Ν. Τσατσακλάς, ο τυφλός Μαραθωνοδρόμος από την Αντιμάχεια της Κω: Όταν τρέχεις ξεχνάς τα προβλήματα

0
1010

Καθημερινά τρέχει χιλιόμετρα και χιλιόμετρα καθώς το τρέξιμο, όπως λέει, είναι σαν μια «βαλβίδα εκτόνωσης». Στα 70 χρόνια του ο τυφλός μαραθωνοδρόμος Νίκος Τσατσακλάς όσο του βαστάνε τα πόδια όχι μόνο θα συνεχίζει τη μεγάλη του αγάπη, που είναι ο μαραθώνιος, αλλά και μαζί με τη συνοδό του θα συμμετέχει σε αγώνες, στέλνοντας ισχυρά μηνύματα ζωής, δύναμης και θέλησης.

Το διάστημα αυτό ο κ. Τσατσακλάς προετοιμάζεται για να λάβει μέρος στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας που θα διεξαχθεί στις 13 και 14 του μήνα, αφιερωμένος στη μνήμη του Βαλκανιονίκη και αγωνιστή υπέρ της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο ίδιος «μετράει» πάνω από σαράντα συμμετοχές σε μαραθώνιους με κορυφαία αυτή στους Παραολυμπιακούς της Αθήνας.

 «Το τρέξιμο είναι τρόπος ζωής» λέει στον «Ελεύθερο Τύπο» και μιλάει για το πώς μπήκε στη ζωή του ο αθλητισμός.

Τα πρώτα μέτρα…

» alt=»» aria-hidden=»true» />

Από παιδί με το πείσμα και τη θέληση που τον διέκρινε, αφού τελείωσε το ειδικό σχολείο και το νυχτερινό γυμνάσιο στη Καλλιθέα, αποφοίτησε από το τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Νομικής και για χρόνια εργάστηκε στα ταχυδρομεία. Παντρεύτηκε, απέκτησε δυο παιδιά και όταν σε μια στιγμή της ζωής του αντιμετώπισε προβλήματα υγείας, αποφάσισε να ασχοληθεί με τη γυμναστική. «Αρχισα σιγά σιγά να αισθάνομαι καλύτερα. Τότε, υπήρχε μια ομάδα ΑΜΕΑ που έκανε στίβο και σκέφτηκα να ασχοληθώ και εγώ. Ημουν 45 χρόνων και όταν πήγα στο γήπεδο τη πρώτη ημέρα, θυμάμαι πως έτρεξα 400 μέτρα και ζαλίστηκα. Επειδή, όμως μου άρεσε, δεν εγκατέλειψα, πήγα και την επομένη και σε δυο μήνες είχα αρχίσει να τρέχω 2 και 5 χλμ.».

Το πρώτο πανελλήνιο μετάλλιο ήρθε το 1996 ενώ στην ουσία ο μαραθώνιος μπήκε στη ζωή του λίγο αργότερα, όταν συμμετείχε σε αγώνα στη Νέα Υόρκη. «Ενα μήνα έκανα προετοιμασία. Πραγματικά ήταν φοβερός μαραθώνιος, με 45.000 κόσμο». Και κάπως έτσι πήρε την πρωτοβουλία να τρέξει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Προπόνηση

» alt=»» aria-hidden=»true» />

«Το όριο τότε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Αναπήρων ήταν κάτω από 3 ώρες και 40, εγώ ήθελα 17 λεπτά ακόμη. Τα έβαλα κάτω, βρήκα προπονητή και άρχισα να κάνω σωστή προπόνηση με αποτέλεσμα να πιάσω το όριο και να λάβω μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Ηρθα πρώτος Ελληνας και εντέκατος. Από τότε, άρχισα να τρέχω και έχω φτάσει τώρα να τρέχω τρεις φορές το χρόνο, 41 μαραθώνιους».

Ο κ. Τσατσακλάς, αν και πλέον δεν κάνει πρωταθλητισμό, ωστόσο, όπως λέει «τρέχω για μένα, για την υγεία μου…».

Παρά τις δυσκολίες («έχω τρέξει και κάτω από 3 βαθμούς θερμοκρασία») συνεχίζει. Μαζί με τη συνοδό του. Εκείνη έχει τα μάτια, εκείνος τη δύναμη ψυχής.

πηγή: eleftherostypos.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ