Συρία: Μόλις 20 χλμ από τη Δαμασκό οι τζιχαντιστές – Υπό κατάρρευση οι δυνάμεις του Άσαντ που ζητά βοήθεια από Τραμπ

0
3272

Συρία: Απεγνωσμένος ο Άσαντ, ζητά βοήθεια από τη Δύση «και θα αφήσει τη Χεζμπολάχ»

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν πιστεύουν ότι το καθεστώς του Σύρου προέδρου μπορεί να καταρρεύσει τις επόμενες ημέρες – Ο Άσαντ προσπαθεί να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τον Τραμπ και να πετύχει συμφωνία.

Συρία: Απεγνωσμένος ο Άσαντ, ζητά βοήθεια από τη Δύση «και θα αφήσει τη Χεζμπολάχ»

Ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας ετοιμάζονται για την ύστατη μάχη στη Δαμασκό, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν παρακολουθώντας την ταχεία προέλαση των ανταρτών, εκτιμούν ότι το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ μπορεί να καταρρεύσει εντός των επόμενων ημερών.

Αξιωματούχοι που μίλησαν στο CNN επισήμαναν ότι δεν πρόκειται για επίσημη εκτίμηση καθώς οι απόψεις ποικίλλουν, τονίζοντας ωστόσο ότι η άποψη που κερδίζει έδαφος είναι ότι πιθανώς μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο το καθεστώς Άσαντ θα έχει καταρρεύσει.

Υπό το βάρος των εξελίξεων με τους Σύρους αντάρτες να πλησιάζουν ολοένα και πιο κοντά στην πρωτεύουσα, ο πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ κάνει μια τελευταία προσπάθεια για να παραμείνει στην εξουσία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Σύρος πρόεδρος μέσω έμμεσων διπλωματικών προσεγγίσεων προς τις ΗΠΑ και τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, διαπραγματεύεται την πολιτική του επιβίωση.

Ο Άσαντ διέταξε τον στρατό του να υποχωρήσει για να υπερασπιστεί τη Δαμασκό, παραχωρώντας ουσιαστικά μεγάλο μέρος της χώρας στους αντάρτες, οι οποίοι κατέλαβαν τις μεγάλες πόλεις Χαλέπι και Χάμα σε μια γρήγορη επίθεση την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση έχουν ήδη εισέλθει στη Χομς και έχουν περικυκλώσει τη Δαμασκό καταλαμβάνοντας προάστια της πρωτεύουσας.

Ο Σύρος πρόεδρος επιδιώκει τη σύναψη συμφωνίας που θα του επέτρεπε να διατηρήσει την περιοχή που ελέγχει ο στρατός του ή που θα εγγυάται το ασφαλές πέρασμά του έξω από τη Συρία, ανέφεραν οι πηγές στο Bloomberg.

Μια πρόταση που έκανε ο Άσαντ στις ΗΠΑ μέσω των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι η Συρία να διακόψει κάθε εμπλοκή με μαχητικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως η Χεζμπολάχ, εάν οι δυτικές δυνάμεις ασκήσουν επιρροή για να σταματήσουν οι μάχες.

Παράλληλα, ο Άσαντ έστειλε τον Συρορθόδοξο Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής, Ιγνάτιος-Εφραίμ Β για να συναντήσει τον Ούγγρο Πρόεδρο Βίκτορ Όρμπαν για να μεταδώσει αυτό που θεωρεί ως υπαρξιακή απειλή για τη χριστιανική μειονότητα της Συρίας εάν επικρατήσουν οι ισλαμιστές αντάρτες. Πρόθεσή του είναι να μεταφέρει ο Όρμπαν, το μήνυμα στον επερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Πρόκειται για μια δραματική τροπή των γεγονότων για μια δυναστεία που κυβέρνησε τη Συρία με σιδερένια πυγμή για μισό αιώνα, συνέτριψε ειρηνικές διαδηλώσεις το 2011 και προσκολλήθηκε στην εξουσία μέσα από χρόνια εμφυλίου πολέμου που πυροδότησε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις της σύγχρονης εποχής. Η ιρανική και η ρωσική στρατιωτική υποστήριξη ήταν ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του 59χρονου προέδρου, αλλά και οι δύο είναι πλέον απασχολημένοι και εξασθενημένοι από άλλες συγκρούσεις.

«Ο Άσαντ βρίσκεται σε τεράστιο κίνδυνο, είναι σχεδόν όπως το 2015 όταν οι αντάρτες ήταν στις πύλες της Δαμασκού», είπε ο Σεργκέι Μάρκοφ, πολιτικός σύμβουλος στο Κρεμλίνο.

Η Δύση, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, αιφνιδιάστηκε από την προέλαση των ανταρτών. Πολλοί δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι είναι δύσκολο να παραμείνει ο Άσαντ στην εξουσία.

Η πτώση της Χομς, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, θα μπορούσε να κόψει τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Δαμασκό με τη Μεσόγειο, μια περιοχή που αποτελεί το προπύργιο των Άσαντ και των πιστών τους από την αλαουιτική αίρεση.

Το πού βρίσκεται ο πρόεδρος δεν είναι σαφές, αν και πιστεύεται ότι βρίσκεται στη Δαμασκό ή στην πατρίδα του την Αλ-Καρντάχα, κοντά στη ρωσική αεροπορική βάση Χμεϊμίμ. Είναι επίσης πιθανό να βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη.

Το γραφείο του Άσαντ εξέδωσε δήλωση καταδικάζοντας «φήμες και ψευδείς ειδήσεις», λέγοντας ότι ο πρόεδρος παραμένει στην πρωτεύουσα.

Ο Άσαντ διέταξε το μεγαλύτερο μέρος του εναπομείναντος στρατού της Συρίας – που υπολογίζεται σε 30.000 έως 40.000 μαχητές – να επιστρέψει ώστε να υπερασπιστεί τη Δαμασκό. Εκπρόσωπος του στρατού είπε σε τηλεοπτική ομιλία το Σάββατο ότι ενισχύει την άμυνά του γύρω από την πόλη, αλλά και στη νότια Συρία.

Καθώς οι αντάρτες έχουν περικυκλώσει τη Δαμασκό από το βορρά και το νότο, το Ιράν έχει αποσυρθεί, διατηρώντας τους στρατιωτικούς του συμβούλους γύρω από την πρωτεύουσα. Ορισμένες ιρακινές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη επέστρεψαν επίσης στη χώρα τους αφού η κυβέρνηση παραχώρησε την ανατολική πόλη Ντέιρ Εζόρ σε Κούρδους μαχητές που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, αναφέρει το Bloomberg.

Το ρωσικό προσωπικό παραμένει τώρα κυρίως γύρω από την πρωτεύουσα και στην αεροπορική βάση Χμεϊμίμ και στη ναυτική βάση Ταρτούς.

Μετά από συνάντηση με τους Ιρανούς και Τούρκους ομολόγους του στην Ντόχα το Σάββατο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα «προσπαθεί να κάνει τα πάντα για να μην επιτρέψει στους τρομοκράτες να επικρατήσουν».

Ο Τραμπ από την πλευρά του είπε το Σάββατο ότι η αποχώρηση από τη Συρία μπορεί να είναι «το καλύτερο πράγμα που μπορεί να συμβεί» στη Ρωσία, ενώ τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να εμπλακούν στη σύγκρουση.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας

Η Ρωσία έχει εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές γύρω από τη Χομς για να προσπαθήσει να σταματήσει την προέλαση των ανταρτών. Όμως, καθώς η βοήθεια του Κρεμλίνου δεν είναι αρκετή, ο Άσαντ πιέζει στο παρασκήνιο για διαπραγματεύσεις.

Ένας βασικός στόχος είναι η διατήρηση του ελέγχου ενός τμήματος της χώρας και η επιλογή της πρότασης της Τουρκίας για πολιτική μετάβαση και την πιθανή επιστροφή εκατομμυρίων Σύριων προσφύγων, μείζον ζήτημα για την Άγκυρα.

Ο Άσαντ προτείνει επίσης ένα νέο σύνταγμα και συνομιλεί με την εξόριστη πολιτική αντιπολίτευση, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Δεν είναι σαφές εάν οι προσπάθειες θα αποδώσουν καρπούς. Τα γεγονότα στο πεδίο της μάχης έχουν τη δική τους δυναμική και ακόμη και χώρες όπως η Τουρκία που έχουν επιρροή στους αντάρτες μπορεί να μην είναι σε θέση να ελέγξουν πλήρως τα γεγονότα.

«Δεν νομίζω ότι καμία από αυτές τις εξωτερικές δυνάμεις έχει τη δύναμη επί των πληρεξουσίων τους για να αλλάξει την πορεία των γεγονότων», δήλωσε ο Andreas Krieg, διευθυντής της MENA Analytica Ltd με έδρα το Λονδίνο. «Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα στοιχήματα είναι ότι το καθεστώς Άσαντ μπορεί να μην μπορέσει να αντέξει».

Επίσκεψη του Πατριάρχη

Σε αυτό το πλαίσιο ο Άσαντ έστειλε τον Πατριάρχη Ιγνάτιο Εφραίμ Β’ στην Ουγγαρία τη Δευτέρα για να μεταδώσει τους φόβους του. Η χριστιανική κοινότητα της Συρίας αποτελεί περίπου το 10% του πληθυσμού των 24 εκατομμυρίων της χώρας.

Από περιβάλλον του Τραμπ δεν υπήρξε σχόλιο επί του συγκεκριμένου, αλλά πηγές ανέφεραν ότι έστειλε τον σύμβουλό του για τη Μέση Ανατολή, Μασάντ Μπούλος, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το Σάββατο για να συζητήσουν την κατάσταση στην περιοχή.

Ο Άσαντ έχει ακολουθήσει παρόμοιες τακτικές στο παρελθόν. Ο ηγέτης του HTS Abu Mohammed Al-Jolani και άλλοι αντάρτες προσπάθησαν τις τελευταίες ημέρες να κατευνάσουν τους φόβους των χριστιανών και των άλλων μειονοτήτων της Συρίας ότι θα επιβάλουν ισλαμιστική κυβέρνηση.

Η κοινότητα των Αλαουιτών του ίδιου του Άσαντ, η οποία έχει βρίσκεται δίπλα του από το 2011 και πλήρωσε βαρύ τίμημα για να υπερασπιστεί το καθεστώς, φαίνεται επίσης να αισθάνεται ότι το τέλος μπορεί να είναι κοντά.

Η Nariman, μια Αλαουίτισσα είπε ότι η ίδια, ο σύζυγός της που είναι στις δυνάμεις ασφαλείας και ο 23χρονος γιος τους διέφυγαν στο πατρογονικό τους χωριό κοντά στο Jableh στη δυτική Συρία. Είπε ότι υπήρχαν πολλές οικογένειες σαν τη δική της.

Κανείς δεν πρόκειται να πολεμήσει για τον Άσαντ αυτή τη φορά, πρόσθεσε.

«Οι δυνάμεις μας ξεκίνησαν την τελική φάση της περικύκλωσης της πρωτεύουσας» λέει διοικητής των ανταρτών που έχουν καταλάβει σχεδόν όλες τις νότιες επαρχίες – Το χρονικό της αστραπιαίας προέλασής τους μετά την πτώση του Χαλεπιού

Οι Σύροι αντάρτες απέχουν πλέον μόλις 20 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Δαμασκό, αφού έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την επαρχία Ντεράα, στη νότια Συρία, ανέφεραν ένας διοικητής τους και η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH).

Ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του OSDH, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αντάρτες μαχητές ελέγχουν όλη την Ντεράα, το λίκνο της εξέγερσης του 2011 εναντίον του καθεστώτος στου Μπασάρ αλ Άσαντ. Ένας διοικητής τους, ο Χασάν Άμπντελ Γάνι, επιβεβαίωσε ότι απέχουν «λιγότερα από 20 χιλιόμετρα» από τη νότια είσοδο της Δαμασκού.

«Οι δυνάμεις μας ξεκίνησαν την τελική φάση της περικύκλωσης της πρωτεύουσας Δαμασκού» ανέφερε ο Γάνι. Το υπουργείο Άμυνας ωστόσο το διέψευσε, λέγοντας ότι «είναι αβάσιμες οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ένοπλες δυνάμεις μας, που είναι παρούσες σε όλες τις ζώνες της υπαίθρου της Δαμασκού, αποσύρθηκαν».

Μετά την πτώση του Χαλεπιού, την περασμένη εβδομάδα, οι κυβερνητικές δυνάμεις καταρρέουν σε όλη τη χώρα, με ιλιγγιώδη ταχύτητα, καθώς οι αντάρτες καταλαμβάνουν τη μία μετά την άλλη πολλές μεγάλες πόλεις και επανεμφανίζονται σε περιοχές όπου θεωρείτο ότι η εξέγερση είχε καταπνιγεί εδώ και χρόνια. Πέρα από το Χαλέπι στα βόρεια, τη Χάμα στην κεντρική Συρία και το Ντέιρ Εζόρ στα ανατολικά, οι αντάρτες λένε ότι κατέλαβαν επίσης την Κουνέιτρα, την Ντεράα και τη Σουέιντα στα νότια και προωθούνται προς την πρωτεύουσα Δαμασκό.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν επικεντρωθεί στη Χομς. Η κρατική τηλεόραση και πηγές του στρατού ανέφεραν ότι εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων των ανταρτών και, παράλληλα, φτάνουν ενισχύσεις για να υπερασπιστούν την πόλη.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, επτά άμαχοι σκοτώθηκαν από τα συριακά και ρωσικά πλήγματα στη Χομς.

Στο μεταξύ, οι αντάρτες επεκτείνουν τον έλεγχό τους σχεδόν σε όλη τη νοτιοδυτική Συρία και λένε ότι κατέλαβαν τη Σαναμαΐν, πάνω στον κεντρικό οδικό άξονα που οδηγεί από τη Δαμασκό στην Ιορδανία. Ο συριακός στρατός λέει ότι αναδιατάσσεται, χωρίς να παραδέχεται ότι απώλεσε εδάφη.

Η ταχύτητα με την οποία εξελίσσονται τα γεγονότα κατέπληξε τις περισσότερες αραβικές χώρες και προκαλεί ένα νέο κύμα ανησυχίας για τη σταθερότητα της περιοχής. Το Κατάρ είπε σήμερα ότι απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.

Ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας, που ξέσπασε το 2011, ως εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του Άσαντ, δημιούργησε χώρο για τζιχαντιστές που κατέλαβαν μεγάλες εκτάσεις και εξαπέλυαν τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλον τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα επτά εκατομμύρια πρόσφυγες έφυγαν σε γειτονικές χώρες και ξένες μεγάλες δυνάμεις εγκαθίδρυαν βάσεις στη χώρα.

Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι ο συριακός στρατός βρίσκεται σε δύσκολη θέση, είναι ανήμπορος να σταματήσει τους αντάρτες και αναγκάζεται να υποχωρεί.

Ο Άσαντ βασιζόταν εδώ και χρόνια στους συμμάχους του για να καταστέλλει τους αντάρτες: τα ρωσικά μαχητικά βομβάρδιζαν από αέρος ενώ το Ιράν έστελνε τους δικούς του συμμάχους, μαχητές της Χεζμπολάχ και παραστρατιωτικών ιρακινών οργανώσεων, για να ενισχύσει τις χερσαίες δυνάμεις. Όμως η Ρωσία από το 2022 έχει επικεντρωθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία και η Χεζμπολάχ υπέστη βαριές απώλειες στον δικό της πόλεμο με το Ισραήλ, με αποτέλεσμα να περιοριστούν σημαντικά οι δυνατότητές της.

Την Παρασκευή η Ρωσία προέτρεψε τους πολίτες της να φύγουν από τη Συρία. Το Ιράν απομάκρυνε τις οικογένειες των διπλωματών του, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο.

Η Χεζμπολάχ έστειλε μερικές «δυνάμεις επιτήρησης» στη Χομς, όμως μια μεγαλύτερη δύναμη θα ήταν εκτεθειμένη σε ισραηλινά πλήγματα. Το Ισραήλ βομβάρδισε την Παρασκευή δύο μεθοριακές διαβάσεις στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας.

Ιρακινοί παραστρατιωτικοί, υποστηριζόμενοι από το Ιράν, έχουν τεθεί σε συναγερμό και χιλιάδες από αυτούς είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν στη Συρία και έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα. Όμως ακόμη δεν έχουν λάβει εντολή να τα περάσουν, είπαν δύο διοικητές τους. Το Ιράκ δεν επιδιώκει μια στρατιωτική παρέμβαση στη Συρία, είπε ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στην Ντόχα του Κατάρ ξεκίνησαν οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών του Ιράν, της Ρωσίας και της Τουρκίας, που θα συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία. Ο Ιρανός υπουργός Αμπάς Αραγσί είπε στην ιρανική τηλεόραση ότι «δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις» για το μέλλον της Συρίας και ότι η συνάντηση της Ντόχα έχει ως στόχο να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο αδίστακτος δολοφόνος των Αμπελοκήπων κορόιδευε τους πάντες στέλνοντας μηνύματα από το κινητό της γυναίκας του μετά τον φόνο

Στη Γαλλία ο Τραμπ για τα θυρανοίξια της Παναγίας των Παρισίων – Το πρόγραμμα της γιορτής με τους 40 καλεσμένους ηγέτες

Ειρήνη Μουρτζούκου: Καλύτερα τα παιδιά να φεύγουν αν οι μητέρες δεν είναι ικανές

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ