Νίκος Μυλωνάς: για το Περιβάλλον, που αδιαφορούμε…

2
2441

ΘΕΜΑ: για την ημέρα περιβάλλοντος, που αδιαφορούμε

—Συμπατριώτης μας, αγρότης ‘’Εξ αγροτών’’ μας είπε σήμερα:<Το πηγάδι μου στον ‘’Εβριό’’ που ήξερες, στέρεψε φέτος. Έχει βάθος 11 μέτρα και ήταν από τα ποιο βαθιά στην περιοχή της δεκαετία του 1950 που το’κάνα. Τώρα αναγκάστηκα να κάνω γεώτρηση κατεβαίνοντας άλλα 20 μέτρα για να έχω νερό να ποτίζω! Για πόσο όμως;>

— Και ο συνάδελφος συμπλήρωσε: <Η περιοχή του  ΧΥΤΑ στους Γαουρόποες (παλαιότερα λεγόταν  ‘’μύτη του Λα(γ)ού’’, όχι τυχαία παραπέμποντας στην πανίδα της περιοχής, έχει καταστραφεί.. Πέρασε από κει να δεις τι θα πει ερημοποίηση>.

Α. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι “η αποκατάσταση του εδάφους, η ερημοποίηση και η ανθεκτικότητα στην ξηρασία”. Η διαχείριση του νερού, η ενέργεια, διαχείριση απορριμμάτων, ατμοσφαιρική ρύπανση, χωροταξία, ο πολεοδομικός σχεδιασμός, εκποίηση δημοσίας περιουσίας, κλπ. από τον Δήμο μας είναι γνωστή.  Περιγράφεται από μια λέξη:  ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ  Τα δεδομένα μιλούν για την ανυπαρξία κυβερνητικής πολιτικής  Μιλούν όμως και για την απουσία της τοπικής κοινωνίας! Απουσιάζει η δράση και η πίεση για την αλλαγή της κατάστασης.

Β.Η ισχύουσα νομοθεσία για τις αρμοδιότητες των Δήμων, τους αναθέτει τα καθήκοντα που επικεντρώνεται σε θεματα όχι στρατηγικής σημασίας για το τοπικό περιβάλλον άλλα σε μικρο-διαχειριστικές πρακτικές για τις οποίες η ετήσια χρηματοδότηση από κεντρικούς πόρους του Δημου Κω για παράδειγμα είναι εδώ και χρόνια 75.000 ευρώ που συνήθως δεν απορροφούνται. Το αποτέλεσμα είναι η αναιμική παρουσία του Δημου. Η κυβερνητική πολιτική είναι επιφανειακή και περιορίζεται στην διαχείριση κρίσεων όταν ‘’γίνει το κακό’’ ,συνήθως σε περιπτώσεις φωτιάς και πλημμυρών. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πάει τα θεματα της περιβαλλοντικής διαχείρισης σε χειρότερο σημείο. Πρόσφατο είναι το γεγονός της υποχρέωσης των ιδιοκτητών ακινήτων στην σύνταξη μελετών και εφαρμογή μέτρων προσωπικής αντιπυρικής προστασίας με την απειλή μάλιστα χρέωσης τεράστιων ποινών στους παραβάτες- αδιαφορούντες. Με υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε 27.5.24 ζητούσε μέχρι 31.5.24 να κατατεθούν οι μελέτες! Οι Δήμοι λένε δεν ξέρουμε τίποτα!  Δόθηκε παράταση μέχρι τέλους Ιουνίου και χθες ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι μάλλον… πάει πιο πίσω! Η απαράδεκτη κυβερνητικη πρωτοβουλία να μεταφέρει την ευθύνη της στους πολίτες, την ευθύνη της για την ‘’ανοχύρωτη ελληνική πολιτεία‘’  που η ίδια έχει δημιουργήσει, βρήκε  αντίσταση ακόμη και από τον συνήγορο του πολίτη που κατηγορεί την κυβέρνηση για παραβίαση του συντάγματος! Που είναι η κρατική διαχείριση της δασοπροστασίας; Ποιος ευθύνεται για την ανυπαρξία χωροταξικού σχεδιασμού; Για την διάλυση της δασικής υπηρεσίας; Την αποδυνάμωση της πυροσβεστικής; Αυτή η κυβερνητική ρύθμιση ενέργεια έρχεται ως συνέχεια της πολιτικής που οδήγησε στην απαγόρευση (σχεδόν) στην εκτος σχεδίου δόμηση με πρόσχημα τη προστασία του περιβάλλοντος και με αφορμή την ανάκληση μιας οικοδομικής αδείας στην Πάτμο από το ΣΤΕ! Ειδικά στα νησιά μας όπου η απουσία χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού η οικιστική ανάπτυξη στηριζόταν στην εκτός σχεδίου δόμηση η επιλογή της από τα πάνω μετατροπής των αρτίων και οικοδομήσιμων ιδιοκτησιών σε μη οικοδομήσιμες δρα καταστροφικά και όχι αναπτυξιακά. Η κυβέρνηση έχει αναθέσει στο ΤΕΕ μέσω χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ την διαδικασία αναθέσεων σύνταξης και ολοκλήρωσης ημιτελών πολεοδομικών σχεδίων σε 75 Δήμους  αναμεσά τους και ο δήμος Κω με χρονικό ορίζοντα παράδοσης του το 2025, άλλα μέχρι και σήμερα δεν εχουνγινει οι αναθέσεις! Στα θεματα της ενέργειας  και των ΑΠΕ (Φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες κλπ) χωρίς σχεδιασμό προωθεί και χρηματοδοτεί έργα αμφίβολης παραγωγικότητας στους ευαίσθητους νησιωτικούς μας χώρους. Για την εκτός σχεδίου δόμηση θα αρκούσε ο περιορισμός της και ο θεσμοθέτηση ισχυρών περιβαλλοντικών όρων αντί της απαγόρευσης!

Γ. Είναι αυτονόητο ότι θα έπρεπε να υπαρχει μια άλλη πολιτική. Το γιατί δεν ακολουθείτε μια εναλλακτική σώφρων περιβαλλοντική πολιτική από την κυβέρνηση (των αρίστων κατά τα λεγόμενα τους) οφείλεται μόνο στην αλαζονεία τους προς τους ‘’διοικούμενους’’  και στην άγνοια τους για τα τοπικά και περιοχικά προβλήματα. Εδώ έρχεται το θεμα της ευθύνης των εκπροσώπων μας στον Δήμο, στην Βουλή και τα συνδικαλιστικά και κοινωνικά μας όργανα. Όταν για παράδειγμα ο Δήμος Κω δεν έχει άποψη, η Τοπική Επιτροπή του ΤΕΕ σιωπά, τα εργατικά σωματεία περιορίζονται στα κλαδικά τους θέματα , είναι λογικό να γίνονται αυτά που γίνονται. Όλοι, με τον τρόπο του ο καθένας  στηρίζουν την κεντρική αντιπεριβαλλοντική και αντιαναπτυξιακή πολιτική που καταστρέφει τα νησιά μας.

Ν. Μυλωνάς

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αγαπητέ κ.Μυλωνά,η μάνα γη μας τα δίνει όλα και μας τα παίρνει όλα.Όσο την κακοποιούμε όσο την εξαντλούμε θα έλθει η στιγμή που θα μας εκδικηθεί, γιατί διαθέτει και τη δύναμη και τα όπλα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ