Βίντεο Τα…γαλλικά του Πρωθυπουργού: Ο Τσίπρας ευχαριστεί για το βραβείο

0
472

Απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό στα γαλλικά που εμφανώς τον δυσκόλεψε – Στη συνέχεια μιλώντας στα ελληνικά σύγκρινε τον εαυτό του με τον Οδυσσέα που ζήτησε να τον δέσουν στο κατάρτι

Η γαλλική γλώσσα είναι δύσκολη, έχει απίστευτα δύσκολη γραμματική, δύσκολο πλάγιο λόγο, ενώ το θέμα της προφοράς είναι αυτό που «βασανίζει» όλους όσοι θέλουν να την μιλήσουν.

Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίστασε να απευθύνει έναν σύντομο χαιρετισμό στα γαλλικά στη διάρκεια της βράβευσής του με το βραβείο πολιτικού σθένους.

Προφανώς διότι εκτός από πολιτικό σθένος να κάνει την περίφημη πλέον kolotoumba είχε και το θάρρος (courage) να απευθυνθεί, έστω και με μερικές λέξεις, στα γαλλικά σε Γάλλους!..
Για όσους γαλλομαθείς είναι βέβαιο ότι στην επίσημη γλώσσα της διπλωματίας ο κ. Τσίπρας δεν τα πήγε και πολύ καλά, τουλάχιστον όσο καλά τα πάει με την αγγλική γλώσσα.

Όσο για τους Γάλλους που παρίσταντο, είναι βέβαιο πως η μεταφράστρια που στη συνέχεια ανέλαβε να μεταφράσει στα γαλλικά την (στα ελληνικά) ομιλία του πρωθυπουργού, μετέφρασε και την γαλλική εισαγωγή του,  για να μην μείνουν με την απορία οι παρευρισκόμενοι.

 

Τσίπρας: Πολλές φορές ένιωσα σαν τον Οδυσσέα που ζήτησε να τον δέσουν στο κατάρτι…

Το βραβείο «πολιτικού σθένους» παρέλαβε την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας από τα χέρια του διευθυντή της πολιτικής επιθεώρησης Politique Internationale, Πάτρικ Βάισμαν.

Στον χαιρετισμό του μετά την αποδοχή του βραβείου ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε το περιοδικό για την τιμή που του έγινε και είπε ότι «αυτό το βραβείο δεν ανήκει σε μένα αλλά στον ελληνικό λαό». «Χωρίς τη στήριξη του ελληνικού λαού, έτσι όπως εκφράστηκε σε διαδοχικές αναμετρήσεις, δεν θα βρισκόμουν σήμερα σε αυτή εδώ την αίθουσα» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «το σθένος το δικό μας είναι το σθένος που επέδειξαν οι Έλληνες σε δύσκολες συνθήκες. Προσηλωμένοι στο σχέδιό μας και αυτό που πρεσβεύαμε ως σωστό, καταφέραμε να αντισταθούμε στις Σειρήνες και να οδηγήσουμε το σκάφος που λέγεται Ελλάδα και Ευρώπη στην ασφάλεια. Αποφύγαμε την άτακτη χρεωκοπία, τα σχέδια ορισμένων κύκλων για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».

Συνεχίζοντας με τη χρήση της ελληνικής μυθολογία για να μιλήσει για τις δοκιμασίες «ιδιαίτερα το πρώτο διάστημα» είπε: «θέλω να σας εκμυστηρευτώ κάτι, μιας και αναφερθήκατε στον Κρέοντα και την Αντιγόνη. Εγώ να πιάσω ένα άλλο μυθικό πρόσωπο και να σας πω τώρα, βλέποντας από μακριά αυτή τη μεγάλη εμπειρία, θαρρώ πως πολλές φορές βρισκόμουν και εγώ ο ίδιος μέσα στον μύθο του Οδυσσέα που είπε στους συντρόφους του να τον δέσουν στο κατάρτι, προκειμένου να μην αντιδράσει ακούγοντας το τραγούδι των σειρήνων».

Παράλληλα και παρά τις προβλέψεις τόσο του οικονομικού επιτελείου όσο και της Κομισιόν για ανάπτυξη 1,6% φέτος, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πεποίθησή του ότι «η οικονομία ανακάμπτει με ρυθμό ανάπτυξης μέσα στο 2017 κοντά στο 2%».

«Η Ελλάδα δεν έχει δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015 που βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «για εμάς το κρίσιμο δεν είναι να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα με επιτυχία αλλά να σχεδιάσουμε το μέλλον χωρίς τα λάθη του παρελθόντος την ώρα που βγαίνουμε από την κρίση».

Στο πρόγευμα εργασίας με τα μέλη της επιθεώρησης Politique Internationale και επιχειρηματίες ο Αλέξης Τσίπρας παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία για το θετικό μομέντουμ της ελληνικής οικονομίας. Υπογράμμισε τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την εκτίμηση πως το 2017 θα κλείσει με ανάπτυξη κοντά στο 2%. Τόνισε τη σημαντική μείωση της ανεργίας από το 27% κοντά στο 20% πλέον, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη πρόκληση και για τη συνέχεια. Επιπλέον, σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων υπογράμμισε τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, όπως επιβεβαιώνεται και από τη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και την επιτυχή επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές χρήματος. Πέραν αυτών, επεσήμανε το υψηλό δεκαετίας που έχει σημειωθεί στις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις. Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στη σημασία του μηχανισμού για ελληνικό χρέος που αποφάσισε το Eurogroup και με γαλλική συμβολή, ώστε να εξομαλυνθεί η εξυπηρέτηση σε ετήσια βάση.

«Πάντοτε πίστευα στη ευρωπαϊκή ιδέα, είμαι ευρωπαϊστής επειδή ακριβώς είμαι αριστερός. Και αυτό διότι η Ευρώπη αποτελεί το πεδίο αγώνων αλλά και των λύσεων για τα ζητήματα των πολλών και των αδύναμων» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργος ανέφερε μάλιστα πως παρά τις διαφορετικές πολιτικές καταγωγές και ιδέες, μπορούμε και οφείλουμε να συζητάμε όσοι μοιραζόμαστε κοινές αξίες και αρχές.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως η Ευρώπη αντιμετώπισε τρεις παράλληλες κρίσεις «την προσφυγική, την οικονομική και την κρίση ασφαλείας. Και μέσα σε αυτό το πεδίο κρίσεων, έγινε σαφές ότι μόνο με ενότητα μπορούν να αντιμετωπιστούν κρίσεις τέτοιων διαστάσεων.
Ασφαλώς οι επιδόσεις της Ευρώπης θα μπορούσαν να είναι και καλύτερες αλλα αυτό είναι το πλαίσιο που επιδιώκουμε τις βελτιώσεις».

Σε ερώτηση για το μέλλον της Ευρώπης και τη συζήτηση που έχει ανοίξει ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε πως είναι ώρα για ουσιαστικές αλλαγές, στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού των θεσμών, προκειμένου η Ευρώπη να γίνει πιο ελκυστική για τους πολίτες της.

Επιπλέον τόνισε την ανάγκη να γίνει πιο αποτελεσματική στη λήψη απόφασεων και επανέλαβε τις προτάσεις για κοινό υπουργό οικονομικών της ευρωζώνης, μεγαλύτερο προϋπολογισμό, και δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων μέσω ενός κοινοβουλίου της ευρωζώνης. Για τις εξελίξεις στη Γερμανία, ο πρωθυπουργος σημείωσε πως θα είναι σημαντικό για την Ευρώπη να συγκροτηθεί σύντομα κυβέρνηση.

Παρομοιάζουν τον Τσίπρα με τον Νίξον και τον ντε Κλερκ
Σύμφωνα με τον Πατρίκ Βαζμάν (Wajsman), γενικό διευθυντή και ιδρυτή του περιοδικού Politique Internationale, το Βραβείο Πολιτικού Σθένους είχαν λάβει παλαιότερα και οι Ρίτσαρντ Νίξον και Φρεντερίκ ντε Κλερκ.

«Ο Φρεντερίκ ντε Κλερκ, Πρόεδρος της Ν. Αφρικής, στον οποίο είχαμε επίσης απονείμει το Βραβείο Πολιτικού Σθένους, ήταν προϊόν του ρατσιστικού συστήματος, ήταν όμως αυτός που τελικά διέλυσε το απαρτχάιντ και που άνοιξε την πόρτα της φυλακής στον Μαντέλα» είπε ο κ. Βαζμάν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και πρόσθεσε: «O Ρίτσαρντ Νίξον, παρ’ ότι μεγάλος αντικομουνιστής, ήταν αυτός που καθιέρωσε τις σχέσεις με την κομμουνιστική Κίνα. Και ο Ισραηλινός Μεναχέμ Μπέγκιν που θεωρείτο σκληρός και «γεράκι», αυτός έκανε ειρήνη με την Αίγυπτο και παραχώρησε το Σινά».

«Οι πραγματικοί ηγέτες είναι άτομα ικανά να κατανοούν το νόημα της ιστορίας και να βάζουν όταν χρειάζεται σε δεύτερη μοίρα τις προσωπικές τους κλίσεις, όπως έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας» κατέληξε ο γενικός διευθυντής του Politique Internationale.

Ο Αλέξης Τσίπρας στον Δικηγορικό Σύλλογο του Παρισιού

Το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα έπλεξε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου του Παρισιού Φρέντερικ Σικάρ προσφωνώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό λίγο πριν την ομιλία του σήμερα το βράδυ στο κατάμεστο κεντρικό αμφιθέατρο του Συλλόγου μετά την βράβευση του από τον Δικηγορικό Σύλλογο Παρισίου με το Βραβείο Προσήλωσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες (Prix de l’Engagement européen).

Την ομιλία του Α. Τσίπρα παρακολούθησαν περί τα 400 άτομα, κυρίως Γάλλοι δικηγόροι.
«Δεν είστε μόνο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Είστε πολίτης του κόσμου» είπε ο Φ. Σικάρ επισημαίνοντας ότι ο Α. Τσίπρας έχει καταβάλει προσπάθειες για τη διόρθωση του δημοκρατικού ελλείμματος στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει στις δημοκρατικές της ρίζες ανέφερε υπενθυμίζοντας πως τις ιδέες του Έλληνα πρωθυπουργού έδειξε πως συμμερίζεται ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν στην ομιλία του στην Πνύκα, αλλά και στη Σορβόνη. Καταλήγοντας ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου του Παρισιού, σχολιάζοντας την φιλολογία των περασμένων ετών περί Grexit, υπενθύμισε τα λόγια του πρώην προέδρου της Γαλλίας Ζισκάρ Ντε Εστέν ο οποίος υποστηρίζοντας την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ είχε πει «δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Πλάτωνα εκτός».

Για τον Έλληνα πρωθυπουργό μίλησε επίσης και ο Πατρίκ Βασμάν, ιδρυτής του περιοδικού Politique Internationale, αναφέροντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν δεσμευμένος στην Αριστερά από τα μαθητικά του χρόνια, αλλεπάλληλα και ότι δεν δίστασε να κάνει την επιλογή της Ευρώπης παρά τις όποιες διαφωνίες στο κόμμα του. Ο Βασμάν κατέληξε λέγοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει «χάρισμα και τύχη», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς.

Τέλος τα δώρα το οποίο έδωσαν στον Αλέξη Τσίπρα ήταν μια γκραβούρα με παλιό χάρτη της Ελλάδος και μια αφίσα με τον γαλλικό Μάη του 68.

Η ομιλία Τσίπρα

Η Ευρώπη υπνοβατεί προς τη διαίρεση αλλά ταυτόχρονα αναζητεί και τη διεύρυνση, είπε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο Δικηγορικό Σύλογο, ενώ υπογράμμισε πως στα χρόνια της κρίσης υποχώρησε η αρχή του κράτους δικαίου και τόνισε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός είπε πως το βραβείο που παραλαμβάνει είναι για τον ελληνικό λαό που υπέφερε παρά πολύ στα χρόνια της κρίσης και παρέμεινε προσηλωμένος στην ευρωπαϊκή πορεία.

Οργανική ενότητα δεν μπορεί να υπάρξει όσο αυτή παραμένει μόνο νομισματική και όχι οικονομικό κοινωνική, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι η ευρωζώνη πρέπει γρήγορα να μετατραπεί από θεσμό ενισχυμένης συνεργασίας σε θεσμό ενισχυμένης αλληλεγγύης.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΣΥΡΙΩΝ: ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

 

Ο Δήμαρχος κ. Χριστοφής Κορωναίος έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα για την βράβευση του από τον Δικηγορικό Σύλλογο Παρισίων με το ¨Βραβείο δέσμευσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες¨ και από το πολιτικό περιοδικό POLITIQUE  INTERNATIONALΕ με το ¨Βραβείο Πολιτικού Σθένους¨. Επίσης ζήτησε να παραμείνει ο ΦΠΑ στα σημερινά επίπεδα. Ακολουθεί η επιστολή:

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Θέλω να σας συγχαρώ για την βράβευση σας από τον Δικηγορικό Σύλλογο Παρισίων με το ¨Βραβείο δέσμευσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες¨ και από το πολιτικό περιοδικό POLITIQUE  INTERNATIONALΕ με το ¨Βραβείο Πολιτικού Σθένους¨.

Στο πρόσωπο σας τιμάται η Ελλάδα ολόκληρη!

Ως  νησιώτης, και  εκπρόσωπος ενός μικρού νησιωτικού Δήμου της Νισύρου, ο οποίος έχει την τιμή να σας έχει ανακηρύξει επίτιμο δημότη, σας παρακαλώ όπως καταβάλετε κάθε προσπάθεια να μην αυξηθεί ο Φ.Π.Α. στα νησιά μας.

Το θέμα Φ.Π.Α. είναι θέμα οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής σημασίας.

Η τυχόν αύξηση του θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στο νησί μας.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ