Σύναξη δισεκατομμυριούχων στην ορκωμοσία Τραμπ – Μασκ, Μπέζος, Ζούκερμπεργκ και άλλοι
Η παρουσία τους στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες – Στηρίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τον νέο πρόεδρο
«Βαριά» ονόματα της τεχνολογίας βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των καλεσμένων, μερικές φορές εκτοπίζοντας στη δεύτερη και την τρίτη σειρά πολιτικούς ή άλλες προσωπικότητες.
Αν, μάλιστα, αθροίζαμε τις περιουσίες τους θα φτάναμε πολύ κοντά στο μυθικό ποσό του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, ακόμη και με τις σχετικές παλιές πλέον εκτιμήσεις του περιοδικού Forbes για τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.
Στέλνει όμως η παρουσία τους και ένα ισχυρό μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες. Για τον Τραμπ είναι μια ζωντανή απόδειξη ότι θέλει να βάλει πρώτη την Αμερική, όπως εξάλλου κάνουν αρκετοί από αυτούς τους υπερπλούσιους. Για όλο τον υπόλοιπο κόσμο είναι μια ένδειξη προς τα πού έχει μετακινηθεί η ισχύς στις μέρες μας.
Πρώτος και καλύτερος ο Έλον Μασκ, που από το καλοκαίρι είναι στο πλευρό του Τραμπ. Αν δεν αλλάξει κάτι, θα έχει στη διάθεσή του και το υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας (Doge).
Δίπλα του ήταν ο διευθύνων σύμβολος της Google, ο Σουντάρ Πιτσάι, ενώ παρών στην τελετή ήταν και ένας από τους δύο ιδρυτές της Google, ο Σεργκέι Μπριν.
Ο Τζεφ Μπέζος της Amazon ήταν και αυτός στο Καπιτώλιο, άλλο ένα πρόσωπο που τελευταία διατηρεί καλές σχέσεις με τον Τραμπ.
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Meta είχε και αυτός μια θέαση στην πρώτη γραμμή, όπως και ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, ο Τιμ Κουκ. Και οι δύο είχαν κάνει τις τελευταίες ημέρες δωρεές υπέρ του ταμείου για την ορκωμοσία.
Ακόμη, εθεάθη ένας ακόμη από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, ο Μπερνάρ Αρνώ της LVMH, η παρουσία του οποίου είναι πιο διακριτική σε σχέση με τους μεγιστάνες της Σίλικον Βάλεϊ.
Μόνο αυτοί οι τέσσερις – Μασκ, Μπέζος, Μαρκ Ζούκερμπεργκ και Αρνώ- έχουν περιουσία που φτάνει τα 800 δισ. δολάρια, με την τελευταία διαθέσιμη καταμέτρηση.
Η πρώτη ομιλία Τραμπ: Στρατός στα νότια σύνορα, δασμοί, επιστροφή στα δύο φύλα και αστροναύτες στον Αρη
Ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για τη νέα «χρυσή εποχή» για τη χώρα και την επανάσταση της κοινής λογικής, μένοντας σταθερός στις προεκλογικές του θέσεις
Υπογράμμισε δε την ώρα του επιστεγάσματος του μεγαλύτερου πολιτικού του κατορθώματος πως όσα έχει πει προεκλογικά για όλα τα ανοιχτά ζητήματα θα «τρέξουν» άμεσα.
Η ομιλία Τραμπ
Το 2017, όταν ο Τραμπ ορκίστηκε για πρώτη φορά, η ομιλία του είχε διάρκεια 16 λεπτών και το βασικό μήνυμα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέλεξε να περάσει αναφορικά με την θητεία του συμπυκνώθηκε στην φράση «American carnage» (αμερικανική σφαγή).
Αυτή την φορά ο Τραμπ μίλησε περισσότερο (γύρω στα 30 λεπτά) και το μήνυμά του ήταν και πάλι ξεκάθαρο. Ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν δίστασε ανοίγοντας την ομιλία του να επιτεθεί με την ίδια σκληρότητα με την οποία έκανε όλη του την προεκλογική εκστρατεία στον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις.
Ο Τραμπ μίλησε για την έναρξη της νέας Χρυσής Εποχής για τις ΗΠΑ και χαρακτήρισε την τετραετία Μπάιντεν «προδοτική». Έκανε λόγο για επανάσταση της Κοινής Λογικής και για άμεση ανάκαμψη της χώρας σε όλα τα επίπεδα και υπογράμμισε πως πρώτο του μέλημα είναι η αποστολή στρατού στα νότια σύνορα με το Μεξικό και το σφράγισμα των συνόρων με το πρώτο από τα πολλά διατάγματα που θα υπογράψει αργότερα, μετά την ορκωμοσία του.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε για την άμεση πτώση των τιμών στα βασικά προϊόντα, για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και για επενδύσεις εντός της χώρας ειδικά στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι ΗΠΑ του Τραμπ θα καταργήσουν επίσης άμεσα το νόμο για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα και θα ακυρώσουν τον πρόσφατο νόμο Μπάιντεν για τις εξορύξεις: το «drill, baby, drill» έφερε μάλιστα standing ovation στη Ροτόντα του Καπιτωλίου.
Τα μηνύματα εστάλησαν και στο εξωτερικό με τον Παναμά και το Μεξικό να είναι οι βασικοί αποδέκτες.
Ο Τραμπ θα προχωρήσει άμεσα στη μετονομασία του Κόλπου του Μεξικού και θα προχωρήσει με τις εξαγγελίες για το κανάλι στα νότια των ΗΠΑ. Παρά το γεγονός πως κάλεσε για πρώτη φορά τον Κινέζο πρόεδρο Σι, με το Πεκίνο να στέλνει το νούμερο δύο του στην ορκωμοσία, ξεκαθάρισε πως δεν θα «αφήσει την Κίνα να φορολογεί τα αμερικανικά πλοία στον Παναμά».
Οκτώ χρόνια πορείας αρκετές διαφορές – Ομαλή διαδοχή
Για αρχή η διαδικασία αυτή την φορά ακολουθήθηκε όπως προβλέπει τόσο το Σύνταγμα όσο και τα πολιτικά ήθη και έθιμα της χώρας.
Ο Τζο Μπάιντεν υποδέχθηκε, όπως προβλέπεται, το νέο πρόεδρο και τη νέα πρώτη κυρία στον Λευκό Οίκο όπως έπραξε και η αντιπρόεδρος Χάρις για τον διάδοχό της Βανς. Έπειτα από 35 λεπτά συζητήσεων ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ επιβιβάστηκαν μαζί στο «θηρίο», την υπερθωρακισμένη προεδρική λιμουζίνα, και έφτασαν στο Καπιτώλιο.
Το 2020 ο Ντόναλντ Τραμπ και η Μελάνια είχαν φύγει ώρες πριν την ορκωμοσία Μπάιντεν από την Ουάσιγκτον μάλιστα χρησιμοποιώντας το προεδρικό αεροσκάφος το Air Force 1 αφήνοντας τον Τζο Μπάιντεν και την Τζιλ να φτάσουν στην πρωτεύουσα με ιδιωτικό αεροσκάφος και στη συνέχεια να κάνουν μόνοι τους όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες διαδοχής.
Ο Τραμπ «θρυλείται» πως δεν άφησε καν επιστολή στον Μπάιντεν στο Οβάλ γραφείο, το περίφημο γράμμα το οποίο ο ένας πρόεδρος μοιράζεται μόνο με τον διάδοχό του και την ιστορία. Η κίνηση Τραμπ έχει συμβεί μόλις ακόμη δύο φορές στο παρελθόν σε εξαιρετικά πολωμένες περιόδους για τις ΗΠΑ στις αρχές του 19ου αιώνα…
Ο χώρος
Σαφέστατα η ορκωμοσία σε εσωτερικό χώρο δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Η Ροτόντα στο Καπιτώλιο γέμισε με πολύ λιγότερο κόσμο από αυτόν που θα βρισκόταν στον γνωστό χώρο έξω από το ναό της Αμερικανικής Δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση η ορκωμοσία της δεύτερης θητείας Τραμπ έγινε στο ίδιο ακριβώς σημείο πως πριν από τέσσερα χρόνια όχλος υποστηρικτών του βεβήλωνε έχοντας εισβάλει διεκδικώντας ακύρωση των εκλογών.
Η τεχνολογία σε πρώτο πλάνο
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεδομένα καταφέρει πολλά τα τελευταία 8 χρόνια, αλλά σήμερα στην στιγμή επικύρωσης του μεγαλύτερου πολιτικού του θριάμβου επέλεξε πολύ στοχευμένα να περάσει ένα μήνυμα προς όλους.
Κανένας άλλος πρόεδρος στο παρελθόν δεν είχε συμπεριλάβει τους σημαντικότερους ανθρώπους της τεχνολογίας – και τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη μας – με τον τρόπο που το έκανε ο Τραμπ. Σε κοινή θέα, μία μόλις σειρά πίσω από τα μέλη της ίδιας του της οικογένειας ο Τραμπ είχε εκτός από τον στενό του συνεργάτη Έλον Μασκ, τους Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Meta, τον CEO της Google Σούνταρ Πιτσάι, τον επικεφαλής της Apple Τιμ Κουκ αλλά και τον Τζεφ Μπέζος της Amazon.
Ο Τραμπ, αυτός που είχε εκδιωχθεί από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης το 2021 μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο και οι προαναφερθέντες που είχαν δημόσια δηλώσει πως δεν θα στηρίξουν ξανά οικονομικά τους σκοπούς και τα σχέδιά του, σήμερα όχι μόνο βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αλλά είναι ξεκάθαρο πως τουλάχιστον για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα έχουν άμεση πρόσβαση στον Αμερικανό πρόεδρο.