Ψηλό βουνό: Η ψηλότερη κορυφή στην Κω (846μ.) | Αφιέρωμα: Σοφία Καραγιάννη

2
2779
Η πιο δημοφιλής κορυφή του όρους «Δίκαιος» στο νησί της Κω είναι ο Χριστός, με το ομώνυμο εκκλησάκι στα 843 μ., πιθανά γιατί υπάρχει εύκολη-σχετικά- πρόσβαση μέσα από ένα από τα ελάχιστα μονοπάτια με σήμανση.

Ίσως γι αυτό, λανθασμένα, πιστεύεται ότι είναι η ψηλότερη κορυφή του Δικαίου ενώ στην πραγματικότητα είναι το Ψηλό Βουνό με 846 μ., που βρίσκεται δυτικά του ναϋδρίου του Χριστού.

η ανάβαση έχει αρχίσει για τους πεζοπόρους

Πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές διαδρομές στο νησί. Δεν είναι λίγες οι φορές που ξεκινάμε 50 πεζοπόροι και καταλήγουμε στην κορυφή καμιά δεκαριά. Μην το επιχειρήσετε χωρίς οδηγό και προετοιμαστείτε για σκληρή δοκιμασία.

Η διαδρομή ξεκινάει από την Παναγία Μονάγρι, η οποία αρχίζει την ανηφορική της πορεία δεξιά μετά την πηγή στο Μονάγρι.

Η πρώτη ενδιαφέρουσα στάση λόγω γεωμορφολογικής πρωτοτυπίας είναι η Πλακερή, η οποία βρίσκεται στη νότια πλευρά του Δικαίου, και είναι μια ορεινή κατηφορική/διαζωματική τοποθεσία με πέτρινες πλάκες.

οι πεζοπόροι βλέπουν από μακριά την Πλακερή και «ζυγίζουν» τη δυσκολία της
Η εμπειρία της Πλακερής με πυκνή ομίχλη
Ο κύριος ορεινός όγκος του Δίκαιου δομείται από ασβεστόλιθους και μάρμαρα, καθώς και μεγάλες μάζες πλουτωνιτών και ηφαιστιτών.
ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ/ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

ΤΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ

ΟΙ ΣΠΗΛΙΕΣ

ΤΟ ΑΣΒΕΣΤΟΚΑΜΙΝΟ

ΤΑ «ΚΥΚΛΩΠΕΙΑ»ΤΕΙΧΗ

Φτάνοντας στο Ψηλό Βουνό ξεχωρίζουν τα ερείπια του ναϋδρίου της Αγίας Ποκού, το οποίο-κατά τον Καρπάθιου-ήταν ναός της Αγίας Φωτεινής.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ, Η ΘΕΑ ΚΑΙ Η ΚΟΡΥΦΗ

η θέα μία μέρα με πλήρη διαύγεια

Εκεί έχουμε συναντήσει μερικά από τα πιο σπάνια λουλούδια στο νησί της Κω, όπως οι βιόλες (Viola heldreichiana), και το μούσκαρι (Muscari macrocarpum) το οποίο εντοπίσαμε στην Πλακερή, αλλά και δεκάδες άλλα, όπως Lamium amplexicaule,  lamium purpureum, Arabis verna κ.ά πολλά, για τα οποία θα κάνω ξεχωριστή ανάρτηση.

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΜΕ ΟΜΙΧΛΗ

Πολύ συχνά ο Δίκαιος εξαφανίζεται στην ομίχλη κι αν σταθείτε τυχεροί μπορείτε να «δείτε» συγκλονιστικές εικόνες. Το ρήμα δείτε είναι σε εισαγωγικά γιατί εμείς δεν βλέπαμε τίποτα στα 50 εκατοστά.

 

Το ψηλότερο βουνό της Κω, με υψόμετρο 846 μέτρα, με σύσταση από ασβεστόλιθους, μάρμαρα και όγκους από πλουτωνίτες (εκρηξιγενή μαγματικά πετρώματα) και ηφαιστίτες (ηφαιστειογενή πετρώματα), μοσχοβολά

Read more at: https://www.kos4all.com/6017/%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CF%89%CF%82/

Το ψηλότερο βουνό της Κω, με υψόμετρο 846 μέτρα, με σύσταση από ασβεστόλιθους, μάρμαρα και όγκους από πλουτωνίτες (εκρηξιγενή μαγματικά πετρώματα) και ηφαιστίτες (ηφαιστειογενή πετρώματα), μοσχοβολά

Read more at: https://www.kos4all.com/6017/%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CE%AF%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CF%89%CF%82/

Σχετικές αναρτήσεις: ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ, ΔΙΚΑΙΟΣ

Η επιστροφή

Η φωτογραφία μου από την Πλακερή φιλοξενήθηκε στις σελίδες του ταξιδιωτικού περιοδικού Greece Is της εφημερίδας «Καθημερινή» μαζί με αφιέρωμα για τη δράση της πεζοπορικής μας ομάδας.

Πηγή: Νικολάου Αθ. Ζάρακα-Τοπωνύμια της Νήσου Κω

Φωτογραφίες: Sophia Karagianni
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΚΑΤ¨ΑΡΧΗΝ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΕ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΟΜΩΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΟΤΙ Η ΨΗΛΟΤΕΡΗ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΩΡΟΜΕΔΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΨΗΛΟ ΒΟΥΝΟ Η ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΤ ΑΛΛΟΥΣ ΕΧΩ ΑΝΕΒΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 1995 ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΚΟΡΥΦΕΣ ΔΙΚΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙΨΗΛΟ ΒΟΥΝΟ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΟΡΓΑΝΟ Ο ΔΙΚΑΙΟΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΕΞ ΑΛΛΟΥ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΗΜΟΥΝ ΣΤΗΝ ΝΙΣΥΡΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΡΥΖΑ ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΤΩΝ ΚΟΡΥΦΩΝ ΤΟΥ ΩΡΟΜΕΔΟΝΤΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΟΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΨΗΛΟΤΕΡΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΕΙΩΣΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΖΗΚΑΣ ΙΑΚΩΒΟΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ