Δήμος Κω: LIVE η 3η Συνεδρίαση Λογοδοσίας Δημοτικής Αρχής Εξ Αναβολής

4
5039
Συνεδριάζει η  3η συνεχιζόμενη εξ αναβολής ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχή στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κω.
Στο πλαίσιο των ενημερώσεων, ο δήμαρχος Θ.Νικηταράς ενημέρωσε το σώμα,  για μια σειρά από συναντήσεις στην Αθήνα με την ΕΤΑΔ και  τη »ΔΑΦΝΗ»  που αφορούν σε  σημαντικά ζητήματα του Δήμου της Κω και αναφέρθηκε στις  »χυδαίες» όπως χαρακτήρισε επισημάνσεις του δημοτικού συμβούλου Γιώργου Κοκαλάκη για τις συναντήσεις του δημάρχου Κω στην ΑΘήνα.  Για »στημένο» παιχνίδι έκανε λόγο ο κ.Σιφάκης  χαρακτηρίζοντας τον δήμαρχο Βασίλη Καϊλα της πολιτικής.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κοκαλάκης είχε ανακοινώσει στα προσωπικά του social πως δε θα παρευρισκόταν στην συνεδρίαση λογοδοσίας.  Η δημοτική σύμβουλος Σέβη Βλάχου αναφέρθηκε στην απώλεια της Τσαμπίκας Δρόσου – Παπή μια συμπολίτισσας μας που είχε ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση  και τα κοινά του τόπου.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά έως τις 26-06-2024 έχουν ως ακολούθως:
1) Ενημέρωση από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Βιώσιμής Κινητικότητας & Συγκοινωνιών κ. Χρυσόπουλο Αλέξανδρο για την τοποθέτηση των στάσεων σε χώρους εντός και εκτός πόλης του Δήμου μας. (Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Καμπουράκης Σταμάτιος). Ο αντιδήμαρχος Αλέξανδρος Χρυσόπουλος αναφέρθηκε στις σύγχρονες μπλε στάσεις που έχουν τοποθετηθεί στο πλαίσιο αναβάθμισης της επιχείρησης για να πάει η συγκοινωνία εκεί που πρέπει . Σε λίγες ημέρες θα υπάρχει αναρτημένο το πρόγραμμα των δρομολογίων.
2) Ενημέρωση από τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Καμπουράκη Σταμάτιο, ώστε να τεθεί υπόψη των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου το ιστορικό για τη διαγωνιστική διαδικασία στην αποκομιδή απορριμμάτων από ιδιώτη για το έτος 2024. Ο αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στο χρονικό της διαδικασίας αποκομιδής απορριμμάτων.
8) Ενημέρωση για 1) τα μέτρα που θα πάρει η Δημοτική Αρχή ώστε να υπάρξει επιτέλους ολοκληρωμένος και εκσυγχρονισμένος αντιπυρικός σχεδιασμός, 2) πώς θα εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση, την κάλυψη των τεράστιων κενών σε προσωπικό τόσο στην υπηρεσία του δήμου όσο και στο Δασαρχείο και την Πυροσβεστική, 3) πώς θα προστατεύσει τον δημόσιο χαρακτήρα και ιδιοκτησία των δασικών περιοχών και 4) ποια μέτρα θα παρθούν ώστε να υπάρχει τελικά ολοκληρωμένη αντιπυρική- αντιπλημμυρική προστασία. (Επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κα Μακρή Κυριακή).
Η κ.Μακρή επισήμανε πως το θέμα έχει απαντηθεί από τα γεγονότα σημειώνοντας πως η δημοτικά αρχή »δε θέλει να σπάσει αυγά  για να κάνει ομελέτα» κι αυτό φάνηκε από την πρόσφατη φωτιά σημειώνοντας πως κέρδισε η »ανθρωπιά» της τοπικής κοινωνίας και έθεσε ουσιαστικά τα ερωτήματα…… αν ο δήμος θα διεκδικήσει τη χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας όσο και τη χρηματοδότηση τη στελέχωση των υπηρεσιών όπως η πυροσβεστική. Ο αντιδήμαρχος επισήμανε πως έχει καταβληθεί μελέτη πυροπροστασίας στο πράσινο ταμείο για 7αντιπυρικές ζώνες στις δασικές περιοχές (περιμετρικά) με χρηματοδότηση 515 χιλ.ευρώ. Για τη Ζια έχει υπογραφεί σύμβαση για μελέτη πυρανίχνευσης 29 χιλ. με drown χρονοδιάγραμμα 5 μηνών, τοποθετήθηκε μεγάλη δεξαμενή . Αναφορικά με το ψηφιακό μετασχηματισμό επισήμανε την βελτιστοποίηση της ψηφιακής ενημέρωσης των πολιτών για έκτακτες ανάγκες. Χρηματοδότηση για επάνδρωση  της υπηρεσίας για πυροπροστασία δόθηκαν από τους κεντρικούς πόρους 93 χιλ. ευρώ για προσωπικό μέχρι  της λήξης της αντιπυρικής περιόδου, εξοπλισμός τους. Επίσης για ενημέρωση του κοινού έχουν μπει πινακίδες σήμανσης, γίνονται περιπολίες, έχει τοποθετηθεί το  δεκάτονο όχημα πλέον ως έδρα  στο Λινοπότη.
Η κ. Μακρή διευκρινιστικά, επισήμανε την απουσία της δασικής υπηρεσίας στον σχεδιασμό και ζήτησε απάντηση για τη στελέχωση της πυροσβεστικής και αν είμαστε έτοιμοι από πλευράς νερού να αντιμετωπίσουμε μια ενδεχόμενη φωτιά. Ο αντιδήμαρχος επισήμανε πως συμπάσχει με το πρόβλημα υποστελέχωσης της πυροσβεστικής και τόνισε τις διεκδικήσεις που συνεχίζονται με ανάλογες επαφές, αναφέρθηκε στη διεκδίκηση μόνιμου ελικοπτέρου κατάσβεσης, επισήμανε πως η  δασική υπηρεσία έχει μόνο δύο άτομα.
3) Σε ποια φάση βρίσκονται οι διαγωνισμοί για την εργολαβία  διαγραμμίσεων. Το ερώτημα έθεσε η αντιδήμαρχος Κατερίνα Χατζηθωμά και απάντησε ο αντιδήμαρχος Αλέξανδρος Χρυσόπουλος  . Αναφέρθηκε στο διαγωνισμό που τρέχει από το 2021, βγήκε έκπτωτος ο εργολάβος και δεν μπορεί να γίνει συμβασιοποίηση του έργου και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις από τη δημοτική επιτροπή για να σταλεί στο υπουργείο και να αποφανθεί επί του θέματος.
4) Ενημέρωση για 1) τις ενέργειες που έγιναν από τον ΚΩΑΝ για τις προσλήψεις και αποσπάσεις, 2) με ποιες αποφάσεις έγιναν και 3) ποιανού οργάνου και ποιες ενέργειες έχουν γίνει για τον προγραμματισμό του ΚΩΑΝ στα θέματα τουρισμού ώστε να προλάβουμε την περίοδο προετοιμασίας τουριστικής περιόδου 2025. (Επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Σιφάκης Ηλίας).
Ηλίας Σιφάκης: Από το 2021 που συστάθηκε η ΚΩΑΝ  στη μισθοδοσία υπάρχουν τρία άτομα, έχει αποχωρήσει ο διευθυντής και ζήτησε να ενημερωθεί για τον τρόπο λειτουργίας . Η μόνη ενημέρωση είναι η αντικατάσταση με νέο διευθυντή , χωρίς να υπάρχει στο διαύγεια απόφαση για μισθοδοσία υπαλλήλου. Ποια η διαδικασία πληρωμής του , ποιος ο προϋπολογισμός  , ποιος ο απολογισμός, αφού δεν υπάρχει αναρτημένο τίποτα από αυτά τα στοιχεία. Πως θα καλυφθούν οι θέσεις εργασίας, ποιοι τελικά εργάζονται εκεί, αν θα αυξηθεί το μετοχικό κεφάλαιο της  ΚΩΑΝ.
Απάντησε επί συνόλου ο δήμαρχος. Στην ΚΩΑΝ ο δήμος Κω, συμμετέχει με 56%. Επενδύσαμε πολιτικά , όπως όλοι οι δήμοι της χώρας. Συγκροτήθηκε επιτροπή για την πρόσληψη των υπαλλήλων. Το ΔΣ της ΚΩΑΝ ολοκλήρωσε την 1η θητεία. Μετά τις εκλογές συγκροτήθηκε εκ νέου με συλλογικούς φορείς του νησιού. Αναφέρθηκε στη στελέχωση του. Κενή η θέση του διευθύνοντα συμβούλου, ως  υπεύθυνος τεχνικών υπηρεσιών  ο Γιώργος Παπαδόπουλος,  μετακινήθηκε από το δήμο ο Παπασταύρου, διευθυντής ο Πέτρος Πικιώνης ο οποίος συμμετείχε σε καμπάνιες προώθησης του νησιού μας. Για την τουριστική πολιτική επισήμανε πως προκύπτει μέσα από την προγραμματική σύμβαση .  Υπογράφησαν πέντε μελέτες. Βρίσκεται σε επαφή με τουριστικούς εκθέτες για τις μεγάλες εκθέσεις Αγγλία, Ουτρέχτη.
Διευκρινιστικά  ο Η. Σιφάκης επισήμανε πως η ΚΩΑΝ λειτουργεί υποστηρικτικά . Αντί η ΚΩΑΝ να στηρίζει με στελέχη το δήμο, τελικά παίρνουμε στελέχη από το δήμο για να στηρίξουμε την ΚΩΑΝ. Σημείωσε πως δεν υπάρχει στο διαύγεια απόφαση για Πικιώνη.  Υπογράμμισε πως δεν έχουν γίνει προσλήψεις, ούτε υπάρχει προϋπολογισμός, όπως και το site είναι ανενημέρωτο .
Ο δήμαρχος τόνισε πως ο κ.Βαρελάς έκανε μια έρευνα και την παρουσίασε, δεν προσλήφθηκε. Τρεις οι θέσεις στην ΚΩΑΝ. Επισήμανε πως οι προκηρύξεις των θέσεων έχουν γίνει κανονικά με τις νόμιμες διαδικασίες. Για τον προϋπολογισμό σημείωσε πως το θέμα έχει έρθει στο δημοτικό συμβούλιο και θα συζητηθεί . Δεν αρνήθηκε κανείς από το δήμο αλλά αδυναμία λόγω φόρτου εργασιών. Σημείωσε πως η αντιπολίτευση αρνείται να συμμετέχει στις συνεδριάσεις και τους απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στις συνεδριάσεις.
5) Ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει από την Δημοτική Αρχή για την σχολική στέγη, δεδομένου ότι η προσχολική αγωγή φιλοξενείται ακόμη σε προκάτ αίθουσες και ειδικότερα τις εξελίξεις για το 3ο Δημοτικό Σχολείο. (Δημοτική Σύμβουλος, κα Πη Βασιλεία).  Στο πρώτο σκέλος απάντησε η κ. Χατζηθωμά, η οποία σημείωσε πως είναι δύσκολη η ανεύρεση στέγης. Στην οδό Κλεοπάτρας είναι έτοιμη η μελέτη για ένταξη , για το νηπιαγωγείο στο χώρο του 5ου δημοτικού, προχωράει  με προγραμματική σύμβαση, για το νηπιαγωγείο στο Ζηπάρι προχωράει με τον επίτροπο η διαδικασία και βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Για το 4ο νηπιαγωγείο και και τις προσπάθειες που γίνονται από πλευράς δήμου ζήτησε διευκρινίσεις η κ.Πη. Η κ. Χατζηθωμά η οποία τόνισε πως γίνεται έρευνα καταλληλότητας κτιρίων και σημείωσε πως υπάρχουν διαγωνισμοί που βγαίνουν άγονοι.
 Για το 3ο δημοτικό σχολείο  τοποθετήθηκε ο κ. Χρυσόπουλος. Αναφέρθηκε στο ιστορικό με τρείς συμμετοχές αναδόχων. Έγιναν προσφυγές από τους δύο  σε αυτόν που πήρε το έργο . Οι προσφυγές συνεχίστηκαν εκατέρωθεν , με το δήμο να μην μπορεί να το ελέγξει. Ματαιώθηκε ο διαγωνισμός και επαναδημοπρατήθηκε. Αναμένεται η κατακύρωση και στη συνέχεια η συμβασιοποίηση του έργου  μέσα στον Ιούλιο σημείωσε ο κ.Χρυσόπουλος.  Η κ. Πη  σημείωσε πως η μαθητική κοινότητα και οι οικογένειες τους  έχουν ταλαιπωρηθεί με τις ανακοινώσεις της δημοτικής αρχής, ενώ τόνισε πως θα μπορούσε η δημοτική αρχή απλά να έφτιαχνε λίγο τα πατζούρια και να μην είναι κρεμασμένα γιατί  η εικόνα δεν τιμά κανέναν.
6) Ενημέρωση εάν έχει διαμορφωθεί ένα πλάνο αναλυτικής καταγραφής για τη διαχείριση και εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων και αν ναι ποια τα αποτελέσματα. (Δημοτικής Σύμβουλος, κα Χατζηχριστοφή Ειρήνη) στον Κώστα Χόνδρο. Ερώτημα που έχει να κάνει με τη σοβαρότητα του θέματος .  Η ΔΕΥΑΚ έχει καλή υδροδότηση σε όλο το νησί σε σχέση με άλλους δήμους επισήμανε ο κ.Ζαχαρός. Έχει πάνω από 65 γεωτρήσεις η ΔΕΥΑΚ, ενώ τους υδάτινους πόρους  των πολιτών , σημείωσε πως δεν τους γνωρίζει. Σημείωσε  πως γίνονται μεγάλα έργα, συνετή διαχείριση και  βελτιώνονται τα συστήματα της τηλεμετρίας.  Διευκρινιστικά ρώτησε η κ.Χατζηχριστοφή  για το πρόβλημα υδροδότησης του Πυλίου και την επαναχρησιμοποίηση του νερού  στο βιολογικό . Ο κ.Ζαχαρός απάντησε πως απαιτήθηκε νέα γεώτρηση η οποία βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης, για την επαναχρησιμοποίηση του νερού, αυτό γίνεται για πότισμα στην περιοχή Ψαλιδίου . Σε άλλα σημεία πρέπει να γίνει ειδική μελέτη.
7) Ενημέρωση για τις μελέτες των πρώην δημοτικών σχολείων Κεφάλου και Καρδάμαινας. (Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Ιωάννης Καματερός). Έθεσε το ερώτημα γιατί έχουν περάσει τρία χρόνια και ακόμα δεν έχουν γίνει οι σχετικές  μελέτες.  Ρώτησε αν ο δήμος πλήρωσε την ΚΩΑΝ για αυτές τις προγραμματικές συμβάσεις.
Διευκρινήσεις δημάρχου: Το δημοτικό της Καρδάμαινας  και της Κεφάλου χρειάζονται στατική ενίσχυση, απαιτείται η οικοδομική άδεια τους.
9) Ενημέρωση για την πρόοδο εργασιών των αποχετευτικών δικτύων , αντλιοστασίων του οικισμού Μαστιχαρίου. (Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Ζερβός Εμμανουήλ). Σημείωσε πως το έργο αυτό κάποτε πρέπει να τελειώσει. Τόνισε πως θα πρέπει να γίνει ενημέρωση του κόσμου. Ο κ. Ζαχαρός επισήμανε πως ξεκίνησε τη λειτουργία του ο βιολογικός Κεφάλου. Τόνισε πως στην Κέφαλο υπάρχουν προβλήματα συνέχισης των έργων  λόγω της αρχαιολογίας. Για το Μαστιχάρι σημείωσε πως έχει παρατηρηθεί τα λύματα να τα πετάνε στη θάλασσα για αυτό και υπάρχει η δυσοσμία, η χρηματοδότηση του έργου έχει  πάει στο ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου  συνολικού ποσού  1, 7 εκατ. Ο κ. Ζερβός τόνισε πως ο κ.Ζαχαρός  θα έπρεπε τις καταγγελίες για τα λύματα στο Μαστιχάρι θα έπρεπε να τις κάνει επίσημα και όχι στο ΔΣ.
.

Πηγή: https://www.kostv.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. οτι να ναι λέτε πάλι…. άλλα ρωτάει ο Σιφάκης άλλα απαντάει ο Δήμαρχος ο οποίος μασάει τον χρόνο με ανοησίες για να μην απαντησει …ημιμαθής και κατώτος των περιστάσεων

  2. Ρωτούσαν και απαντούσαν μεταξυ τους και στις ερωτησεις της αντιπολιτεύσεις δεν ηξεραν τι να πουν

  3. Οσον αφορά το δεύτερο (2) θέμα, ΔΕΝ, το τονίζω …Δ Ε Ν υπάρχουν 7 ιδιωτικά απορριμματοφόρα με τα πληρώματα τους, 3-4 με το ζόρι.
    Και δεν θα τελειώσει στο χρόνο που υπέγραψε, αλλά θα παραταθεί 2-3 μήνες για να καλύψει ότι είχε 4 από 7 οχήματα επανδρωμένα
    Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης οφείλει να το τσεκαρει αυτό, να μην κοροϊδεύουν,να λένε τα σωστά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ