Νίκος Γκάλης: Το παγκόσμιο μπάσκετ υποκλίθηκε στον Έλληνα «Θεό» (ΒΙΝΤΕΟ)

0
709

ΣΤΟ HALL OF FAME Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΛΕΠΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ – ΤΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ

Ο Νίκος Γκάλης πέρασε στο πάνθεον της ιστορίας – Ο σπουδαιότερος Έλληνας μπασκετμπολίστας όλων των εποχών μπήκε στο Naismith Basketball Hall of Fame – Έγινε ο πρώτος Έλληνας που το κατάφερε

Το όνομα του ζωντανού θρύλου του ελληνικού αθλητισμού πέρασε στην μπασκετική «αιωνιότητα» και φιγουράρει πλέον μεταξύ των κορυφαίων στο Μουσείο του μπάσκετ που βρίσκεται στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης.

Ο Γκάλης μίλησε για την απόφασή του να παίξει στην Ελλάδα, αλλά αποκάλυψε και μία συγκινητική ιστορία.

«Ένα παιδικό όνειρο έγινε πραγματικότητα», είπε ο Γκάλης και ευχαρίστησε τους παλιούς συμπαίκτες του στο Σίτον Χολ.

«Παίζοντας στο Σίτον Χολ, δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα έπαιζα στην Ελλάδα, την πατρίδα των γονιών μου. Γιατί, το όνειρό μου -όπως κάθε μπασκετμπολίστα- ήταν να παίξω στο ΝΒΑ. Η αλήθεια είναι ότι επιλέχθηκα από τους Σέλτικς μαζί με τον σπουδαίο Λάρι Μπερντ. Αλλά είχα προτάσεις από την Ελλάδα, που δεν είχα επισκεφθεί μέχρι τότε. Μέχρι τότε δεν ήξερα ότι υπήρχε μπάσκετ στην Ελλάδα. Προερχόμουν από φτωχή οικογένεια, οι προσφορές ήταν γενναιόδωρες. Πήρα την απόφασή μου που δεν θα μετανιώσω ποτέ. Μόλις έφτασα στην Ελλάδα, αγάπησα τη χώρα και τους συμπατριώτες μου», είπε ο Νίκος Γκάλης και αναφέρθηκε στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 1987.

«Όλο το έθνος βγήκε στους δρόμους, το μπάσκετ έγινε εθνικό άθλημα και από τότε η Ελλάδα θεωρείται από τις κορυφαίες χώρες στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Από τότε, σε κάθε αυλή σπιτιού και σχολείου τοποθετήθηκε μια μπασκέτα», πρόσθεσε.

«(…) Το θέμα δεν είναι η κατάκτηση τίτλων, αλλά είναι κάτι πιο σημαντικό και θα σας πω ένα παράδειγμα. Μια μέρα περπατούσα στη Θεσσαλονίκη και μία κυρία που δεν ήξερα με πλησίασε. Νόμιζα ότι ήθελε μια αναμνηστική φωτογραφία ή ένα αυτόγραφο, ως συνήθως. Με αγκάλιασε και μου είπε: »Νίκο, θέλω να σ’ ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου. Μου έδωσες το μεγαλύτερο δώρο. Έσωσες τον γιο μου». Μου εξήγησε ότι ο γιος της ήταν εθισμένος στα ναρκωτικά, αλλά το ξεπέρασε όταν βρήκε το νόημα της ζωής στο μπάσκετ. Αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία ένας αθλητής», είπε ο Γκάλης.

Κατέληξε ευχαριστώντας τους προπονητές και τους συμπαίκτες του στο Σίτον Χολ, στην εθνική, τον Άρη και έκλεισε λέγοντας: «Η σύζυγός μου Ελένη, η κόρη μου Στέλλα κι εγώ είμαστε πολύ υπερήφανοι για αυτή την ιδιαίτερη στιγμή».

Δείτε το βίντεο από την ομιλία του!

 

Παγκόσμια αναγνώριση 

Άπαντες υποκλίθηκαν στο μεγαλείο του Έλληνα «Θεού». Το επίσημο κανάλι του NBA στο YouTube ετοίμασε ένα ξεχωριστό βίντεο, στο οποίο τεράστιες προσωπικότητες παγκοσμίου μπάσκετ πλέκουν το εγκώμιο του Νίκου Γκάλη, μιλώντας για τις ικανότητές του και την επίδρασή του στο άθλημα.

Μπιλ Ράφτερι (ο προπονητής του στο κολέγιο): «Φαινόταν ένα ήρεμο παιδί στο σχολείο αλλά όταν το παιχνίδι ξεκινούσε είχε ένα “δολοφονικό” ένστικτο. Είναι ο Μάικλ Τζόρνταν ή ο Λάρι Μπερντ της Ελλάδας».

Τόνι Κούκοτς: «Ήταν ένας εξαιρετικός σκόρερ. Απλά σηκωνόταν, σούταρε και δεν υπήρχε κανένας τρόπος να τον σταματήσεις. Τον αποκαλούσαν “Θεό”. Εκείνη την εποχή, ο Γκάλης ήταν για όλους ο “Έλληνας Θεός” του μπάσκετ».

Ντέτλεφ Σρεμπφ: «Έμενε στον αέρα απέναντι σε ψηλότερους αντιπάλους και σούταρε από πάνω τους. Ήταν μοναδικός. Ανέβασε το ελληνικό μπάσκετ στα υψηλότερα ευρωπαϊκά στρώματα. Είναι ένας εθνικός ήρωας».

Βλάντε Ντίβατς: «Κυριαρχούσε στο παιχνίδι και ήταν ασταμάτητος. Ήταν πολύ συναρπαστικό να τον βλέπεις. Πρόκειται για έναν εκ των κορυφαίων Ευρωπαίων παικτών που έπαιξα ποτέ».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: 

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αποθέωσε τον Νίκο Γκάλη, εκφράζοντας τον σεβασμό του στον «Θεό» του ελληνικού μπάσκετ.

“Σεβασμός… Μακάρι μια μέρα να βρίσκομαι στην ίδια σκηνή και το όνομά μου να μπει δίπλα από το δικό σου”, ήταν τα λόγια του σούπερ-σταρ των Μιλγουόκι Μπακς μέσω ανάρτησής του στο Twitter.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ