Ρεπ. Στέργος Χατζηστέργος
Εκπληκτική η φιλοξενία του ΑΣ ΕΦΗΒΟΣ ΧΙΟΥ στον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Κωνσταντίνο Χατζηεμμανουήλ και σε όλους τους καλεσμένους του στα ΕΦΗΒΕΙΑ 2024.
Ο ΑΣ ΕΦΗΒΟΣ ΧΙΟΥ τίμησε τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Κωνσταντίνο Χατζηεμμανουήλ και όλους τους εξαίρετους καλεσμένους του με επισκέψεις σε πάρα πολλές πανέμορφες τοποθεσίες της Χίου.
Ξεχώρισαν όμως οι επισκέψεις στο Αργέντικο Αρχοντικό της Χίου και στο Μουσείο Μαστίχας της Χίου.
Το Αργέντικο είναι ένα Γενοβέζικο αρχοντικό στον Κάμπο της Χίου χαρακτηρισμένο ως ιστορικό μνημείο και σημείο αναφοράς Πολιτισμικής Κληρονομιάς από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ανήκε στην αριστοκρατική Γενοβέζικη οικογένεια του Αργέντη που έφτασε στη Χίο το 14ο αιώνα.
Ο Αργέντης ήταν υψηλόβαθμος αξιωματούχος του στρατού, ο οποίος ενθουσιάστηκε τόσο πολύ από την ομορφιά της Χίου και έτσι ζήτησε από τις Αρχές της Γένοβας να μείνει μόνιμα στο νησί. Το Αργέντικο αποτελούσε την έπαυλη της οικογένειας. Το μεγαλοπρεπές κτήμα 32 στρεμμάτων δεσπόζει στον Κάμπο της Χίου και είναι περιτοιχισμένο από πανύψηλους τοίχους και βαριές θολωτές πόρτες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προσφέρει τότε στην οικογένεια και σήμερα στους επισκέπτες του, ηρεμία ασφάλεια και αρχοντιά. Κτισμένο εξ ολοκλήρου από Θυμιανούσικη πελεκημένη πέτρα, απλώνεται μέσα σε ένα μεγάλο πορτοκαλεώνα απαράμιλλης ομορφιάς.
Ο κύριος Βύρωνας Τομάζος ιδιοκτήτης του Αργέντικου Αρχοντικού της Χίου, διέθεσε το εξαιρετικό προσωπικό του για την ξενάγηση των καλεσμένων του ΑΣ ΕΦΗΒΟΣ ΧΙΟΥ στους εκπληκτικής ομορφιάς χώρους του Αργέντικου Αρχοντικού της Χίου.
Η επίσκεψη στο Μουσείο Μαστίχας της Χίου και η υποδοχή των στελεχών του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) ήταν πραγματικά επίσης εξαιρετική και αντάξια της φήμης της χιώτικης φιλοξενίας και της ιστορίας της μαστίχας που αποτελεί το σήμα κατατεθέν Παγκοσμίως της Χίου.
Το Μουσείο Μαστίχας Χίου βρίσκεται στα Μαστιχοχώρια, σύνολο μεσαιωνικών χωριών στη Νότια Χίο, στο μοναδικό σημείο της Μεσογείου όπου καλλιεργείται ο σχίνος της ποικιλίας Pistacia lentiscus var. Chia, από τον οποίο παράγεται η μαστίχα.
Το Μουσείο Μαστίχας Χίου σκοπεύει να αναδείξει την παραγωγική ιστορία της καλλιέργειας και την επεξεργασίας της μαστίχας, την οποία εντάσσει στο πολιτιστικό τοπίο της Χίου. Μέσα από το πρίσμα της εγγραφής από την UNESCO της παραδοσιακής μαστιχοκαλλιέργειας στον Αντιπροσωπευτικό κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, το 2014, έμφαση δίνεται στη διαχρονία και την αειφορία του χιώτικου αυτού προϊόντος.
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) υποστηρίζει τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας με έμφαση στη βιοτεχνική και βιομηχανική τεχνολογία, και προωθεί τη σύνδεση του Πολιτισμού με το Περιβάλλον.
Το έργο του Ιδρύματος υλοποιείται μέσω:
του Δικτύου Θεματικών Μουσείων στην ελληνική περιφέρεια
του Ιστορικού Αρχείου
της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος
του ερευνητικού έργου
των εκδόσεων
των εκπαιδευτικών προγραμμάτων
των πολιτιστικών και επιστημονικών εκδηλώσεων.
Τα Θεματικά Μουσεία υποδέχονται περισσότερους από 300.000 επισκέπτες κάθε χρόνο, ενώ απασχολούν, ως προσωπικό, μέλη της τοπικής κοινωνίας. Μέσω των Μουσείων, το ΠΙΟΠ δημιουργεί ζωντανούς πυρήνες πολιτισμού στην ελληνική περιφέρεια. Για τη δημιουργία και λειτουργία των Μουσείων, το ΠΙΟΠ συνεργάζεται αποτελεσματικά με το Υπουργείο Πολιτισμού, την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, την τοπική κοινωνία, καθώς και με ευρύ δίκτυο ειδικών σε θέματα περιβάλλοντος και πολιτισμού.
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς είναι κοινωφελές ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Βάσει του καταστατικού του, οι λειτουργικές του δαπάνες, περιλαμβανομένων και αυτών για τα Μουσεία, καλύπτονται από την Τράπεζα Πειραιώς. Παράλληλα, για ορισμένα έργα, το ΠΙΟΠ επιδιώκει τη συγχρηματοδότηση από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.
Το Ίδρυμα έχει δημιουργήσει δίκτυα συνεργασίας με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, πολιτιστικούς φορείς, καθώς και με εξειδικευμένους επιστήμονες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.