Ν. Μυλωνάς: Απαράδεκτη βιασύνη το ξεκίνημα κατακαλόκαιρα της αποκατάσταση των ζημιών στο λιμάνι Κω

5
2098

Θεμα: ‘’απαράδεκτη βιασύνη το ξεκίνημα κατακαλόκαιρα της αποκατάσταση των ζημιών στο λιμάνι Κω ’’

Α. Πρωί-πρωί σήμερα, 2 οικοδόμοι με το σκεπάρνι στο χέρι στο εμπορικό-επιβατικό του νησιού να καλουπώνουν στο έδαφος. Απορούμε, τους πλησιάζουμε και τους ρωτούμε:

-Τι προσωρινές παρεμβάσεις επισκευής θα κάνετε στο σεισμόπληκτο λιμάνι μας;

—Ξεκινούν οι εργασίες! θα γίνει πρώτα η μεταφορά του λυόμενου κτηρίου επιβατών! μας απαντούν.

—Είναι απίστευτο! Για όποιον γνωρίζει τον τόπο μας είναι ασυμβίβαστο με την κίνηση του λιμανιού Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο να γίνονται ταυτόχρονα και οικοδομικά έργα επισκευών! Γιατί αυτή η βιασύνη;

Β. Στο γραφείο διαβάζουμε το κείμενο αγανάκτησης συμπατριώτη μας. Θα περιμέναμε περισσότερες αντιδράσεις από τον τουριστικό και εμπορικό κόσμο της Κω. Χρειάζονται εξηγήσεις για την ανάγκη της επιβάρυνσης κατακαλόκαιρα της λειτουργίας και της εικόνας της κύριας θαλάσσιας πύλης εισόδου-εξόδου στο νησί μας. Ερμηνεία έχουν καθήκον να δώσουν ο νυν Δήμαρχος και το Λιμενικό Ταμείο. Εξηγήσεις πρέπει να δώσει και ο νέος Δήμαρχος. Ποιό ήταν το αντικείμενο της επίσκεψης υψηλόβαθμου εκπροσώπου του Υπουργείου Μεταφορών; Τι απάντησαν όταν τους είπαν ότι το έργο ξεκινά άμεσα; Ποιος αναλαμβάνει το βάρος των κακών συνεπειών του ανόητου βιαστικού βήματος, του ξεκινήματος των επισκευών;

Γ. Υπήρξε πολιτική κινητικότητα τις τελευταίες μέρες με το έργο του λιμανιού. Υποθέσαμε ότι συζητιούνται λεπτομέρειες και χρονοδιαγράμματα και γενικά ξεκινά μια διαδικασία συνεργασίας για ένα μεγάλο τοπικό έργο. Οτι γίνεται ενημέρωση και γνωριμία μεταξύ των συντελεστών του έργου.

Η πρώτη απορία προήλθε από τις δηλώσεις του τοπικού βουλευτή κ. Καματερού. Γιατί στο και 5’ της διαδικασίας των επεμβάσεων προβάλλεται ένα διχαστικό πνεύμα των ‘’σκόπιμων καθυστερήσεων’’ κάποιων! (λέγε με: Κυρίτσης, Λιμενικό Ταμείο), όταν μάλιστα αυτοί οι κάποοιοι καταδικάστηκαν στην πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία; Γιατί γίνεται μετάθεση ευθυνών; Για τις καθυστερήσεις του έργου ξέρουμε ότι οφείλονται στο ισχύον καθεστώς των δημοπρασιών και των διαδικασιών της δικαιοσύνης. Αυτοί είναι τομείς που αποτελούν καθαρά κυβερνητική ευθύνη. Οι διαδικασίες δημοπράτησης ολοκληρώθηκαν 14/06/2018 και η συμβασιοποίηση έγινε 18 Απριλίου 2019. Ποιο ωφελεί η προβολή της διχαστικής λογικής και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας; Η δεύτερη απορία είναι η σιωπή των τοπικών παραγόντων που εμπλέκονται στο θέμα.

Δ. Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος της βιασύνης;

–Υπάρχουν 20 μήνες Από τον Απρίλη του 2019 για την ολοκλήρωση του έργου για το οποίο η νομοθεσία προβλέπει και αιτιολογημένες παρατάσεις. Συνεπώς βιασύνη από πλευράς που αναδόχου δεν υπαρχει.

–Ο Κυρίτσης αποχωρεί, το Λ.Τ. αλλάζει χέρια και δεν έχουν κανένα συμφέρον από την βιαστική έναρξη.

–Ο μόνος λόγος της βιασύνης έχει πολιτικό όνομα: Είναι οι εκλογές που γίνονται σε μια βδομάδα!

Είναι όμως προσβλητικό για την νοημοσύνη των πολιτών της Κω η για προφανείς λόγους εντυπωσιασμού και ψηφοθηρίας μεθόδευση των τελευταίων ημερών για την όπως-όπως έναρξη των επεμβάσεων στο λιμάνι. Σίγουρα προκαλεί αρνητικές λογικές σκέψεις. Ανάλογες με κείνες που προκάλεσαν οι εμμονικές θέσεις του κ. Κυρίτση να αφήσει το λιμάνι του Μανδρακίου Κω στα χάλια του για 2 καλοκαιρινές περιόδους και τα ξεκινήσει στο πάρα 5 των εκλογών την αυτονόητη υποχρέωση της άμεσης δημιουργίας ξύλινου διαδρόμου ασφαλούς διέλευσης των πεζών.

Το πολιτικό παιγνίδι είναι πάντα το ίδιο!

Και τώρα mutatis mutandis (τηρουμένων των αναλογιών) γίνονται τα ίδια πράγματα. Μόνο οι ρόλοι αντιστρέφονται. Πρώτα η ανοησία της τοπικής Δημοτικής αρχής. Τώρα η Κυβερνητική ανοησία! Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: κοροϊδία και ταλαιπωρία των πολιτών και των επισκεπτών του νησιού. Προβλέπουμε την ίδια εκλογική συμπεριφορά των πολιτών: Θα καταδικάσουν την κοροϊδία από ‘’όπου και αν προέρχεται’’!!!

B. Παρεμπιπτόντως πιο κρίσιμα είναι τα ερωτήματα:

1. ποια νέα αισθητική, σχεδιασμός διαδρομών και κινήσεων, ποιότητα των υλικών, αστικός εξοπλισμός, φυτεύσεις, χωροθέτηση στάθμευσης πλοίων, εικαστικές προσθήκες, ασφάλεια και η φύλαξη κλπ.

2. Ποιες νέες υποδομές θα ενσωματωθούν στην φάση των επισκευών: νέα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, υπόγειες εγκαταστάσεις για απορρίμματα, δίκτυο καυσίμων, οι υποδομές μαρίνας (ρευματοδότης, τηλεφωνικές γραμμές, ιντερνέτ, καλωδιακή τηλεόραση) κλπ.

3. Θα γίνει εγκατάσταση εξοπλισμού αυτόματης παρακολούθησης της ποιότητας του θαλάσσιου νερού και επισήμανσης των ρυπάνσεων όπως και επισήμανσης-ενημέρωσης των παλιρροϊκών κυματισμών για την περίπτωση σεισμών, ηλεκτρονικές πληροφοριακές πινακίδες για το νησί κλπ.

Δ. Όλοι κατανοούμε την οικονομική δυσπραγία Δήμου, Κυβέρνησης, Κράτους στις συνθήκες καταναγκασμού του μνημονιακού καθεστώτος. Όμως και μέσα σε αυτές τις κακές καταστάσεις υπάρχουν κάποια περιθώρια θετικών κινήσεων και δυστυχώς δεν έγιναν και εξακολουθούν να μην γίνονται!

Ν. Μυλωνάς

Δευτέρα 13 Ιούλη 2015: 1. «Η Κυβέρνηση πρέπει να συσκέπτεται και να συμφωνεί με τους Θεσμούς για όλα τα σχέδια νόμου στους σχετικούς τομείς, με επαρκές χρονικό περιθώριο πριν την υποβολή τους για δημόσια διαβούλευση ή το Κοινοβούλιο»

2. Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική τους δέσμευση να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους σε όλους τους πιστωτές πλήρως και έγκαιρα.

3. «Με εξαίρεση το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, η Ελληνική Κυβέρνηση θα επανεξετάσει, με σκοπό την τροποποίηση, τη νομοθεσία που εισήχθη σε αντίθεση με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, υπαναχωρώντας σε δεσμεύσεις προηγούμενων προγραμμάτων, ή θα προσδιορίσει σαφή ισοδύναμα αντισταθμιστικά μέτρα για τα κεκτημένα δικαιώματα που δημιουργήθηκαν στο μεσοδιάστημα»

Στα 114 δις ευρώ ανέρχεται το κέρδος της Γερμανίας από την ευρωκρίση σύμφωνα με τον ελληνικής καταγωγής Γερμανό ευρωβουλευτή Γιώργο Χατζημαρκάκη Ο Γερμανός ευρωβουλευτής του κόμματος των «Φιλελευθέρων», κυβερνητικού εταίρου των Χριστιανοδημοκρατών της Άγκελα Μέρκελ, ανέφερε πως «πρέπει μετά τις γερμανικές εκλογές να ζητηθεί μια αναδιανομή του κέρδους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα ανάμεσα στις χώρες του Νότου που πλήγωσαν από την κρίση, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος». «η Γερμανική Κυβέρνηση ομολογεί, ότι όχι μόνο τα κέρδη είναι στα 41 δισ. ευρώ αλλά επίσης έκανε εξοικονόμηση σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης (Δήμοι, Περιφέρειες) άλλα 73 δισ. ευρώ. Δηλαδή συνολικά φτάνουμε στα 114 δισ. ευρώ κέρδος της Γερμανικής Πολιτείας.

ενημερωτικο σημείωμα:

Η ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΑΤΕ, ανάδοχος του έργου Β`φάσης αποκατάστασης του Λιμένα Κω

23-07-2018  – Πηγή: ypodomes.com

Με γοργά βήματα προχωρά η διαγωνιστική διαδικασία για το μεγάλο λιμενικό έργο της Β`φάσης αποκατάστασης του Λιμένα Κω.  Η δημοπράτηση της 11ης Ιουνίου (και η αποσφράγιση των προσφορών στιςς 14 Ιουνίου) ανέδειξε μειοδότη και προσωρινό ανάδοχο (με απόφαση του Υπ.ΥΠΟΜΕ) την εταιρεία ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΑΤΕ με έκπτωση 53,03%. Το έργο είναι απαραίτητο για να επανέλθει σε 100% λειττουργικούς ρυθμούς το λιμάνι της Κω που υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό της 21ης Ιουλίου 2017.

Φορέας Υλοποίησης είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το αρχικό κόστος του έργου είναι 25εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 20,16εκατ.ευρώ). Τα έργα που αποτελούν αντικείμενο της παρούσας εργολαβίας αφορούν 1) επισκευή και ενίσχυση των κρηπιδωμάτων του κύριου προβλήτα και 2) επισκευή και ενίσχυση του εσωτερικού λιμένα «Μανδράκι» από τις βλάβες που τους προκάλεσε ο σεισμός του Ιουλίου 2017.

Η διάρκεια της σύμβασης είναι 20 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή αν τα έργα ξεκινήσουν στις αρχές του 2019, τότε θα έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι υποβλήθηκαν 14 προσφορές εκ των οποίων έγιναν δεκτές οι 13 και οι εκπτώσεις κυμάνθηκαν από το 53,03% ως η μεγαλύτερη και η χαμηλότερη ήταν από την Χ.Κωνσταντινίδης με 18,31%.

Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών εταιρειών. Είναι ένα από τα ελάχιστα πλέον νέα λιμενικά έργα που υλοποιούνται αυτή την περίοδο.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το παρόν έργο αφορά στην κατασκευή των απαιτούμενων έργων, για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό της 21ης Ιουλίου 2017 στον λιμένα της Κω, κατά μήκος των κρηπιδωμάτων, καθώς και της όπισθεν αυτών χερσαίας ζώνης.

Ο λιμένας της Κω, ο οποίος βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Κατασκευάστηκε σε διαφορετικές χρονικές περιόδους από τα αρχαία χρόνια μέχρι την προηγούμενη δεκαετία. Αποτελείται από:

α) τον κύριο προβλήτα που είναι νεώτερη λιμενική εγκατάσταση·

β) τον εσωτερικό λιμένα που είναι φυσικός, το επονομαζόμενο «Μανδράκι» και

γ) τον πρόβολο επί πασσάλων.

Τα έργα που αποτελούν αντικείμενο της παρούσας εργολαβίας αφορούν σε:

1) επισκευή και ενίσχυση των κρηπιδωμάτων του κύριου προβλήτα·

2) επισκευή και ενίσχυση του εσωτερικού λιμένα «Μανδράκι»,

από τις βλάβες που τους προκάλεσε ο σεισμός του Ιουλίου 2017.

Επισημαίνεται, ότι κατά την εκτέλεση των έργων της παρούσας εργολαβίας, θα πρέπει να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του λιμένα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ειδικότερα, προβλέπονται κατά τμήματα οι εξής εργασίες:

η καθαίρεση της υφιστάμενης ανωδομής και η επιμελημένη άρση και φύλαξη των δεστρών και των κρίκων σε κατάλληλο χώρο του εργοταξίου,

η εκσκαφή και αντικατάσταση της λιθορριπής του ανακουφιστικού πρίσματος με κίσσηρη, όπισθεν των κρηπιδοτοίχων,

μερική άρση και επανατοποθέτηση των υφιστάμενων τεχνητών ογκολίθων,

κατασκευή μικροπασσάλων με τη διάτρηση των στηλών των τεχνητών ογκολίθων,

ανακατασκευή ανωδομής και δαπέδων και επανατοποθέτηση των δεστρών και των κρίκων πρόσδεσης σκαφών,

ανακατασκευή των υφιστάμενων ραμπών,

κατασκευή νέου κρηπιδότοιχου στη ράμπα του Πολεμικού Ναυτικού,

κατασκευή σειράς πασσάλων διαμέτρου 1,50m και διαμέτρου 1,00 m στον πόδα των κρηπιδοτοίχων για την βελτίωση της ασφάλειας έναντι θραύσης του εδάφους θεμελίωσης,

κατασκευή κλεισιάδας για την έδραση του φανού και επανατοποθέτηση του φανού,

τοποθέτηση εξαρτημάτων κρηπιδωμάτων.

[pdf-embedder url=»http://www.aegeanews.gr/wp-content/uploads/2019/06/δημοπρατηση-2018-OJS100-227533-el.pdf» title=»δημοπρατηση 2018-OJS100-227533-el»]

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Τάδε έφη προφήτης Ησαΐας. Ο έχων επίγνωση των πράξεων και των λόγων του και το παραδέχεται δημόσια θα τύχει συγχωρήσεως και μετέπειτα θα κερδίσει μετόχι στην βασιλεία των ουρανών. Και ο κύριος Μυλωνάς πράγματι δημοσίως παραδέχεται ότι είναι ανόητος. Γιατί το να συμπεραίνει γραπτά ότι η τοπική δημοτική αρχή ευθύνεται πρώτα ανοήτως για την καθυστέρηση της αποκατάστασης των ζημιών στο λιμάνι και να είναι ο κύριος Μυλωνάς πρωτοκλασάτο στέλεχος του κυρίου Κυρίτση συμπεριλαμβάνει και τον εαυτό του στους ανόητους. Όλα τα υπόλοιπα είναι για τους νουνεχείς. Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω

    • τα κυβερνητικα ζωα και ντοπιος βολευτης δεν ευθυνονται καθολου; σφυριζοπουλης ησουν σφυριζομπουλης θα μεινεις.

  2. ΕΛΠΙΖΩ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ.. ΜΗΝ ΣΚΑΨΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΜΕΤΑ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΕΤΣΙ.. ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΤΑ ΕΡΓΑ.. ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΝΩΤΕΡΑ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ