Μετά τη χειραψία ήρθαν τα F16. Ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε στην είσοδο τον Αλέξη Τσίπρα και όταν οι δυο άνδρες κάθισαν απέναντι στις κάμερες για τις πρώτες δηλώσεις ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έκρυψε τις προθέσεις του.
Η Ελλάδα πάει καλά, είπε, και στη συνέχεια δήλωσε τη συμπαράστασή του στη χώρα μας μέσω και της στρατιωτικής στήριξης, αναφερόμενος στα μαχητικά αεροσκάφη F16 της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας τα οποία οι ΗΠΑ δέχονται να αναβαθμίσουν σε επίπεδο “V”.
Η… μετάφραση αυτής της εισαγωγικής αναφοράς του Ντόναλντ Τραμπ στην συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα ήρθε λίγο αργότερα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος μετά τα καλά λόγια για τις ελληνικές προσπάθειες και τις ευχές για καλύτερη πορεία και για επενδύσεις πέρασε στην… ουσία για την αμερικανική πλευρά που δεν είναι άλλη από την οικονομική συμφωνία που συνοδεύει την αναβάθμιση των πολεμικών αεροσκαφών.
Περιχαρής ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε το deal για τα μαχητικά ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην ενίσχυση της αμερικανικής βιομηχανίας και των θέσεων εργασίας στη χώρα του.
Τι ζητάει η Ελλάδα για τα F16
Η ελληνική πλευρά για να “κλείσει” το κενό που δημιουργείται με την τουρκική πολεμική αεροπορία και εν μέσω κρίσης η οποία δεν επιτρέπει την αγορά νέων μαχητικών αποφάσισε την αναβάθμιση παλαιότερων τύπων αεροσκαφών όπως τα F16.
Για την ακρίβεια η Ελλάδα ζητάει από τις ΗΠΑ να παραχωρηθούν οπλικά συστήματα τα οποία θα αναβαθμίσουν τις ικανότητες των αεροσκαφών αυτών.
Η αναβάθμιση θα γίνει σε επίπεδο F16 V με Ραντάρ τύπου APG-83 AESA, σύστημα σχεδιασμού πτήσης JMPS, αναβάθμιση των συστημάτων αυτοπροστασίας από ASPISI σε ASPSII, έναν νέο εξομοιωτή πτήσης, αλλά και αναβάθμιση δύο παλαιών σε επίπεδο “V”, συστήματα δοκιμών, ανταλλακτικά και όλα τα υπόλοιπα για τη λειτουργία του νέου τύπου των αεροσκαφών.
Η απάντηση μέσω της Defense Security Cooperation Agency ήταν σαφής, η ΗΠΑ λένε “ναι” στο ελληνικό αίτημα:
Οι Αμερικανοί τονίζουν μεταξύ άλλων ότι το πακέτο αναβάθμισης θα το αναλάβει η κατασκευάστρια εταιρεία του μαχητικού και πως στην Ελλάδα θα έρθουν 3 ως 5 σύμβουλοι. Γεγονός που σημαίνει ότι στην Ελλάδα δεν θα υπάρξει γραμμή βελτίωσης του αεροσκάφους, αλλά μόνο συντήρησης.
Εδώ ξεκινάει και ο μεγάλος καυγάς για το κόστος των αεροσκαφών.
Κόστος 2,4 ή 1,1 δισεκατομμύρια;
Η Νέα Δημοκρατία με βάση τις δηλώσεις και τα έγγραφα για τη συμφωνία που αφορά στα F16 “λόκαρε” τον Αλέξη Τσίπρα και εξαπέλυσε πυρά.
“Φαίνεται μέχρι στιγμής ότι το μόνο χειροπιαστό αποτέλεσμα της επίσκεψης αφορά μια συμφωνία υψηλότατου κόστους για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F 16.
«Συμφωνία που θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία 2,4 δισ. δολάρια, προσφέροντας θέσεις εργασίας όχι στην Ελλάδα, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ελπίζουμε, ειλικρινά, να μην έχει χαθεί για τη χώρα μας μια τόσο σημαντική ευκαιρία” αναφέρει η Ν.Δ. στην ανακοίνωσή της.
Την απάντηση στη Ν.Δ. δίνει ο Πάνος Καμμένος που αλλάζει το κόστος της αναβάθμισης των αεροσκαφών και μιλά στην ουσία για το μισό.
Σχετικά με την αναφορά του Προέδρου Τραμπ για 2,4 δισ. δολάρια για το κόστος αναβάθμισης των F-16, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι η «οροφή» για την Ελλάδα, για τον ελληνικό προϋπολογισμό, είναι 1,1 δισεκ. ευρώ σε βάθος 10ετίας-15ετίας. Σε αυτό το ποσό μάλιστα συμπεριλαμβάνονται, όπως είπε, και έξοδα 350 εκατ. υπέρ του αμερικανικού δημοσίου.
Μάλιστα με Ανακοίνωσή του ο Υπουργός Άμυνας επιτίθεται προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη και τους συμβούλους του θυμίζοντας το κόστος των μαχητικών F16 block52+
«Παρακαλείται ο κ. Μητσοτάκης να μην παρασύρεται από τους τέως κνίτες συμβούλους του. Θα ήταν χρήσιμο να επικοινωνήσει με τον πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο να του εξηγήσει ότι επί ΝΔ η αρχική τιμή που έδωσε το Κογκρέσο για την προμήθεια 30 αεροσκαφών F-16 Block 52 + Advanced ήταν 3,2 δις δολάρια και η τελική τιμή που είχε προεγκριθεί 1,9 δις δολάρια».
Ο Αλέξης Τσίπρας και η… ανάκριση των δημοσιογράφων – Πως είδαν τα ξένα δίκτυα τον Έλληνα Πρωθυπουργό
Στο μικροσκόπιο των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης μπήκε, όπως ήταν φυσικό το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρας στην Ουάσιγκτον.
Τα ξένα δίκτυα συγκέντρωσαν τα φώτα τους στη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ με σχόλια τόσο για τα όσα ειπώθηκαν για την οικονομία, όσο όμως και τις συμφωνίες για τα οπλικά συστήματα αλλά και την ενέργεια.
«Το μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα είναι ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει, με ανάπτυξη και σταθερότητα», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Twitter σχετικά με την συνάντηση που είχε νωρίτερα με δημοσιογράφους από διεθνή ενημερωτικά δίκτυα, στην Ουάσιγκτον.
CNBC
Ανάμεσα στα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών την ώρα που στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας καταγράφονται εντάσεις, σύμφωνα με το δίκτυο CNBC.
Υπό αυτό το πρίσμα η ροή επενδύσεων και κεφαλαίων προς την Ελλάδα μετατρέπεται πλέον σε μια προτεραιότητα για την κυβέρνηση Τραμπ, που επιδιώκει να εντείνει τη διμερή οικονομική και αμυντική συνεργασία, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Κατά διπλωματικές πηγές που επικαλείται το CNBC , οι ηγέτες συζήτησαν κυρίως για τις επενδύσεις και τη διμερή συνεργασία ειδικά στο πεδίο της ενέργειας.
Παρατίθενται δηλώσεις ειδικών σε θέματα ενέργειας οι οποίοι επισημαίνουν πως μεγάλες εταιρείες του κλάδου επιδιώκουν να αξιοποιήσουν κοιτάσματα ιδίως στα ανοικτά της νότιας Κρήτης και στην ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών, κοντά στην πορεία του αγωγού TAP, ενώ σημειώνεται ότι τον Ιούνιο εγκρίθηκαν αιτήσεις συμπεριλαμβανομένης μιας που υπέβαλε η κοινοπραξία των Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια και προκηρύχθηκαν δύο διεθνείς διαγωνισμοί για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Ακόμη, αναφέρεται πως η Ελλάδα είναι δυνητικός αγοραστής αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Άλλα ζητήματα που συζητήθηκαν ήταν η επέκταση της συμφωνίας για τη χρήση της αμερικανικής ναυτικής βάσης στη Σούδα και η αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών F-16. Η βάση διαδραματίζει κρίσιμο, στρατηγικό ρόλο στα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ για την αντιμετώπιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και της τρομοκρατίας και την προστασία των ενεργειακών πηγών στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο, ενώ σύμφωνα με το CNBC, η Ουάσινγκτον φέρεται να εξετάζει την κατασκευή μιας δεύτερης βάσης στη νότια Κρήτη.
Bloomberg
Το Μπλούμπεργκ μεταδίδει πως ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι είχαν μια «παραγωγική» συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ και σημείωσε πως δεν αισθάνθηκε «να απειλείται καμία στιγμή» από τον αμερικανό πρόεδρο, στον οποίο είχε αναφερθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ με τη φράση «ελπίζω να μη μας βρει αυτό το κακό»—η οποία επανήλθε στη δημοσιότητα ενόψει της συνάντησης και προβλήθηκε από αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ σχετική ερώτηση τέθηκε και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τις συνομιλίες τους στον Λευκό Οίκο.
«Θέλω να επιβεβαιώσω ότι η συνάντηση που είχαμε ήταν πολύ παραγωγική», είπε ο Αλέξης Τσίπρας μέσω μεταφραστή και πρόσθεσε ότι «καμιά στιγμή δεν ένιωσα ότι αντιμετώπιζα μια απειλή», σύμφωνα με το Μπλούμπεργκ. Πρόσθεσε ότι είδε πως υπήρχε η προοπτική «να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μπορεί να έχουμε και να βρούμε πεδίο συνεννόησης».
Όταν δημοσιογράφος έθεσε στον κ. Τσίπρα την ερώτηση για τη δήλωσή του σχετικά με τον Τραμπ «ελπίζω να μη μας βρει αυτό το κακό», ο Τραμπ χαμογέλασε κι αστειεύτηκε «μακάρι να το ήξερα αυτό πριν από την ομιλία μου».
«Αρκετές χώρες ήταν νευρικές στην αρχή, αλλά έχω πολύ καλές σχέσεις με τους ηγέτες σχεδόν κάθε χώρας με την οποία συνδιαλέχθηκα», είπε ο Τραμπ αμέσως μετά την απάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας. «Ο λόγος που ανησυχούσαν ήταν ότι δεν θα επιτρέψω οποιαδήποτε χώρα του κόσμου να εκμεταλλευθεί τη δική μας χώρα, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», πρόσθεσε.
Ο Τραμπ στα εισαγωγικά του σχόλια στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στην ιστορία της Ελλάδας, το γεγονός πως αποτέλεσε λίκνο της δημοκρατίας κι επαίνεσε την Αθήνα διότι εκπλήρωσε τον στόχο του NATO για το ύψος των αμυντικών δαπανών (2% του ΑΕΠ), ανέφερε ακόμη το Μπλούμπεργκ.
Το Γαλλικό Πρακτορείο
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος Τραμπ επαίνεσε διά μακρών την «φανταστική» δουλειά της Ελλάδας για την «ανάκαμψή της» μετά τις οικονομικές και δημοσιονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε.
«Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα», είπε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στους κήπους του Λευκού Οίκου, εγκωμιάζοντας τις «δύσκολες αποφάσεις» που πήρε η Αθήνα τα τελευταία χρόνια.
Τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει «τεράστιες δυνατότητες», ο Τραμπ αναφέρθηκε επίσης στην ενδεχόμενη συμφωνία για μια σύμβαση εκσυγχρονισμού των μαχητικών F-16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας έναντι συνολικού τιμήματος 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Επαναλαμβάνοντας την αμερικανική υποστήριξη σε μια «υπεύθυνη» συμφωνία για να την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο Τραμπ επέμεινε στο ότι μια «ισχυρή» Ελλάδα, η οποία «αναπτύσσεται» μπορεί να προσελκύσει αμερικανικές επενδύσεις.
Από την πλευρά του, σημειώνει ακόμη το Γαλλικό Πρακτορείο, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κάλεσε να αυξηθούν οι αμερικανικές επενδύσεις ώστε η χώρα να βγει από «αυτή τη φοβερή κρίση».
Το AFP ανέφερε επίσης ότι ερωτηθείς σχετικά με τις επικριτικές δηλώσεις που είχε κάνει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 στις ΗΠΑ για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει κι επέμεινε στη μεγάλη σημασία που έχει η σχέση των ΗΠΑ και της Ελλάδας.
Νωρίτερα, το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος Τραμπ υποδεχόμενος τον Αλέξη Τσίπρα στο Οβάλ Γραφείο, όπου σημείωσε ότι «κάνετε σπουδαία δουλειά για την ανάκαμψη της χώρας» και ότι η Ελλάδα «θα επιστρέψει», χαρακτηρίζοντας τους Έλληνες «πραγματικούς φίλους, πιστούς φίλους και συμμάχους».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ