Πως τα πρωτεϊνούχα σκευάσματα ευνοούν την σωστή διατροφή των αθλητών

0
1571

 

 

Πολλοί αθλητές που κάνουν έντονη προπόνηση και επιθυμούν να έχουν κορυφαία απόδοση, συχνά στρέφονται σε συμπληρώματα διατροφής όπως η Whey πρωτεΐνη και η κρεατίνη. Ενώ αυτά τα προϊόντα μπορεί να είναι ωφέλιμα για την αύξηση της δύναμης και την αποκατάσταση της μυϊκής μάζας, είναι σημαντικό να ακολουθείτε και μια σωστή διατροφή, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της προπόνησης. Παρακάτω, θα εξερευνήσουμε τον ρόλο που παίζει η Whey πρωτεΐνη και η κρεατίνη https://mednatural.gr/blog/%CE%B1%CE%B8%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%B7%CF%81%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/%CE%BA%CF%81%CE%B5%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%B7-%CE%BF%CF%86%CE%AD%CE%BB%CE%B7-%CE%BB%CE%AE%CF%88%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%BE%CE%B7%CE%B3%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/ παράλληλα με μία δομημένη διατροφή στη ζωή ενός αθλητή.

 

Η Whey πρωτεΐνη απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό γιατί προέρχεται από το γάλα. Κατά τη διάρκεια της έντονης προπόνησης, η διάσπαση των μυϊκών πρωτεϊνών αυξάνεται. Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος, που είναι ταχείας πέψης, μπορεί να βοηθήσει στην παροχή μιας γρήγορης εισροής αμινοξέων και άλλων  δομικών στοιχείων πρωτεΐνης, για την ανάπτυξη  και επιδιόρθωση των μυών. Αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο μετά την προπόνηση, όταν το σώμα βρίσκεται σε θέση αποκατάστασης και ο μεταβολισμός δουλεύει.

 

Η συνολική ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης είναι αρκετά σημαντική, γι’ αυτό οι αθλητές θα πρέπει να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε πηγές πρωτεΐνης, όπως άπαχο κρέας, ψάρι, αυγά, γαλακτοκομικά και όσπρια. Η Whey πρωτεΐνη είναι καλός τρόπος για να διασφαλιστεί η επαρκής λήψη πρωτεϊνών, ειδικά όταν οι διατροφικές επιλογές είναι περιορισμένες ή όταν ο χρόνος αποκατάστασης μας πιέζει. Αυτό συμβαίνει συνήθως στους περισσοτέρους πρωταθλητές, οι οποίοι έχουν έντονες προπονήσεις και περιορισμένο χρόνο ανάρρωσης και ξεκούρασης.

 

Η κρεατίνη από την πλευρά της βοηθά στην παραγωγή ενέργειας κατά τη διάρκεια της προπόνησης, με ασκήσεις υψηλής έντασης. Και εδώ, μια καλά προσαρμοσμένη διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Η κρεατίνη βρίσκεται φυσικά στο κόκκινο κρέας και τα ψάρια. Ενώ η λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να δώσει περισσότερη ώθηση, οι αθλητές με μια ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει αυτές τις πηγές πρωτεΐνης, μπορεί να μην δουν ουσιαστική διαφορά στην απόδοση.

 

Μια καλά σχεδιασμένη δίαιτα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της διατροφής ενός αθλητή, γιατί είναι πλούσια σε  θρεπτικά συστατικά. Οι υδατάνθρακες παράγουν ενέργεια, τα υγιή λίπη ρυθμίζουν τις ορμόνες, οι βιταμίνες και τα ανόργανα άλατα προσφέρουν γενικό καλό στην υγεία και την αποκατάσταση. Μια ισορροπημένη διατροφή διασφαλίζει ότι το σώμα παίρνει όλα όσα χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά.

 

Μια ολοκληρωμένη διατροφή θα πρέπει να προσφέρει έναν συνδυασμό μακροθρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος) και φυτικές ίνες, που προάγουν τον κορεσμό και καταναλώνουν ενέργεια. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τους αθλητές που προπονούνται πολλές ώρες και πρέπει να τρέφονται καλά.

 

Οι αθλητές μπορούν να προσαρμόσουν τα γεύματά τους με βάση τις συγκεκριμένες προπονητικές τους ανάγκες και απαιτήσεις, πριν και μετά την προπόνηση, και τις ατομικές προτιμήσεις. Ενώ μια ισορροπημένη διατροφή είναι πρωταρχικής σημασίας, τα συμπληρώματα μπορούν να ενισχύσουν την διατροφή, προσφέροντας στους αθλητές τις παρακάτω διευκολύνσεις:

 

Η σκόνη πρωτεΐνης Whey ορού γάλακτος αναμιγνύεται εύκολα σε smoothies ή shakes, καθιστώντας την μία εύκολη λύση για την αύξηση  της πρόσληψης πρωτεΐνης, όταν δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για την προετοιμασία γευμάτων. Οι αθλητές με εξαιρετικά υψηλές απαιτήσεις σε πρωτεΐνη (συχνά πάνω από 1,6 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους) μπορεί να δυσκολεύονται να επιτύχουν τους στόχους τους αποκλειστικά μέσω μία ισορροπημένης διατροφής. Για αθλητές με αλλεργίες, δυσανεξίες ή ακολουθώντας συγκεκριμένες δίαιτες, τα πρωτεϊνούχα συμπληρώματα μπορούν να τους εξασφαλίσουν ότι θα λαμβάνουν τα απαραίτητα, θρεπτικά συστατικά.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ