Χιλιάδες διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη στο πλευρό του Ιμάμογλου – Δείτε βίντεο

0
3160

Πλήθος χιλιάδων ανθρώπων συγκεντρώθηκε έξω από το δημαρχείο της πόλης – Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας, όπως η Άγκυρα, η Σμύρνη και η Τραπεζούντα – Οι πολίτες χτυπούσαν κατσαρόλες και τηγάνια

Παρά τις απαγορεύσεις και την αστυνομοκρατία στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν το βράδυ της Τετάρτης (19/3) στους δρόμους για να διαδηλώσουν υπέρ του δημάρχου Εκρέμ Ιμάμογλου που συνελήφθη το πρωί μαζί με πάνω από 100 ανθρώπους.

Έξω από το δημαρχείο είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες άνθρωποι για να ακούσουν την ομιλία του αρχηγού του CHP Οζγκιούρ Οζέλ.

Δείτε βίντεο:

Ο Οζέλ στην παρέμβασή του είπε ότι η απόφαση για τη σύλληψη του δημάρχου «ήταν πραξικοπηματική». Απέδωσε τις κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε προσωπική αντιδικία με τον Ιμάμογλου γιατί έχασε εξαιτίας του τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης και «ξεθώριασε» η εικόνα του προέδρου.

Όπως εξήγησε ο Οζέλ, ο Ερντογάν θα μπορούσε να χάσει από τον Ιμάμογλου και την ίδια την Τουρκία, οπότε έπαιξε το «χαρτί» του πραξικοπήματος.

Παρέμβαση έκανε και η σύζυγος του Ιμάμογλου, Ντιλέκ, η οποία είπε ότι δεν είναι ο δήμαρχος που συνελήφθη αλλά η θέληση 16 εκατ. πολιτών, ενώ εκθείασε το κοινωνικό έργο που επιτελεί ο δήμαρχος με τα κοινωνικά εστιατόρια και τις δωρεάν μεταφορές για κατηγορίες πολιτών.

Χιλιάδες διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη στο πλευρό του Ιμάμογλου - Δείτε βίντεο

Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας, όπως η Άγκυρα, η Σμύρνη και η Τραπεζούντα. Οι πολίτες χτυπούσαν μάλιστα κατσαρόλες και τηγάνια.

 

Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης είχε διατάξει το κλείσιμο πολλών μεγάλων δρόμων, σταθμών του μετρό και δρόμων στην πόλη, καθώς και βασικών συγκοινωνιακών κόμβων, ενώ επέβαλε τετραήμερη απαγόρευση των διαδηλώσεων. Προφανής στόχος να μην γίνουν οι διαδηλώσεις υπέρ του δημάρχου ή έστω να εμποδιστούν σημαντικά.

Καταστατικά μέτρα έλαβε και η κυβέρνηση. Ακτιβιστές λένε ότι από το πρωί της Τετάρτης έχει περιοριστεί η πρόσβαση σε μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το X, το Instagram, το YouTube και το TikTok.

Υπενθυμίζεται ότι η σύλληψη του Ιμάμογλου έρχεται ένα χρόνο μετά τη νίκη του στις δημοτικές εκλογές κατά τις οποίες επανεξελέγη με 51,14% των ψήφων.

Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τρομοκρατία, με αποτέλεσμα να τεθεί υπό κράτηση, οπότε ο υπουργός Εσωτερικών τον απομάκρυνε από τα καθήκοντά του και τον αντικατέστησε με διορισμένο αξιωματούχο από την κυβέρνηση μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία.

Την Τρίτη το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης ακύρωσε το πτυχίο του Ιμάμογλου, κάτι που θέτει εν αμφιβόλω, αν δεν ακυρώνει τελείως, την πιθανότητα ο Ιμάμογλου να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας. Οι εκλογές θα γίνουν το 2028, αν δεν αποκλείεται ο Ταγίπ Ερντογάν να τις προκηρύξει αργότερα.

Ο Ιμάμογλου είναι ο πιθανός υποψήφιος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). Η υποψηφιότητα αναμένεται να ανακοινωθεί τον Απρίλιο. Οι δημοσκοπήσεις τον θεωρούν ως το πιο σοβαρό αντίπαλο του Ταγίπ Ερντογάν.

Εκρέμ Ιμάμογλου: «Πραξικόπημα» η σύλληψή του λέει η αντιπολίτευση – Με απαγόρευση συγκεντρώσεων και μπλόκο στα social media απαντά ο Ερντογάν

Υπό κράτηση για τέσσερις ημέρες ο Εκρέμ Ιμάμογλου – «Ο λαός θα δώσει απάντηση στα ψέματα και τις συνωμοσίες» το πρώτο του μήνυμα

Βαριές κατηγορίες κατά του βασικότερου αντιπάλου του Ερντογάν – Το ιδιόγραφο σημείωμα μετά τη σύλληψη-  Σε συγκεντρώσεις στις 14:00 το μεσημέρι σε όλη την Τουρκία καλεί το CHP

Υπό κράτηση για τέσσερις ημέρες ο Εκρέμ Ιμάμογλου - «Ο λαός θα δώσει απάντηση στα ψέματα και τις συνωμοσίες» το πρώτο του μήνυμα

Υπό κράτηση για τέσσερις ημέρες τίθεται ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, που συνελήφθη νωρίτερα και οδηγήθηκε στα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας για να γίνει η ανάκρισή του.

Η σύλληψη του Ιμάμογλου, που έγινε μία ημέρα μετά την ανάκληση του πτυχίου του από τις τουρκικές αρχές προκαλεί πολιτικές αναταράξεις στην Τουρκία, καθώς ο ίδιος θεωρούνταν ο μεγαλύτερος πολιτικός αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο αναμενόταν ότι θα αντιμετώπιζε στις εκλογές.

Τουρκικά μέσα που επικαλούνται ανακοίνωση της εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης αναφέρουν ότι ο Εκρέμ  Ιμάμογλου κατηγορείται πως είναι «επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης με κερδοσκοπικό σκοπό» και στο πλαίσιο χωριστής έρευνας, κατηγορείται πως παρείχε «βοήθεια» στο PKK, το αυτονομιστικό κίνημα Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα.

«Την απάντηση θα τη δώσει ο λαός»

Λίγο μετά την απόφαση, είδε το φως της δημοσιότητας η πρώτη αντίδραση του Εκρέμ Ιμάμογλου. Σε ιδιόγραφο σημείωμα που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του στο Χ, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης τόνισε ότι ο λαός θα δώσει την απάντηση στα ψέματα και τις συνωμοσίες.

«Τα ψέματα που ειπώθηκαν,
Σε όσους στήνουν συνωμοσίες, ψεύδονται,
Σε αυτούς που τρώνε το δίκιο του λαού,
Σε αυτούς που σφετερίζονται τη βούληση του λαού,

Κλείσιμο

Την απαραίτητη απάντηση θα τη δώσει ο λαός μας.

Πρώτα ο Θεός,
Έπειτα εμπιστεύομαι τον λαό μας…

Με σεβασμό»», γράφει.

Κάλεσμα για συγκεντρώσεις σε όλη την Τουρκία 

Λίγα λεπτά μετά τη γνωστοποίηση της κράτησης Ιμάμογλου ο πρόεδρος του CHP, Οζγκούρ Οζιέλ, απηύθυνε κάλεσμα για συγκεντρώσεις σε όλη την Τουρκία στις 2 μετά το μεσημέρι.

«Η Τουρκία δεν θα παραδοθεί σε αυτό το πολιτικό πραξικόπημα. Μαζί θα αντισταθούμε. Καλούμε όλους τους πολίτες σε συγκεντρώσεις έξω από τα γραφεία του κόμματός μας στις 2 μετά το μεσημέρι για να διαμαρτυρηθούμε απέναντι στο πραξικόπημα της 19ης Μαρτίου. Η κυριαρχία ανήκει στον λαό. Αργά ή γρήγορα ο λαός θα νικήσει» έγραψε στο Χ.

Η πρόσκληση του CHP έρχεται μετά την τετραήμερη απαγόρευση διαδηλώσεων και διαμαρτυριών που επέβαλε το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης. Αμέσως μετά τη σύλληψη, επιβλήθηκαν περιορισμοί σε πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως στα X, YouTube, Instagram, TikTok, Whatsapp, Signal, Telegram και σε άλλες υπηρεσίες, που πλέον είναι μερικώς λειτουργικές.

«Βουτιά» 6,87% στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης – Ο Ιμάμογλου κατηγορείται για στήριξη του ΡΚΚ, διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

Σε νέα φάση πολιτικής αναταραχής βρίσκεται από νωρίς το πρωί η Τουρκία μετά τη σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης και υποψήφιου αντιπάλου του Ερντογάν στις επόμενες προεδρικές εκλογές, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης ο Ιμάμογλου έχει ήδη οδηγηθεί στα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης για να ξεκινήσει η ανάκρισή του.

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης συνελήφθη μετά από δύο διαφορετικές έρευνες της εισαγγελίας: Η πρώτη αφορά συνεργασία με το ΡΚΚ στο πλαίσιο συμφωνίας για την παρουσία του κουρδικού κόμματος HDK στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου του 2024 και η δεύτερη τη λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται να εκβίαζε επιχειρηματίες και να έκανε ξέπλυμα χρήματος με όχημα τον οργανισμό Medya A.Ş. που ανήκει στον δήμο Κωνσταντινούπολης.

Το κατηγορητήριο κατά του Ιμάμογλου και των πλέον των 100 ανθρώπων που έχουν συλληφθεί – ανάμεσά τους συνεργάτες του δημάρχου, επιχειρηματίες και καλλιτέχνες – περιλαμβάνει κατά περίπτωση τις εξής κατηγορίες:

  • – διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης
  • – συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση
  • – απάτη
  • – δωροδοκία
  • – παράνομη κατοχή προσωπικών δεδομένων
  • – διαφθορά και διασπάθιση δημοσίου χρήματος
  • – στήσιμο διαγωνισμών

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση Ερντογάν αναφέρουν ότι η έρευνα ξεκίνησε μετά από βίντεο στο οποίο καταγράφηκε ο πρόεδρος του αθλητικού οργανισμού του δήμου Κωνσταντινούπολης και συνεργάτης του Ιμάμογλου, Φατίχ Κελές, να μετράει πάκους χρημάτων.

Sosyal medyadaki ‘para sayma’ görüntülerine ilişkin İBB Spor Kulübü Başkanı Fatih Keleş’in ifadesi o

O ίδιος ο Ιμάμογλου σε βίντεο μέσα από το σπίτι του πριν τη σύλληψή του, διεμήνυσε ότι δεν θα υποκύψει και θα συνεχίσει τη μάχη κατά του Ερντογάν. «Μια χούφτα ανθρώπων προσπαθούν να ανατρέψουν την θέλση του έθνους μας και έστειλαν εκατοντάδες αστυνομικούς στο σπίτι μου κάνοντας κατάχρηση των αγαπημένων μου αστυνομικών. Η καταπίεση είναι μεγάλη αλλά θέλω να σας πω ότι δεν θα υποκύψω. Σας αγαπώ άλλους. Εναποθέτω την τύχη μου στο έθνος. Να ξέρετε όλοι ότι θα μείνω σταθερός στις θέσεις μου. Θα συνεχίσω να πολεμώ κατά του ατόμου και των πολιτικών που χρησιμοποιούν αυτή τη διαδικασία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Πραξικόπημα καταγγέλει η αντιπολίτευση

Δεδομένου ότι η σύλληψη Ιμάμογλου έρχεται λίγες ώρες μετά την απόφαση να ακυρωθεί το πτυχίο του, που αποτελεί προϋπόθεση ώστε να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της Τουρκίας, η αντίδραση του επικεφαλής του κόμματος CHP της αντιπολίτευσης ήταν οργισμένη, καθώς έκανε λόγο για πραξικόπημα.

Σημειώνεται ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου αναμένεται να αναδειχθεί την Κυριακή υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στις επόμενες προεδρικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν. Αν και η επόμενη εκλογική αναμέτρηση κανονικά δεν θα διεξαχθεί παρά το 2028, υπάρχει σεναριολογία στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον πρόεδρο Ερντογάν, στην εξουσία για πάνω από δυο δεκαετίες.

«Η λήψη αποφάσεων στο όνομα του έθνους, αντικαθιστώντας τη θέληση των πολιτών ή χρησιμοποιώντας βια για την παρεμπόδισή της, είναι πραξικόπημα. Αυτή τη στιγμή ασκείται βία για να εμποδίσει το έθνος να αποφασίσει τον επόμενο πρόεδρό του. Είμαστε μπροστά σε μια απόπειρα πραξικοπήματος ενάντια στον επόμενο πρόεδρο της Τουρκίας. Η πραγματική δύναμη είναι ο λαός και ο λαός θα κερδίσει στο τέλος. Δεν θα υποχωρήσουμε. Στο τέλος θα κερδίσει για άλλη μια φορά η λαϊκή βούληση» ανέφερ στην ανάρτησή του στο Χ  ο επικεφαλής του κόμματος της αντιπολίτευσης CHP, Οζγκούρ Οζέλ.

 

Απαγόρευση κυκλοφορίας και μπλόκο στα social media

Από την πλευρά της κυβέρνησης Ερντογάν η πρώτη κίνηση ήρθε με την απαγόρευση συγκεντρώσεων και συναθροίσεων στην Κωνσταντινούπολη για τις επόμενες τέσσερις ημέρες – μέχρι την Κυριακή 23 Μαρτίου – ενώ παράλληλα υπάρχουν αναφορές για μπλόκο στα social media.

Από νωρίς το πρωί χρήστες του Χ, του TikTok και του YouTube δήλωναν ότι αντιμετώπιζαν προβλήματα είτε στη σύνδεση στους λογαριασμούς τους, είτε στην ανανέωση περιεχομένου είτε στην αναμετάδοση βίντεο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της νομαρχίας της Κωνσταντινούπολης, απαγορεύονται κάθε είδους συναντήσεις, διαδηλώσεις και εκδηλώσεις από σήμερα 19 Μαρτίου έως την Κυριακή 23 Μαρτίου. Στόχος της απαγόρευσης, κατά την ανακοίνωση, είναι να διατηρηθεί η δημόσια τάξη και να αποτραπούν τυχόν προβοκάτσιες.

Καταρρέει το χρηματιστήριο

Η πρώτη συνέπεια της σύλληψης Ιμάμογλου ήταν, πάντως, οικονομική καθώς το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης άνοιξε με μεγάλη πτώση 6,87%.

Ο δείκτης αναφοράς Borsa Istanbul 100 σημείωσε πτώση 6,9% στο άνοιγμα, προκαλώντας αναστολή διαπραγμάτευσης σύμφωνα με τους κανόνες διακοπής του κυκλώματος του χρηματιστηρίου. Οι μετοχές ήταν 4,6% χαμηλότερα κατά την επαναλειτουργία.

Τα κρατικά 10ετή ομόλογα σημείωσαν πτώση, στέλνοντας τις αποδόσεις 175 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 29,94%. Η λίρα σημείωσε πτώση άνω του 5% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Οι μειώσεις ήταν οι χειρότερες στον κόσμο μεταξύ των αντίστοιχων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων.

Δείτε βίντεο: Εκρέμ Ιμάμογλου: «Πραξικόπημα» η σύλληψή του λέει η αντιπολίτευση – Με απαγόρευση συγκεντρώσεων και μπλόκο στα social media απαντά ο Ερντογάν

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ