Κώστας Καΐσερλης στον «Σ»: «Εάν δεν αντιδράσει η ίδια η κοινωνία, ο δήμος θα μετατραπεί σε ζούγκλα»

19
9837

Κώστας Καΐσερλης: «Εάν δεν αντιδράσει η ίδια η κοινωνία, ο δήμος θα μετατραπεί σε ζούγκλα»

 

«Ο εφησυχασμός και ο ατομικισμός θα εδραιωθούν για τα καλά στους ανθρώπους με αποτέλεσμα ο δήμος, που είναι το πρώτο κύτταρο της δημοκρατίας μας, να μετατραπεί σε ζούγκλα, όπου ο θάνατος του ενός θα είναι η ζωή του άλλου»

 

 

«Με το εθνικό χωροταξικό των τουριστικών επιδοτήσεων χωρίζεται η Κως σε δυτική και ανατολική χωρίς να έχει πάρει χαμπάρι κανένας – Είναι ένας χωροταξικός σχεδιασμός ανάπτυξης που συνταγματικά απαιτεί τις απόψεις του δήμου μας και των φορέων του. Πράγμα που δεν γίνεται»

 

«Ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι το μοναδικό εργαλείο της ορθολογικής ανάπτυξης μιας περιοχής. Μέχρι σήμερα, με εξαίρεση την ΖΟΕ της πόλης, αυτό που υπάρχει είναι μια άναρχη και απρογραμμάτιστη πορεία που αποδεδειγμένα οδηγεί στην καταστροφή»

 

«Κανένας δεν ρώτησε αυτούς που υφίστανται τις συνέπειες από την ληστρική εκμετάλλευση ενός νησιού εάν απαιτούνται και άλλα ξενοδοχεία και εάν θα πρέπει να δίνονται επιδοτήσεις γι’ αυτά όταν η Κως είναι το μοναδικό φαινόμενο στον κόσμο στην αναλογία των τουριστικών κλινών, της έκτασης και του μόνιμου πληθυσμού της»

 

«Ο Όμιλος αυτό που επιθυμεί και αυτό που στοχεύει είναι να μεταφερθεί η γνώση και η αλήθεια στην κοινωνία ώστε να τεκμηριώνεται η κρίση της και να αυξάνεται η ανάγκη συμμετοχής της στα κοινά – Εάν δεν μπορέσουμε να την αφυπνίσουμε και να την κινητοποιήσουμε εμείς, δεν θα φταίει η κοινωνία, αλλά εμείς που δε την μελετήσαμε σωστά, ίσως δεν είμαστε ικανοί  ή έχουμε άλλα στο μυαλό μας»

 

«Στην πολιτική και στους πολιτικούς υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο ένας που είναι στενός και ακανθώδης και πρέπει να τον ανοίξεις και ο άλλος που είναι συνηθισμένος και τον περνάνε όλοι. Μόνο που αυτόν τον μεγάλο, με τα ωραία φώτα, τον έχουν ανοίξει άλλοι και τον πάνε εκεί που θέλουν αυτοί. Διαλέγεις και παίρνεις»

 

«Η τεχνική από το κράτος ανεπάρκεια των δήμων, η αδυναμία των δήμων να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες των κοινωνιών, η απομάκρυνση εξ αυτού του λόγου της κοινωνίας από την φυσική ηγεσία της και φυσικά οι πολιτικές αδυναμίες των τοπικών ηγεσιών οδηγούν στην εξάρτηση και στην υποτέλεια από ανώτερες εξουσίες»

 

«Όταν  αποκρύπτεις την τραγική οικονομική κατάσταση του δήμου  και αντίθετα του παρουσιάζεις ιλιγγιώδη ποσά στον πλασματικό προϋπολογισμό, τότε οι απαιτήσεις είναι μεγάλες, δεν πραγματοποιούνται και ο δήμος όπως και η δημοτική αρχή αποκόπτεται από τους πραγματικούς συμμάχους και επαφίεται στις ορέξεις και στις απαιτήσεις όλων των υπολοίπων»

 

«Δεν γίνεται να οδηγείται η ΔΕΥΑΚ σε αφανισμό και στο έλεος μακρινών εξουσιών και αντί να ξεσηκώσουμε τον κόσμο με δράσεις αλήθειας και ειλικρίνειας του λέμε για το φράγμα του ποταμού Μία, που μόνο η μελέτη θα στοιχίσει πάνω από δύο εκατομμύρια, που δεν υπάρχει χρηματοδοτικός φορέας και που αυτές οι ομβροδεξαμενές είναι το μαύρο πρόβατο στην Ε.Ε. αφού μόνο για την Δωδεκάνησο χρηματοδοτήθηκαν επτά και λειτουργούν μόνο δύο»

 

«Δεν γίνεται να μην λες στους Κεφαλιανούς ότι τα χρήματα που έχει ο δήμος για όλο το νησί για μελέτες και έργα υποδομής είναι τρία το πολύ τέσσερα εκατομμύρια, και αυτοί να περιμένουν λαγούς και πετραχήλια.  Τότε είναι βέβαιο ότι θα είσαι αναξιόπιστος και αυτό δεν πρέπει να στιγματίζει τον δήμο που είναι ο πατέρας και ο προστάτης μιας κοινωνίας»

 

«Το γιατί δεν μας λέει η δημοτική αρχή την οικτρή οικονομική κατάσταση του δήμου, κατά την άποψη μου είναι το μεγάλο λάθος. Σκόπιμο ή όχι θα πρέπει να ρωτήσετε τους ίδιους. Προσωπικά πιστεύω ότι χωρίς την αλήθεια η κοινωνία δεν μπορεί να συμπαρασταθεί στον δήμο της. Αλλά η αλήθεια καίει και αυτούς που την λένε και αυτούς που την ακούνε»

 

«Μαύρο και άραχνο το μέλλον των δήμων. Οι δήμαρχοι θα πάψουν να είναι ακόμα και ληξίαρχοι αφού έρχεται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τα προσωπικά δεδομένα τα αναλαμβάνει η αντιτρομοκρατική. Ούτε οδοκαθαριστές θα είναι αφού τα σκουπίδια ήδη τα αναλαμβάνουν οι περιφερειάρχες».

 

 

 

Άκρως ενδιαφέρουσα η συνέντευξη που παραχώρησε στον «Σ» ο πρώην δήμαρχος Κω και πρόεδρος του «Ομίλου για την δημοκρατία και την αυτοδιοίκηση» Κώστας Καΐσερλης. Παρουσιάσει την ωμή πραγματικότητα, την οποία πολλοί δεν αποδέχονται, δεν τολμούν να αγγίξουν, ενώ παράλληλα επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά την ανάγκη διαλόγου με τους φορείς, επαγγελματικούς, επιστημονικούς και εθελοντικού, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα αρχίσει τον επόμενο μήνα.

Εκτιμούμε πως, με τις απαντήσεις του ο κ. Καΐσερλης ξεκαθαρίζει πολλά ζητήματα, ενδεχομένως λύνει απορίες ως προς τον ρόλο και τις προθέσεις του Ομίλου και κυρίως, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του νησιού, για το οποίο, εάν ως τοπική κοινωνία δεν ενημερωθούμε και κατ’ επέκταση δεν συστρατευτούμε, δεν διαγράφεται λαμπρόν…

Το σημαντικότερο, όπως επισημαίνει για πολλοστή φορά, είναι η αντίδραση της κοινωνίας. «Εάν και τώρα δεν αντιδράσουν, όχι οι δήμαρχοι γιατί δεν φαίνεται, όχι τα κόμματα που ξέχασαν την λέξη αυτοδιοίκηση, αλλά οι ίδιες οι κοινωνίες, τότε να γνωρίζετε ότι ο εφησυχασμός και ο ατομικισμός θα εδραιωθεί για τα καλά στους ανθρώπους με αποτέλεσμα ο δήμος, που είναι το πρώτο κύτταρο της δημοκρατίας μας, να μετατραπεί σε ζούγκλα, όπου ο θάνατος του ενός θα είναι η ζωή του άλλου» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Μιλά για τις αποψιλωμένες υπηρεσίες του δήμου, για την ομηρεία του από μελετητές και εργολάβους, για ανύπαρκτες οικονομικές υπηρεσίες, για την οικιστική και την πολεοδομική ανάπτυξη οι οποίες χωλαίνουν και για την έλλειψη ενημέρωσης της κοινωνίας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα, ο πολίτης από σύμμαχος και συμμέτοχος του δήμου να γίνεται αντίπαλός του.

Επίσης, αναφέρεται στον πλασματικό προϋπολογισμό και στα ιλιγγιώδη ποσά που εγγράφει, ελέω νομοθεσίας, για έργα που δεν θα γίνουν δημιουργώντας όμως προσδοκίες στους δημότες, όπως λ.χ. το έργο στον Μια ποταμό, αναφέρεται στο μέλλον της αυτοδιοίκησης, στην κριτική που δέχεται ο Όμιλος, όπως και στο γιατί δεν έχουν αξιοποιηθεί έως σήμερα συμπεράσματα για την «εξέλιξη» του νησιού μας τα οποία προήλθαν μέσα από δεκάδες συνέδρια, μελέτες και προτάσεις.

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Ερ: Κύριε Καΐσερλη ας ξεκινήσουμε από την τελευταία σας παρέμβαση η οποία αφορά στον κλειστό, όπως τον αναφέρετε, φάκελο με θέμα «το μέλλον της Κω». Στείλατε σε φορείς και στο δήμο επιστολή για να απαντήσουν σ’ αυτό το ερώτημα. Τι περιμένετε;

Κ.Κ.:  Αγαπητή Άννα η απάντηση από έναν φορέα είτε αυτός είναι επιστημονικός, είτε επαγγελματικός ακόμα και από ένα σωματείο πολιτισμού, ή εθελοντικής προσφοράς είναι αδύνατον να υπάρξει εάν πρώτα δεν κατατεθεί προς όλους μια γενική εισήγηση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης του νησιού και του δήμου, αλλά ακόμα και των εθνικών και περιφερειακών προγραμμάτων και εάν δεν προσδιοριστούν τα πεδία της μελέτης και των προτάσεων, ώστε μετά από αυτό το στάδιο ο κάθε φορέας θα προσδιορίσει τις δικές του θέσεις για να υπάρξει διάλογος και  να συγκληθούν οι απόψεις τους, να ιεραρχηθούν σύμφωνα με τις δυνατότητες οι προτάσεις τους και να κατατεθεί ένα ενιαίο σχέδιο κοινά αποδεκτό. Εμείς πήραμε την πρωτοβουλία να ανοίξουμε το καυτό αυτό θέμα γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξή του. Υπολογίζουμε, αφού τώρα προετοιμάζουμε  τα πρώτα ενημερωτικά κείμενα, αμέσως μετά τις γιορτές να επικοινωνήσουμε με τους φορείς με σκοπό να τους δοθεί χρόνος επεξεργασίας ώστε μέσα στον Φεβρουάριο, εάν είναι δυνατόν, να ξεκινήσει ο διάλογος.

Αυτή η διαδικασία έπρεπε να γίνει από τον δήμο όταν προ τεσσάρων ετών ενημερώθηκε ότι τα χωροταξικά σχέδια των δήμων χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Δυστυχώς ο δήμος μας ανέθεσε, όπως και οι περισσότεροι δήμοι αφού έχουν τεράστιες αδυναμίες σε ανθρώπινο δυναμικό, την σύνταξη του Χωραταξικού στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο με την σειρά του το ανέθεσε, όπως και δεκάδες άλλα, στο ΤΕΕ Αθηνών για να το δημοπρατήσει.  Κανένας από όλους μας και ιδίως τους φορείς, αλλά ακόμα και ο δήμος μας, δεν γνωρίζουν που βρίσκεται η υπόθεση. Κάποια λοιπόν στιγμή, όπως ορίζει ο νόμος, θα έλθουν έτοιμες οι εισηγήσεις από τον ανάδοχο του έργου, έτοιμες οι προτάσεις  και όλοι μας, φορείς και δημοτικό συμβούλιο, άσχετοι όλοι,  θα κληθούν να απαντήσουν και να προτείνουν μέσα σε ένα μήνα όπως και πάλι λέει ο νόμος  τι θέλουν και προς τα που θα πάει η Κως τα επόμενα χρόνια.

Ο Όμιλος δημιουργήθηκε για αυτούς τους λόγους. Να ανοίξει θέματα, να προετοιμάσει την κοινωνία και να βοηθήσει τους φορείς μας και τις τοπικές αρχές στην κατάθεση προτάσεων για το σήμερα και για το μέλλον της Κω και φυσικά στην υλοποίησή τους.

Ερ: Πιστεύετε ότι ο δήμος μας έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει ένα τόσο μεγάλο και μακρόπνοο σχεδιασμό;

Κ.Κ.: Αγαπητή Άννα, στην πολιτική και στους πολιτικούς υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο ένας που είναι στενός και ακανθώδης και πρέπει να τον ανοίξεις και ο άλλος που είναι συνηθισμένος και τον περνάνε όλοι. Μόνο που αυτόν τον μεγάλο, με τα ωραία φώτα, τον έχουν ανοίξει άλλοι και τον πάνε εκεί που θέλουν αυτοί. Διαλέγεις και παίρνεις.

Ερ: Εμμέσως πλην σαφώς, απαντήσατε. Οπότε, περιμένουμε να δούμε, ποιο δρόμο θα επιλέξει ο δήμος μας. Κύριε Καΐσερλη, το αγωνιώδες ερώτημα «πού πάμε», τίθεται συχνά πυκνά τα τελευταία χρόνια από τοπικούς φορείς όπως λ.χ. τον Αγροτικό Σύλλογο, τον Σύλλογο της εστίασης, ακόμα και από την Ένωση Ξενοδόχων, αλλά και τη Μόνιμη Επιτροπή ΤΕΕ Κω. Όμως, δεν απαντιέται…

Κ.Κ.:  Το ερώτημα αυτό, όπως προείπα, δεν απαντιέται από  έναν κλάδο, ή μια ομάδα ανθρώπων, ούτε μπορεί να βρίσκεται στο μυαλό ενός δημάρχου, αλλά από το σύνολο της κοινωνίας και από το σύνολο των εκπροσώπων στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτό επιχειρείται με  την σύνταξη του χωροταξικού αναπτυξιακού σχεδιασμού που η συμμετοχή των φορέων και της κοινωνίας είναι εκ των ων ουκ άνευ.  Η κυβέρνηση ορθά μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε να χρηματοδοτεί τα τοπικά χωροταξικά, αφού όπως ήδη γνωρίζετε, ολοκληρώνει τα θεματικά εθνικά χωροταξικά. Ο Όμιλος κρίνει ως επείγουσα δράση την ενημέρωση και την κινητοποίηση των φορέων και του δήμου σε αυτό το θέμα γιατί η εμπειρία  μας λέει ότι, θα μας έρθει καπέλο από πάνω και δεν θα μπορούμε να αντιδράσουμε. Ήδη, με το εθνικό χωροταξικό των τουριστικών επιδοτήσεων χωρίζεται η Κως σε δυτική και ανατολική χωρίς να έχει πάρει χαμπάρι κανένας.

Ερ: Μου φαίνεται παράδοξο το ότι, όπως λέτε, δεν το έχει πάρει χαμπάρι κανένας. Πώς το στοιχειοθετείτε;

Κ.Κ.: Φυσικά και δεν το πήρε χαμπάρι κανένας. Κανένας δεν ρώτησε αυτούς που υφίστανται τις συνέπειες από την ληστρική εκμετάλλευση ενός νησιού εάν απαιτούνται και άλλα ξενοδοχεία και εάν θα πρέπει να δίνονται επιδοτήσεις γι’ αυτά όταν η Κως είναι το μοναδικό φαινόμενο στον κόσμο στην αναλογία των τουριστικών κλινών, της έκτασης και του μόνιμου πληθυσμού της.

Ερ: Επειδή είναι όντως σοβαρό, πείτε μου τι σημαίνει ο χωρισμός της Κω σε δυτική και ανατολική για τους κατοίκους της;

Κ.Κ.: Αφορά τις επιδοτήσεις του τουριστικού τομέα, δηλαδή νέων ξενοδοχείων  και  για την Κω προτείνεται να χωρισθεί η Κως στην δυτική και την ανατολική, ώστε στην μια οι επιδοτήσεις να αφορούν μικρές ή μεγάλες εκτάσεις για τις άδειες οικοδόμησης.  Στην ουσία είναι ένας χωροταξικός σχεδιασμός ανάπτυξης που συνταγματικά απαιτεί τις απόψεις του δήμου μας και των φορέων του. Πράγμα που δεν γίνεται.

Ερ: Με τις παρεμβάσεις σας έχετε «προκαλέσει» πολλάκις τη δημοτική αρχή να πάρει θέση σε καίρια και διαχρονικά θέματα. Δημόσια τουλάχιστον, δεν μας προκύπτει να έχει πάρει θέση. Κατ΄ ιδίαν σας έχει απαντήσει; Έχετε συζητήσει;

Κ.Κ.: Κυρία Αυγούλη από τα πρώτα πράγματα που συμφωνήσαμε στον Όμιλο είναι η δημόσια κατάθεση των θέσεων και των προτάσεων του. Ο Όμιλος αποφάσισε να μην συμμετέχει στις διεργασίες των τοπικών αρχών ούτε να συζητά κατ’ ιδίαν μαζί τους

Φυσικά και θα έχουμε προσωπικές θέσεις και απόψεις. Η θετική ή αρνητική ανταπόκριση όταν τις δημοσιοποιούμε ακόμα και κατ’ ιδίαν, προσωπικά δεν με επηρεάζει  αφού δεν συμμετέχω στην διοίκηση και την διαχείριση των κοινών. Σίγουρα στεναχωριέμαι γιατί αυτά που λέω αφορούν τον τόπο μου, αλλά μέχρις εκεί.

Ερ: Στην επιστολή σας προς τους φορείς, ζητάτε να απαντήσουν «για τους στόχους, τα έργα και τις αποφάσεις που απαιτούνται για να προστατέψουμε το νησί, το περιβάλλον, την ιστορία και κυρίως τους κατοίκους της». Ας υποθέσουμε πως απαντούν. Πώς θα σταχυολογήσετε τις θέσεις τους και κυρίως, πώς θα τις αξιοποιήσετε;

Κ.Κ.: Όπως σας είπα, ξεκινάμε την διαδικασία της ενημέρωσης και του διαλόγου που ευελπιστώ να τελειώσει τον Φεβρουάριο. Εάν το επιτύχουμε και ολοκληρώσουμε την συμμετοχή της κοινωνίας μας στην κατάθεση κοινών προτάσεων, αλλά ακόμα έστω και μεμονωμένων,  θα είναι ένας μεγάλος πλούτος στα χέρια του δήμου μας και των υπολοίπων αρχών. Ο Όμιλος αυτό που επιθυμεί και αυτό που στοχεύει είναι να μεταφερθεί η γνώση και η αλήθεια στην κοινωνία ώστε να τεκμηριώνεται η κρίση της και να αυξάνεται η ανάγκη συμμετοχής της στα κοινά.

Ερ: Κύριε Καΐσερλη, με δεδομένο ότι είστε ο μακροβιότερος δήμαρχος της Κω και έχετε βιώσει την τουριστική ανάπτυξη του νησιού, πείτε μου κατ’ αρχάς, γιατί δεν μπήκε ένα φρένο σε αυτή τη μονοκαλλιέργεια και φτάσαμε στο σημείο η εξάρτησή μας από τον τουρισμό να είναι σχεδόν απόλυτη;

Κ.Κ.: Αγγίζετε ένα θέμα που ξεπερνά τα όρια ενός δήμου και αφορά την πορεία της χώρας μας από τα μεταπολεμικά χρόνια. Σίγουρα ήταν η εύκολη λύση για τις κυβερνήσεις αφού το προϊόν που είχαμε, δηλαδή η θάλασσα, ο ήλιος και οι παραλίες ήταν άφθονες. Το κράτος μας είναι νεοσύστατο με όλες τις παιδικές αρρώστιες πάνω του και τα κατάλοιπα 500 χρόνων σκλαβιάς. Η κατοχή, ο εμφύλιος και η μετεμφυλιακή εποχή, η δικτατορία, και τώρα η πτώχευση, δεν διευκολύνουν την ορθολογική πορεία μιας φυσιολογικής οικονομικής αλλά και κοινωνικής ανάπτυξης. Ειδικά η πτώχευση που οδηγεί στην ανάγκη της εξόφλησης των δυσβάστακτων χρεών και στην υποτέλεια απέναντι των δανειστών μας συνθλίβει τα πάντα στο πέρασμα του γρήγορου και εύκολου κέρδους.  Δυστυχώς οι δήμοι σε μια τέτοια εποχή και ισχνοί ως προς τις δυνατότητές τους κατά την άποψη μου εφησυχάζουν. Διαχειρίζονται ό,τι τους προσφέρουν.

Ερ: Ας έρθουμε και στην ημερίδα διαλόγου την οποία θα διοργανώσετε. Έστω ότι εξαχθούν σοβαρά συμπεράσματα, πώς θα τα αξιοποιήσετε; Το ρωτάω αυτό διότι, έχετε διοργανώσει πλήθος ημερίδων και συνεδρίων για την «εξέλιξη» του νησιού μας, καθώς και αναπτυξιακά σχέδια τα οποία, όπως αναφέρετε, συνέταξαν στο παρελθόν  οι υπηρεσίες του δήμου, αλλά οι φάκελοι των συμπερασμάτων και των προτάσεων, παραμένουν στο συρτάρι αναξιοποίητοι…

Κ.Κ.: Αυτό το ερώτημα είναι ίσως ένα από τα σοβαρότερα ερωτήματα που ακόμα δεν έχουν απαντηθεί. Γιατί οι μελέτες και οι προτάσεις να παραμένουν αναξιοποίητες. Γιατί την μια τετραετία λέμε για τον μόλο κρουαζιεροπλοίων και τις άλλες τον ξεχνάμε. Γιατί σχεδιάζουμε τον ποδηλατόδρομο Ψαλιδίου και πριν γίνει αυτός πάμε στον ποδηλατόδρομο του Τιγκακίου. Γιατί πριν ξεκινήσει το ποδηλατοδρόμιο σκεφτόμαστε το κολυμβητήριο. Δεκάδες παραδείγματα που εάν τα απαριθμήσω θα γελά ο κάθε πικραμένος.  Θυμηθείτε τον γκολφ και την μελέτη επί κ. Παπανικολάου και αναρωτηθείτε τι συνέβη και ξεχάστηκε.

Εάν αγαπητή μου Άννα ο άνθρωπος εξ αυτού του λόγου πάψει να σκέφτεται, να προτείνει και να αγωνίζεται για την υλοποίησή τους τότε δεν θα υπάρχει πρόοδος, η κοινωνία θα έχει πεθάνει. Πάντα θα ψάχνουμε να βρούμε το σωστό και το καινούργιο. Και από εκεί και πέρα η υλοποίηση όσων σχετίζονται για το άτομο ή την επιχείρησή του είναι βοήθεια, όσων όμως αφορούν άλλες αρχές και εξουσίες είναι βήμα για κινητοποιήσεις και αγώνες που σίγουρα οδηγούν στην πρόοδο των κοινωνιών.

Εμείς οι παλαιότεροι, απευθυνόμενοι στις νέες γενιές είπαμε ότι είναι καιρός να τα βάλουμε κάτω και να δούμε που θέλουμε να πάμε και που και πως μπορούμε να φτάσουμε. Για να ξεκινήσουν και οι νέοι τον δικό τους αγώνα. Εμείς ότι κάναμε είναι καταγεγραμμένο και παρελθόν.

Ερ: Μέσα από τις συζητήσεις που έχουμε κάνει και μέσα από τις παρεμβάσεις του Ομίλου, προκύπτει πως το μεγαλύτερο ζήτημα που θέτετε είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός. Εξηγείστε μου, για να γίνει κατανοητό από όλους μας, τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, τι δεν έχει γίνει και γιατί δεν έχει γίνει. Επιπροσθέτως, τι θα αλλάξει στο νησί μας εάν αυτό γίνει πράξη;

Κ.Κ.: Ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι το μοναδικό εργαλείο της ορθολογικής ανάπτυξης μιας περιοχής. Με την εφαρμογή του καθορίζονται τουλάχιστον για μια πενταετία, σύμφωνα με τον νόμο, αλλά όπως αντιλαμβανόμαστε, για πολύ περισσότερο, οι χρήσεις της γης της Κω. Οι περιοχές πολεοδόμησης, γεωργίας, κτηνοτροφίας, ξενοδοχείων, αρχαιολογίας, οχλούσες βιοτεχνίες, και προστασίας παραλιών και φυσικού περιβάλλοντος. Τα λιμάνια, οι δρόμοι και οι συγκοινωνίες. Τα έργα υποδομής και οι δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία κλπ. Τώρα θα γίνουν αυτά. Και θα γίνουν από το ΤΕΕ και θα μας έρθουν ξαφνικά. Γι’ αυτό και ο Όμιλος θέτει ως πρώτη και άμεση προτεραιότητα την συμμετοχή της κοινωνίας μας στη σύνταξη του.  Μέχρι σήμερα, με εξαίρεση την ΖΟΕ της πόλης, αυτό που υπάρχει είναι μια άναρχη και απρογραμμάτιστη πορεία που αποδεδειγμένα οδηγεί στην καταστροφή.

Ερ: Αντιλαμβάνομαι τη σοβαρότητα του χωροταξικού σχεδιασμού, ο οποίος όντως έχει καθυστερήσει, προκλητικά θα έλεγα. Ως Όμιλος, έχετε θίξει κι άλλα σοβαρά θέματα, όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η ισχυροποίηση του δήμου μας. πείτε μου,  πότε θα είναι έτοιμες οι προτάσεις σας για τα συγκεκριμένα θέματα και εν τέλει, ποιος είναι ο προγραμματισμός του Ομίλου για το επόμενο χρονικό διάστημα;

Κ.Κ.: Επιλέξαμε τον χωροταξικό σχεδιασμό ως πρώτο θέμα αφενός γιατί είναι στην φάση της σύνταξης του και αφετέρου γιατί η κοινωνία και οι φορείς θα πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτό. Η υγεία και η εκπαίδευση σχετίζεται άμεσα με τις κυβερνητικές επιλογές και άρα η ενασχόλησή μας με αυτά τα θέματα σχετίζονται περισσότερο με την γνώση των θεμάτων, τις ισχύουσες νομοθεσίες, τις προτεραιότητες που θέτουν και τις ανάγκες του νησιού ώστε οι προτάσεις μας και οι διεκδικήσεις μας να έχουν τεκμηρίωση και να έχουν εφαρμογή. Το θέμα της ισχυροποίησης του δήμου σχετίζεται άμεσα με επιλογές και από την υλοποίηση της δημοτικής αρχής. Η εμπειρία των παλαιών δημάρχων πάντα θα είναι χρήσιμη έστω και εάν έχουν αλλάξει οι εποχές. Όμως ιδιαίτερα αυτό το θέμα που ο Όμιλος το θέτει ως το κρισιμότερο για την πορεία του νησιού μας, γιατί χωρίς ισχυρό δήμο η κοινωνία μας θα είναι ευάλωτη στις διαθέσεις και τα συμφέροντα τρίτων, θα έρθει από μόνο του, από την ίδια την δημοτική αρχή και τους συμβούλους της αφού όπως είναι τα πράγματα το κάρο δεν τραβά.

Ερ: Τι εννοείτε; Πώς θα έρθει από μόνο του και ποιο κάρο δεν τραβά;

Κ.Κ.:  Με την έκφραση «κάρο» αναφέρομε σε έναν δήμο που είναι ανίσχυρος να αντιμετωπίσει την κεντρική εξουσία και τις προθέσεις της και μια κοινωνία που δεν είναι προετοιμασμένη  να αντιμετωπίσει τις επιδιώξεις ξένων συμφερόντων που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ληστρική εκμετάλλευση..

Ερ: Σε συνέχεια των παραπάνω ερωτημάτων, πείτε μου, όταν λέτε «ισχυροποίηση του δήμου» πώς το εννοείτε;

Κ.Κ.: Όταν ένας δήμος δεν έχει ισχυρές τεχνικές υπηρεσίες για να συντάξουν μελέτες και να επιβλέψουν τα έργα, είναι όμηρος των μελετητών και των εργολάβων. Όταν δεν έχει πολεοδομικές υπηρεσίες για να προωθήσουν τις μελέτες και να επιβλέψουν την εφαρμογή τους, η οικιστική και πολεοδομική ανάπτυξη χωλαίνει. Όταν οι Οικονομικές του υπηρεσίες είναι αδύνατες και οι υπηρεσίες άμεσης επέμβασης σε συντηρήσεις αλλά και στην εφαρμογή των νόμων είναι ανύπαρκτες, τότε κυριαρχούν η προχειρότητα, η ανοργανωσιά και οι έξωθεν παρεμβάσεις από αιρετούς κα κυρίως από συμφέροντα και άλλες δυνάμεις. Όταν δεν υπάρχει υπηρεσία ενημέρωσης της κοινωνίας και υπηρεσία ελέγχου των δυνατοτήτων και των αποτελεσμάτων τότε ο πολίτης από σύμμαχος και συμμέτοχος του δήμου γίνεται αντίπαλός του και αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να γίνει σε μια κοινωνία.

Ερ: Κύριε Καΐσερλη, από τις μέχρι σήμερα παρεμβάσεις του Ομίλου, στην ομάδα του οποίου συμμετέχουν και στελέχη της νυν δημοτικής αρχής, το συμπέρασμα που βγαίνει – και δεν είναι μόνο δικό μου – είναι ότι, «αρμενίζει στραβά» και δέχεται τις άνωθεν αποφάσεις «αμάσητες». Γιατί; Δεν είναι ικανή; Δεν έχει αντιληφθεί το πού πάμε; Είναι δέσμια τρόπον τινά, της κυβέρνησης διότι, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, έτυχε της πλήρους στήριξής της; Γιατί, τέλος πάντων, δεν αντιδρά;

Κ.Κ.: Είναι δεδομένο ότι οι δημοτικές αρχές οφείλουν να συνεργάζονται με τις εκάστοτε κυβερνήσεις αφού τα θέματα και τα προβλήματα μιας κοινωνίας δεν αφορούν μόνο τις αρμοδιότητες του δήμου, αλλά και των ανώτερων αρχών.  Αυτό που γίνεται στον δήμο μας αλλά και σε όλους τους άλλους δήμους της χώρας, είναι η οικονομική αδυναμία και η ελλείψεις του προσωπικού, που δεν τους επιτρέπουν να είναι αυτάρκεις και δημιουργικοί ώστε να έχουν την δύναμη και να αντισταθούν ή να διεκδικήσουν.  Η τεχνική από το κράτος ανεπάρκεια των δήμων, η αδυναμία των δήμων να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες των κοινωνιών, η απομάκρυνση εξ αυτού του λόγου της κοινωνίας από την φυσική ηγεσία της και φυσικά οι πολιτικές αδυναμίες των τοπικών ηγεσιών οδηγούν στην εξάρτηση και στην υποτέλεια από ανώτερες εξουσίες.

Ερ: Μιλάτε για «ειλικρίνεια και διαφάνεια της διαχείρισης του δήμου» που σημαίνει, όπως τουλάχιστον εκλαμβάνεται από κάθε νοήμονα συνάνθρωπο, ότι, είτε γίνεται κακοδιαχείριση, είτε υπάρχουν «μυστικά» από τη δημοτική αρχή προκειμένου να μην εκθέσει πρόσωπα και καταστάσεις.

Κ.Κ.: Όχι δεν είναι η κακοδιαχείριση. Η απάντηση δόθηκε στις προηγούμενες ερωτήσεις.  Η ειλικρίνεια και η διαφάνεια της διαχείρισης του δήμου σχετίζεται άμεσα με την κινητοποίηση της κοινωνίας να αντιμετώπιση τα προβλήματά της. Όταν  αποκρύπτεις την τραγική οικονομική κατάσταση του δήμου  και αντίθετα του παρουσιάζεις ιλιγγιώδη ποσά στον πλασματικό προϋπολογισμό, τότε οι απαιτήσεις είναι μεγάλες, δεν πραγματοποιούνται και ο δήμος όπως και η δημοτική αρχή αποκόπτεται από τους πραγματικούς συμμάχους και επαφίεται στις ορέξεις και στις απαιτήσεις όλων των υπολοίπων. Για παράδειγμα, δεν γίνεται κυρία Αυγούλη να οδηγείται η ΔΕΥΑΚ σε αφανισμό και στο έλεος μακρινών εξουσιών και αντί να ξεσηκώσουμε τον κόσμο με δράσεις αλήθειας και ειλικρίνειας του λέμε για το φράγμα του ποταμού Μία, που μόνο η μελέτη θα στοιχίσει πάνω από δύο εκατομμύρια, που δεν υπάρχει χρηματοδοτικός φορέας και που αυτές οι ομβροδεξαμενές είναι το μαύρο πρόβατο στην Ε.Ε. αφού μόνο για την Δωδεκάνησο χρηματοδοτήθηκαν επτά και λειτουργούν μόνο δύο… Δεν γίνεται να μην λες στους Κεφαλιανούς ότι τα χρήματα που έχει ο δήμος για όλο το νησί για μελέτες και έργα υποδομής είναι τρία το πολύ τέσσερα εκατομμύρια, και αυτοί να περιμένουν λαγούς και πετραχήλια.  Τότε είναι βέβαιο ότι θα είσαι αναξιόπιστος και αυτό δεν πρέπει να στιγματίζει τον δήμο που είναι ο πατέρας και ο προστάτης μιας κοινωνίας.

Ερ: Και γιατί η δημοτική μας αρχή αποκρύπτει την τραγική οικονομική κατάσταση του δήμου  και αντίθετα παρουσιάζει ιλιγγιώδη ποσά στον πλασματικό προϋπολογισμό αντί να πει την αλήθεια;

Κ.Κ.: Τα ιλιγγιώδη ποσά σχετίζονται με την νομοθεσία που επιβάλλει την απαρίθμηση εσόδων που δεν υπάρχουν και άρα τον υποχρεωτικό ισοσκελισμένο με αντίστοιχα έργα που είναι φυσικό να μην γίνονται.  18 εκατομμύρια οφειλές δεν πρόκειται να εισπραχθούν και 17 εκατομμύρια τα έχει πάρει η κυβέρνηση στο λεγόμενο μαξιλάρι.  Το γιατί δεν μας λέει η δημοτική αρχή την οικτρή οικονομική κατάσταση του δήμου, κατά την άποψη μου είναι το μεγάλο λάθος. Σκόπιμο ή όχι θα πρέπει να ρωτήσετε τους ίδιους. Προσωπικά πιστεύω ότι χωρίς την αλήθεια η κοινωνία δεν μπορεί να συμπαρασταθεί στον δήμο της. Αλλά η αλήθεια όπως γνωρίζετε κ. Αυγούλη καίει και αυτούς που την λένε και αυτούς που την ακούνε.

Ερ: Με όλα τα παραπάνω που συζητήσαμε, πείτε μου, ποιο διαβλέπετε ότι είναι το μέλλον της αυτοδιοίκησης, των δήμων δηλαδή;

Κ.Κ.:  Μαύρο και άραχνο.  Οι δήμαρχοι θα πάψουν να είναι ακόμα και ληξίαρχοι αφού έρχεται η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τα προσωπικά δεδομένα τα αναλαμβάνει η αντιτρομοκρατική. Ούτε οδοκαθαριστές θα είναι αφού τα σκουπίδια ήδη τα αναλαμβάνουν οι περιφερειάρχες. Εάν και τώρα δεν αντιδράσουν, όχι οι δήμαρχοι γιατί δεν φαίνεται, όχι τα κόμματα που ξέχασαν την λέξη αυτοδιοίκηση, αλλά οι ίδιες οι κοινωνίες, τότε να γνωρίζετε ότι ο εφησυχασμός και ο ατομικισμός θα εδραιωθεί για τα καλά στους ανθρώπους με αποτέλεσμα ο δήμος, που είναι το πρώτο κύτταρο της δημοκρατίας μας, να μετατραπεί σε ζούγκλα, όπου ο θάνατος του ενός θα είναι η ζωή του άλλου.

Ερ: Απόλυτα κατανοητά αυτά που λέτε. Σας επηρεάζει η αρνητική κριτική για τον Όμιλο; Πώς την «αξιολογείτε»;

Κ.Κ.: Φυσικά και δεν μας επηρεάζει. Η εμπειρία μας είναι τέτοια και τόση που κατανοούμε και την θετική και την αρνητική υποδοχή. Και φυσικά δεν σταματάμε. Είναι κάτι που το έχουμε εμείς ανάγκη. Ξέρουμε ότι απαιτείται πολλή δουλειά και πολύς χρόνος για να μπορέσουμε να αποβάλουμε από την κοινωνία μας σκέψεις και ιδέες μολυσμένες από πρακτικές και γεγονότα του παρελθόντος.  Προσωπικά έτσι αιτιολογώ και τις θετικές και τις αρνητικές αντιδράσεις και φυσικά τις δικαιολογώ. Τι θα σκεφτεί ο πολίτης όταν βλέπει τον γέρο Καΐσερλη να ασχολείται ακόμα με τα κοινά. Ότι έχει κάποια συμφέρον ή ότι προετοιμάζει τον γιό του. Ή εάν θα χαρεί, είναι γιατί συμπαθεί τον Καΐσερλη και φυσικά και θέλει και τον γιό του, χωρίς να τον γνωρίζει καν… Σας είπα για τις παιδικές αρρώστιες που δυστυχώς στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης  διαιωνίζονται…

Ερ: Τι εισπράττετε από την κοινωνία; Υπάρχουν ευήκοα ώτα ή έχουμε εκπαιδευτεί να βλέπουμε μόνο φωτογραφίες και αρεσκόμαστε στα παραμύθια, όπως υποστηρίζει η Ιωάννα Ρούφα και όχι μόνο…

Κ.Κ.: Αγαπητή Άννα δεν λέμε κάτι στραβό. Αυτό που λέμε και ζητάμε είναι να γίνουμε Ευρώπη, ένας δήμος όπως και όλοι οι άλλοι στην Ευρώπη. Στην εκπαίδευση και στην υγεία και στην πρόνοια και στην προστασία του περιβάλλοντος. Να είστε βεβαία ότι ανησυχίες και προβληματισμοί υπάρχουν σε κάθε άνθρωπο και αλλοίμονο εάν δεν υπήρχαν. Τότε η κοινωνία μας θα είχε πεθάνει. Και φυσικά εάν δεν μπορέσουμε να την αφυπνίσουμε και να την κινητοποιήσουμε εμείς, δεν θα φταίει η κοινωνία, αλλά εμείς που δε την μελετήσαμε σωστά, ίσως δεν είμαστε ικανοί  ή έχουμε άλλα στο μυαλό μας.

Ερ: Είναι τόσα πολλά που θέλω να σας ρωτήσω… Επιφυλάσσομαι όμως, διότι έχω την αίσθηση πως η παρουσία του Ομίλου από δω και πέρα θα είναι έντονη. Κύριε Καΐσερλη, ο επίλογος της σημερινής μας κουβέντας, δικός σας.

Κ.Κ.: Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε. Και για την φιλόξενη εφημερίδα σας. Ένα πράγμα επιθυμούμε στον Όμιλο όπως ακριβώς το επιθυμεί και ο κάθε ηλικιωμένος άνθρωπος.  Να προσφέρει την συσσωρευμένη εμπειρία του σε αυτούς που αγαπά. Να τους δώσει το μυστρί και όχι το μυαλό, ούτε την ζωντάνια, για να μπορέσουν εκείνοι να κτίσουν το δικό τους οικοδόμημα. Τον δικό τους πύργο.

.

Πηγή: Εφημερίδα ΣΤΑΘΜΟΣ

 

19 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σε πολύ λάθος δρόμο νομίζω ότι οδηγεί με τις θέσεις του ο τέως!!!Μπερδεύει τις εποχές!!!Είναι νωπές οι εμμονές του με τις συνεργατικές και η κατάληξη τους!!!Πώς θα γίνει ισχυρός ο δήμος όταν δεν διορίζονται υπάλληλοι!!!Πως θα δυναμώσουν οι υπηρεσίες!!!!Ευτυχώς η δημοτική αρχή με μπροστάρη το δήμαρχο και τα στελέχη του θα φέρουν αποτελέσματα από την συνεραγασία τους με την κεντρική εξουσία!!!Αυτή η πενταετία είναι η χρυσή ευκαιρία του κ. ΝΙΚΗΤΑΡΑ να την συνδιάσει με τα μεγάλα έργα!!!!!!!Καλή φώτιση σε όλους!!!!!

    • θέλει ο νυν να δυναμώσουν οι υπηρεσίες και ο δήμος της Κω ?? κρανίου τόπος είναι όλες οι υπηρεσίες…και υπαλλήλους δεν θέλει να πάει σε καμία υπηρεσίες….για συνεργατικες δεν έχει πει αλλά μια χαρά θα φέρει ανώνυμες εταιρείες…άρα στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται…

  2. Και ηταν εκλεγμενος δημαρχος επι 35 χρονια….και οχι,1, 2 τετραετιες σαν τον… Κυριτση.. Η την ανυπαρκτη πραγματικα ΡΟΥΦΑ τον κυρ που ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΠΕ προταση, παρα εβριζε αντιπαλες παραταξεις…. 20 χρονια… Η τον τελειωμενο κυριτση που εχασε την κσρεκλα,..που ποτε δεν ψηφισε κανενα εργο του Νικηταρα. Που απειχε με ρην ρουφα, σε καθε συνεδριαση.. Και τωρα βγηκε το πιονι του τελειωμενου…

  3. Απλα ησουν… Μια κακη παρενθεση…. Στην ιστορια της κω… (που δεν θελουν να θυμιυνται οι κωοι…………………………..

  4. Τέλεια σαν οι γιορτές ξανάπιασε δουλειά.Δεν περίμενε να περάσουν και τα φώτα μπάσκετ και του έρθει η φώτιση και ησυχάσουμε.Βλεπει όνειρα και επαναστάσεις ο παππούς.Αληθεια αν δεν χρειάζονται οι δήμαρχοι,που φοβάστε μην τους καταργήσουν,γιατί να τους έχουμε και να τους πληρώνουμε;

    • Ηλίθια μια ζωή,περίγελος και ξεφτύλα του Δημόσιου Διαλόγου.Κούτσουρο,πανηλίθια.Τι είπε ο άνθρωπος

      απ αυτό που λέει το επίσημο σάιτ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που υπάγεται στο Υπουργείο εσωτερικών.Μιλάμε για το πιο ηλίθιο πλάσμα που κάνει και την έξυπνη.
      https://www.aftodioikisi.gr/ota/dimoi/dimoi-poioi-kindyneyoyn-me-chreokopia-poios-einai-o-protathlitis-lista/

      Το 80% των Δήμων είναι υπό καθεστώς χρεοκοπίας.
      Ότι και να λένε οι μπετόβλακες ,είναι επειδή τα παίρνουν.

  5. « ομβροδεξαμενές είναι το μαύρο πρόβατο στην Ε.Ε. αφού μόνο για την Δωδεκάνησο χρηματοδοτήθηκαν επτά και λειτουργούν μόνο δύο»
    Που πήγαν τα λεφτά για τις υπόλοιπες οέο;Ποιος ήταν δήμαρχος οέο;

  6. Κ ΚΑΙΣΑΡΛΗ ΠΕΣ ΣΤΟΝ Κ ΚΑΣΙΩΤΗ ΓΙΑΝΝΗ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΕΟΤΕΡΟΙ…….

  7. τώρα είναι αργά για δάκρυα.Τον πολέμησαν οι κλέφτες οι ληστές του λαού.Που είσαι ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕ;

  8. Ευχαριστούμε τους δημαρχους ΚΑΙΣΕΡΛΗ-ΚΥΡΙΤΣΗ-ΝΙΚΗΤΑΡΑ για τα εργα στο νησί.

    Οπως αξιοποιηση οινοποιειου ,αβικω ,ναυτικου ομιλου ,αλεξαντερ φασιον, για την επιλυση του κυκλοφοριακου, για το χωροταξικο-πολεοδομικο σχεδιο ,για το κολυμβητηριο , τον μολο για τα κρουαζιεροπλοια ,νέο κτήριο αφιξεων-αναχωρήσεων στο λιμάνι,επέκταση μαρίνας,για τους δρομους,για την καθαριοτητα.για την απομάκρυνση του ΚΤΕΛ για την υγεια,για τις λακούβες κλπ. ΜΟΝΟ Η ΚΑΡΕΚΛΑ ΚΑΙ Η ΤΣΕΠΗ.

  9. ξεφραγο αμπέλι το κατάντησε ο κοψιμιος που μας φορτωσες καισερλη αντί να ασχοληθεί με τη δευακ που την χάνουμε κοιτάει τα ταξίδια και τις φωτογραφίες

  10. για τα αλλοδαπα κουβέντα? όλα καλά που μόνο λαθρο βλέπεις στο λιμάνι και στην πλατεία από μεσημέρι και μετά…… σαλαμαλεκουμ κύριε μποχαλε

  11. Ευαχαριστούμε τους Δημάρχους Καίσαρλη και Φάκκο
    Για τα έργα τους το Λατομείο Τα ΚΑΥΣΙΜΑ, την ΜΑΡΙΝΑ. τα ΣΤΑΔΙΑ. το παλιό ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, το ΙΚΑ. το κλειστό ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ. το ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ, τους ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ, τα ΣΧΟΛΕΙΑ. το ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ και την ΕΚΚΛΗΣΙΑ. την ΚΑΖΕΡΜΑ, τα ΚΡΗΤΙΚΑ, τα ΛΑΪΚΑ, τον ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ. την ΕΦΟΡΙΑ, την ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ, τους ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ, τις ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΗΣ τον ΒΙΟΤΟΠΟ, τους ΔΡΟΜΟΥΣ μέχρι τον Δίκαιο, τους ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥΣ, το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΝ χαβρα και καμιά εκατοστή ακόμα που γράφει στο βιβλίο του ο Καίσαρλης

  12. Στην Ελ Βενιζέλου έχει 2 κρατήρες με άμμο,κίνδυνος για να διασυρθείτε

    Τι στο καλό γίνεται στο Νησί?Δηλαδή θα φύγει στο αντίθετο ρεύμα κάποιος και θα θρηνούμε…Μα τι κάνετε? Ποιος είναι ο ρόλος σας?2 τετράγωνες εστίες με άμμο που έχει πάρει επικίνδυνη μορφή λόγω των βροχών και της κυκλοφορίας .Ντρέπομαι πραγματικά να αναρτήσω φωτογραφίες.Αίσχος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ