Όμιλος: Το δημογραφικό και η ευθύνη του πολιτικού συστήματος

1
3886

Όμιλος: Το δημογραφικό και η ευθύνη του πολιτικού συστήματος

Κείμενα διαλόγου

Το ότι ο πληθυσμός των Ελλήνων στη χώρα μας μειώνεται δεν το αμφισβητεί κανένας. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.

Δυστυχώς  όμως μέχρι σήμερα δεν έχουμε εμβαθύνει σοβαρά στο τεράστιο αυτό θέμα, που δεν αφορά μόνο την εθνική μας υπόσταση, αλλά σχετίζεται άμεσα και με την αναζωογόνηση της φυλής μας.

Τα μέτρα που λαμβάνονται, κυρίως επιδοματικά ή εργασιακά (επιδόματα παιδιών, πολυτέκνων, εργασιακές άδειες) είναι παρόμοια με την ίδια την ποιότητα της κοινωνικής, οικονομικής  και πολιτικής ζωής μας, που περιορίζεται στην επιβίωση και στην καθημερινότητα με Pass και επιδοτήσεις.

Ο πήχης των κοινωνιών στην άμιλλα, στην δημιουργία και στην εφευρετικότητα που μας αναζωογονεί και που πηγάζει από την ευθύνη και άρα την ανάγκη του αγώνα για επιβίωση του καθενός μας και των κοινωνιών σε ένα σκληρό ανταγωνισμό ανθρώπων και περιοχών βρίσκεται στο Ναδίρ!

Το πολιτικό σύστημα και οι περισσότεροι πολιτικοί μας  δεν έχουν αντιληφθεί ότι στην ουσία οι κοινωνίες μικρές και μεγάλες, χωριά και πόλεις, είναι απενεργοποιημένες, ότι οι πολίτες είναι καθηλωμένοι στην καθημερινότητα και στην προσωπική τους ζωή, και ότι τα πάντα διευθετούνται από ελάχιστους ανθρώπους, στο κράτος, στην περιφέρεια και στους δήμους. Δηλαδή στον πρωθυπουργό των αρχηγών των κομμάτων, τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο!

Η φυγή των καλύτερων και των ανήσυχων στο εξωτερικό είναι δεδομένη. Οι υπόλοιποι περιορίζονται στα του οίκου τους και οι περισσότεροι υπομένουν και περιμένουν με μοναδικό σκοπό την προσωπική τους επιβίωση.

Μοιάζουμε με μια φεουδαρχική κοινωνία του 19ου αιώνα όπου ο πληθυσμός των χωριών και των πόλεων ήταν στο περιθώριο και κουμάντο έκαναν οι φεουδάρχες.

Ο Όμιλος για την Δημοκρατία και την Αυτοδιοίκηση επισημαίνει το πρόβλημα και επιμένει ότι θα πρέπει τώρα να αλλάξουν τα συστήματα διακυβέρνησης με στόχο την μεταφορά ευθυνών στις κοινωνίες και άρα να ζωντανέψουν οι Δήμοι τους, με αυτάρκεια και αυτοτέλεια, με ελευθερία διαχείρισης των τοπικών υποθέσεων από τους πολίτες και τα συλλογικά τους όργανα εκπροσώπησης με  μεταφορά αρμοδιοτήτων και φόρων στους Δήμους, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, μέσα από ένα συγκροτημένο συλλογικό, αντιπροσωπευτικό και όχι μονοπρόσωπο δημαρχοκεντρικό σχέδιο διοίκησης.

Εάν αυτό δεν γίνει. οι τοπικές κοινωνίες θα αδρανοποιηθούν πλήρως, η  χώρα θα συρρικνώνεται πληθυσμιακά συνεχώς γιατί ήδη απουσιάζει από κάθε κοινωνία η ενεργητικότητα και ο ανταγωνισμός με τις διπλανές της κοινωνίες,

Απουσιάζει η δημιουργία, η αυτενέργεια και η διαφορετικότητα που συνθλίβονται ιδιαίτερα σε περιοχές όπου η παραγωγική βάση περιορίζεται στην μονοκαλλιέργεια των πλουτοπαραγωγικών πηγών που όμως είναι ευάλωτες από εξωγενείς παράγοντας και πιέσεις ξένων κεφαλαίων και επενδυτών.

Στην συνάντηση του Ομίλου μας με τους συμπατριώτες μας στις 29 Σεπτεμβρίου όπου θα ανοίξουμε το μεγάλο κεφάλαιο των σημερινών συστημάτων διακυβέρνησης και τις επιπτώσεις τους στην αναζωογόνηση των κοινωνιών, με την συμμετοχή εκλεκτών επιστημόνων, του Συνταγματολόγου κ. Κώστα Μποτόπουλου και του πολιτικού επιστήμονα κ. Λευτέρη Κουσούλη θα επιχειρήσουμε την αναζήτηση απαντήσεων και προτάσεων ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης της κοινωνίας μας για την συμμετοχή της στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική πορείας της.

Για το Όμιλο το Δ,Σ, Κ. Καϊσερλης Μ. Φάκκος Ν. Παπανικολάου Μ.Βογιατζής Ν. Ματζώνας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ