»Η Κως μέχρι το σεισμό του 1933» με την πένα του συγγραφέως, Κωνσταντίνου Κογιόπουλου

0
1516

Η παρουσίαση του βιβλίου στο ΔΙΙΚ σε διοργάνωση της Αστικής Εταιρείας »Ιπποκράτης»
Με μια λιτή αλλά ατμοσφαιρική εκδήλωση που διοργάνωσε με επιτυχία η Αστική Εταιρεία »Ιπποκράτης» στον αύλειο χώρο του ΔΙΙΚ, παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο-λεύκωμα του ιατρού και συγγραφέως, Κώστα Κογιόπουλου, «Η Κως μέχρι το μεγάλο σεισμό του 1933», το Σάββατο 27 Αυγούστου.
Ομιλητές της βραδιάς ήταν ο ίδιος ο συγγραφέας και ο Επιστημονικός Δ/ντης της Αστικής Εταιρείας «Ιπποκράτης», δρ. Δημήτριος Γερούκαλης ενώ τη συζήτηση συντόνισε η πρόεδρος της Εταιρείας και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κω, Διονυσία Τελλή.
Συγκινητικός ο συγγραφέας, Θεοδόσης Διακογιάννης, στην αφήγηση αποσπασμάτων του βιβλίου του Εμμανουήλ Κάσδαγλη »Ιστορίες πριν από το σεισμό».
Η κ. Τελλή σήμανε την έναρξη της εκδήλωσης δίνοντας πρώτα το λόγο στον Επιστημονικό Διευθυντή της Εταιρείας »Ιπποκράτης», ο οποίος ουσιαστικά περιέγραψε εν συντομία το περιεχόμενο του νέου βιβλίου του κ.Κογιόπουλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συγγραφέας παρουσιάζει στον αναγνώστη μέσα από ανέκδοτο και μη φωτογραφικό υλικό και την παράθεση αναλυτικών στοιχείων, την εικόνα της πόλεως Κω όπως ακριβώς ήταν μέχρι και το σεισμό του 1933. Ο κ.Γερούκαλης επεσήμανε την δύναμη της πόλης ως ζωντανού οργανισμού, η οποία δρα ενωτικά για τους πολίτες της, διαμορφώνει κοινωνικό περιβάλλον, γεννά οικονομικές κι εμπορικές σχέσεις και τελικά δημιουργεί ιστορική μνήμη.
Ο ίδιος, επανέλαβε τη διασύνδεση της πλούσιας εκδοτικής δραστηριότητας της Αστικής Εταιρείας »Ιπποκράτης» με την πρόληψη που πρωτίστως προωθεί σύμφωνα με την καταστατική της λειτουργία, τονίζοντας ότι το εκάστοτε σύγγραμμα αποτελεί πολιτισμό μέσω του οποίου αφυπνίζεται το πνεύμα των ανθρώπων, με αποτέλεσμα εκείνοι τελικά να απομακρύνονται από την πιθανότητα να εξαρτηθούν από καταστροφικές συνήθειες.
Αμέσως μετά, το λόγο πήρε το τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς, ο συγγραφέας-ιατρός, Κωνσταντίνος Κογιόπουλος, ο οποίος, υπογράμμισε ότι το νέο του βιβλίο (15ο στη σειρά) με τίτλο »Η Κως μέχρι το μεγάλο σεισμό του 1933″ συνιστά την εσωτερική του ανάγκη αφενός να τιμήσει τη γενέτειρα του κι αφετέρου να δημιουργήσει παρακαταθήκη για τις νέες γενιές, παρουσιάζοντας την προγενέστερη του σεισμού του 1933 εικόνα της πόλεως Κω.
Ο κ.Κογιόπουλος σημείωσε αρχικά ότι η πόλη του νησιού μας κατά τον 15ο και 16ο αιώνα ήταν αυτή που καταστράφηκε με τον τότε σεισμό, τμήμα της οποίας αποτελεί σήμερα, μεταξύ άλλων τοποσήμων, η Παλιά Πόλη με τα νεοκλασικά αλλά και οθωμανικής αρχιτεκτονικής σπίτια της. Σπάνιες φωτογραφίες εποχής, χάρτες αλλά και μαρτυρίες περιηγητών συνθέτουν ένα βιβλίο που αποτυπώνει το παρελθόν με τις αμέτρητες μνήμες.
Οι Ιταλοί ως κατακτητές αβίαστα αποτελούν ίσως τους βασικότερους δημιουργούς της πόλης της Κω μέχρι και το σεισμό του 1933. Πρώτο τους έργο το Υδραγωγείο κι έπειτα οι φυλακές εντός του Κάστρου. Έπειτα, ήρθαν τα διοικητικά κτίρια, όπως αυτό του Επαρχείου και του σημερινού Δημαρχείου, μετά το τελωνείο αλλά και το πρώτο ξενοδοχείο, το »Gelsomino».
Κοσμικά σημεία της πόλεως Κω της προσεισμικής εποχής ήταν, μεταξύ άλλων, η χριστιανική συνοικία με κέντρο τον προσεισμικό Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, η μουσουλμανική συνοικία Γενί Καπί, οι πέντε πύλες του ιπποτικού Κάστρου κ.α. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα Κωακά πλατυμέτωπα σπίτια.
Πολλές οι αρχιτεκτονικές – κι όχι μόνο- επιρροές των μουσουλμάνων.
Σε σύντομες τοποθετήσεις για το νέο βιβλίο-λεύκωμα του Κωνσταντίνου Κογιόπουλου, συγχαίροντάς τον παράλληλα, προχώρησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αγκύρας, κ.κ Ιερεμίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου & Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ, ο Έπαρχος Κω-Νισύρου, Ιωάννης Καμπανής, ο Δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς, ο Γενικός Γραμματέας ΔΙΙΚ-ιατρός, Γιώργος Τάλλαρος, ο πρόεδρος ΤΕΕ Κω, Γιώργος Χρυσουλάκης, ο ιατρός, Νίκος Μανούσης και η πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κω-ιατρός, Μαρία Φρατζάκη.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί συμπολίτες μας, μεταξύ των οποίων, εκπρόσωπος του Διοικητή της 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχου, Σπυρίδωνα Κογιάννη, ο πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός, ο καθηγητής Χειρουργικής, Γιώργος Πέρος, το μέλος του ΔΙΙΚ, Φίλιππος Καλλούδης κ.α

Πηγή: https://www.kostv.gr/nea/politismos/16926-kkk

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ