Δημήτρης Βοναπάρτης | Γράφει ο Γιάννης Κασσιώτης

1
4825

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΟΝΑΠΑΡΤΗΣ

Βρείτε μου έναν άνθρωπο της τέχνης και του πνεύματος, να μπορεί να απαγγείλει πεντακόσιους και βάλε στίχους Ομήρου, Αισχύλου, Καβάφη, Σολωμού, Καρυωτάκη, Ελύτη από στήθους χωρίς τεχνική υποστήριξη, χωρίς υποβολέα.

Βρείτε μου έναν τέτοιον άνθρωπο που όχι απλά να απαγγείλει τα παραπάνω έργα, αλλά να αναπαραστά το περιεχόμενο, τους χαρακτήρες και τους ρόλους σαν έμπειρος και κυρίως ανιδιοτελής ηθοποιός.

Βρείτε μου μια μούσα που μπορεί με έξοχο τρόπο και ακόμη πιο έξοχη φωνή να τραγουδήσει Όμηρο στην αρχαία γραφή, Ελύτη, Σολωμό και Καβάφη με τόσο αψεγάδιαστη εκτέλεση.

Βρείτε μου μια εκδήλωση μουσικής ιεροτελεστίας με νέα παιδιά σαν κι’ αυτήν που εκτελέστηκε χθες βράδυ στο ιερό του αρχαίου ρωμαϊκού ωδείου της Κω και θα υποκλιθώ ξανά όπως υποκλιθήκαμε κατασυγκινημένοι όλοι όσοι είχαμε την τύχη να είμαστε εκεί και να συλλογισθούμε  από όσα μεγαλειώδη εισπράξαμε από τον Δημήτρη Βοναπάρτη, τη Θωμαϊδα Βοναπάρτη και το άριστο επιτελείο τους.

Το λάθος:

Ο Δημήτρης Βοναπάρτης είναι ο εμπνευστής του και ο πρωτοεκτελεστής  του έργου που απολαύσαμε.

Είναι ο άνθρωπος που ανά πάσα στιγμή μπορεί να οργανώσει, να σκηνοθετήσει, να παρουσιάσει, οποιαδήποτε θεατρική ή μουσική παράσταση με μηδενικά μέσα και χωρίς οποιαδήποτε ιδιοτέλεια. Είναι λάθος που Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ από το έτος 1978 μέχρι  σήμερα δεν αντιλήφθηκε τις δυνατότητές του και δεν τις εκμεταλλεύτηκε για όφελος του κόσμου και βεβαίως δικό της.

Ασύμβατες συνθήκες:

Μετά το πέρας της εκδήλωσης πολλοί θεσμικοί ή μη παράγοντες  πήραν τον λόγο για  να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους. Καλώς έπραξαν. Όμως σε τέτοιες εκδηλώσεις είναι ορθό να μιλούν από στήθους. Είναι πρέπον να χρησιμοποιούν  χειρόγραφο. Αλλά είναι αδόκιμο να  διαβάζεις όσα θέλεις  να πεις από την οθόνη του κινητού σου.

΄Ομηρος, Αισχύλος και κινητό; Ασύμβατα, η πιο επιεικής έκφραση.

Ι.Β. ΚΑΣΙΩΤΗΣ

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δεν πρόκειται να βρεις τον άνθρωπο αυτόν, αγαπητέ Γιάννη. Είναι άξιος ως σκηνοθέτης ως ηθοποιός, ως ερμηνευτής και ως δημιουργός.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ