Μπορεί να θεραπευτεί ο καρκίνος του δέρματος; Ποια λύση προσφέρει η χαρτογράφηση σπίλων

0
40

Η σωστή πρόληψη για την ιατρική αποτελεί το Α και το Ω για τον πρόωρο εντοπισμό και θεραπεία μιας ασθένειας, που μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πολύ άσχημο για τον οργανισμό μας. Μέσα σε αυτές τις ασθένειες συγκαταλέγονται και οι καρκινογενέσεις. Έρχονται σε διάφορες μορφές και εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του σώματος εσωτερικά και εξωτερικά. Πολλές από αυτές είναι κακοήθεις και επιθετικές, άλλες αντιμετωπίζονται πιο εύκολα και γρήγορα. Μία πολύ συνηθισμένη μορφή είναι και ο καρκίνος του δέρματος, που έχει και τις περισσότερες περιπτώσεις ίασης, όταν ανιχνεύεται έγκαιρα.

 

Από την άλλη, οι δερματολόγοι συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό με την τεχνογνωσία τους, έχοντας ως πολύτιμο εργαλείο τη χαρτογράφηση σπίλων.

 

Ο καρκίνος του δέρματος προκύπτει από μη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος, κυρίως λόγω της υπερβολικής έκθεσής του σε υπεριώδη ακτινοβολία (UV) και υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι:

 

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC): Ο πιο κοινός και λιγότερο επιθετικός τύπος, το BCC σπάνια εξαπλώνεται εάν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

 

Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC): Πιο επιθετικό από το BCC, το SCC μπορεί να εξαπλωθεί σε κοντινούς λεμφαδένες εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

 

Μελάνωμα: Η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος, το μελάνωμα μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα σε άλλα όργανα εάν δεν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί γρήγορα.

 

Το κλειδί μίας επιτυχούς θεραπείας βρίσκεται στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, όταν ακόμα δεν έχει εξαπλωθεί.

 

Η χαρτογράφηση σπίλων είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που χρησιμοποιείται από τους δερματολόγους για τη λεπτομερή καταγραφή των κρεατοελιών που έχουμε στο σώμα μας. Το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα χρησιμεύσει για μελλοντικές συγκρίσεις, βοηθώντας στον έγκαιρο εντοπισμό των καρκινικών αλλαγών.

 

Οι εικόνες υψηλής ανάλυσης των σπίλων σας καταγράφονται, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες κάμερες που τραβάνε λεπτομέρειες που δεν φαίνονται με το γυμνό μάτι. Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει τη χρήση μιας εξειδικευμένης μεγεθυντικής συσκευής με πηγή φωτός, για μια πιο προσεκτική ματιά στις κρεατοελιές, επιτρέποντας την καλύτερη αξιολόγηση της μορφής και του πιθανού κινδύνου που μπορεί να υπάρχει.

 

Οι εικόνες που τραβήχτηκαν αποθηκεύονται σε ηλεκτρονικό αρχείο για μελλοντική επεξεργασία.  Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται ένας χάρτης από τις κρεατοελιές, που περιλαμβάνει το μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα και τη θέση τους πάνω στο σώμα μας.

 

Κατά τη διάρκεια των επόμενων επισκέψεων, ο δερματολόγος συγκρίνει πάλι τις κρεατοελιές με την προηγουμένη καταγραφή που είχε κάνει, εντοπίζοντας τυχόν αλλαγές που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μελάνωμα ή άλλους καρκίνους του δέρματος.

 

Οφέλη της χαρτογράφησης κρεατοελιών για την έγκαιρη ανίχνευση:

 

Εάν ένας σπίλος φαίνεται ύποπτος, ο δερματολόγος μπορεί να συστήσει βιοψία. Με αυτή την επεμβατική διαδικασία αφαιρεί ένα μικρό δείγμα ιστού για ανάλυση κάτω από μικροσκόπιο για να επιβεβαιώσει ή να αποκλείσει τον καρκίνο του δέρματος.

 

Ανάλογα με τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου του δέρματος, οι δερματολόγοι προσφέρουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές, όπως χειρουργική εκτομή, χειρουργική επέμβαση Mohs (μια εξειδικευμένη τεχνική για την αφαίρεση καρκινικού ιστού με διατήρηση υγιούς ιστού), κρυοθεραπεία (κατάψυξη) ή τοπικά φάρμακα.

 

Η έγκαιρη ανίχνευση είναι το κλειδί για την επιτυχή θεραπεία του καρκίνου του δέρματος. Προγραμματίστε τακτικές δερματολογικές εξετάσεις κάθε 6 με 10 μήνες για να έχετε μια έγκυρη εικόνα του δέρματος σας. Αν έχετε κακό ιστορικό στην οικογένεια με καρκινογενέσεις, θα πρέπει να το επισπεύσετε περισσότερο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ