Ν. Ανδρουλάκης από τη Ρόδο: «Η Ε.Ε. δεν μπορεί να παραμείνει στο ενιαίο νόμισμα»

0
428

Κριτική στην κυβέρνηση για το επικοινωνιακό ‘αφήγημα’ με την έξοδο στις αγορές, άσκησε χτες σε συνέντευξη Τύπου στην Ρόδο όπου βρέθηκε για λίγες ημέρες και με αφορμή την ομιλία του στο ξενοδοχείο Μεντιτεράνιαν, ο ευρωβουλευτής του Πασόκ κ. Νίκος Ανδρουλάκης.
Παράλληλα, αναφερόμενος στα ευρωπαϊκά θέματα, μίλησε για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη για αλλαγή του ευρωπαϊκού νομισματικού μοντέλου, καθώς το ευρώ –ως ενιαίο νόμισμα- δεν δείχνει να έχει πια μέλλον.
Αναλυτικότερα, ο κ. Ανδρουλάκης, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων από τον μεγάλο σεισμό που έπληξε πρόσφατα την Κω, μίλησε για την συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο του νησιού κ. Γιώργο Κυρίτση: «Δημιουργείται ένα ταμείο το οποίο έχει διαθέσιμους πόρους ύψους 1δις ευρώ, εκτιμώ ότι μπορεί να στηρίξει τέτοιες ζημιές. Προφανώς στην Ιταλία, οι ζημιές ήταν πολύ πιο μεγάλες από ό,τι στην Κω, αλλά ίσως να μπορέσει να στηριχθεί και το νησί».
Αναφερόμενος στην παρουσία του σε Ρόδο και Κω και με αφορμή την εκδήλωση – ομιλία που ήταν προγραμματισμένη για χτες, ο ευρωβουλευτής του Πασόκ, ανέφερε τα εξής: «Κάνω μια προσπάθεια, επειδή θεωρώ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πια σε ένα πολύ σημαντικό σταυροδρόμι. Κατά τακτά χρονικά διαστήματα, διοργανώνω τέτοιες εκδηλώσεις μέσω του κόμματός μας στην Ευρωβουλή, για να συζητάμε τις προκλήσεις, τα διλήμματα και πώς η ελληνική κοινωνία μπορεί να μπει σ’ αυτό τον διάλογο, ώστε να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε όλες αυτές τις αλλαγές προς όφελος της πατρίδας μας. Ένα παράδειγμα, είναι το προσφυγικό. Τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Πού βρισκόμαστε; Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σταματάει τον Σεπτέμβριο. Ποια είναι η επόμενη μέρα; Συζητείται η αναθεώρηση του Δουβλίνου. Ποια είναι τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Ιταλίας, που είναι οι χώρες υποδοχής και δέχονται την μεγαλύτερη πίεση σε ροές; Πώς θα προτείνουμε έναν ενιαίο μηχανισμό κατανομής ασύλου για να αποφορτιστούν οι χώρες εισδοχής;», διερωτήθηκε.
Παράλληλα, μίλησε για την ‘νέα πολιτική ασφάλειας’, για το πώς τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, θα γίνουν με πραγματικούς όρους, σύνορα Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. «Αυτό αφορά το άρθρο 42. Βλέπουμε ότι δημιουργείται για πρώτη φορά ένα ταμείο το οποίο θα αφορά ένα νέο ΕΣΠΑ, το οποίο θα χρηματοδοτεί έρευνες για εξοπλισμούς. Αυτό πώς θα μπορέσει η Ελλάδα να το χρησιμοποιήσει ώστε να συγκρατούμε δαπάνες και να χρησιμοποιούμε τους πόρους για άλλες δράσεις, όπως η Παιδεία και η Υγεία; Εκτιμώ ότι την κοινωνία πρέπει εμείς οι ευρωβουλευτές να την κάνουμε κοινωνό αυτών των αλλαγών. Προσωπικά, πιστεύω ότι το πιο ασφαλές ‘γήπεδο’ για να επιλύσουμε τα οικονομικά μας συμφέροντα, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Προβληματισμός για
το ενιαίο νόμισμα
Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στο ενιαίο νόμισμα:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να παραμείνει στο ενιαίο νόμισμα. Αυτό δεν αντέχεται πλέον, όλο και περισσότεροι οργανισμοί γίνονται κοινωνοί αυτής της άποψης καθώς επίσης είναι ξεκάθαρο ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερη αλληλεγγύη. Φτιάχτηκε ένα μοντέλο μιας ενιαίας αγοράς και ενός νομίσματος χωρίς εργαλεία ‘πολιτικής ενοποίησης’. Αυτό δεν έχει πια μέλλον. Χωρίς αυτά τα εργαλεία η Ευρώπη δεν θα είναι μια δημοκρατική ένωση, αλλά μια ένωση που τα ισχυρά και μεγάλα κράτη θα έχουν πάντα την πρωτοβουλία και τα μικρότερα κράτη θα ακολουθούν. Θεωρώ ότι αυτό έχει φτάσει στα όριά του και οδηγεί στην λεγόμενη Γερμανική ή Γαλλο-Γερμανική Ευρώπη. Πρέπει να προχωρήσουμε σε περισσότερη ‘πολιτική ενοποίηση’ σε όλους τους τομείς, όπως τα θέματα οικονομίας και ασφάλειας».

Για το προσφυγικό –
μεταναστευτικό
Εκφράζοντας την προσωπική του εκτίμηση για τις εξελίξεις στο προσφυγικό, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Δεν μπορεί οι χώρες που έχουν στείλει εκατομμύρια πρόσφυγες στα προηγούμενα χρόνια σε όλο τον κόσμο, σήμερα να μην δέχονται κανένα πρόσφυγα και να μην στηρίζουν τις χώρες που δέχονται τις μεταναστευτικές ροές. Φαίνεται ότι πάμε σε μία άλλη περίοδο πια στην Συρία, όπου θα υπάρχει περισσότερη ισορροπία. Εκτιμώ ότι η μεταναστευτική – προσφυγική ροή που αφορά στο βαλκανικό διάδρομο και ξεκινάει από τα δικά μας σύνορα, θα ‘αποφορτιστεί’ και θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην Ιταλία. Η βασική πρόταση των Σοσιαλιστών, είναι όταν ένας πρόσφυγας – μετανάστης καταθέτει αίτηση ασύλου, αυτή να γίνεται μέσω ενιαίου μηχανισμού σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι στην χώρα. Όταν λοιπόν πάρει την έγκριση, τότε θα γίνεται μια κατανομή βάσει του ΑΕΠ της χώρας, του πληθυσμού και της ανεργίας. Εάν αυτό δεν γίνει θα έχουμε πολλά θέματα να αντιμετωπίσουμε».

Για την έξοδο στις αγορές
«Η κυβέρνηση το χειρίζεται όπως και παλαιότερα με το ομόλογο. Για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα πρέπει να συγκρίνουμε και άλλους παράγοντες. Τι ποσοστό έχει η Πορτογαλία, που το 2014 είχε πάρει το πενταετές πρόγραμμα και τι έχει σήμερα; Ένα χαμηλό επιτόκιο και σίγουρα είναι σε καλύτερη κατάσταση. Ένα άλλο θέμα είναι ποιοι αγοράζουν τα ομόλογα. Είναι νέοι επενδυτές ή οι παλαιοί αγοραστές ομολόγων που θέλουν να ξεφορτωθούν τα παλιά ελληνικά ομόλογα; Όλα αυτά είναι βραχυπρόθεσμα και ο κ. Τσίπρας, έχει ταλέντο στους βραχυπρόθεσμους χειρισμούς που βέβαια, πληρώνουμε όλοι ακριβά με περισσότερους φόρους και πολλές χαμένες ευκαιρίες. Καλό είναι η κυβέρνηση να μην παίζει επικοινωνιακά τρικ και να σέβεται τον λαό» είπε ο κ. Ανδρουλάκης, σχετικά με το ζήτημα της εξόδου στις αγορές και την κρίση.

Για την Δημοκρατική
Συμπαράταξη
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την πορεία του πολιτικού χώρου του Πασόκ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε:
«Η άποψή μου είναι ότι έπρεπε πρώτα να γίνει το ιδρυτικό Συνέδριο, εκεί να παρουσιαστεί ένα πολιτικό πρόγραμμα και μετά να βρεθούν τα σύμβολα και να γίνει η εκλογή ηγεσίας. Δηλαδή πρώτα ο θεσμός και μετά ο αρχηγός. Ακολουθείται μια άλλη διαδρομή. Θεωρώ ότι η πιο λογική διαδρομή είναι η πρώτη. Εδώ που έχουμε φτάσει, εγώ με τις δυνάμεις που έχω, και από το Ευρωκοινοβούλιο, θα στηρίξω την προσπάθεια που κάνει η παράταξη γιατί θεωρώ ότι είναι κρίσιμη. Ο Σύριζα, ‘εξαπάτησε’ ένα μεγάλο κομμάτι των δημοκρατών πολιτών της χώρας –και μέσα από τα δικά μας λάθη- και πρέπει άμεσα να προτείνουμε σε αυτούς τους ανθρώπους έναν άλλο δρόμο. Και φυσικά, ένα πρόγραμμα, μακριά από τον εθνο-λαϊκισμό, μακριά από την δημαγωγία, ένα πρόγραμμα πραγματικών λύσεων για να μας ακούσει η λαϊκή μας βάση. Οι πραγματικοί μη-προνομιούχοι της εποχής μας. Πώς αυτός ο κόσμος θα νιώσει ότι είναι κομμάτι αυτής της παράταξης; Μόνον όταν προτείνει λύσεις. Εκτιμώ ότι πρέπει να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση αν θέλουμε τον κόσμο του Πασόκ να επιστρέψει. Εύχομαι οι πολίτες και τα στελέχη μας να καταλάβουν, να βάλουν στην άκρη τις μικροπολιτικές, τους εγωισμούς, να ενωθούμε στην βάση με μια ένωση δικαιοσύνης για το καλύτερο αποτέλεσμα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές».
Τέλος, σε ερώτηση εάν προσδοκά να είναι δεύτερο ή τρίτο κόμμα σε ποσοστά, ο ευρωβουλευτής του Πασόκ απάντησε: «Για να μιλήσουμε για στόχους, πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα. Είδαμε ότι ο Σύριζα διαμόρφωσε ένα κίνημα μέσα από ένα ψευδές αφήγημα. Μπορούμε εμείς να κινητοποιήσουμε τον λαό μέσα από μια πραγματική λύση; Αυτό είναι το στοίχημα και αν το πετύχουμε μπορούμε να μιλάμε για στόχους….»

Συνάντηση με
τον δήμαρχο Ρόδου
Τον ευρωβουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Νίκο Ανδρουλάκη δέχτηκε χθες ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος και συζήτησε μαζί του θέματα όπως το προσφυγικό, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαδικασία αναθεώρησης της Συνθήκης του Δουβλίνου 2, αλλά και για τις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης, καθώς και τις δυνατότητες απευθείας άντλησης πόρων από τους Δήμους μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
Παρουσία των αντιδημάρχων κ.κ. Σάββα Διακοσταματίου, Άννας Ζωάννου και Βασιλικής Ξεπαπαδάκη, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει και εκ της θέσεώς του ως προέδρου της ΠΕΔ για την οικονομική αυτονομία της Αυτοδιοίκησης, ζητώντας τη στήριξη του ευρωβουλευτή προκειμένου οι Δήμοι να εισπράττουν τους πόρους που ανήκουν σε αυτούς, όπως λειτουργεί η Αυτοδιοίκηση και στις λοιπές Ευρωπαϊκές χώρες, αντί να τους διαχειρίζεται το υπουργείο Πολιτισμού και άλλα κεντρικά Υπουργεία.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ