ΔΕΙΤΕ Εντυπωσιακές φωτό με την κρήνη στο Πυργί, το Εβριόκαστρο & τη Λάθρα στην Κέφαλο (Του Κ. Κωστογλάκη – Παλιές φωτογραφίες της Κω στο fb)

4
1537

 

Επί της ευκαιρίας της αναρτήσης μιας φωτογραφίας του 2013 με την κρήνη στο Πυργί, επισκέπτηκα την αγαπημένη Κέφαλο την προηγουμενη Κυριακή για να στείλω μια πρόσφατη φωτο της κρηνης όπου ρέει το ελαφρότερον και καλλιτερο υδωρ όπως μας ενημερωνει ο παππους μας Ιάκωβος πίσω στο 1917.Στα σχόλια θα ανεβασω και μερικές φωτογραφίες με μερικά σχόλια της ευρυτερης δυναμικής περιοχής..

Η εικόνα ίσως περιέχει: φυτό και υπαίθριες δραστηριότητες
Το όρος Εβρηιοκαστρον ή Βρυιοκαστρον ενας κώνος βραχωδης πανω στο οποιο υπηρχε φρουριο των σταυροφόρων επί Ελληνικής Ακροπολεως. Ισως από τις πρωτες επαφες που είχα με τον γεωδίφη πριν από καμια 10αρια χρόνια και βαλε όπου του εστειλα κάποιες φωτογραφίες από την κορυφή Ενδιαφερον μου προξένησε το γεγονός πως ο Ζαρραφτης θεωρουσε ότι υπηρχε ακρόπολη των Αλασαρνιτων στην τοποθεσία. Από που αντλησε αυτη την πληροφορία;;
Εβρηιοκαστρον, Μασχαλη, Κερί, Αγιος Μαμμας και Καλό Ορος. Από δεξιά προς τα αριστερά…Στην Μασχαλη αν θυμάμαι καλά υπαρχει και μια ρηγματαρα ΝΑ.
Η Λάθρα. Ενα υψωμα που το χω επισκεφτεί πολλές φορές κυρίως για τα ανοιγματα του ενα εκ των οποιων θα παρουσιάσω πιο κάτω..Παρακινώ τους λάτρεις των αρπακτικών να επισκέπτουν την συγκεκριμένη περιοχή γιατί μάλλον εχω εντοπισει ζευγαρι αετων.
H σπηλιά στην Λάθρα. η προσβαση σ αυτη δεν είναι δυσκολη. Φαίνεται πάνω στον δρόμο που παει από Αγιο Μαμμα για Καστελλι. Λίγο προσοχή στα χωματα.
Το εσωτερικό της σπηλιάς. Αναρωτιεμαι αν αραγε την επισκέπτηκε ο Ardito Desio πίσω στην δεκαετια του 20. Δεν μπορεί η Ασπρη Πετρα είναι λίγο πιο περα. Τα τοιχεια της σπηλιάς είναι λαξευμενα σε σημεία και υπαρχει η αίσθηση της ανθρωπινης παρουσίας.
Αυτο το αφηνω στον Geo Geodifhs γιατί εχει να κάνει με το αντικείμενο του. Σε βροχερες ημερες τα πετρωματα παίρνουν μια πολυχρωμη εικόνα με εναλλαγες κόκκινου, μωβ, πορτοκαλι, γαλάζιου και ασπρου. . Είναι σαν ενα ποτάμι κυματοειδων πετρωματων που πηγαζει από την κορυφή της Λάθρας
Geo Geodifhs είναι ο ρυόλιθος που εχει κάνει την σατανική δουλειά του
Το κέντρο της τοποθεσίας Πυργί. Εδω εχω εντοπίσει μεσαιωνικά τοιχεία καλυμένα πλέον από προσφατες ξερολιθιές πάχουν 1 με 1,5μ. λόγω αλλαγής χρησης ανά τους αιώνες. Τα λείψανα μαρτυρούν ιστορίες πολυ παλιες..
Και μία τελευταία φωτο για να μην κουραζω κιόλας από το υψωμα Πυργι. Η πιο διάσημη ελιά / γλυπτό του νησιού, η κρηνη του Πυργιου με το αλσος με τα πλατανια και τις χαρουπιες.
 Θυμαμαι πριν από κάποια χρόνια η κοινότητα Κεφαλου είχε στείλει μπουλντόζα να ανοιξει δρόμο από κατω από την πηγη για να βρεί νερό.
Στο πλανο το Καστελλι, η Ασπρη Πετρα, η Σαρακηνού, η Χελώνα και ο επιβλητικός ογκος του Ωρομέδοντα.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Συγχαρητήρια Κώστα παιδί μου. Εξαιρετικές φωτογραφίες. Να κανονίσεις μία εκδρομή στην κέφαλο. Ανυπομονώ να σε γνωρίσω από κοντά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ