Οι καταγραφές σε συνεργασία με το ΚΕΠΕΜ συνεχίζονται για το 2ο μέρος της έκδοσης «ΖΥΕΣ ΤΗΣ ΚΩΣ.»

0
4905

Οι καταγραφές σε συνεργασία με το ΚΕΠΕΜ ( https://kepem.org/ ) συνεχίζονται για το 2ο μέρος της έκδοσης «ΖΥΕΣ ΤΗΣ ΚΩΣ.»

     από το προφίλ του κ. Μαντζούρη στο FB
Δημήτρης Μαντζούρης(υπεύθυνος του Αρχείου παραδοσιακής μουσικής και επιμελητής των εκδόσεων του «Κέντρου Έρευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (ΚΕΠΕΜ) – Μουσικό, Λαογραφικό και Φιλολογικό Αρχείο Σίμωνος και Αγγελικής Καρά»)
Η αποστολή του ΚΕΠΕΜ στην Κω, μετά από μία εβδομάδα καταγραφών, έφτασε στο τέλος της. Στόχος σε αυτή την αποστολή ήταν κυρίως η πόλη της Κω, η Χώρα όπως λεγόταν από τους παλιότερους, και οι πληθυσμοί που ζουν σε αυτή και γύρω από αυτή. 26 πληροφορητές, 35 ώρες καταγραφής, μερικές δεκάδες ψηφιοποιημένα τεκμήρια (φωτογραφίες, κασέτες, ταινίες κ.λπ.), ερωτήματα απαντημένα, αλλά κι ερωτήματα που ακόμα μένουν αναπάντητα. Ένα είναι σαφές: Έπεται συνέχεια… Η έρευνα αυτή αλληλοσυμπληρώνεται πλέον με την έρευνα του ΚΕΠΕΜ στη Λέρο, στην Αστυπάλαια, στον Γέροντα της Μ. Ασίας, στο Πετρούμι (Αλικαρνασσός) της Μ. Ασίας. Κι αυτή η αποστολή ανέδειξε στοιχεία για όλες αυτές τις περιοχές. Συναρπαστική διαδρομή! Τώρα είναι η ώρα της μελέτης και της επεξεργασίας όλου αυτού του υλικού, πριν γίνει το επόμενο βήμα καταγραφής στο νησί…
Εκ μέρους του Κέντρου μας, θα ήθελα να ευχαριστήσω πρώτα απ’ όλα τους δύο σταθερούς συνεργάτες μας στο νησί, Kyriakos Pappoulis και Giannis Mastoros, οι οποίοι συνεχώς ερευνούν και αποκαλύπτουν στοιχεία και οι οποίοι υποστηρίζουν την εργασία αυτή με κάθε τρόπο!
Για την αποστολή αυτή, θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω εκ μέρους του ΚΕΠΕΜ τον Πάκη Χριστοδουλίδη και τον όμιλο Gaia Hotels, για τη φιλοξενία που προσέφεραν αφιλοκερδώς και χωρίς δεύτερη σκέψη στο ξενοδοχειακό συγκρότημα στο Μαστιχάρι.
Συνολικά ωστόσο, δεν θα ήταν εφικτή η έρευνα αυτή χωρίς την οικονομική στήριξη του Δήμου Κω. Ευχαριστούμε τους ανθρώπους στις θέσεις ευθύνης του Δήμου που μέχρι σήμερα κατανόησαν τη σπουδαιότητα της έρευνας αυτής και δρομολόγησαν με υπευθυνότητα τις απαιτούμενες διαδικασίες.
Τέλος, το μεγαλύτερο ευχαριστώ το οφείλω προσωπικά στους 26 ανθρώπους που άνοιξαν τα σπίτια τους και δέχθηκαν με ανοιχτή πάντα καρδιά να τους «ταλαιπωρήσω» για 1, 2, 3 ή και 4 ακόμα ώρες. Τους οφείλω πολλά και θα τους οφείλω πάντα, γιατί από κάθε συνάντηση μαζί τους βγαίνω πιο πλούσιος…
Και εις άλλα, λοιπόν!
Μπροβάλετε Μπροβάλετε «Δράσεις»
Γιάννης Μαστόρος – Κυριάκος Παππούλης

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ