣΔΙΤ. Εξήγησε δε πως, η πρόταση και ο σχεδιασμός που κάνει η δημοτική αρχή, έχει ένα μίνιμουμ σχεδιασμού που είναι τα είκοσι χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα για να είναι βιώσιμο το σχήμα που θα χρηματοδοτηθεί.
Κ.Μ.: Αυτή είναι η γενικότερη κατάσταση που υπάρχει. Τίποτα δεν χτίζεται πλέον χωρίς ΣΔΙΤ, γιατί όποια όποιο έργο και να κάνεις μικρό ή μεγάλο, είτε στο δήμο, είτε οπουδήποτε αλλού έχει τη συμμετοχή του το δημοσίου, πρέπει να καλείς τον εργολάβο. Αυτό είναι δεδομένο για αυτούς που στηρίζουμε μια τέτοια πολιτική. Να πω για παράδειγμα το εξής: Συμπολίτης μας, έστειλε σε όλους μας επιστολή, λέγοντάς μας ότι, διαθέτει το οικόπεδό του στο Ζηπάρι για να χτιστεί σχολείο. Το ανέφερα στη λογοδοσία λέγοντας ότι, έχει περάσει ο χρόνος που έχει βάλει ο συμπολίτης μας σαν περιθώριο και θα χαθεί κι αυτή η ευκαιρία. Απάντηση σε δόθηκε. Συγνώμη δηλαδή, η Κως έχει εκτάσεις πολλές κατά τα λόγια του περιφερειάρχη ότι δεν είμαστε κορεσμένοι και έχουμε ακόμα εκτάσεις να χτίσουμε ξενοδοχεία και δεν μπορούμε να βρούμε εκτάσεις για να κάνουμε σχολεία; Εμείς από τη δική μας την πλευρά κάνουμε ό,τι μπορούμε και ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου και η προσωρινή, όπως λένε, στέγαση του 3ου δημοτικού σχολείου να είναι όντως προσωρινή, να φτιαχτεί σύντομα το «Αζίλο», να

διεκδικήσουμε την ανέγερση σχολικών κτηρίων με όποια κονδύλια και χρηματοδότηση δοθεί και με όρους τέτοιους που να μην τα ακριβοπληρώνουμε δύο και τρεις φορές από την τσέπη μας, γιατί αυτό συμβαίνει με τα ΣΔΙΤ. Το 3ο δημοτικό   είναι χαρακτηριστική περίπτωση τέτοιας τακτικής.

Ερ: Θα ήθελα κι ένα σχόλιο για όσα έχουν ειπωθεί για την Σέγκεν. Ακούστηκαν δυο προτάσεις. Του δημάρχου, ότι πρέπει να περιμένουμε το υπουργείο να αυξήσει το κονδύλι για να ενταχθεί και η δική μας πύλη εισόδου και άλλες, μιας και πρόκειται για πολύ μεγάλο έργο, και η πρόταση του Π. Αβρίθη, να γίνει το έργο με χρήματα του Λιμενικού ταμείου μιας και με το 5ευρο που μπήκε στα ημερόπλοια, θα μπορεί να το χρηματοδοτήσει.

Κ.Μ.: Παίζουν και οι δύο νομίζω με την αγωνία και με μια καθημερινότητα που από δηλώσεις και των δύο, όντας στο ίδιο ψηφοδέλτιο πριν, και δεν νομίζω ότι πραγματικά και ουσιαστικά έχουν ξεχωρίσει τώρα, αλλά εν πάση περιπτώσει ας σεβαστούμε το γεγονός της ανεξαρτητοποίησης, είχαν δεσμευτεί ότι τον προηγούμενο Απρίλιο η Σέγκεν θα ήταν έτοιμη και ότι, δεν θα αντιμετώπιζαν κανένα πρόβλημα είτε οι επιβάτες, είτε οι εργαζόμενοι, είτε όσοι τέλος πάντων εμπλέκονται με τον χώρο αυτό. Αν μείνουμε στο ποια από τις δύο προτάσεις θα υλοποιηθεί, που στο κάτω κάτω δεν έχει και μεγάλες διαφορές η μια από την άλλη, στο τέλος θα μείνουμε στο να συνεχίζεται η ταλαιπωρία, γιατί εμάς αυτό είναι που μας ενδιαφέρει περισσότερο. Θα συνεχίζεται η ταλαιπωρία, δεν θα γίνεται τίποτα και θα ξαναβρεθούμε στον ίδιο παρανομαστή. Είχαμε καυτηριάσει εξαρχής τις ουρές που είχαν δημιουργηθεί απ’ έξω από εκεί και είπαμε ότι είναι απαράδεκτο, ότι καθηλώνει

τη δική τους επιχειρηματολογία για τον τουρισμό και το τι χρειάζονται οι επισκέπτες μας την ώρα που αφήνανε τον κόσμο να περιμένει δυο ώρες κάτω από τον ήλιο για να εξυπηρετηθεί. Εκτός αυτού, υπάρχει υποστελέχωση στον έλεγχο ενώ ο χώρος δεν έχει μηχανολογικό εξοπλισμό.

Ερ: Κυρία Μακρή, ξέχασα να αναφέρω πριν, στο θέμα των σχολείων, ότι, τα γραφεία της ΚΩΑΝ έχουν μεταφερθεί στη μαρίνα. Δηλαδή, η συγκεκριμένη εταιρεία δεν θα βρίσκεται στον χώρο που έχει ενοικιαστεί γι αυτήν, παρά το ότι, ο δήμαρχος έχει δηλώσει πως στο εν λόγω κτίριο, η εταιρεία και η υπηρεσία καθαριότητας θα φιλοξενηθούν στον 1ο όροφο προκειμένου στο ισόγειο να φιλοξενηθεί το σχολείο. Πώς το σχολιάζετε;

Κ.Μ.: Εμείς βάζουμε μια πλευρά παραπάνω. Δηλαδή, ο δήμος, ακόμα κι αν η μαρίνα είναι μονομετοχική, δεν μπορεί να κάνει του κεφαλιού του και δεν μπορεί να τα θεωρεί όλα τσιφλίκι του και να πηγαίνει από εδώ και από εκεί όπου νομίζει εκείνος ότι εξυπηρετεί τους δικούς τους σκοπούς και τις δικές του αποφάσεις και κατευθύνσεις. Όμως είχαμε πει και σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με την Αναπτυξιακή, η οποία στεγάζεται σ’ ένα κτίριο του οποίου το μίσθωμα είναι  μεγάλο, αλλά θα στεγαζόταν και ένας αριθμός εργαζομένων, οι οποίοι ήταν μόλις 5 όπως μας είχε πει ο δήμαρχος σε ερώτηση που είχαμε κάνει και στη συνέχεια κάποιοι παραιτήθηκαν, ενώ είχαν φέρει σειρά έργων και μελετών τις οποίες θα εκπονούσε η εταιρεία… Με όλα αυτά ήταν λογικό κάποιος να βγάλει το συμπέρασμα ότι, εδώ κάποιος μας κοροϊδεύει. Ότι ένας τέτοιος όγκος δουλειάς θα έβγαινε μέσα από αυτήν την δήθεν αναπτυξιακή, γιατί πολλές αναπτυξιακές πέρασαν από το δήμο, αλλά τελικά αυτή η ριμάδα η ανάπτυξη δεν έφτασε ποτέ και εννοώ την ανάπτυξη που αφορά την καλυτέρευση της καθημερινότητας της πλειοψηφίας του κόσμου και όχι μιας μερίδας που η τσέπη τους είναι φουσκωμένη. Ήταν λοιπόν παράλογο να πιστέψει κάποιος ότι, 5 άνθρωποι θα κάνουνε ό,τι δεν μπόρεσε να κάνει μια τεχνική υπηρεσία του δήμου με φοβερή τεχνογνωσία και με διαφορετική υποδομή. Δημιουργήθηκαν, λοιπόν, αντιδράσεις σχετικά με την ίδρυση και την στέγαση της ίδιας της ΚΩΑΝ και για τον σκοπό που δημιουργήθηκε, αλλά και τι απολογισμό πρόκειται να δώσει.

Νομίζω ότι,  έδωσε μια λύση σ’ αυτήν την γκρίνια, δηλαδή, με έναν τρόπο βόλεψε η μεταστέγαση του σχολείου στην ΚΩΑΝ. Αυτή είναι η αίσθησή μας, αυτή η εκτίμησή μας, την οποία καταθέσαμε και στο δημοτικό συμβούλιο.  Το να στεγάσουν εκεί το 3ο δημοτικό σχολείο, τους λύνει κι άλλα θέματα. Μπορεί να είναι και ανικανότητα και απραξίας και αμηχανίας, στασιμότητας, όλα αυτά.

Ερ: Ένα άλλο θέμα που τέθηκε στη λογοδοσία ήταν η διαβούλευση για το χωροταξικό του τουρισμού της οποίας έληγε η προθεσμία στις 15/9/2029, αλλά πήρε ολιγοήμερη παράταση η οποία λήγει 25/9/2025.  Μάλιστα, απαντώντας ο δήμαρχος στον Η. Σιφάκη, είχε πει ότι,  8-10 του μήνα θα σας καλούσε σε διαβούλευση μαζί με τους φορείς. Υπάρχει καθυστέρηση. Ποιο το σχόλιό σας;

Κ.Μ.: Κατ’ αρχάς, αυτό το χωροταξικό αφορά όλη την Ελλάδα και όχι μόνο την Κω.

Ερ: Ναι, έτσι είναι.

Κ.Μ.: Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι, ο σκοπός που εξυπηρετεί δεν είναι διαφορετικός από αυτόν που εξυπηρετείται όλα αυτά τα χρόνια και νομίζω ότι

εκφράστηκε μέσα από αυτό που είπα και προηγούμενα από την ομολογία του περιφερειάρχη απέναντι στις φωνές που ακούγονται για τον υπερτουρισμό ότι,

δεν είμαστε κορεσμένοι, ότι έχουμε πολύ ακόμα χώρο να διαθέσουμε στον τουρισμό. Αυτή την κατεύθυνση εξυπηρετεί, δηλαδή, την παραπέρα γιγάντωσή του.

Άλλωστε όλοι οι φορείς, οι επιχειρηματικοί, οι όμιλοι, όσοι τους εκφράζουν συνδικαλιστικά, οργανωμένα κ.λ.π., αυτό που ζητάνε, απαιτούν, δείτε την Fraport, την Ένωση Ξενοδόχων, το  Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, όλοι τέλος πάντων,

είναι τη διευκόλυνση του τουρισμού, την κατάργηση των όποιων κριτηρίων και έχουν γίνει βήματα αρνητικά δυστυχώς προς αυτή την κατεύθυνση. Άμα κάποιος διαβάσει μια περιβαλλοντική μελέτη επέκτασης ενός ξενοδοχείου, την ώρα που δίνει το δικαίωμα να χτιστεί ξενοδοχείο στον αιγιαλό, στην παραλία, σε βιότοπους, που έχουν εκεί στρογγυλέψει λίγο οι κανόνες και οι απαγορεύσεις και κ.λ.π., καταλαβαίνουμε τι μέλλει γενέσθαι με το χωροταξικό του τουρισμού. Είναι κάτι που μελετάμε και εδώ  και κεντρικά και σίγουρα θα τοποθετηθούμε πιο εμπεριστατωμένα και με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Ερ: Αναφερθήκατε πριν στον περιφερειάρχη και ένα εύλογο ερώτημα που έχω, όχι για την πικρή ιστορία του ΧΥΤΑ ή τον ΦΟΔΣΑ, αλλά πώς σχολιάζετε το επίπεδο της αντιπαράθεσης μεταξύ του περιφερειάρχη και του δημάρχου.

Κ.Μ.: Το επίπεδο πηγαίνει μαζί με την πολιτική που εφαρμόζουν και υπηρετούν.

Δεν μπορείς να περιμένεις κάτι άλλο. Έχουν και οι δυο ως αρχές, αλλά περισσότερο ως εκφραστές μιας συγκεκριμένης πολιτικής, τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση του ΧΥΤΑ σήμερα, για το έλλειμμα που υπάρχει στη λαϊκή τσέπη που έχει χρυσοπληρώσει το έργο ΧΥΤΑ τη στιγμή σήμερα που θα μπορούσε να υπάρχει ένας

σύγχρονος χώρος ανακύκλωσης με πολλά οφέλη για όλους τους κατοίκους του νησιού και για το περιβάλλον. Αντίθετα, υπάρχει ένας κατεστραμμένος ΧΥΤΑ, που ματώνει, πέρα από τις τσέπες, και την υγεία των πολιτών. Ένα ζήτημα που εμείς κατά καιρούς βάζουμε γιατί δεν θέλουν προφανώς να δώσουν ή να μελετήσουν κάτι συγκεκριμένο σε ό,τι αφορά την μόλυνση του περιβάλλοντος, τον υδροφόρο ορίζοντα, γενικά την περιοχή που όλο αυτό το διάστημα μολύνεται από την κατάρρευση μέρους του έργου και από την πυρκαγιά κ.λ.π. Έχουν ευθύνη για αυτό, και οι δύο ξέρανε, αλλά σιγοντάρανε και την κυβερνητική πολιτική και την κατεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαντάει στην επικεφαλίδα ο ρυπαίνων πληρώνει, αφήνοντας με αυτή την έννοια τη ρύπανση και το κόστος της το οποίο θα επιβαρυνθεί ο «μικρός». Αφήνουν βεβαίως και το χώρο σκουπίδια, που είναι πολύ κερδοφόρος για όποιες επιχειρήσεις έχουνε εισχωρήσει και βγάλουμε τα μαλλιοκέφαλά τους.

Όσο για την αντιπαράθεση μεταξύ περιφερειάρχη και δημάρχου, να σας πω ότι, τα συμφέροντα είναι ανταγωνιστικά, πάντα έτσι γίνεται, γιατί τέτοιες πολιτικές στηρίζουνε, πολιτικές που στηρίζουν το κέρδος και την ιδιωτικοποίηση, εκφράζουν τέτοια συμφέροντα ιδιωτικά και βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε ένα μεγάλο ανταγωνισμό.

Ερ: Κύρια Μακρή, τι να σας πρωτορωτήσω… Θα ‘θελα δύο λόγια για την κυκλοφοριακή μελέτη.

Κ.Μ.: Καταρχάς, όλοι ξέρουμε ότι μια μελέτη από τον εντολέα της έχει και κατευθύνσεις. Όσο, λοιπόν, μια μελέτη παίρνει περισσότερο κατασταλτικά μέτρα

παρά μέτρα πρόληψης, δεν αποδίδει. Το κέντρο κυρίως της πόλης μας αλλά και το επαρχιακό δίκτυο είναι κουρασμένο, είναι ξεπερασμένο και πολλές φορές καταντάει

και επικίνδυνο. Θα μπει ένας φραγμός στο πόσα οχήματα, πόσους ανθρώπους μπορεί να στηρίξει η όποια υποδομή του νησιού; Υπάρχουν σκέψεις για περισσότερο

ελεύθερο χώρο στο κέντρο της πόλης; Μάλλον όχι. Τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ελεύθερους χώρους, όχι να δημιουργούνται, αλλά να καταπατώνται. Υπάρχουν σκέψεις, σχεδιασμοί, μελέτες, για δημιουργία παρκινγκ; Εγώ αυτό που άκουσα ήταν για την ελεγχόμενη στάθμευση. Ο όρος ελεγχόμενη στάθμευση έχει και προεκτάσεις όπως ας πούμε, την πληρωμένη στάθμευση.

Εάν παίρνεις, λοιπόν, αυτό το καταστατικό μέτρο, να πληρώνει δηλαδή ο άλλος για να σταθμεύει στο κέντρο της πόλης παρά να φτιάξεις ελεύθερο χώρο, παρά να δημιουργήσεις αστική συγκοινωνία με δρομολόγια τα οποία θα είναι τακτικά και θα εξυπηρετεί ακόμα και την σύνδεση με τα χωριά, τότε δυστυχώς η κυκλοφοριακή μελέτη θα είναι μια μελέτη που θα εξυπηρετήσει εξελίξεις που έχουν να κάνουν με την συγκοινωνία και που και εσείς την εφημερίδα βάλατε με τη συνέντευξη που είχε δώσει ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Α. Ε. για την ανάληψη της αστικής συγκοινωνίας με τα όποια προβλήματα που μπορούν να προκύψουν από αυτό και το κόστος και τη συχνότητα των δρομολογίων, αλλά κυρίως όμως δεν αποσυμφορούν το κέντρο και δεν δίνουν μια οριστική, πολύπλευρη λύση σε μια σύγχρονη πόλη, να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο για τον κόσμο.

Ερ: Μετά από όλα αυτά, πώς σχολιάζετε την πορεία του δήμου μας μέσα σε ένα τέτοιο πολιτικό περιβάλλον που περιγράψατε;

Κ.Μ.: Η πορεία του δήμου ακολουθεί τις γενικότερες εξελίξεις. Η καθημερινότητα είναι ασφυκτική, τα δεδομένα της οικονομίας παγκόσμια αλλάζουν, μεταβάλλονται,  ήδη η έκθεση Ντράγκι μιλάει για πολεμική βιομηχανία. Το όμορφό μας νησί βρίσκεται σε ένα γεωστρατηγικό μονοπάτι και δυστυχώς θα βρεθούμε συνολικά μπροστά σε εξελίξεις αρνητικές. Ο λαός μας, πρέπει να πάρει μια απόφαση, να βάλει εκείνος τη σφραγίδα στις εξελίξεις και αυτό μπορεί να το κάνει βέβαια μέσα από την συμμετοχή, την οργανωμένη διεκδίκηση πραγμάτων που μπορούν να κάνουν την ζωή του καλύτερη. Σήμερα υπάρχουν παραδείγματα που αποδεικνύουν την δύναμη της οργανωμένης πάλης, γιατί έτσι είναι και έτσι πρέπει να το δει ο κόσμος, να μην περιμένει θητείες είτε δημοτικών αρχών, είτε περιφερειακών, είτε βουλευτικών. Έχει τη δύναμη στα χέρια του, μπορεί να τη χρησιμοποιήσει, να την αξιοποιήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Πραγματικά, η απόσταση από τα πράγματα και τις εξελίξεις ή η αναμονή για σωτηρία από κάπου μακριά, από κάτι μαγικό και έξω από μας, είναι ουτοπικό. Όλα μπορούν να αλλάξουν και αλλάζουν με τις πλειοψηφίες.

 

Ηλίας Σιφάκης, επικεφαλής «Δύναμης Αλλαγής»:

«Τα πράγματα στο δήμο πάνε σαν τρελό φορτηγό χωρίς φρένα»

«Μας παίρνουν όλα τα αναπτυξιακά εργαλεία και κανένας δεν αντιδρά. Πάρτε ένα βουλοκέρι για να σφραγίσετε με τη βούλα το κλείσιμο των ΟΤΑ και την απαξίωση των ΟΤΑ»

«Τα ταξίδια που κάνει ο δήμαρχος, οι συζητήσεις που κάνει, είναι για το θεαθήναι. Δεν κάνει τίποτα»

«Ό,τι διαβούλευση κάναμε για το ΦΟΔΣΑ κάνουμε και για το χωροταξικό. Θα ‘ρθει στο τέλος μια απόφαση, θα μας επιβληθεί και δεν θα έχουμε λόγο και δεν θα έχουμε προλάβει να εκφράσουμε το λόγο μας έστω και για την τιμή των όπλων»

«Η επιτροπή διαβούλευσης στην ουσία έχει τελειώσει και είναι μόνο για το θεαθήναι και μόνο για ό,τι βολεύει για αποφάσεις που θέλει να περάσει ο δήμος

«Πολλές φορές φροντίζει ο δήμαρχος να μην καταλαβαίνουμε, γιατί, όταν δεν έχεις απάντηση, λες πολλά για να μην πεις τίποτα»

«Δεν έχει ραγίσει το γυαλί, έχει σπάσει – Έχει κοπεί ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης και έχουμε θέματα να τρέξουμε.

«Δεν πρόκειται για κυκλοφοριακή μελέτη αλλά για κυκλοφοριακή τακτοποίηση κάποιων σημείων. Δεν έχουν αγγίξει σοβαρά θέματα του νησιού»

«Από τα οικονομικά στοιχεία του δήμου, αυτό που κοιτάω είναι ποιες είναι οι επενδύσεις μας και τα λεφτά που δίνουμε για μελέτες για να πάει μπροστά το νησί Αυτό με ενδιαφέρει» δηλώνει σε συνέντευξή του στον «Σ» ο επικεφαλής της «Δύναμης Αλλαγής» Ηλίας Σιφάκης, εκφράζοντας την άποψη πως, ο δήμος θα μπορούσε να πει όχι στη μεταφορά των 18 εκ. ευρώ στο εθνικό θησαυροφυλάκιο και από εκεί στην Τράπεζα της Ελλάδος. «Τι θα κάνει η κυβέρνηση εάν αρνηθεί ο δήμος; Θα καταλύσει όλο το δημοτικό συμβούλιο της Κω; Θα φτάσει στις χουντικές πρακτικές του ’70;» αναρωτήθηκε.

Μας απαντά για την υπόθεση Σέγκεν και τις προτάσεις Αβρίθη και δημάρχου, για την έλλειψη οράματος της δημοτικής αρχής λέγοντας πως, «δεν κοιτάς την 4ετία σου, κοιτάς τι θα κάνεις τα επόμενα 20 χρόνια», όπως και για τη διαφαινόμενη αλλαγή στις ΔΕΥΑ για την οποία δεν αντιδρά κανένας, το αυτό και για τον χωροταξικό σχεδιασμό για τον τουρισμό. Σχολιάζει το επίπεδο της αντιπαράθεσης περιφερειάρχη – δημάρχου για την υπόθεση ΧΥΤΑ, λέγοντας πως ναι μεν «η διαδικασία η οποία έγινε μας προσβάλλει», αλλά παράλληλα σημειώνει πως «καλούμαστε να πληρώσουμε το λογαριασμό μιας διαχείρισης που έχει γίνει από έναν μόνο άνθρωπο. Δεν μπορείς να καλείς όλο το νησί να πάει απέναντι στον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης γιατί εσύ δεν έχεις κάνει αυτό που έπρεπε να κάνεις». Εκτιμά πως έχει κοπεί ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης. «Δεν έχει ραγίσει το γυαλί, έχει σπάσει» σημειώνει, προσθέτοντας: «Δεν θέλω να πιστέψω ότι ένας άνθρωπος θα βάλει την προσωπική του αντιδικία απέναντι σε ένα ολόκληρο νησί».

Στο κάδρο της συζήτησης τέθηκε και η μετακόμιση της ΚΩΑΝ στη μαρίνα, η σχολική στέγη και η κυκλοφοριακή μελέτη την οποία χαρακτήρισε «κυκλοφοριακή τακτοποίηση» μιας και δεν αγγίζει τα σοβαρά θέματα του νησιού.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ: Κύριε Σιφάκη, ξεκινάμε τη συνέντευξή μας με τα οικονομικά του δήμου μας. Ήταν άλλωστε, ένα από τα θέματα του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Η.Σ.: Από τα οικονομικά στοιχεία του δήμου, αυτό που κοιτάω είναι ποιες είναι οι επενδύσεις μας και τα λεφτά που δίνουμε για μελέτες για να πάει μπροστά το νησί Αυτό με ενδιαφέρει. Το ταμείο αυτή τη στιγμή, υποτίθεται ότι είναι εύρωστο. Εάν ο δήμος όμως, μέσα στο πρώτο εξάμηνο έχει μόνο 2% σε επενδύσεις και άλλο τόσο σε μελέτες, πάει να πει ότι κάτι δεν γίνεται σωστά στον προγραμματισμό ώστε να διοχετεύσουμε αυτά τα χρήματα που έχουμε στην ανάπτυξη όλου του νησιού. Τι να τα κάνω τα χρήματα όταν τα έχω στην τράπεζα και δει, όταν τα καταθέτουμε στο εθνικό θησαυροφυλάκιο και τα 18 εκ. ευρώ του δήμου πάνε σε κεντρικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος που σημαίνει ότι, σε οποιαδήποτε κρίση και ακραία συνθήκη να μπορεί η κυβέρνηση να πάρει τα λεφτά μας και να τα χρησιμοποιήσει όπως εκείνη θέλει.
Ερ: Θα μπορούσε ο δήμος να πει όχι;
Η.Σ.: Εμείς είχαμε πει όχι. Ο Κυρίτσης τότε, όταν είχε ψηφιστεί, είχε πει όχι. Υπήρχε
το άρθρο και η παράγραφος που έλεγε ότι υπάρχουν κυρώσεις γι αυτούς που αρνούνται, είχαμε καταθέσει ένα πολύ μικρό ποσό για να πάρουμε και θα μπορούσε ο δήμος κάθε φορά να καταθέτει ένα μικρό ποσό. Και να σας πω κάτι;  Στο εξτρίμ να πάμε. Τι θα κάνει η κυβέρνηση εάν αρνηθεί ο δήμος; Θα καταλύσει όλο το δημοτικό συμβούλιο της Κω; Και ποιούς θα φέρει να διοικήσουν το νησί; Θα μας φέρουν «φερτούς»; Θα φτάσουμε, δηλαδή, στις αρχές του ’70, στις χουντικές πρακτικές ότι καταλύεται το κράτος, καταλύεται η αυτοδιοίκηση και πάμε και βάζουμε δοτούς και ανθρώπους της κυβέρνησης να διοικήσουν το δήμο; Τι θα μπορούσε να κάνει;
Ερ: Λογικά ερωτήματα. Όμως, μιας και αναφερθήκατε στις επενδύσεις, ας πάμε στη Σέγκεν. Ο Παναγιώτης Αβρίθης πρότεινε να κάνει την επένδυση το λιμενικό ταμείο, ενώ η πρόταση του δημάρχου ήταν η χρηματοδότηση να γίνει από το υπουργείο, το οποίο οσονούπω θα αναμορφώσει τον σχετικό προϋπολογισμό για να ενταχθεί και η Σέγκεν της Κω.. Η δική σας θέση ποια είναι;

Η.Σ.: Αυτό που κατέθεσε ο Παναγιώτης, είχε ένα χρόνο καιρό να το φτιάξει.

Ερ: Η πρότασή του στηρίχθηκε στα μεγάλα έσοδα που θα έχει το λιμενικό ταμείο λόγω του 5ευρου. Αυτό το έσοδο δεν υπήρχε πριν.

Η.Σ.: Είναι θέμα 5ευρου; Μέχρι να φτιάξουμε το μεγάλο έργο, ενδιάμεσα στάδια δεν υπάρχουν για να μπορέσει να διευκολυνθεί η κατάσταση;
Βάζεις στόχο, λύνεις όμως και το πρόβλημα το οποίο έχεις. Ο δήμος ήξερε από πέρσι τον Ιούλιο ότι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα τη σεζόν του 2024 και δεν έκανε απολύτως τίποτα. Τελειώνει η σεζόν του ‘24 και ακόμα δεν έχει λυθεί το πρόβλημα. Θα μπορούσε να το είχε λύσει από τη στιγμή που έβλεπε ότι θα σκάσει στα χέρια του και να αρχίσει να βάζει τις βάσεις για τα επόμενα στάδια και να φτάσει στο σημείο που θέλει. Δεν έχουμε κάνει τίποτα. Αυτό τι μου λέει εμένα; Ότι ούτε τα επόμενα θα γίνουνε και ότι, τα ταξίδια που κάνει ο δήμαρχος, οι συζητήσεις που κάνει, είναι για το θεαθήναι. Δεν κάνει τίποτα. Αν περιμένει να μαζέψει με τα 5ευρα τα επόμενα τρία χρόνια τα χρήματα για να ξεκινήσει να κάνει αυτές τις εργασίες, τρίχες κατσαρές.
Ερ: Όπως είπα, αυτό ήταν πρόταση του κ. Αβρίθη. Ο δήμαρχος είπε να περιμένουμε το υπουργείο.

Η.Σ.: Ο δήμαρχος πάντα περιμένει κάτι. Όταν συζητήσαμε για τη διαχείριση του νερού, είπε ότι περιμένει τη μελέτη φέρουσας ικανότητας του νησιού. Δεν λειτουργεί έτσι όμως το σύστημα. Έχεις ένα πρόβλημα ήδη που τρέχει και ξέρεις ότι θα το αντιμετωπίσει όποιος είναι δήμαρχος σε 20 χρόνια. Το είπαν στο δημοτικό συμβούλιο. Κάνεις ένα μέτρο και βλέπεις πώς θα λειτουργήσει. Δεν είναι έτσι. Μελετάς πώς θα πάει τα επόμενα 20 χρόνια και φροντίζεις οι κινήσεις που θα κάνεις να διευκολύνουν το δήμο και τους πολίτες τα επόμενα 20 χρόνια. Δεν κοιτάς την τετραετία σου, κοιτάς τι θα κάνεις τα επόμενα χρόνια. Έτσι τουλάχιστον μάθαμε εμείς να λειτουργούμε στο δήμο.
Ερ: Μιας και αναφερθήκατε στο θέμα του νερού, δημοσιεύουμε ένα ρεπορτάζ του neakriti.gr, σύμφωνα με το οποίο, αλλάζει τελείως ο χάρτης των ΔΕΥΑ στον οποίο χάρτη, συμπεριλαμβάνεται και το Νότιο Αιγαίο. Μιλά για ενοποιήσεις κ.λ.π.

Η.Σ.: Αυτό είναι κάτι που το ξέρουμε και δεν αντιδρά κανένας δήμος ούτε σε επίπεδο ΠΕΔ, ούτε σε επίπεδο ΚΕΔΕ. Κάποια στιγμή θα χάσουμε ένα μεγάλο αναπτυξιακό εργαλείο που έχουμε και θα μεταφερθεί και αυτό στην κυβέρνηση. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο με τα ταμειακά διαθέσιμα που περάσανε στο εθνικό θησαυροφυλάκιο, τους είπα αυτό. Πάρτε ένα βουλοκέρι για να σφραγίσετε με τη βούλα

το κλείσιμο των ΟΤΑ και την απαξίωση των ΟΤΑ. Μας παίρνουν τις ΔΕΥΑ, μας, παίρνουν όλα τα αναπτυξιακά εργαλεία τα οποία έχουμε. Κλείσανε την αστική συγκοινωνία, κλείσανε την ΚΕΚΠΑΠΥΑΣ, κλείσανε τον ΔΟΠΑΒΣ, τα κλείνουν όλα, τα περνάνε στο δήμο, σιγά σιγά όλες οι αποφάσεις μεταφέρονται στο κεντρικό κράτος, θα μεταφερθούν και οι ΔΕΥΑ για να μπορέσουν να κάνουν πολιτική κεντρικά και ο δήμος θα μείνει, αυτό που λέγαμε πάντα, να μαζεύει μόνο τα σκουπίδια. Μόνο αυτό θα μας μείνει και να κάνουμε γάμους. Δεν είναι όμως λογική αυτή και δεν αντιδρά κανένας.

Ερ: Κύριε Σιφάκη, υπάρχει ένα μεγάλο θέμα που αφορά στο χωροταξικό σχεδιασμό για τον τουρισμό και όχι μόνο. Η διαβούλευση έληγε στις 15 Σεπτεμβρίου και πήρε παράταση μέχρι τις 25 του μήνα. Παρά το ότι, ο δήμαρχος σας είχε διαβεβαιώσει πως, 8-10 του μήνα θα συγκαλέσει την επιτροπή διαβούλευσης, μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει.

Η.Σ.: Δεν είδατε τον οργασμό της διαβούλευσης, για να είμαι και λίγο ειρωνικός;

και προφανώς η προφανώς ιδιώτες μα ήδη τα κάνουν ιδιοκτησία. Ό,τι διαβούλευση κάναμε για το ΦΟΔΣΑ κάνουμε και για το χωροταξικό. Θα ‘ρθει στο τέλος μια απόφαση, θα μας επιβληθεί και δεν θα έχουμε λόγο και δεν θα έχουμε προλάβει να εκφράσουμε το λόγο μας έστω και για την τιμή των όπλων. Το μόνο που διάβασα είναι για το δήμο Θήρας και τη Σαντορίνη, όπου η Ένωση Ξενοδόχων κατέθεσε στο δήμο τις προτάσεις της και συζητήθηκε στο δημοτικό Συμβούλιο. Και εκεί αργά έγινε. Από 4 Ιουλίου είναι σε διαβούλευση, έπρεπε όλοι οι δήμοι να είναι στα κάγκελα και να τρέχουνε. Η διαδικασία για μας ήταν, ο δήμος να κωδικοποιήσει το χωροταξικό, να το μεταφέρει με απλά λόγια στον κόσμο για να καταλάβει τι γίνεται, να πάρει μια πληροφόρηση και μια γνώμη από τον κόσμο, να μιλήσει με τους φορείς, να μιλήσει και να διαβουλευτεί με την επιτροπή διαβούλευσης – η οποία στην ουσία έχει τελειώσει και είναι μόνο για το θεαθήναι και μόνο για ό,τι βολεύει για αποφάσεις που θέλει να περάσει ο δήμος λειτουργεί πια – και μετά από όλο αυτό να έρθει στο δημοτικό Συμβούλιο να κάτσουμε να το συζητήσουμε, να συντάξουμε ένα κείμενο, να το υπογράψουμε όλοι ομόφωνα, με τις αλλαγές τις οποίες έχει να προτείνει ο καθένας, και να φύγει προς τα πάνω. Για να κάνεις αυτό σου δίνει δυόμισι μήνες περιθώριο. Ούτε μόνο του το δημοτικό συμβούλιο με ικανοποιεί. Δεν είναι τι θα πω εγώ, δεν είναι τι θα πει η παράταξή μας η «Δύναμη Αλλαγής», δεν είναι τι θα πει η «Ισχυρή Κως», είναι τι θα πουν οι φορείς και ο κόσμος. Όπως καταλαβαίνετε, διαβούλευση δεν γίνεται σε κανένα επίπεδο.
Ερ: Αναφερθήκατε πριν στον ΧΥΤΑ. Το ιστορικό το ξέρουμε όλοι λίγο πολύ. Αυτό που θέλω να σχολιάσετε, είναι το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ περιφερειάρχη και δημάρχου.

Η.Σ.: Δεν είμαι ούτε με τον περιφερειάρχη, ούτε με το δήμαρχο. Το επίπεδο της συζήτησης προέρχεται και από τις πράξεις τις οποίες κάνεις. Την ώρα που πάρθηκε η απόφαση στην Κάλυμνο, το πρώτο που έπρεπε να κάνει ο δήμαρχος ήταν να πάρει τηλέφωνο τον περιφερειάρχη να δει τι έχει γίνει και να έρθει σε μια συνεννόηση μαζί του και να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Εμείς τα σκουπίδια δεν τα θέλουμε, κανένας δεν τα θέλει έτσι όπως πάει να γίνει. Η διαδικασία η οποία έγινε μας προσβάλλει, πραγματικά μας προσβάλλει, αλλά δεν μπορείς να σταθείς δίπλα σε έναν δήμο και σε έναν δήμαρχο να τον στηρίξεις όταν έχει οδηγήσει όλη αυτή τη διαδικασία σε αυτό το αποτέλεσμα. Το λέω πάντα και θα συνεχίσω να το λέω. Διαβούλευση, συναίνεση και συνεργασία κάνεις όταν διαμορφώνεις πολιτική, όχι όταν καλείσαι να πληρώσεις το λογαριασμό. Εδώ καλούμαστε να πληρώσουμε το λογαριασμό μιας διαχείρισης που έχει γίνει από έναν μόνο άνθρωπο. Δεν μπορείς να καλείς όλο το νησί να πάει απέναντι
στον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης γιατί εσύ δεν έχεις κάνει αυτό που έπρεπε να κάνεις.
Ερ: Αυτά έχουν συζητηθεί και εκτιμώ πως ο κόσμος γνωρίζει πλέον τι έχει γίνει. Το ερώτημά μου έχει να κάνει με το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης, το ύφος της και οι λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν, κύρια από την πλευρά της περιφέρειας, μιας και ο δήμος επέλεξε πιο ήπιο τρόπο.

Η.Σ.: Αυτό μας προσβάλει. Κανέναν δεν τιμά. Αλλά καταλαβαίνετε σε τι φάση έχει περιέλθει πια η σχέση του δήμου με το δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης και πολύ φοβάμαι ότι οι επιπτώσεις οι οποίες θα έχει το νησί μας θα είναι τραγικές. Κόντρες, αντιπαραθέσεις και διαφωνίες μπορεί να υπάρχουν σε επίπεδο πολιτικής. Όμως, γι αυτό είμαστε όμως εδώ, για να κάτσουμε να τα συζητήσουμε και να τα λύσουμε. Όταν φτάνεις όμως ένα τέτοιο επίπεδο ρήξης, που δεν είχε ποτέ το νησί της Κω…

Ερ: «Εμφύλιος» μπορεί να χαρακτηριστεί…
Η.Σ.: Εμφύλιος. Δεν έχει ραγίσει το γυαλί, έχει σπάσει, οπότε καταλαβαίνετε ότι έχει κοπεί ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης και έχουμε θέματα να τρέξουμε.
Ερ: Εκτιμάτε, δηλαδή, ότι η περιφέρεια θα «πολεμήσει»;
Η.Σ.: Με ποιους θα μιλήσουμε στην περιφέρεια; Δεν θέλω να πιστέψω ότι ένας άνθρωπος θα βάλει την προσωπική του αντιδικία απέναντι σε ένα ολόκληρο νησί.
Δεν θέλω να το πιστέψω αυτό το πράγμα και θα το κλείσω εδώ. Θεωρώ ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα και κανένας δεν θα το κάνει αυτό το πράγμα. Αλλά το θέμα είναι ποια είναι η συνεργασία η οποία έχεις για να μπορέσουν να προχωρήσουν θέματα. Δεν ξέρω ποιοι από τη δημοτική αρχή έχουν καλές σχέσεις με την περιφέρεια, γιατί βλέπετε ότι υπάρχει ένα σύσσωμο μέτωπο… Περάσαμε και εμείς περίοδο που με την περιφέρεια δεν είχαμε πολύ καλές σχέσεις. Είχαμε όμως ανθρώπους που μιλούσαν με την περιφέρεια. Εγώ μιλούσα με την περιφέρεια σαν αντιδήμαρχος τουρισμού τότε.

Ερ: Ας αλλάξουμε θέμα. Επιστρέφω στο δημοτικό συμβούλιο και στην παρατήρησή σας για την μεταφορά της ΚΩΑΝ στη μαρίνα, ενώ η ίδια πληρώνει το ενοίκιο στο κτίριο που την φιλοξενούσε. Πήρατε απάντηση;
Η.Σ.: Όχι. Όντως η ΚΩΑΝ πληρώνει το ενοίκιο ενός κτιρίου για να φιλοξενεί την υπηρεσία καθαριότητας και πρασίνου και το 3ο δημοτικό. Σαφέστατα και στο 3ο δημοτικό σχολείο πρέπει να παρέχουμε στέγη. Αλλά από κει και πέρα πρέπει να γίνει και με μια διαδικασία η οποία να είναι λογική. Να σας ρωτήσω κάτι ευθέως;

Ερ: Βεβαίως;

Η.Σ.: Εάν η ΚΩΑΝ ήθελε δυο γραφειάκια στην μαρίνα, γιατί πήγαμε και νοικιάσαμε με τόσες χιλιάδες ευρώ ένα κτίριο;

Ερ: Σε αυτό το ερώτημα, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είμαι η κατάλληλη για να απαντήσω. Το θέμα είναι ότι, λίγες ημέρες πριν, σε δηλώσεις του ο δήμαρχος είπε πει πως, στον πρώτο όροφο του κτιρίου θα εγκατασταθεί η ΚΩΑΝ και η υπηρεσία καθαριότητας και στο ισόγειο το σχολείο… Το ερώτημα, λοιπόν, είναι, γιατί έφυγε η αναπτυξιακή από τα γραφεία της; Αυτό δεν το έχω καταλάβει.

Η.Σ.: Κανένας δεν το έχει καταλάβει. Πήγα στη μαρίνα και μου έδειξαν τα δυο γραφεία της ΚΩΑΝ. Εάν δεν χρειαζόταν περισσότερα, ποιος ο λόγος να έχουμε ολόκληρο κτίριο και να πληρώνουμε πέντε χρόνια ένα τεράστιο ποσό σε ενοίκιο. Πέρα από αυτό όμως, δεν είδαμε μελέτη για το σχολείο. Τα παιδιά μέσα στις αίθουσες μπορεί να είναι καλά, έξω όμως έχουν δει τα κλουβιά που έχουν δημιουργήσει; Πού είναι, λοιπόν, η μελέτη για την ανακατασκευή και η χρηματοδότησή της; Ποιος θα πληρώσει και πόσα θα πληρώσει για όλα αυτά;

Ερ: Είναι ερωτήματα που εκτιμώ ότι θα απαντηθούν.

Η.Σ.: Δεν θα απαντηθούν, όπως δεν έχει απαντηθεί τίποτα στη λογοδοσία μέχρι σήμερα και δεν έχει απαντηθεί επί της ουσίας τίποτα, απολύτως τίποτα.

Ερ: Στη διαβούλευση, ο δήμαρχος είπε πως, λόγω  αδυναμίας του δήμου να κατασκευάσει σχολεία, θα υποβληθεί πρόταση ένταξης στα ΣΔΙΤ. Εξήγησε δε πως, η πρόταση και ο σχεδιασμός που κάνει η δημοτική αρχή, έχει ένα μίνιμουμ σχεδιασμού που είναι τα είκοσι χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα για να είναι βιώσιμο το σχήμα που θα χρηματοδοτηθεί. Η δική σας θέση ποια είναι;

Η.Σ.: Δηλαδή, θα πρέπει να περιμένουμε πού θα βρούμε μια τεράστια έκταση για να φτιάξουμε πέντε σχολεία μέσα;
Ερ: Εσείς τι καταλάβατε από αυτή την τοποθέτηση;

Η.Σ.: Δεν κατάλαβα και να σας πω την αλήθεια, πολλές φορές φροντίζει ο δήμαρχος να μην καταλαβαίνουμε, γιατί, όταν δεν έχεις απάντηση, λες πολλά για να μην πεις τίποτα.
Αυτό είναι μια κοινή πρακτική που έχουν οι πολιτικοί από τον πιο χαμηλή βαθμίδα μέχρι την πιο υψηλή, να σου λένε πάρα πολλά για να μην απαντήσουν πουθενά.
Ερ: Δημοσιογραφικά, γνωρίζω πολύ καλά αυτή την τακτική…
Η.Σ: Κι εγώ τη γνωρίζω και να σας πω την αλήθεια, όλοι μπορεί να έχει χρειαστεί να το κάνουμε όταν μας ρωτάνε κάτι και δεν έχουμε να απαντήσουμε ευθέως.

Καταλαβαίνω και το κράτος μπορεί να φταίει και η γραφειοκρατία και η δημόσια διοίκηση,  πολλοί μπορεί να φταίνε. Όταν όμως δεν έχεις να πεις ότι έκανα πέντε πράγματα, θα πεις πάρα πολλά για να μην πεις τίποτα και να μην δώσεις καμία απάντηση.

Ερ: Άφησα τελευταία την κυκλοφοριακή μελέτη. Θέλω την άποψή σας.

Η.Σ.: Κυκλοφοριακή τακτοποίηση. Δεν είναι μελέτη αυτό το πράγμα. Μελέτη σημαίνει ότι έχεις βάλει στόχους μακροπρόθεσμους και προσπαθείς να τους πετύχεις βάζοντας τις βάσεις και η μελέτη επικαιροποιείται κάθε φορά κάνοντας διορθώσεις. Αυτό που είδαμε εμείς, ήταν μια κυκλοφοριακή τακτοποίηση κάποιων σημείων. Κι όταν ρώτησα ευθέως, εάν έχουν αγγίξει σοβαρά θέματα του νησιού, μου είπαν όχι.

Ερ: Ποια είναι αυτά τα σοβαρά θέματα;

Η.Σ.: Τι γίνεται με το ΚΤΕΛ μέσα στην πόλη; Η Κως δεν είναι η Κως του ’70 που ήταν τα ΚΤΕΛ μέσα στην πόλη.

Ερ: Κύριε Σιφάκη, χρόνια ακούω για μεταφορά δημοσίων υπηρεσιών, τραπεζών κ.λ.π. έξω από τον αστικό ιστό ή έστω στις παρυφές του. Χρόνια ακούω για τον περιβόητο περιφερειακό που θα αποσυμφορήσει τον «επαρχιακό, χρόνια ακούω για την αξιοποίηση της αλεξάντερ φάσιον, αλλά μέχρι σήμερα όμως, ουδέν.

Η.Σ.: Πρέπει να σας πω ότι, ο περιφερειακός επί εποχής Κυρίτση είχε φτάσει σε ένα σημείο, αλλά από εκεί και πέρα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για να προχωρήσει. Το ίδιο και με την αλεξάντερ φάσιον για να μεταφερθούν εκεί οι δημόσιες υπηρεσίες.

Ερ: Έχετε κι εσείς ευθύνες. Ούτε εσείς αγγίξατε την αλεξάντερ φάσιον.

Η.Σ.: Δεν θα διαφωνήσω. Ούτε εμείς την αγγίξαμε. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα ταυτόχρονα, αλλά αρχίζεις και βάζεις σιγά – σιγά τις προτεραιότητές σου. Για την κυκλοφοριακή μελέτη να σας πω πως, η ερώτησή μου ήταν, ποιες ήταν οι οδηγίες που δόθηκαν στον μελετητή και αποκαλύφθηκε ότι, η μελέτη έγινε για τα επόμενα τέσσερα  χρόνια, όση διάρκεια ζωής έχει αυτή η δημοτική αρχή. Δηλαδή, πάλι μέχρι τα παπούτσια μας βλέπουμε. Να σας πω ένα παράδειγμα. Για τον κυκλικό κόμβο της μαρίνας που φτιάχνεται και καλώς να φτιαχτεί, χρειάζεται να πάρουμε κομμάτι από τη μαρίνα. Δεν ξέρω ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της μαρίνας και πόσο θα εμπλακεί το υπουργείο στο οποίο δίνουμε ενοίκιο, αλλά κανένας δεν σκέφτηκε ότι πρέπει να φτιάξουμε τον πλακοσκεπή ποταμό ώστε να μεγαλώσει ο χώρος. Γιατί; Γιατί είναι πολύ δουλειά ενδεχομένως και την πολύ δουλειά την φοβούνται στη δημοτική αρχή

Ερ: Εν κατακλείδι κύριε Σιφάκη, εάν σας ρωτούσε κάποιος που δεν γνωρίζει τι γίνεται στην Κω, δεν ζει εδώ, πώς πάνε τα πράγματα στο νησί και στο δήμο, τι θα απαντούσατε;

Η.Σ.: Θα τον παρέπεμπα στον Πάριο.

Ερ: Δηλαδή;
Η.Σ.: Τα πράγματα στο δήμο πάνε σαν τρελό φορτηγό χωρίς φρένα.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

https://www.stathmosnet.gr/koinonia/item/14740-skliri-kritiki-sti-dimotiki-arxi

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

13 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γιατί ο Δήμος Κω δεν υποβάλλει φακέλους με έργα στην Περιφέρεια;

    Ο Δήμος Κω είναι ο μοναδικός Δήμος στο Νότιο Αιγαίο που δεν υποβάλλει φακέλους με έργα για το νησί ,ενώ η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στέλνει προσκλήσεις για υποβολή φακέλων με έργα για να ενταχθούν.
    Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ αδιάθετα όπως φαίνεται στους παρακάτω συνδέσμους της περιφέρειας.
    Ο Δήμος Κω την περίοδο 2010-2024 ευρίσκεται σε αδράνεια.
    Μόνο η ΔΕΥΑΚ 2019-2024 υπέβαλλε φακέλους με έργα και χρηματοδοτούνται από την περιφέρεια.
    Ο Δήμος Κω πρέπει να υποβάλλει φακέλους για κτήριο αφίξεων και αναχωρήσεων στο λιμάνι, για κατασκευή καινούργιων εγκαταστάσεων SEGEN, μόλου για κρουαζιερόπλοια, master plan για το λιμάνι και έχει λάβει επιχορήγηση 1.000.000 ευρώ για μελέτες, επέκταση μαρίνας, αξιοποίηση οινοποιείου, αβικω, αλεξαντερ φασιον, έργα οδοποιίας, κατασκευή καινούργιων σχολείων, κολυμβητήριο με κλειστό γυμναστήριο και έργα στα χωριά.https://aegeanews.gr/news/ta-en-dimo/539058/anagnostis-giati-dimos-den-ypovallei-fakelous-erga-stin-perifereia/

  2. Το νησί χρειάζεται κυκλοφοριακή μελέτη σε όλο του το μήκος και πλάτος για λόγους αναγκών και ισόρροπης ανάπτυξης και όχι μόνο στην πόλη της Κω.
    Αυτή η μελέτη θα μπορούσε για εύλογους λόγους να υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια η οποία θα μπορούσε να αναλάβει και το κόστος………………………https://aegeanews.gr/news/ta-en-dimo/371529/kykloforiaki-meleti-olo-nisi-diki-mas-protasi-alli-mia-entyposiaki-anathesi-erimin-tou/

  3. ΠΟΝΗΡΟΥΛΗ ΗΛΙΑ,ΠΑΡΕ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ,ΘΕΛΕΙΣ Η ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ ΤΑ @ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ;

    Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΓΗΚΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΡΑΞΕ ΓΙΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΟΥΛΙΚΑ ΘΑ ΤΗΜΩΡΗΘΟΥΝ.ΚΟΝΤΟΣ ΨΑΛΜΟΣ ΑΛΗΛΟΥΙΑ.

  4. Κύριε σιφακη,εγω σαν νεοδημοκρατης,και να θέλω να σε ψηφίσω δεν μπορώ,γιατι οπου το πασοκ έχει κάποια εκδήλωση,εσυ είσαι εκεί από τους πρώτους.

    • ΠΡΟΣ Ν.Δ …ΕΣΥ ΒΡΕ ΒΛΑΚΑ….ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ….ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΕ ΠΟΥΝ ΚΚΕ…..ΚΑΤΣΕ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΕΘΑΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΝΔ!!! ΜΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΠΟΤΕ….. ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ …..ΚΑΙ ΑΜΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΜΠΡΑΒΟ!!!! ΜΠΛΕ ΔΕΝ ΘΑ ΝΑΙ

      • Ποιος σου είπε ότι θελουμε νοσοκομείο για τους συνδικαλιστές γεμάτο βοηθητικό προσωπικό χωρίς γιατρούς;Αν έρθει γιατρός είναι καποιος που δεν βρίσκει αλλου δουλειά.Αυτο το νοσοκομείο θέλεις;Εγώ προτιμώ να πηγαίνω στο καλύτερο.Ξερεις ποσό μας στοιχίζει αυτό το τίποτα;Ξέρεις τι υπηρεσίες θα είχαμε με αυτά τα λεφτά στον ιδιωτικό τομέα;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ