Ένας Κώος στον 1ο ΔΙΕΘΝΗ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΔΡΟΜΟ « ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ » της Μάχης των Θερμοπυλών του 480 π.Χ.

0
819
ΘΕΜΑ:    ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΘΛΗΤΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ 1Ο ΔΙΕΘΝΗ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΔΡΟΜΟ « ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ » της Μάχης των Θερμοπυλών του 480 π.Χ.
 
 
   Ο Μαραθωνοδρόμος Αθλητής μας ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ  ΘΕΟΔΩΡΟΣ  έτρεξε στον 1ο ΔΙΕΘΝΗ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΔΡΟΜΟ « ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ» των 102 χλμ .
 
 Ο Κώος αθλητής με την αγωνιστικότητα του και το αθλητικό του ήθος τίμησε με την παρουσία του την σπουδαία αυτή Διεθνή αθλητική διοργάνωση στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα  ότι η Κως  άντεξε την μεγάλη δοκιμασία του σεισμού και οι κάτοικοι της το αποδεικνύουν ξεπερνώντας κάθε δυσκολία με το μεγαλείο της ψυχής τους.
                                                                            
 
 
1ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ « ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ » της Μάχης των Θερμοπυλών του 480 π.Χ.
2497 χρόνια μετά την επική μάχη και τη θυσία στον Αιώνιο Βωμό της Ελευθερίας των 300 Σπαρτιατών με τον αρχιστράτηγο Λεωνίδα, και των 700 Θεσπιέων με τον άξιο συναγωνιστή του Δημόφιλο, 96 Πανάξιοι Έλληνες και Ελληνίδες δρομείς, επιτελώντας ιερό χρέος τιμής και μνήμης, έτρεξαν στα χνάρια τους, στη διαδρομή που ένωσε τις μοίρες τους και τους πέρασε στην Παγκόσμια Ιστορία, ως αιώνια σύμβολα ανδρείας, πίστης στην πατρίδα και στο ιδανικό της ελευθερίας.
Από τις πανάρχαιες ιστορικές Θεσπιές τού Κήπου των Μουσών και τού Ναού τού Έρωτα, της γειτονικής Άσκρης τού Ησιόδου έως τις πύλες της Φωτιάς, τις εμβληματικές Θερμοπύλες των αρχαίων αμφικτυόνων και τού Ναού της Δήμητρας…
Σ’ αυτά τα 102 χλμ. της Αρχαίας Διαδρομής, δίπλα στην Κωπαΐδα και την πανάρχαια πόλη της Αλιάρτου, έπειτα στην Πέτρα που διεξήχθη η νικηφόρα τελευταία μάχη της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ τού 1821, ακόλουθα στο ΚΑΛΑΜΙ, τον τόπο της θυσίας των πατριωτών το 1944 από τους ναζιστές κατακτητές, για να φτάσει έξω από τη χιλιοτραγουδισμένη Λιβαδειά -το Ελληνοχώρι στην Τουρκοκρατία- έπειτα στο Θούριο και τη Χαιρώνεια, με την επική μάχη τού 338 π.χ. και από εκεί στην αρχαία περιοχή της Τιθορέας και τού Μοδίου, τού Καλλίδρομου και της Αφέντρας τού Καλλίδρομου, της πανάρχαιας ιστορικής Μενδενίτσας (η μεσαιωνική Βοδονίτσα με τη Μαρκησία της και τις Μυκηναϊκές ΑΥΓΕΙΕΣ) και στο τέλος στην Ανάβρα και το Παλαιόκαστρο με τον τερματισμό στον ιστορικό τόπο των Θερμοπυλών, εκεί στο επιβλητικό περικαλλές άγαλμα τού αιώνιου στρατηλάτη, τού Λεωνίδα, που φιλοτέχνησε ο Βάσος Φαληρέας στα μέσα της δεκαετίας τού 1950.
Εκεί, απέναντι από τον Κολωνό, το μικρό αντέρεισμα τού Καλλίδρομου, όπου έπεσαν και οι τελευταίοι Σπαρτιάτες και Θεσπιείς.
Όλοι και όλες, σε μια μαγική, μυστηριακή πορεία μέσα στη νύχτα, καθαγίασαν τη διαδρομή των προπατόρων.
Υπερέβαλαν εαυτούς σε μια γνήσια εσωτερική απελευθερωτική ιερουργία…Τρέχοντας μέσα στη νύχτα, στα χνάρια εκείνων για περισσότερες από 8 ώρες, από τις 22.00 τού Σαββάτου έως περίπου τις 06.30 της Κυριακής, και μετέπειτα στο φως της ημέρας, ανεβοκατεβαίνοντας το όρος Καλλίδρομο, με την εκπληκτική θέα μετά τον Προφήτη Ηλία Μοδίου με τον Μαλλιακό Κόλπο στα πόδια τους, τον κάμπο του, τη Βόρεια Εύβοια και τα Λιχαδονήσια, τα καμποχώρια και τη Στυλίδα και τ’ άλλα λιμάνια της Πελασγικής Γης, την Όρθρυ απέναντι, όλ’ αυτά να αποζημιώνουν τα μάτια τής Ψυχής, την κούραση τών σωμάτων…
Με τους 21 σταθμούς, γεμάτους Αγάπη, Μεράκι, χαμογελαστά πρόσωπα, γνώριμα από δεκάδες αγώνες σε όλη την Ελλάδα, που υποδέχονταν όλους και όλες.
 
                                                                             Με ιδιαίτερη τιμή και εκτίμηση,
 
                                                                       Εκ του Δ/Σ ΣΕΒΑΣ ΚΩ « Ο Φειδιππίδης»
 
                                                                                             Ο Πρόεδρος
 
                                                                                  Χατζηστέργου Θ. Στέργιος

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ