Το δραματικό πρόβλημα στέγασης των εκπαιδευτικών το βασικό θέμα της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας της Β’ΕΛΜΕ στο Δημαρχείο Κω

10
5294


Η δραματική κατάσταση που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έρχονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού μας ήταν ο βασικός λόγος της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε η Β’ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου στο Δημαρχείο Κω σήμερα Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου ενώ ακολούθησε συνάντηση με το Δήμαρχο, Θεοδόση Νικητάρα, στο Δημοτικό Μέγαρο.
Οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δωδεκανήσου που ζουν στην Κω, απαιτούν βιώσιμη λύση επί του θέματος από την Τοπική Διοίκηση και την Κυβέρνηση καθώς μεγάλος αριθμός συναδέλφων τους αναγκάζεται να διαμένει σε ξενοδοχεία πληρώνοντας υπέρογκα ποσά καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα καταλύματα για μακροχρόνια μίσθωση.
Οι εκπαιδευτικοί παρότι αναγνωρίζουν ότι η ευθύνη για το ζήτημα βαραίνει κατ’ ουσίαν την κεντρική εξουσία της χώρας μας, εντούτοις, οι ίδιοι απευθύνονται στη Δημοτική Αρχή αλλά και στο Επαρχείο Κω, θεωρώντας ότι η αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού έχουν χρέος να αναζητήσουν λύσεις που θα λυτρώσουν όσους βασανίζονται.
Γενικότερα, μεταξύ των λύσεων που προκρίνονται από τη Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου για το πρόβλημα στέγασης των εκπαιδευτικών του νησιού μας είναι η ένταξη όλων των εκπαιδευτικών που εργάζονται στα σχολεία των νησιών μας και κατάγονται από άλλες περιοχές, σε προγράμματα που θα τους εξασφαλίζουν δωρεάν στέγαση σε ξενοδοχεία ή σπίτια, η χορήγηση μηνιαίου επιδόματος στέγασης 300€ και η αξιοποίηση της περιουσίας των Δήμων ώστε να κατασκευαστούν δωρεάν κατοικίες.
Ο Δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς αφού καλωσόρισε στο γραφείο του τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο, το γ.γραμματέα της Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου και τους εκπαιδευτικούς που τους συνόδευαν αλλά και την πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κω-Νισύρου έπειτα άκουσε με προσοχή τα όσα είχαν να του καταθέσουν για το τεράστιο πρόβλημα της στέγασης τους, δηλώνοντας από την αρχή ότι το γεγονός δεν του είναι άγνωστο. Αντιθέτως, το γνωρίζει καθώς το ίδιο ακριβώς ζήτημα αντιμετωπίζει και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που έρχεται να εργαστεί στο Νοσοκομείο Κω αλλά και όλοι οι υπόλοιποι δημόσιοι λειτουργοί που εξυπηρετούν πάγιες θέσεις εργασίας.
Ο κ.Νικηταράς, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, αντιλαμβάνεται απόλυτα την τεράστια δυσκολία εύρεσης καταλυμάτων για μακροχρόνια μίσθωση καθώς η Κως ως ο τρίτος τουριστικός προορισμός της χώρας δέχεται για τουλάχιστον έξι μήνες το χρόνο τεράστιο όγκο επισκεπτών. Την έλλειψη διαθέσιμων καταλυμάτων επιδεινώνει η απόφαση πολλών ιδιοκτητών να τα εκμεταλλεύονται βάσει του μοντέλου της βραχυχρόνιας μίσθωσης (arbnb) με αποτέλεσμα ακόμη κι αν μπορούν να μισθώσουν ένα κατάλυμα να το πράττουν μόνο για όσο διαρκεί ο χειμώνας.
Ο Δήμαρχος, ξεκαθάρισε ότι η λύση του προβλήματος ουσιαστικά δε βρίσκεται στα χέρια της αυτοδιοίκησης καθώς ακόμη κι αν είχαν τη διάθεση οι νησιωτικοί Δήμου να συμβάλλουν στην άμβλυνσή του, δε μπορούν. Το Κράτος δεν τους παρέχει κανένα εργαλείο γι’ αυτόν το σκοπό. Παρότι ο Δήμος Κω υποστηρίζει οικονομικά τη διαβίωση των ιατρών στο νησί με το μηνιαίο βοήθημα των 450 ευρώ, δε δύναται από άποψη πόρων να το πράξει και για άλλες ειδικότητες επαγγελμάτων που χρήζουν βοηθείας όπως οι εκπαιδευτικοί. Παρόλα αυτά, ο κ.Νικηταράς τόνισε ότι έχει ηθικό χρέος να ασχοληθεί με το πρόβλημα στέγασης των δασκάλων και των καθηγητών. Αν και δεν είναι σε θέση να δεσμευτεί προτείνοντας άμεσα χειροπιαστή λύση, ο ίδιος υποσχέθηκε να πραγματοποιήσει μια εμπεριστατωμένη έρευνα κι έπειτα να αποφανθεί για πιθανές διεξόδους.

Πηγή: https://www.kostv.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Και τι περιμένετε να σας δώσει λύση θα πει ότι τρώτε όμως φθηνά στην λέσχη (όχι ο κύριος δήμαρχος) οι ντόπιοι

  2. Ας μην ξεχνάμε όμως και όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό που επίσης έχουν πρόβλημα στέγασης και μάλιστα τους καλοκαιρινούς μήνες που όλα είναι πανάκριβα.

  3. Να μην ερχονται στην Κω. Ουτε δασκαλοι, ουτε γιατροι, ουτε στρατιωτικοι, ουτε ξενοδοχουπαλληλοι. Μονο τουριστες θελουμε.

  4. Όποιος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά σε άλλον τόπο, τότε πολύ απλά να μην δηλώνει αλλού. Υπάρχουν ντόπιοι εν δυνάμει εκπαιδευτικοί που περιμένουν να προσληφθούν και δε φτάνει ποτέ η ώρα αυτή γιατί μονίμως έρχονται από πάνω άλλοι εκπαιδευτικοί. Ολοι ας μένουμε στον τόπο μας. Η έστω για τους Ηπειρώτες, ένα σωρό σχολεία υπαρχουν στα οποία μπορούν να πάνε οδικώς. Έλεος κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια. Γεμίσαμε εσωτερικούς μετανάστες και μετά ζητάμε ζητάμε….

    • Θα γίνω κακός. Εγώ όσους ντόπιους εκπαιδευτικούς γνωρίζω, όλοι είναι συνταξιούχοι, παππούδες σαν κι’ εμένα. Αυτό να ισχύει και για τους υγειονομικούς στο Νοσοκομείο. Που είναι οι ντόπιοι γιατροί?

    • Προφανώς οι ντόπιοι δεν έχουν τόσο υψηλά προσόντα όσο οι «ξένοι» γι’αυτό και δεν προτιμούνται να υπηρετήσουν ούτε στην παραμεθόριο και τον τόπο κατοικίας τους. Επιπλέον μακάρι το υπουργείο Παιδείας να διοριζε τον κάθε εκπαιδευτικό στον τόπο που ανήκει ο καθένας, αλλά είναι τόσο άθλιοι που ενώ έχουν κενά σε όλη την επικράτεια στέλνουν τον Ηπειρώτη στην Κω, τον καλαματιανό στη Θεσσαλονίκη, τον Θρακιώτη στην Κρήτη και τον επτανησιο στη Σαμοθράκη. Και χωρίς απολύτως καμία υποδομή στέγασης. Αυτό είναι το θέμα. Η ανύπαρκτη στέγαση. Όχι το παιδί σου που περιμένει να διοριστεί στην Κω στο σχολείο δίπλα από το σπίτι του, αλλά ήρθαν οι «ξένοι» και του «»»πήραν»»» τη δουλειά. Όρεξη είχαμε να πληρώνουμε το μισό μισθό μας για τους σταύλους που διαθέτετε σε επιστήμονες και δεν ντρέπεστε καθόλου κι από πάνω.

  5. Και για τους καθηγητές…. όποιος έρχεται να έχει απευθείας ένα δωματιακι επιπλωμένο να μπορεί να μείνει χωρίς να δανείζεται ή να ξοδεύει τις πενιχρές οικονομίες του. Όποιος θέλει να μπορεί να νοικιάσει αλλού, αλλά να δίνεται και στους καθηγητές η δυνατότητα δωρεάν διαμονής, όχι να αγχώνονται οι άνθρωποι που θα μείνουν και να τους εκμεταλλεύεται ο κάθε κακομοίρης ιδιοκτήτης ακινήτου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ