Ξεκινούν τα μαθήματα Παραδοσιακού Τραγουδιού από τον Σύλλογο «Αρίων» σε συνεργασία με τον Δημήτρη Μαντζούρη

0
20
Σε λίγες ημέρες ξεκινούν τα μαθήματα παραδοσιακού τραγουδιού στην Κω, μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής «Αρίων» σε συνεργασία με τον ερευνητή Δημήτρη Μαντζούρη.
Τα μαθήματα, τα οποία αποτελούν το «αντίδωρο» της πολυετούς έρευνας του ΚΕΠΕΜ για τον μουσικό λαϊκό πολιτισμό του νησιού, θα διεξάγονται δύο Κυριακές κάθε μήνα στο 6ο Δημοτικό Σχολείο (Πλατάνι). Οι πρώτες ημερομηνίες για τον Νοέμβριο είναι η 2η και η 16η του μήνα.
Ο κ. Μαντζούρης τόνισε ότι σκοπός είναι οι συμμετέχοντες να βιώσουν τον πλούσιο μουσικό πολιτισμό της Κω, ο οποίος δεν αποτελεί απλώς διασκέδαση, αλλά μέσο επικοινωνίας και αντίστασης στην αλλοίωση της τοπικής ταυτότητας.
Ο κ. Μαντζούρης, ο οποίος βασίζεται στο υλικό της πολυετούς έρευνας του ΚΕΠΕΜ στην Κω, τόνισε πως ο πολιτισμός του νησιού είναι «πάρα πολύ πλούσιος και πολύτιμος», με μεγάλη ποικιλία που περιλαμβάνει από ακριτικά τραγούδια και μελισματικούς σκοπούς μέχρι επιρροές από τη Μικρασία. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην Αντιμάχεια ως ένα χωριό με μεγάλη παράδοση στους καλούς τραγουδιστές.
Ο δάσκαλος υπογράμμισε τη βαθιά κοινωνική λειτουργία του παραδοσιακού τραγουδιού: «Δεν είναι διασκέδαση, είναι επικοινωνία» και «μία αντίσταση» απέναντι στην «άρρωστη κατάσταση» που δημιουργεί η «επέλαση του τουρισμού» εις βάρος της αγροτικής ζωής και της ταυτότητας του τόπου.
Ο κ. Μαντζούρης απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα, τονίζοντας πως δεν απαιτούνται γνώσεις μουσικής και πως δεν υπάρχει κανείς που να μην μπορεί να τραγουδήσει. Στόχος είναι οι νέοι να ζήσουν και να βιώσουν τον πολιτισμό τους, όχι απλώς να τον δείχνουν.

πηγη: https://www.kostv.gr/

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ