Μιλτιάδης Φάκκος, πρ. Δήμαρχος Κω στον «Σ»: «Δεν αξίζει στην κοινωνία μας να παραμένει ο φτωχός συγγενής μακρινών εξουσιών | Ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε»»

13
13028

Μιλτιάδης Φάκκος, πρώην Δήμαρχος Κω:

«Δεν αξίζει στην κοινωνία μας να παραμένει ο φτωχός συγγενής μακρινών εξουσιών»

«Εμείς και όσοι συμμετέχουν σ αυτή την κίνηση, λέμε ότι ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε»

 

 

 

«Ένας μεγάλος αριθμός συμπατριωτών μας επιθυμεί να ασχοληθεί με τα σοβαρότερα που σχετίζονται με την οικονομία και την ανάπτυξη του νησιού μας»

 

«Κατηγορηματικά όχι. Δεν υπάρχει πολιτικός χώρος για τη δημιουργία μιας νέας Δημοτικής Παράταξης. Τα κόμματα σήμερα είναι αδρανοποιημένα, τοπικά και δεν παίζουν τον ρόλο που έπαιζαν κάποτε»

 

«Για τους νησιωτικούς Δήμους, η αφαίρεση αρμοδιοτήτων και ο κρατικός έλεγχος των κεντρικών πόρων της αυτοδιοίκησης και η κατανομή τους σε οριζόντιες δράσεις εθνικά, είναι καταστροφική, αφού αφαιρεί από την ίδια την κοινωνία την διάθεση να δραστηριοποιηθεί για την επίλυση των τοπικών της υποθέσεων»

 

«Για το πού πάει η Κως και ποιο είναι το μέλλον της, ποια δηλαδή θα είναι η αυριανή ζωή των παιδιών μας, θα πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος με την συμμετοχή άλλων πριν αποφασίσουν άλλοι για εμάς»

 

«Σε όλους τους Δήμους της Ευρώπης η πρωτοβάθμια Δημόσια υγεία ανήκει στις αρμοδιότητες τους. Εμείς εδώ πρέπει να βγούμε στους δρόμους για να μας στείλουν έναν παθολόγο. Αυτό δεν οδηγεί στην ανάπτυξη»

 

Με τον λιτό αλλά και ουσιαστικό λόγο που τον διακρίνει, μιλά στον «Σ» ο πρώην Δήμαρχος Κω και συνιδρυτής του «Ομίλου για την δημοκρατία και την αυτοδιοίκηση» Μιλτιάδης Φάκκος. Μας εξηγεί τους λόγους της συμμετοχής του στον Όμιλο, αναφέρει τα, κατά την άποψή του, μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική μας κοινωνία, μιλά για το μόνιμο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι με τη μη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων και το εάν αυτά μπορούν να διεκδικηθούν, για τη δημόσια υγεία και την μεταφορά της αρμοδιότητας στους Δήμους, όπως και για την ανταπόκριση του κόσμου στην «κίνησή» τους.

Στο ερώτημα εάν υπάρχει πολιτικός χώρος για τη δημιουργία μιας νέας Δημοτικής  Παράταξης, απαντά «κατηγορηματικά όχι». «Δεν υπάρχει πολιτικός χώρος για τη δημιουργία μιας νέας Δημοτικής Παράταξης. Τα κόμματα σήμερα είναι αδρανοποιημένα, τοπικά και δεν παίζουν τον ρόλο που έπαιζαν κάποτε» σημειώνει.

Τέλος, μας ενημερώνει ότι, σε λίγες μέρες θα εγκριθεί το καταστατικό του Ομίλου από το Ειρηνοδικείο και «στην πρώτη μεγάλη συνάντηση των ιδρυτικών μελών θα πρέπει να καθορίσουμε τα πρώτα βήματα της οργανωτικής μας υπόστασης αλλά και τις πρώτες δράσεις μας, που όπως αντιλαμβάνεστε θα έχουν σχέση με την αποσαφήνιση των σκοπών και των στόχων στις ευρύτερες ομάδες των συμπατριωτών μας, χωρίς να αποκλείεται κανείς».

Καταλήγει δε, λέγοντας: «Υπηρέτησα τον Δήμο μας σε εποχές που θεωρούνται Άνοιξη της αυτοδιοίκησης. Επιθυμία μου είναι να έχουν συνέχεια αυτά που πιστεύαμε και γι αυτά που αγωνιστήκαμε ώστε απ’ την Άνοιξη να μπούμε σε ένα ολοκάθαρο καλοκαιρινό περιβάλλον όπου ο Δήμος μας θα είναι αποκλειστικά αρμόδιος για την επίλυση των τοπικών δημόσιων υποθέσεών μας, με σεβασμό στα δικαιώματα, τις επιθυμίες και στα οράματα της κοινωνίας μας».

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

Ερ: Κύριε Φάκκο, εδώ και λίγο καιρό συμμετέχετε με τους συναδέλφους σας κ.κ. Κώστα Καΐσερλη, Βασίλη Χατζηγιακουμή και Ντίνο Παπανικολάου σε μια «κίνηση», τον «Όμιλο για την δημοκρατία και την αυτοδιοίκηση». Πείτε μου, τι ήταν αυτό που σας ώθησε σε αυτή την απόφαση;

Μ.Φ.: Κυρία Αυγούλη, αυτό που μας ανησύχησε και είπαμε να μιλήσουμε ήταν κατά την προσωπική μου άποψη, τρία πράγματα που διαπερνούσαν και τις σκέψεις όλων των συμπατριωτών μου. Το πρώτο ήταν η στασιμότητα για πολλά χρόνια στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των λειτουργιών του νησιού. Το δεύτερο, η συνεχής υποβάθμιση της οντότητας του Δήμου μας – όχι με ευθύνη της Δημοτικής  Αρχής – με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τις τεράστιες ανάγκες του νησιού και το τρίτο, η αυξανόμενη τάση απουσίας του ενδιαφέροντος των συμπατριωτών μας για τις συλλογικές τους υποχρεώσεις. Αυτά στις δικές μου εποχές ήταν άγνωστα. Υπήρχε έντονο ενδιαφέρον και οργασμός δραστηριοτήτων με την συμμετοχή της κοινωνίας.

Ερ: Όντας αυτοδιοικητικός, γνωρίζετε από τα «μέσα» το πώς λειτουργεί ένας Δήμος και κατ’ επέκταση το πώς λειτουργούν οι υπηρεσίες, οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις του. Επίσης, θεωρώ δεδομένο ότι αφουγκράζεστε την τοπική μας κοινωνία. Ποια εκτιμάτε ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει;

Μ.Φ.: Στις πρώτες συναντήσεις μας, οι συνάδελφοι μου πρώην Δήμαρχοι, ανταλλάξαμε απόψεις βγαλμένες μέσα απ την εμπειρία μας, παρόλο που έχουν αλλάξει οι εποχές και οι απαιτήσεις, συμφωνήσαμε σε δύο πράγματα πολύ σημαντικά κατά τη γνώμη μου. Το ένα είναι η έλλειψη στελεχιακού δυναμικού με αποτέλεσμα την αδυναμία αντιμετώπισης των τεράστιων προβλημάτων της καθημερινότητας για την σωστή διαβίωση των πολιτών και το δεύτερο η συνεχής αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τους Δήμους, πράγμα που τους καθιστά αδύναμους να καθορίσουν το μέλλον  του νησιού τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την απομάκρυνση των πολιτών από το συλλογικό συμφέρον. Υπάρχει έλλειψη μόνιμου προσωπικού στα χωριά που έγιναν πλέον κωμοπόλεις, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζεται  επαρκώς η καθημερινότητά τους, όπως θα επιθυμούσε και η Δημοτική Αρχή. Όσο για το πού πάει η Κως και ποιο είναι το μέλλον της, ποια δηλαδή θα είναι η αυριανή ζωή των παιδιών μας, θα πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος με την συμμετοχή άλλων πριν αποφασίσουν άλλοι για εμάς.

Ερ: Σε προηγούμενη συνέντευξη είχατε πει πως, η μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στους Δήμους είναι το μόνιμο πρόβλημα. Τι είναι αυτό που διαχρονικά «εμποδίζει» την κεντρική διοίκηση να παραχωρήσει αρμοδιότητες αλλά και πόρους; Και εν πάσει περιπτώσει, ποιες είναι αυτές οι αρμοδιότητες;

Μ.Φ.: Τα τελευταία χρόνια και ιδίως μετά την οικονομική κρίση δεν μιλάμε για μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Δήμους αλλά για αφαίρεση αρμοδιοτήτων. Όσα έχουν σχέση με την οικονομία και τις κερδοφόρες οικονομικά δράσεις μεταφέρονται στο κράτος ή την περιφέρεια. Παράδειγμα, η διαχείριση των απορριμμάτων, η διαχείριση των παραλιών, οι αρμοδιότητες της πολεοδομίας, η απαξίωση της Δημοτικής Αστυνομίας, η απαγόρευση των προσλήψεων σε νευραλγικές υπηρεσίες, ο κρατικός έλεγχος των κεντρικών πόρων της αυτοδιοίκησης και η κατανομή τους σε οριζόντιες δράσεις εθνικά, οδηγούν τους Δήμους σταδιακά σε απαξίωση με αποτέλεσμα να κυριαρχεί η τάση ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών τους ή της μεταφοράς τους στις περιφέρειες. Για τους νησιωτικούς Δήμους αυτή η εξέλιξη είναι καταστροφική, αφού αφαιρεί από την ίδια την κοινωνία την διάθεση να δραστηριοποιηθεί για την επίλυση των τοπικών της υποθέσεων.

Ερ: Με δεδομένο ότι μετά από τόσα χρόνια αυτό δεν έχει επιτευχθεί, τι πιστεύετε για το «αύριο»; Είστε αισιόδοξος; Πρέπει να αποδεχθούμε αυτό που συμβαίνει ή να το διεκδικήσουμε σθεναρότερα;

Μ.Φ.: Δυστυχώς η απαίτηση για τις συνενώσεις των Δήμων, με Καποδίστρια και Καλλικράτη, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρά κύτταρα ανάπτυξης, τείνει να αντιστραφεί και οι συνενωμένοι Δήμοι να είναι οι χειρότεροι των παλαιών κοινοτήτων. Αυτό οδηγεί τους πολίτες σε αδιαφορία και αποχή για το κοινό συμφέρον. Δεν αξίζει στην κοινωνία μας να παραμένει ο φτωχός συγγενής μακρινών εξουσιών. Εμείς και όσοι συμμετέχουν σ αυτή την κίνηση λέμε ότι ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε.

Ερ: Θέλω να μείνουμε λίγο στη «σθεναρή διεκδίκηση». Με την ιδιότητα του γιατρού, αλλά και του κατοίκου του νησιού μας, γνωρίζετε πολύ καλά το τι συμβαίνει στον τομέα υγείας στο νησί μας. Σας ικανοποιεί ο τρόπος διεκδίκησης στελέχωσης των δομών υγείας ή προτείνετε κάτι άλλο;

Μ.Φ.: Λέμε ότι ανήκουμε στη Δύση και δυστυχώς μόνο αυτό δεν συμβαίνει. Σε όλους τους Δήμους της Ευρώπης η πρωτοβάθμια Δημόσια υγεία ανήκει στις αρμοδιότητες τους. Εμείς εδώ πρέπει να βγούμε στους δρόμους για να μας στείλουν έναν παθολόγο. Αυτό δεν οδηγεί στην ανάπτυξη. Η πρωτοβάθμια τουλάχιστον εκπαίδευση, σε πολλούς και η δευτεροβάθμια ανήκει στους Δήμους. Η πυροσβεστική και η Αστυνομία, ισχυρά εργαλεία ανάπτυξης ανήκουν στους Δήμους. Να σκεφθεί κανείς ότι εμείς δώσαμε τα φώτα του πολιτισμού στους Ευρωπαίους.

Ερ: Θα ήθελα να μου πείτε την αίσθησή σας για την ανταπόκριση των συμπολιτών μας στην πρωτοβουλία σας.

Μ.Φ.: Όσο μιλάμε με ειλικρίνεια για τις προθέσεις μας, που δεν έχουν κομματικά ή παραταξιακά κίνητρα, τόσο αυτή η κίνηση βρίσκει μεγαλύτερη ανταπόκριση. Ένας μεγάλος αριθμός συμπατριωτών μας επιθυμεί να ασχοληθεί με τα σοβαρότερα που σχετίζονται με την οικονομία και την ανάπτυξη του νησιού μας.

Ερ: Πιστεύετε ότι θα καταφέρετε να κινητοποιήσετε δυνάμεις της κοινωνίας μας, αλλά και να προβληματίσετε όσους θα συμμετάσχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές για το πού πάμε έτσι ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Μ.Φ.: Αυτή είναι η επιθυμία μας. Να ξεφύγουμε από τις γενικόλογες προεκλογικές εξαγγελίες, από τις στείρες αντιπαραθέσεις επουσιωδών θεμάτων και να αναδείξουμε την ανάγκη αυτός ο Δήμος και αυτή η κοινωνία να εστιάσουν την προσοχή τους στην επίλυση των τοπικών μας κοινών υποθέσεων με την συμμετοχή τους.

Ερ: Γνωρίζετε καλύτερα από μένα ότι, στις εκλογικές αναμετρήσεις των προηγούμενων ετών για τη συγκρότηση ψηφοδελτίων αυτό που κυριάρχησε ήταν το «αντί» και όχι μια κάποια ιδεολογία που να «δένει» κατά κάποιο τρόπο τους συμμετέχοντες στους συνδυασμούς. Εκτός βέβαια από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» η οποία έχει συγκεκριμένη ιδεολογική βάση. Προσφέρει στον τόπο μας αυτή η τακτική;

Μ.Φ.: Πριν από το τέλος της δεκαετίας του 2000 υπήρχαν προωθημένες θέσεις κεντρικά, που είχαν ως στόχο την εναρμόνισή μας με τα κράτη της Ευρώπης. Δυστυχώς, αντί αυτή η εξέλιξη να προχωρήσει οπισθοχώρησε αφού δεν υπήρχε κεντρικά η κατεύθυνση της εξέλιξης για την ισχυροποίηση των Δήμων και της γόνιμης πολιτικής αντιπαράθεσης. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα για γόνιμο πολιτικό διάλογο προς την κατεύθυνση της ισχυροποίησης του Δήμου μας με αυτοτέλεια και αυτοδυναμία.

Ερ: Θα σας θέσω το ίδιο ερώτημα που έθεσα και στους συναδέλφους σας. Κάποιοι υποστηρίζουν πως, εάν συνεχίσουμε να βαδίζουμε έτσι, σε λίγα χρόνια οι Δήμαρχοι θα γίνουν ληξίαρχοι. Θα γυρίσουμε εκατό χρόνια πίσω. Υιοθετείτε αυτή την άποψη ή όχι;

Μ.Φ.: Δυστυχώς αυτό είναι αλήθεια. Το βλέπουμε ακόμα και με τον Δήμαρχό μας που κάθε λίγο και λιγάκι πάει στην Αθήνα για να επιλύσει προβλήματα για να διεκδικήσει κάποιες πιστώσεις.

Ερ: Πιστεύετε ότι, υπάρχει πολιτικός χώρος για τη δημιουργία μιας νέας Δημοτικής  Παράταξης;

Μ.Φ.: Κατηγορηματικά όχι. Δεν υπάρχει πολιτικός χώρος για τη δημιουργία μιας νέας Δημοτικής Παράταξης. Τα κόμματα σήμερα είναι αδρανοποιημένα, τοπικά και δεν παίζουν τον ρόλο που έπαιζαν κάποτε.

Ερ:  Ποια είναι τα επόμενα βήματα του «Ομίλου»;

Μ.Φ.: Σε λίγες μέρες θα εγκριθεί το καταστατικό από το Ειρηνοδικείο και στην πρώτη μεγάλη συνάντηση των ιδρυτικών μελών θα πρέπει να καθορίσουμε τα πρώτα βήματα της οργανωτικής μας υπόστασης αλλά και τις πρώτες δράσεις μας, που όπως αντιλαμβάνεστε θα έχουν σχέση με την αποσαφήνιση των σκοπών και των στόχων στις ευρύτερες ομάδες των συμπατριωτών μας, χωρίς να αποκλείεται κανείς.

Ερ: Κύριε Φάκκο, θα ήθελα να κάνετε εσείς τον επίλογο της συζήτησής μας.

Μ.Φ.: Υπηρέτησα τον Δήμο μας σε εποχές που θεωρούνται Άνοιξη της αυτοδιοίκησης. Επιθυμία μου είναι να έχουν συνέχεια αυτά που πιστεύαμε και γι αυτά που αγωνιστήκαμε ώστε απ’ την Άνοιξη να μπούμε σε ένα ολοκάθαρο καλοκαιρινό περιβάλλον όπου ο Δήμος μας θα είναι αποκλειστικά αρμόδιος για την επίλυση των τοπικών δημόσιων υποθέσεών μας, με σεβασμό στα δικαιώματα, τις επιθυμίες και στα οράματα της κοινωνίας μας.

 

Πηγή: Εφ. ΣΤΑΘΜΟΣ

13 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μιλτιαδη κάποτε μιλούσες για πατερούληδες-αφεντούληδες, τωρα με αυτούς θα αντιδράσεις

  2. Ο Μιλτιάδης ήταν μακράν ο καλύτερος άνθρωπος Δήμαρχος . Το νησί είχε ηρεμία λειτουργούσε χωρίς προβλήματα και ολοκλήρωσε μεγάλα έργα αλλά και μικρά χωρίς να μπαίνει στην τακτική ποιος έκανε την μελέτη ποιος το πρότεινε το μόνο που έκανε ήταν να προχωράει ο Δήμος σταθερά αν και θυμάστε ότι η τακτική του Κυριτση από τότε ήταν μονο οι πρόσφυγες για τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Πολλα λάθη Γιώργο τα οποία πλήρωσες και έχω μια μεγαλη απορία οι δημοτικοί σύμβουλοι σου γιατί δεν σε προστατεύουν να μην κάνεις τέτοια λάθη που τα χρεώνουν μόνο σε εσένα και τον χαρακτήρα σου.?

  3. Πότε έλεγε την γνώμη του, και μάλιστα την αλήθεια;Τον χρησιμοποιούν όλα τα χρόνια.Δεμενος στο άρμα του γέροντα πρώην,τον έκανε πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου.Οταν αποφάσισε να γίνει βουλευτής,τον όρισε αντικαταστάτη.Τωρα θα τον χρησιμοποιήσει στην κίνηση που σκέφτεται να κάνει.Ποτε δεν πήρε πρωτοβουλία δική του.Κανω λάθος; Για θυμηθείτε τί θα είχε γίνει αν ήταν απέναντι του;Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους από τα χωριά.

  4. Mε οσα λεει ο ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΦΑΚΟΣ, βγαζω το συμπερασμα οτι ο δημαρχος ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ, κανει μια τεραστια προσπαθεια, χωρις να μπορει να προσλαβει προσωπικο στις υπηρεσιες του δημου, με μειωμενα τα κονδυλια απο την κυβερνηση κατα 60%, με μειωμενες αρμοδιοτητες, και με την πανδημια και την αυξηση των τιμων, να παιζουν καθοριστικο ρολο. Και μαλιστα, χωρις πλειοψηφια στο δημορικο συμβουλιο, με τις παραταξεις της μειοψηφιας να βαζουν συνεχως τρικλοποδιες!!

  5. ΛΟΓΙΑ ΜΟΝΟ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΕΝ ΛΕΣ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΣΟΥ ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΣΟΥ ΤΙΠΟΤΑ ΟΠΟΤΕ ΑΣΤΟ ΑΣΧΟΛΗΣΟΥ ΜΕ ΑΛΛΑ

  6. Χωρις να εχει προσφερει τιποτα ουσιαστικο επι δημαρχιας του μιλαει ο κ φακκος κριμα

  7. οι αρολογιες είναι το πιο εύκολο να σας πω τι έκανε τα χρόνια της θητείας του η πόλη ήταν έτοιμη στην ώρα της για την καλοκαιρινή σεζόν καθώς και τα σχολικά κτίρια τον Σεπτέμβριο. Τα αυτονόητα που εδώ και χρόνια δεν γινονται . μάθαμε να λέμε για μεγάλα έργα και πάντα τα παράπονα μας είναι για τα μικρά .

  8. Φυσικά και δεν αξίζει η Κως κάθε χρόνο που ξεκινάει η σεζόν να μην είναι έτοιμη…είμαι 50 χρόνον και από τότε που θυμάμαι ποτέ δεν ήμασταν ποτέ έτοιμοι!!!! ποτέ……

  9. Άμα μεγαλώσουμε να μην σερνόμαστε από ΚΑΝΕΝΑΝ.!!!Να έχουμε την δική μας άποψη…..ποτε δεν είναι αργά…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ