ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Το υπόμνημα Δημάρχου Κω στον Υπ. Υγείας & η ξενάγηση στον Λινοπότη όπου έχει χωροθετηθεί το νέο Νοσοκομείο

10
1627

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισκέπτεται σήμερα την Κω.

Τον κ. Κικίλια υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο «Ιπποκράτης» ο Δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς και τον ξενάγησε στην περιοχή «Λινοπότης», όπου με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Κω έχει χωροθετήσει την ανέγερση νέου Νοσοκομείου, εφόσον υπάρξει σχετική απόφαση της Πολιτείας.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κλειστή σύσκεψη στο γραφείο Δημάρχου, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές Υγείας στην Κω.

Ο Θεοδόσης Νικηταράς παρέδωσε στον Υπουργό Υγείας αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις και προτάσεις του Δήμου για την σημερινή κατάσταση αλλά και την προοπτική των δομών Υγείας στο νησί μας ενώ συνόδευσε τον Υπουργό και στην επίσκεψή του στο Νοσοκομείο, όπου συμμετείχε σε νέα συνάντηση.

 

Σημείωση: επισυνάπτεται το Υπόμνημα του Δημάρχου Κω προς τον Υπουργό Υγείας.

 

Γραφείο Τύπου

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΩ ΘΕΟΔΟΣΗ ΝΙΚΗΤΑΡΑ

ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ

για την κατάσταση & προοπτική των Δομών Υγείας στην Κω

 

 

Αξιότιμε Υπουργέ,

ο Δήμος Κω, εκφράζοντας την απαίτηση της τοπικής κοινωνίας, που βασίζεται σε πραγματικές ανάγκες και δεδομένα, εκτιμά ότι η ανέγερση νέου Νοσοκομείου αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση για την υγειονομική θωράκιση του νησιού, του μόνιμου πληθυσμού και της τουριστικής οικονομίας.

Η Κως είναι από τους μεγαλύτερους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς, με 1,5 εκ. επισκέπτες ετησίως και αυξητική τάση λόγω συνεχιζόμενων επενδύσεων. Στην επόμενη πενταετία οι αφίξεις υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα 2 εκ. τουρίστες.

Αδικημένη, διαχρονικά, στις επενδύσεις υποδομών δημόσιας υγείας, πέρα από τη βάσιμη επίκλησή της ως γενέτειρα του πατέρα της ιατρικής επιστήμης Ιπποκράτη, απαιτεί σήμερα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, δράσεις και σχεδιασμό για την άρση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.

Ο Δήμος Κω παρακολουθεί στενά τα ζητήματα των δομών Υγείας στην Κω, πάντα με πρόθεση συνεργασίας και βοήθειας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Δήμαρχος Κω και το Δημοτικό Συμβούλιο, έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες.

Πέρυσι εκπονήθηκε από το ΓΝ-ΚΥ Κω μελέτη σκοπιμότητας για την ανέγερση νέου νοσοκομείου στο νησί μας. Βασιζόμενη σε στατιστικά στοιχεία, βάσει διεθνών σχεδιαστικών προδιαγραφών, περιγράφεται αναλυτικά τι πρέπει να γίνει. Προβλέπει ανέγερση Νέου Νοσοκομείου, δυναμικότητας  100 εσωτερικών οργανικών κλινών (95 νοσηλευτικών, 3 ΜΕΘ και 2 ΜΑΦ), σε χώρο εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Κω, που θα καλύψει τις υπηρεσίες υγείας του νησιού για τα επόμενα 50 έτη. Προτείνεται οι συνολικοί στεγασμένοι χώροι να είναι περίπου 11.400τμ,  με περιβάλλοντα χώρο που θα περιλαμβάνει 206 θέσεις στάθμευσης. Επιπλέον το νέο νοσοκομείο θα περιλαμβάνει 10 κλίνες στην ΜΤΝ και 4 κλίνες στην Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας.

Ο Δήμος Κω αξιοποιώντας τα δεδομένα της μελέτης, με την υπ΄αριθμό 34/2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προχώρησε σε χωροθέτησή του στην πλέον ενδεδειγμένη θέση, περίπου στο κέντρο του νησιού, στην περιοχή «Λινοπότης».

Ταυτόχρονα ως δημοτική αρχή έχουμε δεσμευτεί, εφόσον υπάρξει αντίστοιχη δέσμευση της Πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, να διαθέσει ο Δήμος μας ένα εκατομμύριο ευρώ για την εκπόνηση της μελέτης κατασκευής του έργου και να διευκολύνει με κάθε τρόπο την ανέγερση του.

Οι υπηρεσίες του Δήμου μας έχουν δρομολογήσει ήδη τις απαραίτητες διαδικασίες για την παραχώρηση του ακινήτου στο Δήμο Κω, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου ανήκει, προκειμένου ο Δήμος να το παραχωρήσει στο Υπουργείο Υγείας για την ανέγερση του νέου Νοσοκομείου.

Ως Δήμαρχος έχω αναλάβει κάθε δέσμευση και ευθύνη.

Χρέος δικό σας είναι να υπάρξει άμεσα η δέσμευση της Κυβέρνησης, για τη δρομολόγηση του Νέου Νοσοκομείου.

Αυτό αποτελεί απαίτηση του συνόλου της τοπικής κοινωνίας, ανεξαρτήτως πολιτικών προτιμήσεων.

Εκτός των προαναφερομένων, είναι σαφές ότι, μέχρι την κατασκευή και λειτουργία νέου Νοσοκομείου, απαιτείται ενίσχυση των υπαρχουσών δομών σε όλα τα επίπεδα.

Η ενίσχυση του σημερινού Νοσοκομείου σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και σε υλικοτεχνική υποδομή, θα εξισορροπήσει τις άμεσες ανάγκες, οι οποίες αυξάνονται συνεχώς, είτε λόγω covid-19 σε αυτή την περίοδο, είτε λόγω αύξησης του τουριστικού ρεύματος.

Η υφιστάμενη κατάσταση των δομών Υγείας στην Κω περιγράφεται συνοπτικά ως εξής:  

  • Χρόνια και τρέχοντα προβλήματα με έμφαση στις κτιριακές υποδομές στο Νοσοκομείο, στην έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και ιατρών (Παιδίατρος, Πνευμονολόγος, Παθολόγοι, Νευρολόγος, Ψυχίατρος, Ιατροί με εξειδίκευση στην εντατικολογία για την λειτουργία της ΜΑΦ).
  • Ανεπαρκής στελέχωση και προβληματική λειτουργία ΕΚΑΒ
  • Παντελής έλλειψη δομών ψυχικής υγείας από το νησί. Δεν υπάρχει ούτε ένας ψυχίατρος σε δημόσια δομή.
  • Οι κτιριακές υποδομές στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι απαρχαιωμένες, χτυπημένες από τον σεισμό και απόλυτα περιοριστικές ως προς την ανάπτυξη του Νοσοκομείου. Αρκεί να αναφερθεί ότι το βασικό τμήμα του νοσοκομείου έχει κατασκευαστεί επί Ιταλοκρατίας το 1928.

 

Αξιότιμε Υπουργέ,

η πανδημία, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ανέδειξε ως βασική παράμετρο της τουριστικής οικονομίας την πληρότητα σε δομές Υγείας.

Η αδυναμία της Κω, πέρα από τα γενικότερα προβλήματα των δομών Υγείας (έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, κενά υλικοτεχνικής υποδομής) εστιάζεται στην έλλειψη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Απαιτείται άμεσα λύση. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό μπορεί να ενεργοποιηθεί η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Στον οργανισμό του νοσοκομείου προβλέπεται Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) ως Διατομεακό Τμήμα. Για την στελέχωση της προβλέπονται δυο (2) ειδικευμένοι Ιατροί. Αυτή την στιγμή, επειδή στην ΜΑΦ δεν υπηρετεί κανείς Ιατρός, η παρακολούθηση διασωληνωμένων ασθενών που χρήζουν διακομιδής μέχρι την αναχώρηση τους με πτητικό μέσο του ΕΚΑΒ καλύπτεται από το Αναισθησιολογικό Τμήμα.

Προκειμένου να λειτουργήσει πλήρως η ΜΑΦ πρέπει να γίνουν τα εξής:

  • Το Υπουργείο Υγείας να καλύψει τις 2 θέσεις της ΜΑΦ είτε με επικουρικό προσωπικό είτε με μετακινήσεις για την καλοκαιρινή περίοδο από Ιατρούς νοσοκομείων της Στερεάς Ελλάδας που υπηρετούν σε ΜΑΦ ή ΜΕΘ. Στους Ιατρούς ο δήμος Κω αναλαμβάνει να καλύψει δωρεάν διαμονή και σίτιση.
  • Να γίνει πρόσληψη του απαιτούμενου επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού (6 νοσηλευτές). Αναγκαίο κρίνεται να υπάρξει μετακίνηση τουλάχιστον μιας εξειδικευμένης νοσηλεύτριας από ΜΑΦ ή ΜΕΘ Νοσοκομείου των Αθηνών για το πρώτο διάστημα ώστε να γίνει εκπαίδευση του προσωπικού.
  • Η διοίκηση του νοσοκομείου να διαμορφώσει κατάλληλα τον χώρο της ΜΑΦ, χωρητικότητας δυο (2) κλινών, έναντι των χειρουργείων και να καταγράψει τις ανάγκες σε ιατρικό εξοπλισμό (μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών οργάνων, αναπνευστήρες, απινιδωτές, κ.α.). Προφανώς το αναισθησιολογικό τμήμα του νοσοκομείου, που εφημερεύει καθημερινά, μπορεί να έχει κύριο και καθοριστικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία της ΜΑΦ, πάντα σε συνδυασμό με την ενίσχυση της με όλα τα παραπάνω.

Η λειτουργία της πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας.

Ο Δήμος Κω, όπως αντιλαμβάνεσθε, είναι έτοιμος να διαθέσει ότι απαιτηθεί για την προάσπιση της υγείας των συνδημοτών μας και την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Η πολιτική και οικονομική συνδρομή στην αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων του νησιού, ανεξαρτήτως αρμοδιότητας, αποτελεί βασική αρχή με την οποία πορευόμαστε.

Σε αυτό το πλαίσιο είμαστε διατεθειμένοι να καλύψουμε το κόστος μισθοδοσίας για δυο (2) έτη όλου του προσωπικού που θα προσληφθεί για αυτές τις ανάγκες, εφόσον το Υπουργείο αδυνατεί να τις καλύψει και εφόσον διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο.

 

Αξιότιμε Υπουργέ,

η ενίσχυση των δομών Υγείας του νησιού μας έχει πολλαπλάσια οφέλη, για όλους.

Αρκεί να σας αναφέρω το τεράστιο κόστος αεροδιακομιδών για το ελληνικό δημόσιο. Κόστος που μπορεί να μειωθεί με την ενίσχυση σε μέσα, ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Μόνο στη διετία 2017 – 2018 είχαμε 309 διακομιδές από την Κω (133 το 2017 και 176 το 2018), με το ετήσιο κόστος να πλησιάζει το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Εκτός από την κατασκευή νέου Νοσοκομείου και ιεραρχώντας το επείγον των αναγκών, σύμφωνα με την εκτίμησή μας, απαιτείται να δοθεί προτεραιότητα στα εξής:

  1. Ενίσχυση σε προσωπικό του Τομέα ΕΚΑΒ Κω, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι βάρδιες ενός ασθενοφόρου με έδρα την πόλη της Κω και για τη λειτουργία δεύτερου ασθενοφόρου, με βάση στο κτήριο του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας, ώστε να καλύπτει το γειτονικό διεθνές αεροδρόμιο «Ιπποκράτης» και την απομακρυσμένη από το Νοσοκομείο Δημοτική Ενότητα Ηρακλειδών. Σε αυτό το πλαίσιο ο Δήμο μας, προκειμένου να προστατέψει την υγεία των κατοίκων και επισκεπτών του σε όλο το μήκος και πλάτος του νησιού, προτίθεται να συμβάλλει στη στελέχωση του ΕΚΑΒ για τη λειτουργία δεύτερου ασθενοφόρου, με ποσό που αντιστοιχεί στη μισθοδοσία 6 επικουρικών διασωστών, ήτοι περίπου 80.000€ ετησίως. Εφόσον βέβαια δημιουργηθεί το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο. Όσον αφορά στο ΕΚΑΒ είναι αναγκαία η στέγασή του σε αξιοπρεπή χώρο (όπως στο κτίριο του ΕΦΚΑ που διαθέτει αναξιοποίητους χώρους) και όχι κάτω από εσωτερική σκάλα του νοσοκομείου όπου βρίσκεται σήμερα, σε αναξιοπρεπείς συνθήκες για τους εργαζομένους του. Επιβεβλημμένη είναι επίσης η ενίσχυσή του σε εξοπλισμό με την προμήθεια μικρού ασθενοφόρου, ευκίνητου στο κέντρο της πόλης.

 

  1. Άμεση λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας.

Ιδιοκτησιακό καθεστώς Κέντρου Υγείας .

Το οικόπεδο με κτηματολογική μερίδα 901 γαιών Αντιμαχείας, έκτασης 3.825,00 μ2 και το κτίριο συνολικής επιφάνειας 2.137,39 μ2. αποτελούν ιδιοκτησία του πρώην Δήμου Ηρακλειδών και σήμερα του Δήμου Κω .

Με την με αριθμό 206/2006 απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο του πρώην Δήμου Ηρακλειδών, παραχώρησε το ακίνητο καθώς και τον περιβάλλοντα χώρο για τη δημιουργία του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας, με την δέσμευση ότι αυτό ( Κ.Υ.) θα λειτουργούσε εντός 3 ετών από την παραχώρηση, διαφορετικά επιστρέφει στην ιδιοκτησία του πρώην Δήμου Ηρακλειδών ( σήμερα Δήμου Κω ).

Το κτίριο μετά την ανακατασκευή του και την τοποθέτηση εξοπλισμού, κόστισε στο ελληνικό δημόσιο περί τα 5 εκ. €  – μετατράπηκε σε  Κέντρο Υγείας αν και δεν λειτούργησε ποτέ ως τέτοιο. Εγκαινιάστηκε το 2009 και έκτοτε βρίσκεται σε αδράνεια, φιλοξενώντας σήμερα το Περιφερειακό Ιατρείο Αντιμάχειας.

Βρίσκεται στο κέντρο περίπου του νησιού (25 χιλιόμετρα από την πόλη της Κω), δίπλα στο αεροδρόμιο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ», 7 χιλιόμετρα από την Δημοτική Κοινότητα Καρδαμαίνης, 17 χιλιόμετρα από την Δημοτική Κοινότητα Κεφάλου και 5 χιλιόμετρα από τον οικισμό Μαστιχαρίου της Δημοτικής  Κοινότητας Αντιμαχείας .

 

Κτηριολογικό του Κ.Υ. (χώροι υπηρεσιών, μηχανήματα)

Το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας, αναμενόταν να συμβάλει στην αποσυμφόρηση του Γενικού Νοσοκομείου της Κω, καθώς διαθέτει Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό Εργαστήριο, αίθουσα μικροεπεμβάσεων, 4 θαλάμους νοσηλείας με 7 κλίνες και πληθώρα ειδικών τμημάτων, όπως Παθολογικό, Καρδιολογικό, Γυναικολογικό, Παιδιατρικό και Οδοντιατρικό.

 

Σε αυτό το άρτιο και πλήρως εξοπλισμένο κτήριο δίνεται η δυνατότητα να εγκατασταθεί η 2η Τοπική Μονάδα Υγείας.

Παράλληλα πρέπει άμεσα να γίνει ο Οργανισμός του Κέντρου Υγείας ώστε να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό, ιδιαίτερα τεχνικοί για την λειτουργία των εργαστηρίων (ακτινολογικό και αιματολογικό που είναι πλήρως εξοπλισμένα).

 

  1. Ενίσχυση της 1ης ΤΟΜΥ Κω άμεσα με την επαναπροκήρυξη όλων των προβλεπόμενων θέσεων Ιατρών. Αυτή τη στιγμή υπηρετεί μόνο ένας (1) Παθολόγος. Το ίδιο ισχύει και για την 2η ΤΟΜΥ Κω προκειμένου να λειτουργήσει στο Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας.
  2. Θεσμοθέτηση Κινήτρων για την κάλυψη θέσεων ιατρών στην περιφέρεια.
  3. Σύνταξη νέου σύγχρονου Οργανισμού του ΓΝ-ΚΥ ΚΩ λαμβάνοντας υπόψη και την εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση του άρθρου 125 του ν.4600/9-3-2019 (ΦΕΚ 43 Τεύχος Α’).

 

Αξιότιμε Υπουργέ,

οφείλω να σας γνωστοποιήσω επίσης:

  1. Ο Δήμος Κω αποφάσισε πρόσφατα, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από αίτημα-συνεννόηση με τη διοίκηση του Νοσοκομείου, να χορηγήσει μηνιαίο χρηματικό επίδομα στέγασης έως 450 € σε 9 επικουρικούς Ιατρούς, προκειμένου να αποτελέσει κίνητρο σε νέους ιατρούς να επιλέξουν το νοσοκομείο του νησιού μας.
  2. Απαιτείται άμεσα προσθήκη ιατρών σε σημαντικές ειδικότητες για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου μας. Οι μεγάλες ανάγκες αφορούν κυρίως σε έλλειψη παιδιάτρου, όπου υπηρετεί μόνο ένας (1) Ιατρός αυτή την περίοδο, σε έλλειψη Παθολόγου όπου υπηρετούν μόνο δύο (2) μόνιμοι Ιατροί οι οποίοι σηκώνουν τεράστιο βάρος. Αξίζει να γνωρίζετε ότι στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου μας διενεργούνται σχεδόν όλα τα σχήματα χημειοθεραπειών σε καρκινοπαθείς τις περιοχής μας. Αυτό και μόνο καταδεικνύει τη σοβαρότητα της υπόθεσης. Επιπλέον, κενό καταγράφεται και στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, που εξυπηρετεί 36 νεφροπαθείς και αρκετοί ασθενείς είναι σε αναμονή. Η μονάδα καλύπτεται μόνο από ένα νεφρολόγο και ένα γενικό ιατρό. Αντίστοιχα κενά υπάρχουν και σε άλλες ειδικότητες, η ενίσχυση των οποίων κρίνεται αναγκαία για την ομαλή λειτουργία των κλινικών και συνολικά του νοσοκομείου μας.

 

Γενικότερα, και από τα ανωτέρω, προκύπτει ότι πρέπει η Πολιτεία να δει με μεγαλύτερη ευαισθησία τα προβλήματα των δομών Υγείας σε μια ακριτική περιοχή όπως η δική μας, με μεγάλη βαρύτητα στην εθνική οικονομία.

Πρέπει να αλλάξουν οι θεσμικές διαδικασίες και λειτουργίες για να στηριχτεί το σύστημα Υγείας.

Η εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού κρίνεται αναγκαία.

Με ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που θα διευκολύνει την υλοποίηση των αποφάσεων και δεν θα δημιουργεί περαιτέρω γραφειοκρατικές εμπλοκές.

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δημαρχε εισαι ο μονος που προσπαθει για το νεο νοσοκομειο. Εχεις αγκαλιασει ενα αιτημα ολης της κωακης κοινωνιας και προσπαθεις με ολες σου τις δυνσμεις. Στο τελος θα τα καταφερεις . Να εισαι σιγουρος. Εχεις μαζι σου ολο το λαο της κω.

    • Σταματήστε να ζητάτε τοίχους κ ντουβαρια ΜΕΘ θέλουμε κ γιατρούς τι στο καλό δεν καταλαβαίνετε εν μέσω οικονομικής κρίσης πανδημίας κ δεν ξέρω τι άλλο ζητάτε τιιι ;Έχει λεφτά το κράτος για ένα τέτοιο έργο; Καλύτερα να ενισχυθούν οι ένοπλες δυνάμεις γιατί ο εχθρός είναι προ των πυλών δεν το βλέπετε ;Τόσος ύπνος πια σχολιάζεται κ παίζετε μεταξύ σας για ανούσια πράγματα κ δεν είδα κανέναν να νοιάζεται για την πατρίδα ,είμαστε πρώτη γραμμή κ όταν οι Μογγόλοι θα χτυπήσουν δεν θα έχει νόημα τι έκανε ο Κυρίτσης η τι θα κάνει ο Νικηταράς ,είσαστε όλοι μακράν νυχτωμενοι.

  2. Μπράβο δήμαρχε,σοβαρό ωραίο το υπόμνημα,έτσι γίνονται οι δουλειές,όχι με φωνές,συλλαλητήρια και σπρωξιές,μακαρι να γίνουν όλα αυτά που αναφέρονται στο υπόμνημα σας.

  3. Μπα, νεο νοσοκομείο δεν θα δούμε ποτέ.. Επειδή δεν είναι κάτι που προσθέτει σε ψήφους. Μην παραπονιέστε ομως.. Ήθελες τα, είπαθες τα.. Ξανάψηφίστε πάλι τους ίδιους εσείς από συνήθεια.. Ξερόλες..

  4. Που είναι αυτες οι διεθνείς προδιαγραφές για το νέο νοσοκομειο που λες Δήμαρχε;Εμείς άλλα διαβάζουμε ότι χρειάζονται.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ