Από τις …αλάνες του Απόλλωνα της Ρόδου στην Μπαρτσελόνα!

0
2988

«Θυμάμαι να παίζω γενικά από πολύ μικρή με τα αγόρια του σχολείου, να παίζω στο μαγαζί μας με τον μπαμπά μου. Ο μπαμπάς μου αλλά και ο παππούς μου έπαιζαν πολύ ποδόσφαιρο. Ο παππούς μου είχε παίξει και Β’ Εθνική. Μια μέρα έπαιζα μόνη μου στον δρόμο και περνούσε ο ξάδερφός μου και μου είπε να γραφτώ στην ομάδα. Και με σύστησε στον προπονητή ως πολύ καλό δεξί μπακ. Εγώ δεν ήξερα τι είναι το μπακ, δεν ήξερα τίποτα. Πατούσα την μπάλα και έπεφτα. Αλλά έτσι ξεκίνησα», λέει στην «Κ» η δεκαοκτάχρονη Αγγελική Παντερή από το Ρέθυμνο της Κρήτης όπου ζει σήμερα. Εκεί, η Αγγελική αγωνίζεται με τη φανέλα της ποδοσφαιρικής ομάδας «Ρέα», ενώ προπονείται εντατικά για τον δύσκολο «αγώνα» που την περιμένει.

Η νεαρή μπακ-χαφ είναι η πρώτη Ελληνίδα που θα δοκιμαστεί στην ομάδα της Μπαρτσελόνα, η οποία θεωρείται μαζί με τη Λυών, η καλύτερη ομάδα γυναικών στην Ευρώπη. Oλα ξεκίνησαν όταν η Αγγελική αγωνίστηκε με την εθνική ομάδα των Νεανίδων ενάντια στη Λιθουανία και τη Σκωτία, όπου την εντόπισαν σκάουτερ των Καταλανών και την κάλεσαν στα δοκιμαστικά. Ως αποτέλεσμα η Αγγελική Παντερή αναμένεται τον Δεκέμβριο να ταξιδέψει στη Βαρκελώνη και να φορέσει τη φανέλα των «μπλαουγκράνα».

Μια μέρα έπαιζα μόνη μου στον δρόμο και περνούσε ο ξάδερφός μου και μου είπε να γραφτώ στην ομάδα. Και με σύστησε στον προπονητή ως πολύ καλό δεξί μπακ. Εγώ δεν ήξερα τι είναι το μπακ, δεν ήξερα τίποτα. Πατούσα την μπάλα και έπεφτα.

Η Αγγελική Παντερή γεννήθηκε και μεγάλωσε στoν Απόλλωνα της Ρόδου. Αρχικά πήγε στην Ακαδημία Απόλλωνα, κάνοντας προπονήσεις μόνο με αγόρια. Οταν ήταν 12 χρόνων της έκανε πρόταση η ομάδα Ialysos Ladies. Εκεί αγωνίστηκε τέσσερα χρόνια, με τον σύλλογο το 2022 να κατακτά την άνοδο στην Α’ Εθνική. Επειτα από μία πολύ επιτυχημένη χρονιά στη Women’s Football League δύο ομάδες χτύπησαν την πόρτα της νεαρής αμυντικού. Αυτές ήταν ο ΑΟ ΡΕΑΣ και ο ΟΦΗ, με την ίδια αρχικά να κλείνει στον δεύτερο. Αλλαξε όμως γνώμη και επέλεξε τον ΑΟ ΡΕΑΣ. Αγωνίζεται επίσης και με την Εθνική ομάδα Νεανίδων, όπου την ξεχώρισαν και οι σκάουτερ της ισπανικής ομάδας.

«Είχαμε παίξει ένα φιλικό παιχνίδι και με είδε ένας από αυτούς. Ηρθε, μου μίλησε και μου είπε ότι είμαι πάρα πολύ καλή και πως πιστεύει πάρα πολύ σε μένα και πως φαίνεται ότι θα παίξω μπάλα. Ετσι κανονίστηκαν τα δοκιμαστικά για τον Δεκέμβριο. Ο,τι και να γίνει και μόνο το δοκιμαστικό είναι πολύ σημαντικό, είναι μια μεγάλη ευκαιρία», τονίζει η Αγγελική η οποία προπονείται συνολικά τέσσερις ώρες την ημέρα προκειμένου να σταθεί άξια αυτής της επιλογής.

«Πολλή πίεση. Πειθαρχία σίγουρα. Καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει χρόνος για παρέες, φίλες, ξενύχτια. Ολα αυτά πρέπει από εδώ και πέρα να κοπούν, να μπεις σε ένα πρόγραμμα και να το ακολουθείς σωστά. Να προσέχεις τη διατροφή σου, τον ύπνο σου, να κάνεις προπονήσεις. Αν δεν το κάνεις μετά ίσως νιώθεις τύψεις. Οσο πλησιάζει ο καιρός τόσο πιο πολύ δυσκολεύουν και τα πράγματα. Γιατί το να πας απροετοίμαστη σε μια ομάδα όπως η Μπαρτσελόνα είναι λάθος. Αλλά είναι τιμή μου που με έχουν επιλέξει. Και θεωρώ ότι ακόμα έχω να δώσω πολλά ό,τι και να γίνει» εξηγεί η Αγγελική.

«Δεν υπάρχει χρόνος για παρέες, φίλες, ξενύχτια. Ολα αυτά πρέπει από εδώ και πέρα να κοπούν, να μπεις σε ένα πρόγραμμα, σε μια καθημερινότητα και να την ακολουθείς σωστά. Να προσέχεις τη διατροφή σου, τον ύπνο σου, να κάνεις προπονήσεις».

«Η κοινωνία είναι έτοιμη για γυναίκες στο ποδόσφαιρο»

Για τον κ. Γιώργο Παπακώστα, προπονητή της εθνικής ομάδας Κορασίδων και Νεανίδων, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που ξεχώρισε αρχικά και την Αγγελική, η επιλογή της νεαρής αθλήτριας δεν αποτελεί έκπληξη.

«Εχουμε πολλά νέα ταλέντα. Αγωνιζόμαστε στην πρώτη κατηγορία της Ευρώπης, κάτι το οποίο καταφέραμε μέσα στα τρία τελευταία χρόνια. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί οι ομάδες με τις οποίες ανταγωνιζόμαστε είναι στο υψηλότερο επίπεδο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Δηλαδή στον όμιλό μας πάντα θα υπάρχει μια ομάδα που είναι στο top 8 της Ευρώπης. Είτε είναι η Ισπανία, η Αγγλία, ή η Γερμανία, χώρες δηλαδή οι οποίες έχουν μεγάλη ιστορία στο ποδόσφαιρο των γυναικών στην Ευρώπη. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί δίνει στα κορίτσια την ευκαιρία να δουν πώς ακριβώς είναι το ποδόσφαιρο στο πολύ υψηλό επίπεδο στην Ευρώπη».

«Είναι πολλά τα κορίτσια που φεύγουν σε μικρές ηλικίες για να παίξουν σε ομάδες στο εξωτερικό. Μία από αυτές είναι και η Αγγελική, η οποία έκανε ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα, και ανεξαρτήτως με το τι θα γίνει στο μέλλον μπορεί να ανοίξει δρόμο και για άλλα κορίτσια».

«Εχουμε πάρα πολλά κορίτσια τα οποία πλέον έχουν και ταλέντο και έχουν εξελιχθεί και μέσα από τις ελληνικές ομάδες και μέσα από ακαδημίες. Είναι πολλές οι παίκτριες που φεύγουν σε μικρές ηλικίες για να παίξουν σε ομάδες στο εξωτερικό. Μία από αυτές είναι και η Αγγελική, η οποία έκανε ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα, και ανεξαρτήτως με το τι θα γίνει στο μέλλον μπορεί να ανοίξει δρόμο και για άλλα κορίτσια. Η Μπαρτσελόνα είναι νομίζω το μεγαλύτερο κλαμπ αυτή τη στιγμή στο ποδόσφαιρο των γυναικών, θα έλεγα και παγκοσμίως».

Για την Αγγελική που μεγάλωσε σε ένα παραδοσιακό περιβάλλον, όπου μπάλα έπαιζαν κυρίως τα αγόρια, το ποδόσφαιρο είναι μονόδρομος. «Δεν είχα ποτέ θέμα, γιατί δεν έδινα σημασία σε τίποτε από ό,τι άκουγα από τους γύρω, αν και είχα σχετικά μεγάλη στήριξη» λέει με αυτοπεποίθηση. «Τα πράγματα άλλωστε αλλάζουν, όλο και περισσότερα κορίτσια παίζουν μπάλα, και είναι πλέον αποδεκτό στην κοινωνία», προσθέτει. Σύμφωνα με τον προπονητή Γιώργο Παπακώστα το γυναικείο ποδόσφαιρο γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη και στη χώρα μας γεμίζοντας τα γήπεδα.

Η Αγγελική Παντερή κάτω αριστερά

Η Αγγελική Παντερή, κάτω αριστερά

«Να φανταστείτε ότι σε πολλά πρωταθλήματα Γ’ Εθνικής, επειδή οι ομάδες συνήθως αντιπροσωπεύουν ολόκληρες πόλεις, όπως η Λάρισα για παράδειγμα, πηγαίνουν στους αγώνες ακόμη και 500 άτομα. Ενα ντέρμπι μπορεί να έχει και 800 φιλάθλους. Τον πρώτο καιρό, πριν από 10-15 χρόνια, πήγαιναν μόνο οι συγγενείς και οι φίλοι των αθλητριών. Αυτό δείχνει πως η κοινωνία είναι έτοιμη για γυναίκες στο ποδόσφαιρο και η Ελλάδα έχει να παρουσιάσει παίκτριες ισάξιες με αυτές των ξένων ομάδων» καταλήγει.

πηγή: https://www.kathimerini.gr/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ