Σταμάτης Καμπουράκης στον «Σ»: «Η Κως πρωτοπορεί» | Τεχνητή νοημοσύνη Πολ. Προστασία, Ζιά, πάρκινγκ, καθαριότητα-ανακύκλωση

36
4387

Σταμάτης Καμπουράκης, αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πολιτικής Προστασίας:

«Η Κως πρωτοπορεί»

«Εισάγει από τους πρώτους δήμους ουσιαστικά, την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης στην υπηρεσία της πολιτικής προστασίας»

Τι δηλώνει για Ζιά, παρκινγκ, καθαριότητα και ανακύκλωση

Ικανοποιημένος από το έργο το οποίο επιτελεί η υπηρεσία του δηλώνει σε συνέντευξή του στον «Σ» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πολιτικής Προστασίας Σταμάτης Καμπουράκης. Εκφράζει την άποψη πως, «η Κως πρωτοπορεί, εισάγοντας από τους πρώτους δήμους ουσιαστικά, την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης στην υπηρεσία της πολιτικής προστασίας», ενώ μας ενημερώνει πως, στην επόμενη αναμόρφωση του προϋπολογισμού θα πιστωθεί τι ποσό των 10.000 ευρώ προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία μελέτης η οποία θα καταδείξει τα μέσα που θα χρειαστούν για την πυροπροστασία του δάσους και του ορεινού όγκου του Ασφενδιού, όπως, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), θερμικές κάμερες, αισθητήρες κ.λ.π.

Για δε τη λειτουργία της Ζιάς φέτος, εκτιμά ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα αναφορικά με την απαγόρευση της εισόδου και διέλευσης εντός του οικισμού όλων των τουριστικών λεωφορείων και βαρέου τύπου οχημάτων, όπως έχει προτείνει και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, διότι οι συζητήσεις του δημάρχου με τους επιχειρηματίες συνεχίζονται. Το αυτό πιστεύει και για το θέμα του παρκινγκ. «Στα πλαίσια μιας λογικής  αντιμετώπισης, θα βρεθεί λύση πιστεύω. Νομίζω ότι ο δήμαρχος θα μιλήσει ξανά με τους ιδιοκτήτες και πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση» αναφέρει χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως, απέβη άκαρπος ο διαγωνισμός για την αγορά έκτασης προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως χώρος στάθμευσης, επιπλέον αυτού που υπάρχει, αλλά θα επαναπροκηρυχθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως επίσης  θα προκηρυχθεί εκ νέου το θέμα της μίσθωσης γιατί η υφιστάμενη έχει λήξει.

Μας διαβεβαιώνει ότι, έχουν καθοριστεί οι δρόμοι διαφυγής και έχουν ενημερωθεί κάτοικοι και επιχειρηματίες για την περίπτωση πυρκαγιάς. «Οι έξοδοι φυσικά και έχουν καταγραφεί και καθαριστεί. Οι επιχειρηματίες του οικισμού ενημερώθηκαν καθώς καλέστηκαν να παρακολουθήσουν την άσκηση. Ουσιαστικά όμως οι κάτοικοι θέλουν εμάς να είμαστε σε ετοιμότητα σε περίπτωση ανάγκης ώστε να εκκενωθεί με ασφάλεια ο οικισμός. Κατανοώ απόλυτα την όποια αγωνία ή ανασφάλεια των κατοίκων γι’ αυτό και ζητάμε την συνεργασία τους ώστε να επιτευχθεί ο κοινός στόχος μας, να είναι η Ζιά ένας ασφαλής προορισμός για κατοίκους και επισκέπτες» αναφέρει. Όσο για την ίδια την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, μας ενημερώνει πως ήδη έχουν ξεκινήσει διεργασίες για την αλλαγή του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας με την προοπτική να γίνει αυτοτελές τμήμα του δήμου και να έχει τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού. Τέλος, δηλώνει ικανοποιημένος και για τους τομείς της καθαριότητας και της ανακύκλωσης, αναφέροντας για μεν τον πρώτο ότι, «ως νησί είμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο συγκριτικά με άλλους δήμους της Ελλάδας» για δε τον δεύτερο, πως, υπάρχουν στοιχεία που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. «Μια μικρή βόλτα στο νησί μπορεί να δει ο κάθε συμπολίτης μας πόσοι κάδοι ανακύκλωσης υπάρχουν. Ο αριθμός τους ξεπερνάει κατά πολύ αυτό που αναλογεί στο νησί μας καθώς οι ποσότητες ανακύκλωσης είναι μεγάλες. Άλλωστε είμαστε ένας απ’ τους δήμους που βραβευτήκαν για την ανακύκλωση μας. Το κομμάτι που χρειάζεται δουλειά ακόμα είναι η ευαισθητοποίηση κάποιων λίγων που «αρνούνται» να συμμετέχουν στη προσπάθεια για ένα νησί καθαρότερο» δηλώνει, για να καταλήξει λέγοντας πως, «ως υπηρεσία είμαστε προς την ολοκλήρωση διαφημιστικής καμπάνιας με στόχο να αποκτήσουμε όλοι μας την παιδεία και ευαισθητοποίηση για ένα νησί καθαρό, μοναδικής ομορφιάς που θα απολαμβάνουμε όλοι».

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Ερ: Κύριε Καμπουράκη, όπως ενημερωθήκαμε, ο δήμος Κω συστρατεύεται, με 91 δήμους από όλη τη χώρα, για την διαμόρφωση πολιτικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετικά με την πολιτική προστασία. Μάλιστα, συμμετείχατε με τον δήμαρχο στο 3ο FORUM του Συνδέσμου Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), για την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην πολιτική προστασία, όπου ο δήμαρχος παρουσίασε το πιλοτικό πρόγραμμα  πυροπροστασίας του δάσους, με έλεγχο του ορεινού όγκου της Κω μέσω συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, όπως είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), οι θερμικές κάμερες, οι αισθητήρες και η διασύνδεσή τους με ειδική πλατφόρμα αξιοποίησης των δεδομένων. Αυτό είναι το θεωρητικό του θέματος και ομολογώ εντυπωσιακό. Πρακτικά όμως, πού βρίσκεστε; Πότε θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα, τι πραγματικά θα προσφέρει, πόσο θα κοστίσει και τι θα περιλαμβάνει;

Σ.Κ.: Φάνηκε κατά στη διάρκεια αυτού του forum ότι η Κως πρωτοπορεί, εισάγοντας από τους πρώτους δήμους ουσιαστικά, την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης στην υπηρεσία της πολιτικής προστασίας. Να θυμίσω ότι τον Σεπτέμβριο του 2023 κάναμε την πρώτη πιλοτική προσομοίωση ουσιαστικά θα την έλεγα, με αξιοποίηση  του συστήματος αυτού. Με πτήση  drone εφοδιασμένου με ειδικές κάμερες και αισθητήρες και με χρήση ειδικού λογισμικού για να δούμε πως θα ελέγχεται ο ορεινός όγκος. Τα αποτελέσματα αυτής της πτήσης, μας οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να το υιοθετήσουμε και να το εξελίξουμε. Έχουμε εντάξει λοιπόν στον προϋπολογισμό μας σχετική πίστωση προκειμένου να γίνει μια πλήρης εξειδικευμένη  μελέτη εφαρμογής η οποία θα δείξει το σχετικό κόστος, την διάθεση ανθρώπινου δυναμικού και τεχνολογικών  μέσων. Και αμέσως μετά, θα περάσουμε στην υλοποίησή του. Το γεγονός δε ότι έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας πλέον με άλλους 90 δήμους, μας δίνει το δικαίωμα να πιστεύουμε ότι θα παράξουμε ουσιαστικότερα αποτελέσματα σε συντομότερο χρόνο. Άλλωστε, η πολιτική  κατεύθυνση του δημάρχου είναι σαφής και έχει να κάνει με την αξιοποίηση αυτής της τεχνολογίας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και του ευαίσθητου οικοσυστήματος που διαθέτει ο τόπος μας. Όσο για την πίστωση, είναι ένα ενδεικτικό ποσό των 10.000 ευρώ για να γίνει μελέτη, η οποία θα βγάλει το πόσο θα κοστίσει το πρόγραμμα.

Ερ: Πότε εκτιμάτε ότι θα ανατεθεί η μελέτη και ποιο το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του προγράμματος;

Σ.Κ.: Μόλις περάσει από το δημοτικό συμβούλιο η αναμόρφωση του προϋπολογισμού και πιστωθεί αυτό το ποσό, αμέσως μετά ξεκινάει η διαδικασία για τη μελέτη.

Ερ: Τελικά, πώς θα λειτουργήσει φέτος η Ζιά; Θα υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με πέρσι;

Σ.Κ.: Κάναμε όπως γνωρίζετε ίσως,  προκήρυξη για την αγορά έκτασης προκειμένου να τη χρησιμοποιήσουμε ως χώρο στάθμευσης, επιπλέον αυτού που υπάρχει. Απέβη άγονος ο διαγωνισμός. Θα το επαναπροκηρύξουμε το αμέσως επόμενο διάστημα. Παράλληλα, θα προκηρύξουμε εκ νέου το θέμα της μίσθωσης γιατί η υφιστάμενη έχει λήξει. Σε ότι αφορά το τμήμα της ιδιοκτησίας που παρεμβάλλεται στην οδό προς Ζιά και δημιουργεί ένα ζήτημα λειτουργικότητας του σχεδίου οργανωμένης στάθμευσης, θεωρώ ότι θα λυθεί άμεσα γιατί και οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες έχουν ακίνητη περιουσία όμορη σε αυτό, η οποία αποκτά υπεραξία ακριβώς λόγω της σύνδεσης και της επαφής της με το παρκινγκ. Αλλιώς, θα ήταν δύσκολη η αξιοποίηση της  εκ μέρους τους.  Άρα, στα πλαίσια μιας λογικής  αντιμετώπισης, θα βρεθεί λύση πιστεύω.

Ερ: Εάν δεν βρεθεί λύση, μιας και οι ιδιοκτήτες επανέρχονται στο θέμα, αλλά καθώς δεν υπάρχει άδεια από την περιφέρεια για τη χρήση του υφιστάμενου οικοπέδου, τι θα κάνετε; Βρισκόμαστε στο παρά πέντε της τουριστικής περιόδου.

Σ.Κ.: O δήμαρχος θα μιλήσει ξανά με τους ιδιοκτήτες και πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση.

Ερ: Έχουν καθοριστεί οι δρόμοι διαφυγής και κατ’ επέκταση, έχουν ενημερωθεί κάτοικοι κι επιχειρηματίες;

Σ.Κ.: Η άσκηση που πραγματοποιήθηκε στη Ζιά, την χρονιά που πέρασε, σε συνεργασία με τα έμπειρα στελέχη του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας της χώρας, εκτός απ’ το συντονισμό υπηρεσιών και φορέων σε περίπτωση ανάγκης, στόχο είχε να καταγραφούν και οι δρόμοι διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς. Συνεπώς οι έξοδοι αυτοί φυσικά και έχουν καταγραφεί και καθαριστεί. Οι επιχειρηματίες του οικισμού ενημερώθηκαν καθώς καλέστηκαν να παρακολουθήσουν την άσκηση. Ουσιαστικά όμως οι κάτοικοι θέλουν εμάς να είμαστε σε ετοιμότητα σε περίπτωση ανάγκης ώστε να εκκενωθεί με ασφάλεια ο οικισμός. Κατανοώ απόλυτα την όποια αγωνία ή ανασφάλεια των κατοίκων γι’ αυτό και ζητάμε την συνεργασία τους ώστε να επιτευχθεί ο κοινός στόχος μας, να είναι η Ζιά ένας ασφαλής προορισμός για κατοίκους και επισκέπτες.

Ερ: Να θυμίσω εδώ ότι, ο διοικητής της Π.Υ. σε απάντησή του στο Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων πριν από ένα χρόνο, είχε καταθέσει απόψεις και προτάσεις για τον ορεινό όγκο Ασφενδιού, τις οποίες θέτω επιγραμματικά: 1) απαγόρευση της εισόδου και διέλευσης εντός του οικισμού όλων των τουριστικών λεωφορείων και βαρέου τύπου οχημάτων, 2) εύρεση κατάλληλου διαμορφωμένου χώρου στάθμευσης μεγάλου αριθμού λεωφορείων τουλάχιστο σαράντα 40 θέσεων, 3) παραχώρηση δημόσιας ιδιοκτησίας καθώς και μίας νέας δεξαμενής νερού χωρητικότητας 40 τόνων ανοιχτού τύπου, 4) εναλλακτικό δρόμο διαφυγής προσβάσιμο από τα λεωφορεία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης που οδηγεί προς Ασκληπιείο, ενώ έχει αιτηθεί από την υπηρεσία και η ασφαλτόστρωση του συγκεκριμένου δρόμου, 5) ως ασφαλής χώρος καταφυγής είχε προταθεί η εκκλησία της Ευαγγελίστριας και δημοτικός χώρος πλησίον αυτής, 6) διαπλάτυνση του δρόμου της Κεφαλόβρυσης ώστε να χρησιμοποιηθεί  σαν αντιπυρική ζώνη, 7) ασφαλτόστρωση του συγκεκριμένου δρόμου καθώς είναι ο μόνος δρόμος που σε περίπτωση πυρκαγιάς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την υπηρεσία και από άλλες  εμπλεκόμενες δυνάμεις δασοπυρόσβεσης της πολιτικής προστασίας και 8) ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων πυροπροστασίας για συνεχόμενη επιτήρηση και ενίσχυση του Πυροσβεστικού Οχήματος που εδρεύει επί 16ωρου βάσεως πλησίον της εκκλησίας Ευαγγελίστριας σε ημέρες που ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της Γ.Γ.Π.Π. είναι πάνω από τρία. Τι από όλα αυτά έχει γίνει;

Σ.Κ.: Έχουμε βάλει μια νέα δεξαμενή και όπως σας είπα, οι δρόμοι διαφυγής είναι καταγεγραμμένοι στο σχέδιο ανάλογα με το από πού έρχεται η φωτιά και πού πάει, ποια η κατεύθυνση των ανέμων κ.λ.π. Όλα αυτά υπάρχουν στο σχέδιο προληπτικής απομάκρυνσης το οποίο έχει περάσει και από το δημοτικό συμβούλιο. Όσο για τα βαρέα οχήματα, αφορούν στη λειτουργία του οικισμού. Συζητάει ο δήμαρχος με τους επαγγελματίες και ελπίζω ότι θα βρεθεί λύση.

Ερ: Το ίδιο ελπίζουμε όλοι. Πολιτική προστασία. Σε προηγούμενη συνέντευξή μας, τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχατε εκφράσει, πώς να το πω, την επιθυμία, την ευχή, η εν λόγω υπηρεσία να είναι ένα αυτοτελές γραφείο και να στελεχωθεί με μηχανικούς, με γεωλόγους, με μηχανολόγους, δηλαδή με εξειδικευμένους ανθρώπους και να μπορέσει να έχει και πιο άμεσες διαδικασίες είτε στον εξοπλισμό της, είτε στην πρόσληψη. Υπάρχει φως στο τούνελ;

Σ.Κ.: Η σοβαρή υποστελέχωση υπηρεσιών σε όλους τους δήμους της χώρας φυσικά επηρεάζει και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και στον δήμο της Κω. Έχουμε ήδη ξεκινήσει διεργασίες για την αλλαγή του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας και ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να γίνει αυτοτελές τμήμα η Πολιτική Προστασία του δήμου μας. Έτσι θα καταφέρουμε να προχωρήσουμε σε προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε να στελεχωθεί κατάλληλα για τις ανάγκες της υπηρεσίας.

Ερ: Ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι το πρόβλημα στον επαρχιακό, στο ύψος του «Σκλαβενίτη». Γιατί τόσα χρόνια δεν έχει λυθεί; Πώς θα συμβάλετε στην επίλυσή του;

Σ.Κ.: Όπως γνωρίζετε το δίκτυο είναι επαρχιακό. Άρα και ευθύνη της περιφέρειας. Όμως δεν σημαίνει ότι δεν μας απασχολεί και δεν μας απασχόλησε γιατί δεν μπορούμε να λέμε στους συμπατριώτες μας τι είναι δικό μας και τι όχι. Έχουμε κάνει παρεμβάσεις στο παρελθόν λοιπόν και έχουμε έως ένα βαθμό αποφορτίσει την κατάσταση. Τα πράγματα, αν θυμάστε, ήταν χειρότερα. Όμως, επειδή πρέπει να επιλυθεί, είναι αναγκαία η σύνταξη μιας επιστημονικής μελέτης που να εντοπίζει το πρόβλημα και να προτείνει λύσεις, κοστολογημένες. Είμαστε στη διάθεση της περιφέρειας με την οποία έχουμε άλλωστε μια πολύ καλή συνεργασία να εκφράσουμε και εμείς τη δική μας άποψη και να βοηθήσουμε όπου μας ζητηθεί.

Ερ: Κύριε Καμπουράκη, καθαριότητα και ανακύκλωση. Ζητήματα που μας απασχολούν διαχρονικά. Για μεν την καθαριότητα πείτε μου, πόσο ικανοποιημένος είστε; Για δε την ανακύκλωση, υπάρχουν στοιχεία μετρήσιμα που να δείχνουν ότι κάτι γίνεται; Διότι, τα παράπονα από συνδημότες μας για έλλειψη σημείων αλλά και των ειδικών κάδων, δεν είναι λίγα.

Σ.Κ.: Η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί επάξια παρ’ όλες τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν δεδομένου της έλλειψης προσωπικού για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως επίσης γραφειοκρατικών καθυστερήσεων για την ολοκλήρωση του αποτελέσματος που κι εγώ ο ίδιος επιθυμώ για την υπηρεσία που προΐσταμαι.

Σε γενικές γραμμές όμως θεωρώ ότι ως νησί είμαστε σε ικανοποιητικό επίπεδο συγκριτικά με άλλους δήμους της Ελλάδας.

Η ανακύκλωση όπου το τελευταίο διάστημα γίνεται και λόγος γύρω απ΄ αυτήν και κατά πόσο γίνεται στο νησί μας, υπάρχουν ηλεκτρονικά καταγεγραμμένα στοιχεία που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν:

Για το 2019: Ετήσιος όγκος παραγόμενων στερεών αποβλήτων 35.612,260 kg –

Υλικά μπλε κάδων: 2.532.270 kgr – Γυαλί: 524.850 kgr.

Για το 2020: Ετήσιος όγκος παραγόμενων στερεών αποβλήτων 33.833,520 kgr – Υλικά μπλε κάδων 2.239,010 kgr – Γυαλί : 273,150  kgr.

Για το 2021: Ετήσιος όγκος παραγόμενων στερεών αποβλήτων 32.564tn641kg –

Υλικά μπλε κάδων: 2.811.270 kgr – Γυαλί: 664.850 kgr.

Για το 2022: Ετήσιος όγκος παραγόμενων στερεών αποβλήτων 38.987tn140 –

Υλικά μπλε κάδων: 2.806.550 kgr – Γυαλί  797.290 kgr.

Για το 2023: Ετήσιος όγκος παραγόμενων στερεών αποβλήτων 38.967 tn  800 kg –

Υλικά μπλε κάδων: 2.530.640 kgr – Γυαλι:765.330 αr.

Μια μικρή βόλτα στο νησί μπορεί να δει ο κάθε συμπολίτης μας πόσοι κάδοι ανακύκλωσης υπάρχουν. Ο αριθμός τους ξεπερνάει κατά πολύ αυτό που αναλογεί στο νησί μας καθώς οι ποσότητες ανακύκλωσης είναι μεγάλες. Άλλωστε είμαστε ένας απ’ τους Δήμους που βραβευτήκαν για την ανακύκλωση μας. Το κομμάτι που χρειάζεται δουλειά ακόμα είναι η ευαισθητοποίηση κάποιων λίγων που «αρνούνται» να συμμετέχουν στη προσπάθεια για ένα νησί καθαρότερο. Ως υπηρεσία είμαστε προς την ολοκλήρωση διαφημιστικής καμπάνιας με στόχο να αποκτήσουμε όλοι μας την παιδεία και ευαισθητοποίηση για ένα νησί καθαρό, μοναδικής ομορφιάς που θα απολαμβάνουμε όλοι.

Ερ: Κλείνοντας, πείτε μου, είστε ικανοποιημένος με τον καθαρισμό ρεμάτων και χειμάρρων από την περιφέρεια; Το ρωτάω διότι μου είχατε πει πως, στέλνετε ανθρώπους της υπηρεσίες να ελέγχουν την κατάσταση.

Σ.Κ.: Καταρχάς να πούμε ότι είμαστε σ’ ένα πολύ καλό επίπεδο. Η δυσλειτουργία της περιφέρειας και η μη ανάθεση σε εργολάβο όπως ήταν προγραμματισμένο, έδωσε σε εμάς τη δυνατότητα επί δύο χρόνια, τα πρώτα της θητείας, να αποκτήσουμε την ανάλογη εμπειρία για να επέμβουμε κα καθαρίσουμε και κατ΄ επέκταση να συνεργαστούμε με την περιφέρεια, ακόμα και να τους  υποδείξουμε τη σειρά που πρέπει να ακολουθήσουν για το καθαρισμό των ρεμάτων. Πιστεύω εκ του αποτελέσματος ότι έχουμε πάει καλά. Ευελπιστώ να συνεχίσουμε έτσι.

Πηγή: Εφ. ΣΤΑΘΜΟΣ

36 ΣΧΟΛΙΑ

  1. H ΚΩΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΣΤΟ ΒΟΛΕΜΑ ΤΩΝ ΥΜΕΤΕΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ!!!

  2. Έχετε ξεφύγει.Γιαυτο το νησί είναι σε αυτό το χάλι;Το αφήσατε στη τεχνική νοημοσύνη;Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι υποτιμάτε τι νοημοσύνη μας με αυτά που ακούμε και βλέπουμε.

  3. Η καθαριότητα παραμένει μεγάλο πρόβλημα .Έχουμε κάδους που δεν πλένονται και βρωμάνε με τα ειδικά οχήματα πλύσεως ,ξεχειλίζουν από σκουπίδια , δεν πλένονται -καθαρίζονται τα πεζοδρόμια – δρόμοι-ποδηλατοδρόμοι με τα ειδικά οχήματα με βούρτσες.Η αποκομιδή των σκουπιδιών πρέπει να γίνεται καθημερινά και τα σαββατοκύριακα και αργίες κατά την τουριστική περίοδο
    Στα κεντρικά σημεία της πόλεως ,των χωριών κλπ να εξεταστεί η τοποθέτηση υπόγειων βυθιζόμενων κάδων όπως στην Αθήνα στην οδό Ερμού.Ο δήμος να μισθώσει και τα ειδικά οχήματα που πλένουν τους κάδους μαζί με το προσωπικό και οχήματα σάρωθρα με βούρτσες για την καθαριότητα των δρόμων..Η κατάσταση που επικρατεί στην καθαριότητα είναι τριτοκοσμική και πρέπει να βελτιωθεί.

  4. Μετά τον πρόσφατο εμπρησμό στο δάσος που είναι στο φράγμα της Μεσαριάς προκύπτει η άμεση αναγκαιότητα δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών στο νησί για την προστασία των δασών.
    Άλλοι δήμοι αιτούνται και τους δίδονται επιχορηγήσεις για καθαρισμούς των δασών και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
    Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κύριος Καμπουράκης Σταμάτης αφού πρώτα συνεργαστεί με το Δασαρχείο και το Επαρχείο Κω να υποβάλλει μέσω της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου εμπεριστατωμένη αίτηση για χρηματοδότηση με σκοπό τον καθαρισμό των δασών και την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών στο νησί.Στην Ρόδο το 2023 έγινε τεράστια καταστροφή γιατί δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες και δεν είχαν καθαριστεί έγκαιρα τα δάση.
    Αναλυτικά όλες οι τεχνικές οδηγίες για αντιπυρικές ζώνες κλπ περιλαμβάνονται στον παρακάτω σύνδεσμο:https://aegeanews.gr/news/ta-en-dimo/513207/anagnostis-dimarche-antipyrikes-zones-tora/

  5. Επόμενο βήμα μετά την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στο δήμο, είναι να καταφέρουμε να παντρέψουμε τη βλακεία, την ανοησία και την αναρχία που επικρατεί στους κόλπους του δήμου και τα στελέχη της, με την τεχνητή νοημοσύνη ( ελπίζω να είναι όντως τεχνητή νοημοσύνη και όχι πραγματική και υπαρκτή βλακεία) ! Αυτά ….καλό καλοκαίρι!!!

  6. με τα υπηρεσιακα αυτοκίνητα και αρλουμπες.παντου βρωμιά..εργο. ανύπαρκτο.ξαπλες

  7. Πριν να αναφέρεις τα της τεχνικτής νοημοσύνης ,πρέπει να περάσεις από την ανθρώπινη νοημοσύνη,την οποία
    έχετε εγκαταλείψει με την ανάληψη της Δημαρχίας.Τόσα χρόνια δημοτικής εξουσίας δεν είδα χειρότερη δημαρ-
    χία!!!!! Θα βρείτε το καλοκαίρι μπροστά σας: λειψυδρία,πυρκαγιές,τροχαία ατυχήματα κααι δυστηχήμα λόγω
    εγκατάλειψης της συντήρησης δρόμων,σκουπίδια και βρωμία,προβλήματα ύδρευσης-αποχέτευσης,συκοινωνί-
    ες.Μέχρι τώρα καμία προετοιμασία εν όψει τουριστικής περιόδου!!!! Πνέετε τα λοίσθια!!!! Καταλαβαίνετε ότι
    δεν έχετε μέλλον και αν υπήρχε η αρχή της δεδηλωμένης θα την είχατε κοπανήσει σαν τα ποντίκια που το
    καράβι τους βουλιάζει!!!!!!!!!!!!!!!!Βρε οουστ ,,,,,,,,,,,,!!!!

  8. πω!!! θα μας τρελάνετε εντελώς που πρωτοπορεί?
    θεέ μου πόσο υπερόπτες σας έχει κάνει το 60%?
    τι μπουκάλια και γυαλιά μας τσαμπουνατε, που είναι το νοσοκομείο? που είναι οι δρόμοι? που είναι μια σχολή τουρισμού έστω σε επίπεδο ΟΑΕΔ , τα χωριά μας? δεκαετία 80 το λιγότερο, τα παιδιά μου εξόριστα από το 3ο Δημοτικό , τα άλλα στο γυμνάσιο σε κοντέινερ, και κάτι απλήρωτα τιμολόγια σχολικής επιτροπής από το 22′ ο νωον νοείτο , όχι κε Καμπουρακη ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΗΤΑΝ Η ΚΩς ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕ , ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ………….

  9. Τεχνιτη νοημοσύνη, ρομποτική, αστροφυσική, ντροουν , βρε κανένα σκουπίδι θα μαζέψετε η τσάμπα πληρώνουμε 5 euro το τ.μετρο αντε να δουμε

  10. Στην συνέντευξη καλά τα λες !!!!!!+/+//+
    Στην πράξη όμως Ανακύκλωση στο νησί δεν υπάρχει!!!!
    Οσο για την Ζιά μέχρι και σήμερα το απόλυτο ΜΗΔΕΝ .

  11. Αν πιστεύει αυτά που λέει ο υπεύθυνος της «καθαριότητας»στο νησί και τα βλέπει όλα τέλεια,απλά δεν υπάρχει σωτηρία.

  12. Γεια σου μεγαλοδυναμε και τιτανοτεραστιε ΣΕΡΙΦΗ της Κω!
    Που πρωτοπορειτε το νησι σε ολους τους τομεις….
    Που το νησι λαμπει!Ειναι πανετοιμο!
    Προπαγανδιστες…και θρασεις οπως παντα!!

    Υ.Γ Αν πληρωσω δημοτικα τελη 5% το τετραγωνικο.( πες στον δημαρχο σου)…..δηλ προσωπικα 150€ το διμηνο…θα ερχεστε να μου καθαριζετε και την αυλη μου!!!
    Υπερεκτιμημενοι πουθεναδες!

  13. Ή ο γιαλός είναι στραβός ή στραβά αρμενίζουμε.Τεχνητή νοημοσύνη και Κως :Σαν τη μύγα μες το γάλα.

  14. Παρακολούθηση.. Πολιτών στην βόλτα τους στο δάσος.. ΒΡΕ ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΖΩΑ…. ΚΟΙΜΙΣΜΈΝΟΙ…
    όταν το κράτος έκαψε 4 ΕΚΚΑΤΟΜΥΡΙΑ.. Για ανεμογενητριες που ήδη ΞΕΦΥΤΡΏΝΟΥΝ… (είναι η λεγόμενη αναδάσωση που υποσχέθηκαν.. Με λευκά δέντρα μήκους 50 μέτρων και έκταση πτερυγίων άλλο τόσο).. Στις περιοχές Natura.. Βόλο.. Εύβοια..
    Καμπουρακη κοιμάσαι όρθιος!!!
    Σε Λίγο θα μπουν κάμερες, drones και στις πόλεις….ΝΑ ΤΟ ΘΥΜΆΣΑΙ ΣΕ 2, 3 ΧΡΌΝΙΑ ΑΠΌ ΤΏΡΑ.. . Το τυράκι θα εινσι και εκεί 10.000, 20,30..Χιλιαδες ευρώ.. Για την…… Προστασία από εμπρηστές.. Φονιάδες. Ληστές… 😂 😂
    .

  15. βάλε τον ΖΑΧΑΡΟ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟς ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ.

  16. Οι χειρότεροι που έχει δει το νησί μας ever..
    Ευτυχώς υπάρχουν οι απλοί΄εργαζόμενοι της υπηρεσίας που ματώνουν … αλλά και αυτοί θα τα παρατήσουν με την λειτουργία και τη συμπεριφορά…………………..

  17. Αδειανό σακάκι 0€ για έξοδα ΙΧ αυτοκινήτου για 5 χρόνια …
    Τα φραγκάκια της πολιτικής προστασίας να είναι καλά και πάμε σε γάμους βαφτίσεις, σουπερ μάρκετ, κτλ

  18. Άκου εκεί , πολιτική προστασία??
    Τότε γιατί εισπνέουμε τοξικά αέρια απ’ τις φωτιές που βάζετε στις παράνομες χωματερές σας ?
    Τον καρκίνο θα μας βγάλετε και καμαρώνετε κι όλας ??
    Ου να μου χαθείτε !!!!
    Τυχάρπαστοι ψεύτες !

  19. Για ποια ανακύκλωση μιλάμε? όταν τα πλαστικά καταλήγουν στο σκουπιδιαρικο!και για ποια καθαριότητα μιλάμε?μια φορά στις δέκα μέρες αδειάζουν οι κάδοι στον Ασωματο!για την Ζιά τι να πούμε το καλοκαίρι? βρωμάει!

  20. Τελικά υπάρχει η δεν υπάρχει ανακύκλωση στο νησι? Κι οταν εννοούμε ανακύκλωση , τι σημαίνει? Να ξεχωρίζουμε εμέις τα σκουπίδια και μετά το απορριματοφόρο να τα ρίχνει ΟΛΑ σε ένα? Και που είναι τελικά οι κάδοι? Εμείς κάναμε αίτηση για κάδο ανακύκλωσης και μας είπαν : Ααααααααα……δεν γίνετυαι γιατί το αποριμματοφόρο θα βγεί απο την «βολεμένη » πορεία του! Α, ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΊΣΤΕ! Οι κάδοι σε πολλές περιπτώσεις είναι καβατζωμένοι απο κάθε λογής εξυπνάκιας που τον βάζει και μέχρι και στην κουζίνα της επιχείρησής του! ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ! Για την Ζιά μην το πιάσουμε το θέμα , ήμουνα νιά και γέρασα! Επρεπε ήδη ΧΤΕΣ να μην ανεβαίνουν τα λεωφορεία και ολα αυτά τα οχήματα μέχρι πάνω έχει γίνει μπάχαλο η κατάσταση

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ