Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο (Χάνι) της Κω,, η παρουσίαση του βιβλίου «Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός στα Δωδεκάνησα & ο βομβαρδισμός της 27ης Μαρτίου 1945 στην Κω».
Η εκδήλωση, διοργανωμένη από το Περιφερειακό Τμήμα Κω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με την στήριξη του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Κω, αποτέλεσε ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για το νησί, προσελκύοντας πλήθος κόσμου.
Το βιβλίο, καρπός πολύχρονης και εμπεριστατωμένης έρευνας, παρουσίασε με γλαφυρό τρόπο άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Κω, εστιάζοντας στον ρόλο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στα Δωδεκάνησα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στον τραγικό βομβαρδισμό της 27ης Μαρτίου 1945.
Οι ομιλητές, ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Κουτσουράδης και ο Ψυχίατρος και Συγγραφέας, Κωνσταντίνος Κογιόπουλος, με τις εμπεριστατωμένες ομιλίες τους, καθήλωσαν το ακροατήριο, αναδεικνύοντας την ιστορική σημασία του βιβλίου.
Συντονίστρια της εκδήλωσης, η πρόεδρος του ΕΕΣ Κω, Ειρήνη Παναγιωτοπούλου. Χαιρετισμό απηύθυνε η αντιδήμαρχος πολιτισμού Ματίνα Βουκελατου Χριστοδουλίδη.
Η παρουσίαση του βιβλίου αποτέλεσε μια σημαντική ευκαιρία για τους κατοίκους της Κω να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία του νησιού τους και να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων του βομβαρδισμού.
πηγη: https://www.kostv.gr
ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΕΥΡΕΘΗΚΑΝ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΜΠΡΑΒΟ?????
Θερμά συγχαρητήρια για την εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου
«Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και ο βομβαρδισμός της 27-3-1945″
(επιμέλεια: Κ.Κογιόπουλος, 2025). Σημαντική ευκαιρία για τους κατοίκους της Κω να γνωρίσουν καλύτερα
την ιστορία του νησιού τους και να τιμήσουν την μνήμη των θυμάτων. :Εκτός των 22 νεκρών υπήρξαν και πολλοί τραυματίες που μεταφέρθηκαν με κάθε τρόπο (καρότσες) στο νοσοκομείο.Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, 19 βαριά τραυματίες νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο της Κω. Οι γιατροί προσπάθησαν επί δύο ημέρες να βοηθήσουν τα δεκαεννέα αυτά σοβαρά τραυματισμένα θύματα χωρίς να έχουν γάντια και ποδιές και χωρίς να έχουν αναισθητικά για την αναισθησία των τραυματιών και πλήρη έλλειψη αντισηπτικών και επιδέσμων.» (σελίδα 110).
Μόνο για την Ιστορία, αυτό που δεν αναφέρεται στο βιβλίο και είναι αναγκαίο να επισημανθεί είναι ότι ο γιατρός του Νοσοκομείου
που αντιμετώπισε τους τραυματίες κάτω από τις προαναφερθείσες εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες ήταν ο μοναδικός μέχρι σήμερα γιατρός Θεόφιλος Πέρος, ο οποίος επί 48 ώρες, υπερβαίνοντας κάθε όριο σωματικής και ψυχικής αντοχής, χειρούργησε με επιτυχία και έσωσε τις ζωές των τραυματιών.
Με εκτίμηση Γιώργος Πέρος.