Διάγγελμα Πούτιν: Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ο πόλεμος έχει πλέον παγκόσμια χαρακτηριστικά

2
6238

Ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι η χώρα του έχει το δικαίωμα να χτυπήσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις χωρών που τα όπλα τους χρησιμοποιήθηκαν από τον ουκρανικό στρατό – Νωρίτερα  ο Ζελένσκι είχε μιλήσει για χτύπημα με διηπειρωτικό πύραυλο από τον ρωσικό στρατό

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στη Δύση λέγοντας ότι πλέον  ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πάρει παγκόσμια διάσταση.

Σε διάγγελμά του που προβλήθηκε μετά την εκτόξευση πυραύλου στην Ουκρανία τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χτυπήσει όποια χώρα έχει δώσει όπλα στην Ουκρανία και έχουν χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο.

Vladimir Putin LIVE | ICBM Attack LIVE | Russia Tests Oreshnik Hypersonic Missile, Strikes Dnipro

Ο Ρώσος πρόεδρος, μετά την επικαιροποίηση του πυρηνικού δόγματος κι αφού προειδοποίησε τη Δύση ότι θα απαντήσει σε περίπτωση κλιμάκωσης, παραδέχθηκε ότι χτύπησε την Ουκρανία με βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς.

«Σε απάντηση στη χρήση αμερικανικών και βρετανικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς, στις 21 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν συνδυασμένο πλήγμα σε μία από τις εγκαταστάσεις του στρατιωτικού-βιομηχανικού συμπλέγματος της Ουκρανίας» είπε ο Πούτιν.

«Σε συνθήκες μάχης, ένα από τα νεότερα ρωσικά πυραυλικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς δοκιμάστηκε, μεταξύ άλλων. Σε αυτή την περίπτωση, με υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο χωρίς πυρηνικά» ανέφερε.

Πούτιν: Η Ρωσία μπορεί να χτυπήσει τα κράτη που όπλα τους χρησιμοποιεί η Ουκρανία

Κλιμάκωσε τις απειλές του δίνοντας μία άλλη διάσταση και βάλλοντας κατά της Δύσης ως εξής: «Θα μπορούσαμε να επιτεθούμε σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις οποιασδήποτε χώρας που χρησιμοποιήσει όπλα κατά της Ρωσίας».

Ο Πούτιν τόνισε ότι η Δύση κλιμακώνει τον πόλεμο στην Ουκρανία επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και ότι ο πόλεμος μετατρέπεται σε παγκόσμιο πόλεμο.

«Η Ρωσία πραγματοποίησε δοκιμές του νεότερου πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς Oreshnik ως απάντηση στις επιθετικές ενέργειες των χωρών του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας» δήλωσε ακόμη.

«Οι επιθέσεις με δυτικά όπλα σε ρωσικό έδαφος δεν θα αλλάξουν την πορεία της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης» ξεκαθάρισε.

«Σε περίπτωση κλιμάκωσης θα απαντήσουμε συμμετρικά» τόνισε.

Πρόσθεσε ότι εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει υπερηχητικό όπλο εναντίον της Ουκρανίας, η Μόσχα θα προειδοποιήσει τους πολίτες.

Βρετανία: Αν χρειαστεί, θα πολεμήσουμε τους Ρώσους «ακόμη και απόψε»

Ακόμη και «απόψε» είναι έτοιμες οι βρετανικές δυνάμεις να πολεμήσουν τις ρωσικές αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν εισβάλει σε χώρα της ανατολικής Ευρώπης, τόνισε σε επιτροπή της βρετανικής Βουλής ο Ρομπ Μαγκόουαν, υπαρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας σε αυτή την αίθουσα μπορεί να έχει την ψευδαίσθηση ότι, αν οι Ρώσοι εισέβαλαν απόψε στην ανατολική Ευρώπη, δεν θα τους αντιμετωπίζαμε σε μάχη», είπε

Η Δύση απορρίπτει την εκδοχή του Κιέβου – «Οι Ρώσοι δεν χτύπησαν με διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο»

Σημειώνεται ότι παρατηρείται διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Κίεβο και Δύση αναφορικά με το είδος του πυραύλου με το οποίο η Ρωσία χτύπησε την Ουκρανία.

Η Ρωσία δεν χρησιμοποίησε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο στην επίθεση που εξαπέλυσε σήμερα στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο, δήλωσαν δύο Δυτικοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters, αντικρούοντας την επίσημη εκδοχή από την Ουκρανία.

Οι Δυτικοί αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν πως η αξιολόγηση βασίστηκε σε αρχική ανάλυση και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό το συμπέρασμα να αλλάξει.

Οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι (ICBM) είναι στρατηγικά όπλα που μπορούν να πραγματοποιούν πυρηνικά πλήγματα σε μεγάλες αποστάσεις και αποτελούν σημαντικό τμήμα της πυρηνικής αποτροπής της Ρωσίας.

Ζελένσκι μετά την εκτόξευση πυραύλου από τη Ρωσία: Ήταν διηπειρωτικός

Ο Ρώσος «τρελός γείτονας» χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως «πεδίο δοκιμής», κατήγγειλε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η Πολεμική Αεροπορία του οποίου κατηγόρησε τη Μόσχα ότι εκτόξευσε σήμερα, για πρώτη φορά στην Ιστορία, διηπειρωτικό πύραυλο εναντίον της χώρας του.

Η εκτόξευση αυτή, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα ήταν για πρώτη φορά στην Ιστορία και θα αποτελούσε νέα κλιμάκωση, καθώς η Ρωσία έχει πει ότι ετοιμάζει μια «κατάλληλη» απάντηση στην καταφυγή από την Ουκρανία σε δυτικά όπλα στο ρωσικό έδαφος, κάτι που η Μόσχα χαρακτήρισε κόκκινη γραμμή.

Οι διηπειρωτικοί πύραυλοι έχουν κατασκευασθεί για να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές και να πλήττουν σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων. Ούτε το Κρεμλίνο, ούτε ο στρατός έχουν σχολιάσει την ουκρανική αυτή κατηγορία προσώρας.

«Όλα τα χαρακτηριστικά του: η ταχύτητα, το ύψος είναι εκείνα ενός βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου. Η πραγματογνωμοσύνη είναι σε εξέλιξη», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στην εφαρμογή Telegram.

«Σήμερα, ο τρελός γείτονάς μας έδειξε για μία ακόμη φορά αυτό που είναι πραγματικά και σε ποιο βαθμό περιφρονεί την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και την ανθρώπινη ζωή γενικά. Και σε ποιο βαθμό φοβάται», είπε ο Ζελένσκι.

«Είναι προφανές ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως πεδίο δοκιμής», συνέχισε ο Ουκρανός πρόεδρος και πρόσθεσε: «Φοβάται τόσο πολύ που χρησιμοποιεί ήδη νέους πυραύλους».

Καταλήγοντας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκτίμησε πως, όπως είπε, ο «Πούτιν είναι έτοιμος για όλα προκειμένου να εμποδίσει τον γείτονά του [την Ουκρανία] να ξεφύγει από την επιρροή του», έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Βρετανία: Αν χρειαστεί, θα πολεμήσουμε τους Ρώσους «ακόμη και απόψε»

Βρετανοί βουλευτές είχαν ρωτήσει τον Ρομπ Μαγκόουαν πόσες βρετανικές ταξιαρχίες θα μπορούσαν να είναι στο ανατολικό πλευρό του ΝΑΤΟ σε περίπτωση κλιμάκωσης από τη Ρωσία

Βρετανία: Αν χρειαστεί, θα πολεμήσουμε τους Ρώσους «ακόμη και απόψε»

Ακόμη και «απόψε» είναι έτοιμες οι βρετανικές δυνάμεις να πολεμήσουν τις ρωσικές αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν εισβάλει σε χώρα της ανατολικής Ευρώπης, τόνισε σε επιτροπή της βρετανικής Βουλής ο Ρομπ Μαγκόουαν, υπαρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας σε αυτή την αίθουσα μπορεί να έχει την ψευδαίσθηση ότι, αν οι Ρώσοι εισέβαλαν απόψε στην ανατολική Ευρώπη, δεν θα τους αντιμετωπίζαμε σε μάχη», είπε.


Το ερώτημα που είχαν θέσει οι Βρετανοί βουλευτές ήταν πόσες βρετανικές ταξιαρχίες θα μπορούσαν να είναι στο ανατολικό πλευρό του ΝΑΤΟ σε περίπτωση μιας μείζονος σημασίας κλιμάκωσης από τη Ρωσία.

Η Λιθουανία, η Εσθονία, αλλά και βορειότερα η Φινλανδία, είναι τρία μέλη του ΝΑΤΟ που παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σειρά περιστατικών, με τελευταίο αυτό στα υποβρύχια καλώδια μεταξύ Φινλανδίας και Γερμανίας που αποδίδεται σε κινεζικό πλοίο, απλώς εντείνουν αυτές τις ανησυχίες.

Πρόκειται, σε κάθε περίπτωση, για μια εντυπωσιακή δήλωση από τον Βρετανό επιτελάρχη, σχολιάζει το Politico.

Ωστόσο το ερώτημα είναι ποιες είναι οι δυνατότητες του βρετανικού στρατού σε περίπτωση που η κατάσταση στην Ευρώπη κλιμακωθούν επικίνδυνα.

Ο στρατός ξηράς της Βρετανίας έχει μικρότερο μέγεθος από αυτό που είχε τον 18ο αιώνα. Μόλις τον περασμένο μήνα, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζον Χίλεϊ δήλωνε στο Politico ότι η κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων ήταν «πολύ χειρότερη από ό,τι νομίζαμε». Αυτό σημαίνει ότι οι Εργατικοί παρέλαβαν έναν στρατό σε κακή κατάσταση.

Μόλις χθες Τετάρτη ο Χίλεϊ ανακοίνωνε ότι η Βρετανία θα αποσύρει από τις ένοπλες δυνάμεις της πέντε πλοία και 12 ελικόπτερα αλλά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο πλαίσιο προγράμματος περικοπής δαπανών. Παράλληλα, η Βρετανία αναθεωρεί τη στρατηγική της.

Επιπλέον ο Μαγκόουαν δήλωσε στους βουλευτές ότι οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν «ένα εύρος επιχειρησιακών κινδύνων και επιχειρησιακών δυνατών σημείων». Πρόσθεσε ότι στο παρελθόν ο ίδιος είχε μιλήσει για την ανάγκη «μεγαλύτερης φονικότητας».

Ειδήσεις σήμερα:

Άμεση ανάλυση: Γιατί το ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο φρενάρει τον Τραμπ

Το ICC προχώρησε τελικά, έστω και σε προκαταρκτικό βαθμό, στην έκδοση ενταλμάτων ενάντια στον Πρωθυπουργό και τον πρώην υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, μία κίνηση που έχει σημαντικές παραμέτρους και «απόνερα» πέρα από το Τελ Αβίβ και για τις ΗΠΑ

Άμεση ανάλυση: Γιατί το ένταλμα σύλληψης του Νετανιάχου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο φρενάρει τον Τραμπ

Το ξεκάθαρο μήνυμα προς το Ισραήλ από το Διεθνές Ποινικό δικαστήριο δεν είναι μόνο επικοινωνιακό τέχνασμα και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως δημιουργεί σημαντικά ζητήματα που αγγίζουν και τις ΗΠΑ – όχι μόνο τις ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν αλλά και αυτές του επόμενου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Από μόνη της ως κίνηση, το να εκδοθεί έστω και σε προκαταρκτικό βαθμό, ένταλμα κατά του Πρωθυπουργού μίας χώρας με Δημοκρατικούς θεσμούς είναι είδηση. Εάν η χώρα αυτή είναι το Ισραήλ είναι δύο φορές είδηση καθώς το συγκεκριμένο ένταλμα αφορά και τις ΗΠΑ…

Γιατί έχει σημασία για το Ισραήλ;

Η συγκεκριμένη κίνηση δεδομένα φέρνει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση από άποψη απομόνωσης το Τελ Αβίβ το οποίο έχει απολέσει σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο και την εισβολή της Χαμάς στα εδάφη του.

Την ίδια στιγμή το ένταλμα σύλληψης στοχευμένα ανεβάζει την πίεση προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου για να μπει άμεσα ένα τέλος στο σφυροκόπημα της Γάζας. Τέτοιες ενέργειες – πίεσης – έχουν ασκηθεί δεκάδες (δημόσια) ίσως και εκατοντάδες (παρασκηνιακά) προς τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ ο οποίος σε καμία από τις προηγούμενες δεν έκανε πίσω. Ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν έχει πιέσει τον στενότερο σύμμαχό του προς αυτή την κατεύθυνση φτάνοντας στο σημείο να «παγώσει» ακόμη και την αποστολή όπλων και κεφαλαίων προς το Τελ Αβίβ πριν από περίπου έξι μήνες. Οι συνεχείς επισκέψεις του επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν – 9 τον αριθμό – στη Μέση Ανατολή δεν έφεραν επίσης κανένα απτό αποτέλεσμα στο κομμάτι της κατάπαυσης του πυρός και της αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Σήμερα πλέον το πρόβλημα με την απόφαση για έκδοση εντάλματος ενάντια στην πολιτική ηγεσία του στενότερου συμμάχου της Ουάσιγκτον γίνεται και αμερικανικό…

Γιατί οι ΗΠΑ έχουν πρόβλημα;

Πέρα από το επικοινωνιακό ζήτημα, είναι η πρώτη φορά που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο παίρνει τέτοια απόφαση για σύμμαχο των ΗΠΑ οι επόμενοι δύο μήνες θα φέρουν σχετική διπλωματική απομόνωση και για το Οβάλ γραφείο. Πλέον ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει όλα τα διπλωματικά χαρτιά στα χέρια του καθώς στην «φαρέτρα» των όπλων όσων βρίσκονται απέναντι στο Ισραήλ και τις κινήσεις του υπάρχει ένα μεγάλο «ναι, αλλά κατηγορούνται για εγκλήματα».

Η κατάσταση αυτή επίσης δεν μπορεί να επιλυθεί από τις ίδιες τις ΗΠΑ – δεν αναγνωρίζουν την δικαιοδοσία του ICC όπως και το Ισραήλ – και μοιραία θα κληροδοτηθεί ως έχει και στον επόμενο Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ΗΠΑ φαίνεται επίσης πως είχαν ενημέρωση για την σημερινή εξέλιξη από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας και έχουν από την περασμένη Δευτέρα βγει δυναμικά στο προσκήνιο. Γερουσία και Βουλή και όχι μόνο η Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία έχει δημόσια τοποθετηθεί και ζητά από τον Τζο Μπάιντεν να ασκήσει πιέσεις στο ICC καθώς η έκδοση εντάλματος κατά του Πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού Άμυνας του Ισραήλ «δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα πιστεύουν ότι λύνει». Το θέμα μοιάζει και είναι πιο περίπλοκο από όσο δείχνει και είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει ένα από τα πρώτα ζητήματα που θα βρει στον φάκελο με τις εκκρεμότητες ο Ντόναλντ Τραμπ μπαίνοντας στο οβάλ γραφείο στις 20  Ιοανουαρίου.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Βλέπουν τους λαούς, σαν καφτρες τσιγάρων για πάτημα. Δώστε την Ουκρανία στον Καινοφανή Άγιο της Ορθοδοξίας Πούτιν και (με την ίδια λογική) την Κύπρο στους Τούρκους.
    Και ανακηρύξτε επίσημη Γλώσσα στο Άγιον Όρος, τα Ρωσικά. Ευχαριστημένοι;

  2. Βασικά ο Πούτιν θέλει να εισβάλει σε χώρες ,να κατακτά χώρες ,να καταστρέφει πόλεις και να σκοτώνει πολίτες από μακριά και να του λένε μπράβο.Απαραδεκτο να αντισταθεί κανένας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ