ΗΠΑ: Αυξάνονται οι νεκροί από τους φονικούς ανεμοστρόβιλους – Χωρίς ρεύμα χιλιάδες σπίτια

0
4796

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα σκότωσαν τουλάχιστον 23 άτομα το περασμένο σαββατοκύριακο

Σχεδόν 200.000 άνθρωποι σε αρκετές Πολιτείες των ΗΠΑ παραμένουν χωρίς ρεύμα, μετά από ένα φονικό κύμα ανεμοστρόβιλων και καταιγίδων.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 23 άτομα, στη διάρκεια του σαββατοκύριακου και εν μέσω εορτασμών για την Εθνική Ημέρα Μνήμης, ενώ εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Η κακοκαιρία άφησε πίσω της την απόλυτη καταστροφή, από όπου πέρασε.

Οι μετεωρολόγοι συνεχίζουν να προειδοποιούν για ισχυρές καταιγίδες και κεραυνική δραστηριότητα σε βόρειες και κεντρικές περιοχές του Τέξας. Αντίθετα, τις νότιες περιοχές της πολιτείας πλήττει ακραία ζέστη, όπως και τα νότια της Φλόριντα.

Παρόλο που η ζέστη σταδιακά υποχωρεί, η θερμοκρασία είναι πιθανά να «χτυπήσει» ρεκόρ σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σε μία ενημέρωση το πρωί της Τρίτης η Υπηρεσία προειδοποίησε για «πιθανές σοβαρές καταστροφές λόγω αέρα και χαλαζόπτωσης» στο Τέξας, με την προειδοποίηση να διαρκεί μέχρι την Τετάρτη όπως και στη νότια Οκλαχόμα.

Συναγερμός για τους ανεμοστρόβιλους

Η Κυριακή ήταν η πιο δύσκολη μέρα λόγω κακοκαιρίας στις ΗΠΑ φέτος, με πάνω από 600 αναφορές για καταστροφές σε 20 πολιτείες. Ανεμοστρόβιλοι και δυνατοί άνεμοι έριξαν ολόκληρα κτίρια, αναποδογύρισαν αμάξια και κατέστρεψαν δίκτυα ρεύματος.

Αστραπές, κεραυνοί και ισχυρή βροχόπτωση ανάγκασαν την εκκένωση περίπου 125.000 θεατών στον αγώνα του Indianapolis 500 που καθυστέρησε τέσσερις ώρες.

Σε αρκετές πολιτείες έχουν αναφερθεί θάνατοι εξαιτίας των ακραίων φαινομένων, τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένων οχτώ στο Αρκανσας, εφτά στο Τέξας, δύο στην Οκλαχόμα, πέντε στο Κεντάκι και ένα στην Αλαμπάμα.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε με τους κυβερνήτες των πολιτειών που επλήγησαν από τις καταιγίδες και προσέφερε κρατική βοήθεια.

Το Κεντάκι κηρύχθηκε από τον κυβερνήτη Andy Bashear σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς «συγκλονιστικές καταιγίδες έπληξαν σχεδόν ολόκληρη την πολιτεία»

Στο Κολοράντο ένας αγρότης και 34 από τις αγελάδες τους σκοτώθηκαν από κεραυνό, ενώ στο Τέξας, ο κυβερνήτης Greg Abbott δήλωσε ότι πάνω από το ένα τρίτο των κοινοτήτων υπέστησαν καταστροφές.

Όλοι οι θάνατοι στο Τέξας σημειώθηκαν στην περιοχή Valley View στην περιοχή Cooke, κοντά στα σύνορα με την Οκλαχόμα, όταν ανεμοστρόβιλος χτύπησε αγροτική περιοχή, κοντά σε πάρκο κινητής κατοικίας. Δύο παιδιά, ηλικίας δύο και πέντε ετών και τρία μέλη της ίδιας οικογένειας ήταν μεταξύ των νεκρών.

Οι μετεωρολόγοι περιγράφουν το φετινό καλοκαίρι ως μία πιθανή «εξωπραγματική» εποχή ανεμοστρόβιλων του Ατλαντικού για το 2024, που ξεκινά τον επόμενο μήνα.

At least 22 dead in US Memorial Day weekend storms
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ